Skip to main content
🎂 — | ♂/♀ M/F | ⚖️ — kg | 📏 — cm | BMI — | 👟 —
⚡ 88%
🩺 Medicinska tester

Låt oss helt enkelt lära oss om GCS-metoden med vilken läkare mäter "medvetande" (Glasgow Coma Scale)

MBBS
Medically Reviewed by MBBS ✓ Medically Reviewed
📅 Updated: Jul 13, 2026 • ⏱ 8 min read • Redaktionell policy
Låt oss helt enkelt lära oss om GCS-metoden med vilken läkare mäter "medvetande" (Glasgow Coma Scale)
Table of Contents ▾

Har du någonsin sett läkare fråga "Vad är GCS-poängen?" när någon tas till sjukhus efter en olycka? Eller när någon förlorar medvetandet säger de "GCS är låg"? Du kanske också undrar vad denna GCS är och vad den mäter. Detta är verkligen viktigt. Så idag ska vi prata om det väldigt enkelt, på ett sätt som du kan förstå.

⚡ Interactive Clinical Tool
⚖️

BMI Calculator

Know your body mass index (BMI) and weight classification

Open Interactive Calculator →

Vad betyder GCS helt enkelt?

Enkelt uttryckt är Glasgow Coma Scale (GCS) ett poängsystem som mäter och graderar en persons medvetandenivå. Precis som att betygsätta en tentamen låter det läkare bedöma hur vaken en person är, hur medveten de är om sin omgivning och hur väl de reagerar på enkla instruktioner.

Denna metod utvecklades först 1974 av en grupp specialister vid University of Glasgow i Skottland. Det är därför den fick sitt namn. Även om ordet "koma" finns i namnet har den idag blivit den mest accepterade metoden i världen, och används inte bara vid koma, utan även i alla situationer där medvetandet kan vara nedsatt.

Vad är "medvetande" inom medicin?

Vi säger "medveten" när tre huvudsakliga saker är uppfyllda. När en läkare mäter ditt medvetande fokuserar de på dessa tre saker.

Poängen Enkel förklaring
Att hålla sig vaken (Awake) Det här är inte som att bara vakna ur sömnen. Du kan vakna av att någon pratar med dig, eller av att du klappar dig på kroppen. Du kan inte väcka någon i koma på det sättet.
Varna Förmågan att förstå saker som vad som händer runt omkring dig och vem som pratar.
Plats-tid-personförståelse (orienterad) Medvetenheten om var du är och tid, såsom vem du är, var du är, vilken dag det är och vilken tid det är.

När används GCS?

GCS är en mycket viktig del av en neurologisk undersökning som utförs av läkare. Den används särskilt i fall där en person kan vara på väg att förlora medvetandet.

  • Huvudskador: GCS används för att bedöma allt från mindre skador som hjärnskakning till allvarliga traumatiska hjärnskador. GCS-poängen är en av de viktigaste sakerna läkare tittar på när en person tas till akutmottagningen (ETU) efter en olycka.
  • Andra medicinska tillstånd: Det finns också fall där medvetslöshet kan inträffa även utan olycka. Till exempel:
  • Mycket lågt blodsocker (hypoglykemi)
  • Efter ett anfall
  • Förgiftning

Viktigt: Om någon får i sig ett gift eller av misstag får i sig det, bör läkare omedelbart söka läkarvård. Du kan ringa Giftinformationscentralen på Colombo National Hospital för snabb rådgivning.

Vilka är de tre huvudområdena inom GCS-poängsättning?

En läkare tilldelar en GCS-poäng baserat på patientens svar inom tre huvudområden. Den totala GCS-poängen beräknas genom att lägga ihop dessa tre områden.

1. Ögonrespons (E): Detta mäter huvudsakligen hur vaken och alert personen är.

2. Verbal respons (V): Detta testar hjärnfunktioner såsom en persons tankeförmåga, minne och medvetenhet om världen omkring dem.

3. Motorisk respons (M): Detta testar hur väl hjärnan kan kontrollera muskler, följa instruktioner och om nervsystemet fungerar korrekt.

Nu ska vi se hur vi poängsätter vart och ett av dessa avsnitt.

Svar Hur man kontrollerar och karakteriserar Göra
1. Ögonrespons (E)
Spontant Utan att göra någonting håller patienten naturligtvis ögonen öppna. 4
När man talar med De öppnar ögonen när deras namn ropas upp eller när de hör något. 3
Till smärta/tryck När man trycker lätt på en fingernagel (tryck appliceras) öppnas ögonen. 2
Inget svar. Det finns inget sätt att öppna ögonen. 1
2. Verbalt svar (V)
Med förståelse När de frågas vilka de är, var de är och hur deras dag är, svarar de korrekt. 5
Förvirrat De pratar, men de vet inte exakt var de är eller vad som hände. De pratar förvirrat. 4
Olämpliga ord De pratar, men de säger meningslösa ord som är helt irrelevanta för frågan som ställs. 3
Oförståeliga ljudDe yttrar inga ord, utan ger bara ifrån sig meningslösa ljud som stön. 2
Inget svar. Ger ifrån sig något ljud. 1
3. Motorisk respons (M)
Följande instruktioner Enkla instruktioner som "räck upp handen" och "räck ut tungan" följs exakt. 6
Fokuserar på smärtan När en kroppsdel ​​trycks på försöker personen röra vid eller ta bort det smärtsamma området. 5
Att bli av med smärta Istället för att försöka röra vid det smärtsamma området försöker de distansera sig från smärtan. 4
Onaturlig böjning Som svar på smärta böjs lemmarna onaturligt mot bröstet. 3
Onaturlig stretching Som svar på smärta rätas och sträcks lemmarna onaturligt. 2
Inget svar. Det finns ingen kroppsrörelse.1

Vad är den nya metoden som kallas GCS-P?

