Skip to main content
🎂 — | ♂/♀ M/F | ⚖️ — kg | 📏 — cm | BMI — | 👟 —
⚡ 88%
🩺 Lékařské testy

Pojďme se jednoduše seznámit s metodou GCS, pomocí které lékaři měří „vědomí“ (Glasgowská škála kómatu)

MBBS
Medically Reviewed by MBBS ✓ Medically Reviewed
📅 Updated: Jul 13, 2026 • ⏱ 7 min read • Redakční zásady
Pojďme se jednoduše seznámit s metodou GCS, pomocí které lékaři měří „vědomí“ (Glasgowská škála kómatu)
Table of Contents ▾

Už jste někdy viděli lékaře, jak se ptá: „Jaké je skóre GCS?“, když je někdo po nehodě přivezen do nemocnice? Nebo když někdo ztratí vědomí, řeknou: „GCS je nízké“? Možná vás také zajímá, co to GCS je a co měří. To je opravdu důležité. Takže si o tom dnes povíme velmi jednoduše, způsobem, kterému můžete porozumět.

⚡ Interactive Clinical Tool
⚖️

BMI Calculator

Know your body mass index (BMI) and weight classification

Open Interactive Calculator →

Co GCS jednoduše znamená?

Jednoduše řečeno, Glasgowská stupnice kómatu (GCS) je systém hodnocení, který měří a hodnotí úroveň vědomí člověka. Podobně jako hodnocení zkoušky umožňuje lékařům posoudit, jak je člověk bdělý, jak si je vědom svého okolí a jak dobře reaguje na jednoduché pokyny.

Tuto metodu poprvé vyvinula v roce 1974 skupina specialistů na Univerzitě v Glasgow ve Skotsku. Proto dostala své jméno. Ačkoli je v názvu slovo „kóma“, dnes se stala hlavní metodou uznávanou ve světě, používanou nejen při kómatu, ale také v jakékoli situaci, kdy může být narušeno vědomí.

Co je to „vědomí“ v medicíně?

Říkáme „při vědomí“, když jsou splněny tři hlavní věci. Když lékař měří vaše vědomí, zaměřuje se na tyto tři věci.

Bod Jednoduché vysvětlení
Zůstat vzhůru ) Tohle není jako jen probuzení ze spánku. Můžete se probudit, když na vás někdo promluví, nebo když se poplácáte po těle. Někoho v kómatu takhle vzbudit nemůžete.
Upozornění Schopnost rozumět věcem, jako je to, co se kolem vás děje a kdo mluví.
Porozumění prostoru, času a osobě (orientované) Vědomí toho, kde jste a kdy jste, například kdo jste, kde jste, jaký je den a kolik je hodin.

Kdy se používá GCS?

GCS je velmi důležitou součástí neurologického vyšetření prováděného lékaři. Používá se zejména v případech, kdy osoba může ztrácet vědomí.

  • Poranění hlavy: GCS se používá k posouzení všeho od drobných zranění, jako je otřes mozku, až po těžká traumatická poranění mozku. Skóre GCS je jednou z hlavních věcí, které lékaři sledují, když je člověk po nehodě převezen na jednotku urgentního příjmu (ETU) .
  • Jiné zdravotní stavy: Existují také případy, kdy může dojít ke ztrátě vědomí i bez nehody. Například:
  • Velmi nízká hladina cukru v krvi (hypoglykémie)
  • Po záchvatu
  • Otrava

Důležité: Pokud někdo požije jed nebo jej omylem požije, je třeba okamžitě vyhledat lékařskou pomoc. Pro rychlou radu můžete zavolat do Národního informačního centra pro toxiny v Národní nemocnici v Colombu .

Jaké jsou 3 hlavní oblasti hodnocení GCS?

Lékař přiřazuje skóre GCS na základě pacientových odpovědí ve třech hlavních oblastech. Celkové skóre GCS se vypočítá sečtením těchto tří oblastí.

