Skip to main content
🎂 — | ♂/♀ M/F | ⚖️ — kg | 📏 — cm | BMI — | 👟 —
⚡ 88%
🩺 Tibbi testlər

Gəlin həkimlərin "şüuru" ölçdüyü QKS metodu (Qlazqo Koma Şkalası) haqqında sadəcə məlumat əldə edək.

MBBS
Medically Reviewed by MBBS ✓ Medically Reviewed
📅 Updated: Jul 12, 2026 • ⏱ 7 min read • Redaksiya siyasəti
Gəlin həkimlərin "şüuru" ölçdüyü QKS metodu (Qlazqo Koma Şkalası) haqqında sadəcə məlumat əldə edək.
Table of Contents ▾

Qəzadan sonra xəstəxanaya gətirilən bir şəxsdə həkimlərin "GCS balı nə qədərdir?" sualını verdiyini heç görmüsünüzmü? Yoxsa huşunu itirən şəxsdə "GCS aşağıdır" dediyini? Siz də bu GCS-in nə olduğunu və nəyi ölçdüyünü düşünürsünüz. Bu, həqiqətən vacibdir. Buna görə də bu gün gəlin bu barədə çox sadə, başa düşə biləcəyiniz bir şəkildə danışaq.

⚡ Interactive Clinical Tool
🌧️

Depression Test (PHQ-9)

Check if you have depression with the internationally recognized PHQ-9 method

Open Interactive Calculator →

GCS sadəcə nə deməkdir?

Sadə dillə desək, Qlazqo Koma Şkalası (QKŞ) insanın şüur ​​səviyyəsini ölçən və qiymətləndirən bir qiymətləndirmə sistemidir. Müayinəyə qiymət vermək kimi, bu da həkimlərə insanın nə qədər oyaq olduğunu, ətraf mühitdən nə qədər xəbərdar olduğunu və sadə təlimatlara nə qədər yaxşı cavab verdiyini qiymətləndirməyə imkan verir.

Bu metod ilk dəfə 1974-cü ildə Şotlandiyanın Qlazqo Universitetinin bir qrup mütəxəssisi tərəfindən hazırlanmışdır. Məhz buna görə də adını almışdır. Adında "koma" sözü olsa da, bu gün dünyada qəbul edilən əsas metoda çevrilib və təkcə komalarda deyil, həm də şüurun pozula biləcəyi istənilən vəziyyətdə istifadə olunur.

Tibbdə "Şüur" nədir?

Üç əsas şey yerinə yetirildikdə "şüurlu" deyirik. Həkim şüurunuzu ölçəndə bu üç şeyə diqqət yetirir.

Məsələ Sadə izahat
Oyaq qalmaq (Oyaq qalmaq) Bu, sadəcə yuxudan oyanmaq kimi deyil. Kimsə sizinlə danışanda və ya bədəninizi sığalladığınız zaman oyanmaq olar. Komada olan birini bu şəkildə oyadmaq olmaz.
Xəbərdarlıq Ətrafınızda nə baş verdiyini və kimin danışdığını anlamaq bacarığı.
Məkan-zaman-şəxs anlayışı (Yönləndirilmiş) Harada olduğunuzun və zamanın, məsələn, kim olduğunuzun, harada olduğunuzun, bu gün hansı gündür və saat neçə olduğunun fərqində olmaq.

GCS nə vaxt istifadə olunur?

QKS həkimlər tərəfindən aparılan nevroloji müayinənin çox vacib bir hissəsidir. Xüsusilə insanın huşunu itirə biləcəyi hallarda istifadə olunur.

  • Baş zədələri: GCS, beyin silkələnməsi kimi kiçik xəsarətlərdən tutmuş ağır travmatik beyin zədələrinə qədər hər şeyi qiymətləndirmək üçün istifadə olunur. GCS balı, qəzadan sonra bir şəxs ETU-ya (Təcili Yardım Bölməsinə) gətirildikdə həkimlərin baxdığı əsas məqamlardan biridir.
  • Digər tibbi vəziyyətlər: Qəza olmadan belə huşunu itirmə halları da mövcuddur. Məsələn:
  • Çox aşağı qan şəkəri (hipoqlikemiya)
  • Tutmadan sonra
  • Zəhərlənmə

Vacibdir: Əgər kimsə zəhər qəbul edərsə və ya təsadüfən qəbul edərsə, dərhal tibbi yardım alınmalıdır. Tez məsləhət üçün Kolombo Milli Xəstəxanasındakı Milli Zəhərlər Məlumat Mərkəzinə zəng edə bilərsiniz.

GCS ballarının qiymətləndirilməsinin 3 əsas sahəsi hansılardır?

Həkim xəstənin üç əsas sahədəki reaksiyalarına əsasən GCS balı təyin edir. Ümumi GCS balı bu üç sahənin bir araya gətirilməsi ilə hesablanır.

