Skip to main content
🎂 — | ♂/♀ M/F | ⚖️ — kg | 📏 — cm | BMI — | 👟 —
⚡ 88%
🩺 Badania lekarskie

Poznajmy metodę GCS, za pomocą której lekarze mierzą „świadomość” (skala Glasgow Coma Scale)

MBBS
Medically Reviewed by MBBS ✓ Medically Reviewed
📅 Updated: Jul 15, 2026 • ⏱ 7 min read • Polityka redakcyjna
Poznajmy metodę GCS, za pomocą której lekarze mierzą „świadomość” (skala Glasgow Coma Scale)
Table of Contents ▾

Czy widziałeś kiedyś, jak lekarze pytają: „Jaki jest wynik GCS?”, gdy ktoś trafia do szpitala po wypadku? Albo gdy ktoś traci przytomność, mówią: „GCS jest niski”? Być może zastanawiasz się również, czym jest GCS i co mierzy. To naprawdę ważne. Dlatego dzisiaj omówimy to w prosty sposób, w sposób, który łatwo zrozumiesz.

⚡ Interactive Clinical Tool
⚖️

BMI Calculator

Know your body mass index (BMI) and weight classification

Open Interactive Calculator →

Co oznacza GCS?

Mówiąc najprościej, Skala Śpiączki Glasgow (GCS) to system punktacji, który mierzy i ocenia poziom świadomości danej osoby. Podobnie jak ocena badania, pozwala lekarzom ocenić, jak bardzo dana osoba jest przytomna, jak bardzo jest świadoma otoczenia i jak dobrze reaguje na proste polecenia.

Metoda ta została po raz pierwszy opracowana w 1974 roku przez grupę specjalistów z Uniwersytetu w Glasgow w Szkocji. Stąd wzięła się jej nazwa. Choć w nazwie znajduje się słowo „śpiączka”, dziś stała się ona główną metodą akceptowaną na świecie, stosowaną nie tylko w śpiączkach, ale także w każdej sytuacji, w której może dojść do zaburzeń świadomości.

Czym jest „świadomość” w medycynie?

Mówimy „świadomy”, gdy spełnione są trzy główne warunki. Kiedy lekarz mierzy poziom świadomości, skupia się na tych trzech warunkach.

Punkt Proste wyjaśnienie
Pozostać czujnym (Czuć się) To nie jest jak zwykłe wybudzenie ze snu. Możesz się obudzić, gdy ktoś do ciebie mówi albo gdy poklepujesz się po ciele. Nie da się obudzić kogoś w takiej śpiączce.
Alarm Zdolność rozumienia tego, co dzieje się wokół Ciebie i kto mówi.
Zrozumienie miejsca, czasu i osoby (zorientowane) Świadomość tego, gdzie jesteś i jaki jest czas, czyli kim jesteś, gdzie jesteś, jaki jest dzień i która jest godzina.

Kiedy stosuje się GCS?

GCS jest bardzo ważnym elementem badania neurologicznego przeprowadzanego przez lekarzy. Jest stosowany szczególnie w przypadkach, gdy pacjent może tracić przytomność.

  • Urazy głowy: Skala GCS służy do oceny wszelkiego rodzaju urazów, od drobnych, takich jak wstrząśnienie mózgu, po poważne urazy mózgu. Wynik GCS jest jednym z głównych kryteriów, na które zwracają uwagę lekarze, gdy pacjent trafia na oddział ratunkowy (ETU) po wypadku.
  • Inne schorzenia: Zdarzają się również przypadki, w których utrata przytomności może wystąpić nawet bez wypadku. Na przykład:
  • Bardzo niski poziom cukru we krwi (hipoglikemia)
  • Po ataku padaczkowym
  • Zatrucie

Ważne: W przypadku połknięcia lub przypadkowego połknięcia trucizny należy natychmiast zwrócić się o pomoc lekarską. Można zadzwonić do Krajowego Centrum Informacji Toksykologicznej w Szpitalu Narodowym w Kolombo, aby uzyskać szybką poradę.

Jakie są 3 główne obszary punktacji GCS?

Lekarz przyznaje wynik GCS na podstawie odpowiedzi pacjenta w trzech głównych obszarach. Całkowity wynik GCS oblicza się poprzez zsumowanie tych trzech obszarów.

1. Reakcja oczu (E): Mierzy głównie stopień rozbudzenia i czujności danej osoby.

2. Odpowiedź werbalna (V): Test ten sprawdza funkcje mózgu, takie jak zdolność myślenia, pamięć i świadomość otaczającego świata.

