Viches algunha vez a médicos preguntar: "Cal é a puntuación da GCS?" cando alguén é levado ao hospital despois dun accidente? Ou cando alguén perde a consciencia, dicir: "A GCS é baixa"? Tamén podes estar preguntándote que é esta GCS e que mide. Isto é realmente importante. Así que hoxe, imos falar diso de forma moi sinxela, dun xeito que poidas entender.
BMI Calculator
Know your body mass index (BMI) and weight classification
Que significa simplemente GCS?
En poucas palabras, a Escala de Coma de Glasgow (ECG) é un sistema de puntuación que mide e cualifica o nivel de consciencia dunha persoa. Do mesmo xeito que a cualificación dun exame, permite aos médicos avaliar o esperta que está unha persoa, o consciente que é do seu contorno e o ben que responde a instrucións sinxelas.
Este método foi desenvolvido por primeira vez en 1974 por un grupo de especialistas da Universidade de Glasgow, en Escocia. De aí vén o seu nome. Aínda que a palabra "coma" aparece no nome, hoxe converteuse no principal método aceptado no mundo, empregado non só en comas, senón tamén en calquera situación na que a consciencia poida verse afectada.
Que é a "consciencia" en medicina?
Dicimos "consciente" cando se cumpren tres cousas principais. Cando un médico mide a túa consciencia, céntrase nestas tres cousas.
| O punto | Explicación sinxela |
|---|---|
| Manterse esperto (desperto) | Isto non é como simplemente espertar do sono. Podes espertar cando alguén che fala ou cando te dás unha palmada no corpo. Non podes espertar a alguén en coma dese xeito. |
| Alerta | A capacidade de comprender cousas como o que ocorre ao teu redor e quen está falando. |
| Comprensión lugar-temporal-persoa (orientada) | A consciencia de onde estás e do tempo, como quen es, onde estás, que día é e que hora é. |
Medical grade state-of-the-art hearing aids
Advanced hearing aids designed for clear hearing and noise control in the ear.
Check Availability →Cando se usa o GCS?
A ECG é unha parte moi importante dun exame neurolóxico realizado polos médicos. Úsase especialmente en casos nos que unha persoa pode estar perdendo a consciencia.
- Lesións na cabeza: a puntuación da GCS utilízase para avaliar todo tipo de casos, desde lesións leves como unha conmoción cerebral ata lesións cerebrais traumáticas graves. A puntuación da GCS é un dos principais aspectos que os médicos observan cando unha persoa é levada á unidade de tratamento de urxencias (UTE) despois dun accidente.
- Outras afeccións médicas: Tamén hai casos nos que a perda de consciencia pode producirse mesmo sen un accidente. Por exemplo:
- Azucre no sangue moi baixo (hipoglicemia)
- Despois dunha convulsión
- Intoxicación
Importante: Se alguén inxire un veleno ou o inxire accidentalmente, debe buscar atención médica inmediatamente. Pode chamar ao Centro Nacional de Información sobre Intoxicacións do Hospital Nacional de Colombo para obter asesoramento rápido.
Cales son as 3 áreas principais da puntuación GCS?
Un médico asigna unha puntuación GCS baseada nas respostas do paciente en tres áreas principais. A puntuación GCS total calcúlase sumando estas tres áreas.
1. Resposta ocular (E): Mide principalmente o estado de alerta e esperta da persoa.
2. Resposta verbal (V): Esta proba avalía as funcións cerebrais como a capacidade de pensamento, a memoria e a percepción do mundo que a rodea.
3. Resposta motora (M): Esta proba comproba o grao de control dos músculos por parte do cerebro, o seu correcto funcionamento, o seu correcto seguimento das instrucións e o sistema nervioso.
Agora vexamos como puntuar cada unha destas seccións.