1. Oční reakce (E): Tato hodnota měří především to, jak je daná osoba bdělá a vnímavá.

2. Slovní odpověď (V): Tato metoda testuje mozkové funkce, jako je schopnost myšlení, paměť a vnímání okolního světa.

3. Motorická reakce (M): Tato metoda testuje, jak dobře mozek dokáže ovládat svaly, plnit pokyny a zda nervový systém funguje správně.

Nyní se podívejme, jak každou z těchto sekcí ohodnotit.

Odpověď Jak zkontrolovat a charakterizovat Skóre
1. Reakce oka (E)
Spontánně Bez jakéhokoli úkonu pacient přirozeně udržuje oči otevřené. 4
Když se s ním/ní mluví Otevřou oči, když je zavoláno jejich jméno nebo když něco slyší. 3
Na bolest/tlak Když se nehet lehce zatlačí (vyvine se tlak), oči se otevřou. 2
Žádná odpověď. Není způsob, jak otevřít oči. 1
2. Slovní odpověď (V)
S porozuměním Na otázku, kdo jsou, kde jsou a jaký mají den, odpovídají přesně. 5
Zmateně Mluví spolu, ale nevědí přesně, kde jsou nebo co se stalo. Mluví zmateně. 4
Nevhodná slova Mluví, ale říkají bezvýznamná slova, která jsou s položenou otázkou zcela irelevantní. 3
Nesrozumitelné zvukyNevyslovují slova, ale vydávají pouze nesmyslné zvuky, jako je sténání. 2
Žádná odpověď. Nevydává žádný zvuk. 1
3. Motorická reakce (M)
Dodržování pokynů Jednoduché pokyny jako „zvedněte ruku“ a „vyplazte jazyk“ jsou přesně dodržovány. 6
Soustředění se na bolest Když je část těla stlačena, člověk se snaží dotknout nebo odstranit bolestivé místo. 5
Zbavení se bolesti Místo aby se dotkli bolestivého místa, snaží se od bolesti distancovat. 4
Nepřirozené ohýbání V reakci na bolest se končetiny nepřirozeně ohýbají směrem k hrudníku. 3
Nepřirozené protahování V reakci na bolest se končetiny nepřirozeně narovnávají a protahují. 2
Žádná odpověď. Nedochází k žádnému pohybu těla.1

Co je to nová metoda s názvem GCS-P?

Systém GCS byl nedávno dále vyvinut a byla přidána nová funkce s názvem GCS-P . Písmeno „P“ zde znamená „Pupil“, což znamená zornici oka . Reakce zornice na světlo může hodně vypovídat o funkci mozku. Proto se i na ni pohlíží společně se skóre GCS.

  • Skóre 0: Černé kruhy v obou očích reagují na světlo.
  • Skóre 1: Reaguje pouze jedno oko.
  • Skóre 2: Žádná reakce v obou očích.

Toto skóre se odečte od předchozího skóre GCS. To znamená, že pokud je skóre GCS 3 a v obou očích není žádná odpověď (skóre 2), skóre GCS-P je 1 (3 - 2 = 1). To znamená, že pacient je ve velmi hlubokém kómatu.

Co říkají cedule?

Součet skóre GCS může poskytnout hrubou představu o stavu pacienta.

  • Maximální skóre je 15. (E4 + V5 + M6 = 15). To znamená, že pacient je plně při vědomí, dobře mluví a vnímá své okolí.
  • Nejnižší skóre je 3. (E1 + V1 + M1 = 3). To znamená, že pacient je v hlubokém kómatu a nereaguje.

Obecně se skóre GCS 8 nebo méně považuje za kóma. Čím nižší skóre, tím závažnější je stav.

U poranění hlavy se závažnost poranění klasifikuje podle skóre GCS.

  • Skóre 13-15: Mírné traumatické poranění mozku - jako otřes mozku.
  • Skóre 9-12: Středně těžká traumatická poranění mozku.
  • Skóre 3-8: Těžké traumatické poranění mozku.

Co bych měl/a vědět o skóre GCS mého dítěte?

