Skip to main content
🎂 — | ♂/♀ M/F | ⚖️ — kg | 📏 — cm | BMI — | 👟 —
⚡ 88%
🩺 בדיקות רפואיות

בואו פשוט נלמד על שיטת ה-GCS שבאמצעותה רופאים מודדים 'הכרה' (סולם התרדמת של גלאזגו)

MBBS
Medically Reviewed by MBBS ✓ Medically Reviewed
📅 Updated: Jul 12, 2026 • ⏱ 7 min read • מדיניות עריכה
בואו פשוט נלמד על שיטת ה-GCS שבאמצעותה רופאים מודדים 'הכרה' (סולם התרדמת של גלאזגו)
Table of Contents ▾

האם ראיתם פעם רופאים שואלים "מהו ציון ה-GCS?" כשמישהו מובא לבית החולים לאחר תאונה? או כשמישהו מאבד את הכרתו, הוא אומר "ה-GCS נמוך"? אולי אתם תוהים גם מהו ציון ה-GCS הזה ומה הוא מודד. זה באמת חשוב. אז היום, בואו נדבר על זה בפשטות רבה, בצורה שתוכלו להבין.

⚡ Interactive Clinical Tool
⚖️

BMI Calculator

Know your body mass index (BMI) and weight classification

Open Interactive Calculator →

מה המשמעות של GCS בפשטות?

במילים פשוטות, סולם התרדמת של גלאזגו (GCS) הוא מערכת ניקוד המודדת ומדרגת את רמת התודעה של אדם. בדומה למתן ציון לבחינה, הוא מאפשר לרופאים להעריך עד כמה אדם ער, עד כמה הוא מודע לסביבתו, ועד כמה הוא מגיב להוראות פשוטות.

שיטה זו פותחה לראשונה בשנת 1974 על ידי קבוצת מומחים באוניברסיטת גלזגו שבסקוטלנד. זו הסיבה שהיא קיבלה את שמה. למרות שהמילה "תרדמת" נמצאת בשם, כיום היא הפכה לשיטה העיקרית המקובלת בעולם, המשמשת לא רק בתרדמות, אלא גם בכל מצב בו התודעה עלולה להיות לקויה.

מהי "תודעה" ברפואה?

אנו אומרים 'מודעים' כאשר שלושה דברים עיקריים מתקיימים. כאשר רופא מודד את התודעה שלך, הוא מתמקד בשלושת הדברים האלה.

הנקודה הסבר פשוט
להישאר ער זה לא כמו סתם להתעורר משינה. אתה יכול להתעורר כשמישהו מדבר אליך, או כשאתה מלטף את הגוף שלך. אתה לא יכול להעיר מישהו בתרדמת ככה.
עֵרָנִי היכולת להבין דברים כמו מה קורה סביבך ומי מדבר.
הבנת מקום-זמן-אדם (מוכוונת) המודעות למקום שבו אתה נמצא ולזמן שלך, כגון מי אתה, איפה אתה נמצא, איזה יום היום ומהי השעה.

מתי משתמשים ב-GCS?

GCS הוא חלק חשוב מאוד בבדיקה נוירולוגית המבוצעת על ידי רופאים. הוא משמש במיוחד במקרים בהם אדם עלול לאבד את הכרתו.

  • פגיעות ראש: ציון ה-GCS משמש להערכת כל דבר, החל מפגיעות קלות כמו זעזוע מוח ועד פגיעות מוח טראומטיות קשות. ציון ה-GCS הוא אחד הדברים העיקריים שרופאים בוחנים כאשר אדם מובא ליחידה לטיפול חירום (ETU) לאחר תאונה.
  • מצבים רפואיים אחרים: ישנם גם מקרים בהם אובדן הכרה יכול להתרחש גם ללא תאונה. לדוגמה:
  • רמת סוכר נמוכה מאוד בדם (היפוגליקמיה)
  • לאחר התקף
  • הַרעָלָה

חשוב: אם מישהו בולע רעל או בולע אותו בטעות, יש לפנות מיד לייעוץ רפואי. ניתן להתקשר למרכז המידע הלאומי להרעלות בבית החולים הלאומי של קולומבו לקבלת ייעוץ מהיר.

מהם 3 התחומים העיקריים של ניקוד GCS?

רופא מקצה ציון GCS בהתבסס על תשובות המטופל בשלושה תחומים עיקריים. ציון ה-GCS הכולל מחושב על ידי חיבור שלושת התחומים הללו יחד.

1. תגובת עיניים (E): מדד זה מודד בעיקר את ערנותו ודריכותו של האדם.