3. Reakcja motoryczna (M): Test ten sprawdza, jak dobrze mózg potrafi kontrolować mięśnie, wykonywać polecenia i czy układ nerwowy funkcjonuje prawidłowo.

Teraz zobaczmy jak oceniać każdą z tych sekcji.

Odpowiedź Jak sprawdzić i scharakteryzować Wynik
1. Reakcja oka (E)
Spontanicznie Pacjent, nie robiąc nic, naturalnie trzyma oczy otwarte. 4
Kiedy do niego przemówiono Otwierają oczy, gdy ktoś je woła lub coś usłyszy. 3
Na ból/ucisk Pod wpływem lekkiego nacisku paznokcia oczy się otwierają. 2
Brak odpowiedzi. Nie ma możliwości otwarcia oczu. 1
2. Odpowiedź ustna (V)
Ze zrozumieniem Gdy pyta się ich, kim są, gdzie są i jak wygląda ich dzień, odpowiadają dokładnie. 5
Mętnie Rozmawiają, ale nie wiedzą dokładnie, gdzie są ani co się stało. Rozmawiają zdezorientowani. 4
Niewłaściwe słowa Rozmawiają, ale wypowiadają nic nieznaczące słowa, które nie mają nic wspólnego z zadawanym pytaniem. 3
Niezrozumiałe dźwiękiNie wypowiadają żadnych słów, lecz wydają jedynie bezsensowne dźwięki, na przykład jęki. 2
Brak odpowiedzi. Nie wydaje żadnego dźwięku. 1
3. Odpowiedź motoryczna (M)
Postępowanie zgodnie z instrukcjami Proste instrukcje, takie jak „podnieś rękę” i „wysuń język”, są wykonywane dokładnie. 6
Skupienie się na bólu Kiedy jakaś część ciała zostanie naciśnięta, osoba ta stara się dotknąć lub usunąć bolący obszar. 5
Pozbywanie się bólu Zamiast próbować dotknąć bolącego miejsca, próbują oddalić się od bólu. 4
Nienaturalne zginanie Reakcja organizmu na ból powoduje nienaturalne zgięcie kończyn w kierunku klatki piersiowej. 3
Nienaturalne rozciąganie W reakcji na ból kończyny prostują się i rozciągają w nienaturalny sposób. 2
Brak odpowiedzi. Nie ma żadnego ruchu ciała.1

Na czym polega nowa metoda o nazwie GCS-P?

Ostatnio system GCS został udoskonalony i dodano nową funkcję o nazwie GCS-P . Litera „P” oznacza tutaj „Pupil” (źrenica), czyli źrenicę oka . Reakcja źrenicy na światło może wiele powiedzieć o funkcjonowaniu mózgu. Dlatego jest ona również brana pod uwagę w ocenie GCS.

  • Wynik 0: Czarne pierścienie w obu oczach reagują na światło.
  • Wynik 1: Reaguje tylko jedno oko.
  • Wynik 2: Brak reakcji w obu oczach.

Ten wynik jest odejmowany od poprzedniego wyniku GCS. Oznacza to, że jeśli wynik GCS wynosi 3, a w obu oczach nie ma odpowiedzi (wynik 2), wynik GCS-P wynosi 1 (3 - 2 = 1). Oznacza to, że pacjent znajduje się w bardzo głębokiej śpiączce.

Co mówią znaki?

Suma punktów GCS może dać ogólne pojęcie o stanie pacjenta.

  • Maksymalna liczba punktów to 15. (E4 + V5 + M6 = 15). Oznacza to, że pacjent jest w pełni świadomy, mówi płynnie i jest świadomy otoczenia.
  • Najniższy wynik to 3. (E1 + V1 + M1 = 3). Oznacza to, że pacjent jest w głębokiej śpiączce i nie reaguje.

Generalnie, wynik GCS równy 8 lub niższy jest uznawany za śpiączkę. Im niższy wynik, tym poważniejszy stan.

W przypadku urazów głowy stopień ciężkości obrażeń klasyfikuje się według punktacji w skali GCS.

  • Punktacja 13-15: Łagodne uszkodzenie mózgu w wyniku urazu - np. wstrząs mózgu.
  • Wynik 9-12: Umiarkowany uraz mózgu.
  • Wynik 3-8: Ciężki uraz mózgu.

Co powinienem wiedzieć o wyniku GCS mojego dziecka?