Pokud je člen vaší rodiny nebo přítel hospitalizován a lékaři mluví o skóre GCS, nepanikařte a mějte tyto věci na paměti.

  • Nejedná se jen o skóre. Ačkoli skóre GCS poskytuje hrubou představu o stavu pacienta, skrývá se za ním mnoho informací. Proto místo pouhého poslechu skóre se poraďte se svým lékařem , abyste získali úplný obraz o stavu pacienta.
  • GCS nelze vždy použít. V některých případech nelze skóre GCS měřit přesně. Například pokud je někdo připojen k ventilátoru, který mu pomáhá s dýcháním, nelze měřit řečové reakce. Také pokud byly oči poraněny, oční reakce nelze vidět.
  • GCS není jediným nástrojem používaným k predikci prognózy. Ačkoli lékaři používají skóre GCS k predikci prognózy pacienta, neberou v úvahu pouze toto skóre. Zohledňují také další testy, jako jsou CT vyšetření, a celkový zdravotní stav pacienta.

Vzkaz k odnesení domů

  • Glasgowská škála kómatu (GCS) je mezinárodně uznávaný systém hodnocení, který měří stav vědomí osoby.
  • Toto testuje reakce prostřednictvím očí, řeči a pohybů těla.
  • Skóre se pohybuje od 3 (hluboké kóma) do 15 (plné vědomí). Skóre 8 nebo méně je považováno za závažné.
  • Pravidelnou kontrolou skóre GCS mohou lékaři pochopit, zda se stav pacienta zlepšuje nebo zhoršuje.
  • Pokud zjistíte skóre GCS vašeho blízkého, nedělejte si starosti jen s číslem. Vždy se poraďte se svým lékařem a jasně si ujasněte celou situaci.
❓ FAQ

Frequently Asked Medical Questions (FAQ)

Evidence-based clinical answers to common patient questions

Co je to nová metoda s názvem GCS-P?

Systém GCS byl nedávno dále vyvinut a byla přidána nová funkce s názvem GCS-P . Písmeno „P“ zde znamená „Pupil“, což znamená zornici oka . Reakce zornice na světlo může hodně vypovídat o funkci mozku. Proto se i na ni pohlíží společně se skóre GCS.

  • Skóre 0: Černé kruhy v obou očích reagují na světlo.
  • Skóre 1: Reaguje pouze jedno oko.
  • Skóre 2: Žádná reakce v obou očích.

Toto skóre se odečte od předchozího skóre GCS. To znamená, že pokud je skóre GCS 3 a v obou očích není žádná odpověď (skóre 2), skóre GCS-P je 1 (3 - 2 = 1). To znamená, že pacient je ve velmi hlubokém kómatu.

🔍 Search Keywords: glasgow coma scale gcs • glasgow coma scale gcs symptoms • glasgow coma scale gcs causes and treatment • glasgow coma scale gcs sri lanka • Pojďme se jednoduše seznámit s metodou GCS, pomocí které lékaři měří „vědomí“ (Glasgowská škála kómatu)

🩺 Articles For You

Bojíte se kolonoskopie? Pojďme si o tom promluvit jednoduše.

Také se nemůžete vymočit? Je to nebezpečný stav? Pojďme se dozvědět více o (anurii).

Vše, co potřebujete vědět o ultrazvuku břicha!

CVS test (odběr choriových klků) pro včasné zjištění genetických onemocnění vašeho dítěte

Měli bychom vědět přesně o lécích snižujících cholesterol (antihyperlipidemikách)?

Rentgen kyčle? (Rentgen kyčle) Nebojte se, pojďme k detailům!

💬 Patient Questions & Comments (0)

Have a question or experience to share? Post a comment or reply to other readers below.

🛡️ Plain Text Only • No Links
👤

No comments yet. Be the first to share your question or experience below.

⚠️ Important: Medical articles and information on Nirogi Lanka are strictly for educational and awareness purposes and do not substitute professional medical advice, diagnosis, or treatment. Always consult a qualified physician for any medical concerns.