2. תגובה מילולית (V): בדיקה זו בודקת תפקודי מוח כגון יכולת החשיבה, הזיכרון והמודעות של אדם לעולם סביבו.

3. תגובה מוטורית (M): בדיקה זו בודקת עד כמה המוח יכול לשלוט בשרירים, לבצע הוראות, והאם מערכת העצבים מתפקדת כראוי.

עכשיו בואו נראה איך לתת ניקוד לכל אחד מהסעיפים האלה.

תְגוּבָה כיצד לבדוק ולאפיין צִיוּן
1. תגובת עיניים (E)
באופן ספונטני מבלי לעשות דבר, המטופל שומר על עיניו פקוחות באופן טבעי. 4
כאשר מדברים איתו הם פוקחים את עיניהם כשקוראים בשמם או כשהם שומעים משהו. 3
לכאב/לחץ כאשר לוחצים קלות על ציפורן האצבע (מופעל לחץ), העיניים נפקחות. 2
אין תגובה. אין שום דרך לפקוח את העיניים. 1
2. תגובה מילולית (V)
עם הבנה כשנשאלים מי הם, איפה הם, ואיך היום שלהם, הם עונים במדויק. 5
מבולבל הם מדברים, אבל הם לא יודעים בדיוק איפה הם או מה קרה. הם מדברים בבלבול. 4
מילים לא מתאימות הם מדברים, אבל הם אומרים מילים חסרות משמעות שלא רלוונטיות כלל לשאלה שנשאלת. 3
צלילים לא מובניםהם לא מוציאים מילים, אלא רק משמיעים צלילים חסרי משמעות כמו גניחות. 2
אין תגובה. לא משמיע שום צליל. 1
3. תגובה מוטורית (M)
ביצוע ההוראות הוראות פשוטות כמו "הרימו את היד" ו"הוציאו את הלשון" מבוצעות במדויק. 6
התמקדות בכאב כאשר לוחצים על חלק בגוף, האדם מנסה לגעת או להסיר את האזור הכואב. 5
להיפטר מכאב במקום לנסות לגעת באזור הכואב, הם מנסים להתרחק מהכאב. 4
כיפוף לא טבעי בתגובה לכאב, הגפיים מתכופפות באופן לא טבעי לכיוון החזה. 3
מתיחה לא טבעית בתגובה לכאב, הגפיים מתיישרות ונמתחות בצורה לא טבעית. 2
אין תגובה. אין תנועת גוף.1

מהי השיטה החדשה שנקראת GCS-P?

לאחרונה, מערכת ה-GCS פותחה עוד יותר ונוספה לה תכונה חדשה בשם GCS-P . כאן, האות 'P' מייצגת 'Pupil', שמשמעותה אישון העין . תגובת האישון לאור יכולה לספר הרבה על תפקוד המוח. לכן, גם זה נבחן יחד עם ציון ה-GCS.

  • ציון 0: הטבעות השחורות בשתי העיניים מגיבות לאור.
  • ציון 1: רק עין אחת מגיבה.
  • ציון 2: אין תגובה בשתי העיניים.

ציון זה מופחת מציון ה-GCS הקודם. כלומר, אם ציון ה-GCS הוא 3 ואין תגובה בשתי העיניים (ציון 2), ציון ה-GCS-P הוא 1 (3 - 2 = 1). משמעות הדבר היא שהמטופל נמצא בתרדמת עמוקה מאוד.

מה אומרים השלטים?

סכום ציוני ה-GCS יכול לספק מושג כללי על מצבו של המטופל.

  • הציון המקסימלי הוא 15. (E4 + V5 + M6 = 15). משמעות הדבר היא שהמטופל בהכרה מלאה, מדבר היטב ומודע לסביבתו.
  • הציון הנמוך ביותר הוא 3. (E1 + V1 + M1 = 3). משמעות הדבר היא שהמטופל נמצא בתרדמת עמוקה, לא מגיב.

באופן כללי, ציון GCS של 8 או פחות נחשב לתרדמת. ככל שהציון נמוך יותר, כך המצב חמור יותר.

בפגיעות ראש, חומרת הפגיעה מסווגת לפי ציון GCS.

  • ציון 13-15: פגיעה מוחית טראומטית קלה - כמו זעזוע מוח.
  • ציון 9-12: פגיעת ראש בינונית.
  • ציון 3-8: פגיעת ראש חמורה.

מה עליי לדעת על ציון ה-GCS של ילדי?