1. Göz Reaksiyası (E): Bu, əsasən insanın nə qədər oyaq və diqqətli olduğunu ölçür.

2. Şifahi Cavab (V): Bu, insanın düşünmə qabiliyyəti, yaddaşı və ətrafındakı dünya haqqında məlumatlılığı kimi beyin funksiyalarını yoxlayır.

3. Motor Reaksiyası (M): Bu, beynin əzələləri nə dərəcədə idarə edə biləcəyini, təlimatları nə dərəcədə yerinə yetirə biləcəyini və sinir sisteminin düzgün işləyib-işləmədiyini yoxlayır.

İndi isə gəlin görək bu bölmələrin hər birini necə qiymətləndirəcəyik.

Cavab Necə yoxlanılır və xarakteristikası Hesab
1. Göz Reaksiyası (E)
Kortəbii olaraq Xəstə heç nə etmədən təbii olaraq gözlərini açıq saxlayır. 4
Danışıldıqda Adları çəkiləndə və ya bir şey eşidəndə gözlərini açırlar. 3
Ağrı/təzyiq üçün Dırnaq yüngülcə basıldıqda (təzyiq tətbiq edildikdə), gözlər açılır. 2
Cavab yoxdur. Gözlərini açmağın yolu yoxdur. 1
2. Şifahi Cavab (V)
Anlayışla Onlardan kim olduqları, harada olduqları və günlərinin necə keçdiyi soruşulduqda, dəqiq cavab verirlər. 5
Çaşqınlıqla Danışırlar, amma harada olduqlarını və nə baş verdiyini dəqiq bilmirlər. Çaşqınlıq içində danışırlar. 4
Uyğun olmayan sözlər Danışırlar, amma verilən sualla tamamilə əlaqəsiz mənasız sözlər deyirlər. 3
Anlaşılmaz səslərOnlar söz tələffüz etmirlər, sadəcə inilti kimi mənasız səslər çıxarırlar. 2
Cavab yoxdur. Heç bir səs çıxarmır. 1
3. Motor Reaksiyası (M)
Təlimatları izləyin "Əlinizi qaldırın" və "dilinizi çıxarın" kimi sadə təlimatlara dəqiq şəkildə əməl olunur. 6
Ağrıya diqqət yetirmək Bədənin bir hissəsinə basıldıqda, insan ağrıyan nahiyəyə toxunmağa və ya onu çıxarmağa çalışır. 5
Ağrıdan qurtulmaq Ağrıyan nahiyəyə toxunmaq əvəzinə, onlardan uzaq durmağa çalışırlar. 4
Qeyri-təbii əyilmə Ağrıya cavab olaraq, əzalar qeyri-təbii şəkildə sinəyə doğru əyilir. 3
Qeyri-təbii dartılma Ağrıya cavab olaraq, əzalar qeyri-təbii şəkildə düzəldilir və uzanır. 2
Cavab yoxdur. Bədən hərəkəti yoxdur.1

GCS-P adlanan yeni metod nədir?

Bu yaxınlarda GCS sistemi daha da inkişaf etdirilib və GCS-P adlı yeni bir xüsusiyyət əlavə edilib. Burada "P" hərfi " Göz bəbəyi " mənasını verən "Bəbək" sözünün qısaltmasıdır. Bəbəyin işığa reaksiyası beyin funksiyası haqqında çox şey deyə bilər. Buna görə də, bu da GCS balı ilə birlikdə nəzərdən keçirilir.

  • Bal 0: Hər iki gözdəki qara halqalar işığa reaksiya verir.
  • 1-ci bal: Yalnız bir göz cavab verir.
  • 2-ci bal: Hər iki gözdə reaksiya yoxdur.

Bu bal əvvəlki GCS balından çıxılır . Yəni, GCS balı 3-dürsə və hər iki gözdə reaksiya yoxdursa (bal 2), GCS-P balı 1-dir (3 - 2 = 1). Bu o deməkdir ki, xəstə çox dərin komadadır.

İşarələr nə deyir?

GCS ballarının cəmi xəstənin vəziyyəti haqqında təxmini bir fikir verə bilər.

  • Maksimum bal 15-dir. (E4 + V5 + M6 = 15). Bu o deməkdir ki, xəstə tam şüurludur, yaxşı danışır və ətrafdakılardan xəbərdardır.
  • Ən aşağı bal 3-dür. (E1 + V1 + M1 = 3). Bu o deməkdir ki, xəstə dərin komadadır və reaksiya vermir.

Ümumiyyətlə, QKS balı 8 və ya daha aşağı olduqda koma hesab olunur. Bal nə qədər aşağı olarsa, vəziyyət bir o qədər ciddidir.

Baş zədələrində zədənin şiddəti GCS balına görə təsnif edilir.

  • 13-15 bal: Yüngül travmatik beyin zədəsi - beyin silkələnməsi kimi.
  • 9-12 hesabı: Orta dərəcəli tbi.
  • 3-8 bal: Ağır tbi.

Uşağımın GCS balı haqqında nə bilməliyəm?