Nyligen har GCS-systemet vidareutvecklats och en ny funktion som kallas GCS-P har lagts till. Här står bokstaven 'P' för 'Pupil', vilket betyder ögats pupill . Pupillens reaktion på ljus kan säga mycket om hjärnans funktion. Därför tittar man också på detta tillsammans med GCS-poängen.

  • Poäng 0: De svarta ringarna i båda ögonen reagerar på ljus.
  • Poäng 1: Endast ett öga svarar.
  • Poäng 2: Ingen respons i båda ögonen.

Denna poäng subtraheras från den tidigare GCS-poängen. Det vill säga, om GCS-poängen är 3 och det inte finns något svar i båda ögonen (poäng 2), är GCS-P-poängen 1 (3 - 2 = 1). Detta innebär att patienten är i mycket djup koma.

Vad säger skyltarna?

Summan av GCS-poängen kan ge en grov uppfattning om patientens tillstånd.

  • Maximal poäng är 15. (E4 + V5 + M6 = 15). Detta innebär att patienten är fullt medveten, talar bra och är medveten om sin omgivning.
  • Den lägsta poängen är 3. (E1 + V1 + M1 = 3). Detta innebär att patienten är i djup koma och svarar inte.

Generellt sett betraktas ett GCS-värde på 8 eller lägre som koma. Ju lägre värde, desto allvarligare är tillståndet.

Vid huvudskador klassificeras skadans svårighetsgrad enligt GCS-poäng.

  • Poäng 13-15: Mild traumatisk hjärnskada - som en hjärnskakning.
  • Poäng 9-12: Måttlig traumatisk hjärnskada.
  • Poäng 3-8: Allvarlig traumatisk hjärnskada.

Vad bör jag veta om mitt barns GCS-poäng?

Om en familjemedlem eller vän till dig är inlagd på sjukhus och läkarna pratar om GCS-poäng, få inte panik och tänk på dessa saker.

  • Detta är inte bara en poäng. Även om GCS-poängen ger en ungefärlig uppfattning om patientens tillstånd, finns det mycket information bakom den. Istället för att bara lyssna på poängen, prata därför med din läkare för att få en fullständig bild av patientens tillstånd.
  • GCS kan inte alltid användas. I vissa fall kan GCS-poäng inte mätas korrekt. Om någon till exempel är ansluten till en ventilator för att få hjälp att andas kan inte talresponser mätas. Om ögonen har skadats kan inte heller ögonresponser ses.
  • GCS är inte det enda verktyget som används för att förutsäga prognos. Även om läkare använder GCS-poäng för att förutsäga en patients prognos, tittar de inte enbart på den. De tar även hänsyn till andra tester, såsom datortomografi, och patientens allmänna hälsa.

Meddelande att ta med sig hem

  • Glasgow Coma Scale (GCS) är ett internationellt accepterat poängsystem som mäter en persons medvetandegrad.
  • Detta testar svar genom ögon, tal och kroppsrörelser.
  • Poängen varierar från 3 (djup koma) till 15 (fullt medvetande). En poäng på 8 eller lägre anses vara allvarlig.
  • Genom att regelbundet kontrollera GCS-poängen kan läkare förstå om patientens tillstånd förbättras eller försämras.
  • Om du får reda på en närståendes GCS-poäng, oroa dig inte bara för siffran. Prata alltid med din läkare och förstå hela situationen tydligt.
❓ FAQ

FAQ

Evidence-based clinical answers to common patient questions

Vad är den nya metoden som kallas GCS-P?

Nyligen har GCS-systemet vidareutvecklats och en ny funktion som kallas GCS-P har lagts till. Här står bokstaven 'P' för 'Pupil', vilket betyder ögats pupill . Pupillens reaktion på ljus kan säga mycket om hjärnans funktion. Därför tittar man också på detta tillsammans med GCS-poängen.

  • Poäng 0: De svarta ringarna i båda ögonen reagerar på ljus.
  • Poäng 1: Endast ett öga svarar.
  • Poäng 2: Ingen respons i båda ögonen.

Denna poäng subtraheras från den tidigare GCS-poängen. Det vill säga, om GCS-poängen är 3 och det inte finns något svar i båda ögonen (poäng 2), är GCS-P-poängen 1 (3 - 2 = 1). Detta innebär att patienten är i mycket djup koma.

🔍 Search Keywords: glasgow coma scale gcs • glasgow coma scale gcs symptoms • glasgow coma scale gcs causes and treatment • glasgow coma scale gcs sri lanka • Låt oss helt enkelt lära oss om GCS-metoden med vilken läkare mäter "medvetande" (Glasgow Coma Scale)

🩺 Articles For You

Förstår vi verkligen A1C-testet för diabetes? (HbA1c)

Allt du behöver veta om blodsockertestet

9 viktiga tips för dig som försöker gå ner i vikt med diabetes (Banta med diabetes)

Låt oss lära oss exakt vad diabetesrelaterade fotproblem kan göra med dina fötter!

Den farligaste nödsituationen vid diabetes! Låt oss vara medvetna om DKA (diabetisk ketoacidos)

Upplever du också plötsligt lågt blodsocker? Låt oss prata om hypoglykemi!

💬 Patient Questions & Comments (0)

Have a question or experience to share? Post a comment or reply to other readers below.

🛡️ Plain Text Only • No Links
👤

No comments yet. Be the first to share your question or experience below.

⚠️ Important: Medical articles and information on Nirogi Lanka are strictly for educational and awareness purposes and do not substitute professional medical advice, diagnosis, or treatment. Always consult a qualified physician for any medical concerns.