Jeśli członek Twojej rodziny lub przyjaciel trafi do szpitala i lekarze będą rozmawiać o wynikach GCS, nie panikuj i pamiętaj o tych kwestiach.

  • To nie jest tylko wynik. Chociaż wynik GCS daje ogólny obraz stanu pacjenta, kryje w sobie wiele informacji. Dlatego zamiast skupiać się tylko na wynikach, porozmawiaj z lekarzem, aby uzyskać pełny obraz stanu pacjenta.
  • Nie zawsze można zastosować GCS. W niektórych przypadkach wyników GCS nie da się dokładnie zmierzyć. Na przykład, jeśli ktoś jest podłączony do respiratora wspomagającego oddychanie, nie można zmierzyć reakcji mowy. Ponadto, jeśli doszło do urazu oczu, nie można zaobserwować reakcji oczu.
  • GCS nie jest jedynym narzędziem służącym do przewidywania rokowania. Chociaż lekarze wykorzystują wyniki GCS do przewidywania rokowania pacjenta, nie opierają się wyłącznie na nich. Biorą pod uwagę również inne badania, takie jak tomografia komputerowa, oraz ogólny stan zdrowia pacjenta.

Przesłanie do domu

  • Skala Glasgow (GCS) jest uznawanym na całym świecie systemem punktacji mierzącym świadomość danej osoby.
  • Test ten bada reakcje oczu, mowy i ruchów ciała.
  • Zakres punktacji wynosi od 3 (głęboka śpiączka) do 15 (pełna świadomość). Wynik 8 lub niższy jest uważany za ciężki.
  • Regularne sprawdzanie wyniku GCS pozwala lekarzom ocenić, czy stan pacjenta poprawia się, czy pogarsza.
  • Jeśli dowiesz się o wyniku GCS bliskiej Ci osoby, nie martw się tylko samą liczbą. Zawsze porozmawiaj z lekarzem i dokładnie poznaj całą sytuację.
❓ FAQ

Frequently Asked Medical Questions (FAQ)

Evidence-based clinical answers to common patient questions

Na czym polega nowa metoda o nazwie GCS-P?

Ostatnio system GCS został udoskonalony i dodano nową funkcję o nazwie GCS-P . Litera „P” oznacza tutaj „Pupil” (źrenica), czyli źrenicę oka . Reakcja źrenicy na światło może wiele powiedzieć o funkcjonowaniu mózgu. Dlatego jest ona również brana pod uwagę w ocenie GCS.

  • Wynik 0: Czarne pierścienie w obu oczach reagują na światło.
  • Wynik 1: Reaguje tylko jedno oko.
  • Wynik 2: Brak reakcji w obu oczach.

Ten wynik jest odejmowany od poprzedniego wyniku GCS. Oznacza to, że jeśli wynik GCS wynosi 3, a w obu oczach nie ma odpowiedzi (wynik 2), wynik GCS-P wynosi 1 (3 - 2 = 1). Oznacza to, że pacjent znajduje się w bardzo głębokiej śpiączce.

🔍 Search Keywords: glasgow coma scale gcs • glasgow coma scale gcs symptoms • glasgow coma scale gcs causes and treatment • glasgow coma scale gcs sri lanka • Poznajmy metodę GCS, za pomocą której lekarze mierzą „świadomość” (skala Glasgow Coma Scale)

🩺 Articles For You

Boisz się kolonoskopii? Porozmawiajmy o tym prosto.

Czy nie możesz również oddawać moczu? Czy to niebezpieczna przypadłość? Dowiedzmy się więcej o (bezmoczu).

Wszystko, co musisz wiedzieć o badaniu USG jamy brzusznej!

Badanie CVS (pobranie kosmówki) w celu wczesnego wykrycia chorób genetycznych u dziecka

Czy powinniśmy dokładnie wiedzieć o lekach obniżających poziom cholesterolu (lekach przeciwhiperlipidemicznych)?

Zdjęcie rentgenowskie stawu biodrowego? (Zdjęcie rentgenowskie stawu biodrowego) Nie martw się, przejdźmy do szczegółów!

💬 Patient Questions & Comments (0)

Have a question or experience to share? Post a comment or reply to other readers below.

🛡️ Plain Text Only • No Links
👤

No comments yet. Be the first to share your question or experience below.

⚠️ Important: Medical articles and information on Nirogi Lanka are strictly for educational and awareness purposes and do not substitute professional medical advice, diagnosis, or treatment. Always consult a qualified physician for any medical concerns.