Əgər ailə üzvünüz və ya dostunuz xəstəxanaya yerləşdirilibsə və həkimlər QKS balları barədə danışırlarsa, panik etməyin və bunları nəzərə alın.

  • Bu, sadəcə bir bal deyil. GCS balı xəstənin vəziyyəti haqqında təxmini bir fikir versə də, bunun arxasında çoxlu məlumat var. Buna görə də, sadəcə balları dinləmək əvəzinə, xəstənin vəziyyəti haqqında tam bir təsəvvür əldə etmək üçün həkiminizlə danışın .
  • GCS həmişə istifadə edilə bilməz. Bəzi hallarda, GCS balları dəqiq ölçülə bilməz. Məsələn, əgər kimsə nəfəs almağa kömək etmək üçün süni tənəffüs aparatına qoşulubsa, nitq reaksiyaları ölçülə bilməz. Həmçinin, gözlər zədələnibsə, göz reaksiyaları görünmür.
  • GCS proqnozu proqnozlaşdırmaq üçün istifadə edilən yeganə vasitə deyil. Həkimlər xəstənin proqnozunu proqnozlaşdırmaq üçün GCS ballarından istifadə etsələr də, onlar yalnız buna baxmırlar. Onlar həmçinin KT müayinələri kimi digər testləri və xəstənin ümumi sağlamlığını da nəzərə alırlar.

Evə Aparmaq Mesajı

  • Qlazqo Koma Şkalası (QKŞ), insanın şüurunu ölçən beynəlxalq səviyyədə qəbul edilmiş bir qiymətləndirmə sistemidir.
  • Bu, gözlər, nitq və bədən hərəkətləri vasitəsilə reaksiyaları sınayır.
  • Bal 3-dən (dərin koma) 15-ə (tam huş) qədər dəyişir. 8 və ya daha aşağı bal ağır hesab olunur.
  • Həkimlər müntəzəm olaraq GCS balını yoxlamaqla xəstənin vəziyyətinin yaxşılaşdığını və ya pisləşdiyini başa düşə bilərlər.
  • Əgər yaxınlarınızdan birinin GCS balı haqqında məlumat əldə etsəniz, yalnız rəqəm barədə narahat olmayın. Həmişə həkiminizlə danışın və vəziyyəti tam şəkildə başa düşün.
❓ FAQ

Frequently Asked Medical Questions (FAQ)

Evidence-based clinical answers to common patient questions

GCS-P adlanan yeni metod nədir?

Bu yaxınlarda GCS sistemi daha da inkişaf etdirilib və GCS-P adlı yeni bir xüsusiyyət əlavə edilib. Burada "P" hərfi " Göz bəbəyi " mənasını verən "Bəbək" sözünün qısaltmasıdır. Bəbəyin işığa reaksiyası beyin funksiyası haqqında çox şey deyə bilər. Buna görə də, bu da GCS balı ilə birlikdə nəzərdən keçirilir.

  • Bal 0: Hər iki gözdəki qara halqalar işığa reaksiya verir.
  • 1-ci bal: Yalnız bir göz cavab verir.
  • 2-ci bal: Hər iki gözdə reaksiya yoxdur.

Bu bal əvvəlki GCS balından çıxılır . Yəni, GCS balı 3-dürsə və hər iki gözdə reaksiya yoxdursa (bal 2), GCS-P balı 1-dir (3 - 2 = 1). Bu o deməkdir ki, xəstə çox dərin komadadır.

🔍 Search Keywords: glasgow coma scale gcs • glasgow coma scale gcs symptoms • glasgow coma scale gcs causes and treatment • glasgow coma scale gcs sri lanka • Gəlin həkimlərin "şüuru" ölçdüyü QKS metodu (Qlazqo Koma Şkalası) haqqında sadəcə məlumat əldə edək.

🩺 Articles For You

Çanaq rentgenindən qorxursunuz? Gəlin bunu dəqiqləşdirək!

Estrogen hormonu xərçəngi "mayalandırır"? (Estrogendən asılı xərçənglər) Gəlin bunu dəqiq öyrənək!

Sentinel Düyün Biopsiyası nədir? Xərçəng xəstələri üçün nə üçün vacibdir?

Xayaların ultrasəs müayinəsi - Qorxulmalı bir şey varmı? Gəlin öyrənək.

Gəlin ürəyinizi diqqətlə araşdıran xüsusi bir test olan TEE (Transözofageal Exokardioqramma) haqqında məlumat əldə edək.

Səhərlər qan şəkəriniz də yüksək olurmu? Bu, Somogyi effekti ilə bağlı ola bilərmi?

💬 Patient Questions & Comments (0)

Have a question or experience to share? Post a comment or reply to other readers below.

🛡️ Plain Text Only • No Links
👤

No comments yet. Be the first to share your question or experience below.

⚠️ Important: Medical articles and information on Nirogi Lanka are strictly for educational and awareness purposes and do not substitute professional medical advice, diagnosis, or treatment. Always consult a qualified physician for any medical concerns.