| Resposta | Como comprobar e caracterizar | Puntuación |
|---|---|---|
| 1. Resposta ocular (E) | ||
| Espontaneamente | Sen facer nada, o paciente mantén os ollos abertos de forma natural. | 4 |
| Cando se lle fala | Abren os ollos cando chaman o seu nome ou cando escoitan algo. | 3 |
| Á dor/presión | Cando se preme lixeiramente unha uña (aplícase presión), os ollos ábrense. | 2 |
| Sen resposta. | Non hai xeito de abrir os ollos. | 1 |
| 2. Resposta verbal (V) | ||
| Con comprensión | Cando lles preguntan quen son, onde están e como é o seu día a día, responden con precisión. | 5 |
| Confusamente | Están falando, pero non saben exactamente onde están nin que pasou. Falan confusos. | 4 |
| Palabras inapropiadas | Falan, pero din palabras sen sentido que son completamente irrelevantes para a pregunta que se fai. | 3 |
| Sons inintelixibles | Non pronuncian palabras, senón que só emiten sons sen sentido, como xemidos. | 2 |
| Sen resposta. | Non emite ningún son. | 1 |
| 3. Resposta motora (M) | ||
| Seguindo as instrucións | Séguense instrucións sinxelas como "levanta a man" e "saca a lingua" ao pé da letra. | 6 |
| Centrándose na dor | Cando se presiona unha parte do corpo, a persoa intenta tocar ou retirar a zona dolorosa. | 5 |
| Librarse da dor | En vez de tentar tocar a zona dolorosa, tentan distanciarse da dor. | 4 |
| Flexión pouco natural | En resposta á dor, as extremidades dóbranse de forma pouco natural cara ao peito. | 3 |
| Estiramento non natural | En resposta á dor, as extremidades endereitanse e estiran de forma pouco natural. | 2 |
| Sen resposta. | Non hai movemento corporal. | 1 |
Cal é o novo método chamado GCS-P?
Recentemente, o sistema GCS desenvolveuse aínda máis e engadiuse unha nova función chamada GCS-P . Aquí, a letra "P" significa "Pupila", que significa a pupila do ollo . A resposta da pupila á luz pode dicir moito sobre a función cerebral. Polo tanto, isto tamén se ten en conta xunto coa puntuación GCS.
- Puntuación 0: Os aneis negros en ambos ollos responden á luz.
- Puntuación 1: Só responde un ollo.
- Puntuación 2: Sen resposta en ambos os ollos.
Esta puntuación réstase da puntuación GCS anterior. É dicir, se a puntuación GCS é 3 e non hai resposta en ambos os ollos (puntuación 2), a puntuación GCS-P é 1 (3 - 2 = 1). Isto significa que o paciente está nun coma moi profundo.
Que din os sinais?
A suma das puntuacións da GCS pode proporcionar unha idea aproximada do estado do paciente.
- A puntuación máxima é de 15. (E4 + V5 + M6 = 15). Isto significa que o paciente está plenamente consciente, fala ben e é consciente do que o rodea.
- A puntuación máis baixa é 3. (E1 + V1 + M1 = 3). Isto significa que o paciente está en coma profundo, sen resposta.
Xeralmente, unha puntuación de GCS de 8 ou menos considérase coma. Canto máis baixa sexa a puntuación, máis grave será a afección.
Nos traumatismos cranioencefálicos, a gravidade da lesión clasifícase segundo a puntuación da escala GCS.
- Puntuación 13-15: Lesión cerebral traumática leve, semellante a unha conmoción cerebral.
- Puntuación 9-12: Lesión cerebral traumática moderada.
- Puntuación 3-8: TCE grave.
Que debo saber sobre a puntuación GCS do meu fillo/a?
Se un familiar ou amigo teu está hospitalizado e os médicos están a falar sobre as puntuacións da GCS, non te asustes e ten en conta estas cousas.
- Isto non é só unha puntuación. Aínda que a puntuación da GCS dá unha idea aproximada do estado do paciente, hai moita información detrás dela. Polo tanto, en lugar de simplemente escoitar a puntuación, fale co seu médico para obter unha imaxe completa do estado do paciente.
- A escala de glandula ecolóxica (GCS) non sempre se pode usar. Nalgúns casos, as puntuacións da GCS non se poden medir con precisión. Por exemplo, se alguén está conectado a un ventilador para axudalo a respirar, non se poden medir as respostas da fala. Ademais, se os ollos sufriron lesións, non se poden ver as respostas oculares.
- A GCS non é a única ferramenta que se emprega para predicir o prognóstico. Aínda que os médicos empregan as puntuacións da GCS para predicir o prognóstico dun paciente, non o consideran só. Tamén teñen en conta outras probas, como as tomografías computarizadas, e a saúde xeral do paciente.
Mensaxe para levar a casa
- A Escala de Coma de Glasgow (GCS) é un sistema de puntuación aceptado internacionalmente que mide o grao de consciencia dunha persoa.
- Isto avalía as respostas a través dos ollos, a fala e os movementos corporais.
- A puntuación varía de 3 (coma profundo) a 15 (consciencia completa). Unha puntuación de 8 ou menos considérase grave.
- Ao comprobar regularmente a puntuación da GCS, os médicos poden saber se o estado do paciente está mellorando ou empeorando.
- Se descubres a puntuación da GCS dun ser querido, non te preocupes só polo número. Fala sempre co teu médico e comprende toda a situación con claridade.
No comments yet. Be the first to share your question or experience below.