אם בן משפחה או חבר שלכם מאושפז והרופאים מדברים על ציוני GCS, אל תיבהלו וקחו את הדברים האלה בחשבון.

  • זה לא רק ציון. למרות שציון ה-GCS נותן תמונה גסה של מצבו של המטופל, יש מאחוריו הרבה מידע. לכן, במקום רק להקשיב לציון, שוחחו עם הרופא שלכם כדי לקבל תמונה מלאה של מצבו של המטופל.
  • לא תמיד ניתן להשתמש ב-GCS. במקרים מסוימים, לא ניתן למדוד במדויק את ציוני GCS. לדוגמה, אם מישהו מחובר למכונת הנשמה כדי לעזור לו לנשום, לא ניתן למדוד תגובות דיבור. כמו כן, אם העיניים נפגעו, לא ניתן לראות תגובות עיניים.
  • GCS אינו הכלי היחיד המשמש לחיזוי פרוגנוזה. למרות שרופאים משתמשים בציוני GCS כדי לחזות את הפרוגנוזה של המטופל, הם לא בוחנים אותה בלבד. הם גם לוקחים בחשבון בדיקות אחרות, כגון סריקות CT, ואת מצב בריאותו הכללי של המטופל.

מסר לקחת הביתה

  • סולם התרדמת של גלאזגו (GCS) הוא שיטת ניקוד מקובלת בינלאומית המודדת את התודעה של אדם.
  • זה בודק תגובות דרך עיניים, דיבור ותנועות גוף.
  • הציון נע בין 3 (תרדמת עמוקה) ל-15 (הכרה מלאה). ציון של 8 או פחות נחשב חמור.
  • על ידי בדיקה קבועה של ציון ה-GCS, רופאים יכולים להבין האם מצבו של המטופל משתפר או מחמיר.
  • אם גיליתם על ציון ה-GCS של אדם אהוב, אל תדאגו רק לגבי המספר. תמיד שוחחו עם הרופא שלכם והבינו את המצב במלואו בצורה ברורה.
❓ FAQ

Frequently Asked Medical Questions (FAQ)

Evidence-based clinical answers to common patient questions

מהי השיטה החדשה שנקראת GCS-P?

לאחרונה, מערכת ה-GCS פותחה עוד יותר ונוספה לה תכונה חדשה בשם GCS-P . כאן, האות 'P' מייצגת 'Pupil', שמשמעותה אישון העין . תגובת האישון לאור יכולה לספר הרבה על תפקוד המוח. לכן, גם זה נבחן יחד עם ציון ה-GCS.

  • ציון 0: הטבעות השחורות בשתי העיניים מגיבות לאור.
  • ציון 1: רק עין אחת מגיבה.
  • ציון 2: אין תגובה בשתי העיניים.

ציון זה מופחת מציון ה-GCS הקודם. כלומר, אם ציון ה-GCS הוא 3 ואין תגובה בשתי העיניים (ציון 2), ציון ה-GCS-P הוא 1 (3 - 2 = 1). משמעות הדבר היא שהמטופל נמצא בתרדמת עמוקה מאוד.

🔍 Search Keywords: glasgow coma scale gcs • glasgow coma scale gcs symptoms • glasgow coma scale gcs causes and treatment • glasgow coma scale gcs sri lanka • בואו פשוט נלמד על שיטת ה-GCS שבאמצעותה רופאים מודדים 'הכרה' (סולם התרדמת של גלאזגו)

🩺 Articles For You

האם אתה מפחד מצילום רנטגן של האגן? בואו נבהיר את זה!

האם הורמון האסטרוגן "מפרה" סרטן? (סרטן תלוי אסטרוגן) בואו נגלה בוודאות!

מהי ביופסיה של בלוטת הזקיף? מדוע היא חשובה לחולי סרטן?

אולטרסאונד אשכים - האם זה משהו שצריך לפחד ממנו? בואו נגלה.

בואו נלמד על TEE (אקוקרדיוגרמה טרנס-ושטית), בדיקה מיוחדת שבוחנת מקרוב את הלב שלכם.

האם גם לך יש רמת סוכר גבוהה בדם בבוקר? האם זה יכול להיות בגלל אפקט סומוגי?

💬 Patient Questions & Comments (0)

Have a question or experience to share? Post a comment or reply to other readers below.

🛡️ Plain Text Only • No Links
👤

No comments yet. Be the first to share your question or experience below.

⚠️ Important: Medical articles and information on Nirogi Lanka are strictly for educational and awareness purposes and do not substitute professional medical advice, diagnosis, or treatment. Always consult a qualified physician for any medical concerns.