Skip to main content
🎂 — | ♂/♀ M/F | ⚖️ — kg | 📏 — cm | BMI — | 👟 —
⚡ 88%
🩺 General Health Information

Milyen a máj egészsége? Tudja meg a Child-Pugh pontszámmal!

MBBS
Medically Reviewed by MBBS ✓ Medically Reviewed
📅 Updated: Jul 13, 2026 • ⏱ 7 min read • Szerkesztési irányelvek
Milyen a máj egészsége? Tudja meg a Child-Pugh pontszámmal!
Table of Contents ▾

Néha, amikor az orvosok új szavakat vagy új orvosi vizsgálatokat mondanak nekünk, kicsit idegesek leszünk, igaz? Ez normális. Ma valami olyasmiről fogunk beszélni, amiről valószínűleg már hallott, vagy amiről a jövőben hallani fog. Ez a Child-Pugh pontszám . Ne ijedjen meg, amikor meghallja ezt a nevet, mert ez csak egy módja annak, hogy segítsen az orvosoknak megérteni a máj állapotát. Beszéljünk róla egyszerűen és világosan.

⚡ Interactive Clinical Tool
⚖️

BMI Calculator

Know your body mass index (BMI) and weight classification

Open Interactive Calculator →

Mi a Child-Pugh pontszám? Egyszerűen fogalmazva...

Képzelje el úgy, mintha amikor elviszi autóját egy szervizbe, a szerelő különféle dolgokat ellenőrz, és elmondja az autó állapotáról. A Child-Pugh pontszám egy olyan módszer, amely felméri a máj működését krónikus májbetegségben , különösen cirrózisban, amely állapot zsíros lerakódásokat okoz a májban, és megkeményedik.

Egyszerűen fogalmazva, ez a pontozási rendszer lehetővé teszi az orvosok számára, hogy megértsék a következőket:

  • Mennyire jól működik a májad?
  • Fennáll-e a májelégtelenség kockázata? Mennyire valószínű?
  • Milyen kezelés a legjobb az Ön számára?

Ez valami mást is jelent. Segít az orvosoknak szerte a világon, hogy ugyanúgy beszélhessenek a máj állapotáról. Néha „Child-Turcotte-Pugh (CTP) kalkulátornak” is nevezik. De ne feledje, bár ez az pontszám fontos, nem meséli el az egészségi állapotának teljes történetét. Ez csak egy része.

Milyen 5 dolgot vizsgálnak ilyenkor?

Az orvosok öt fő tényezőt vizsgálnak a Child-Pugh pontszám meghatározásakor. Ezek a következők:

1. Teljes bilirubinszint a vérben: A bilirubin egy sárga vegyület, amely a szervezetünk epéjében található. Ezzel mérik, hogy a máj megfelelően működik-e. Amikor megemelkedik, a szemek és a bőr sárgára színeződik (mint a sárgaság).

2. Szérumalbumin-szint: Az albumin egy fehérje, amelyet a máj termel. Segít a tápanyagok szállításában a szervezetben. Amikor a máj gyenge, kevesebbet termel ebből a fehérjéből.

3. A véralvadás sebessége (protrombin idő vagy INR): A máj is szerepet játszik a véralvadás sebességében. Ez azért van, mert a véralvadáshoz szükséges egyes anyagokat a máj termeli. Ennek az időnek a növekedése azt jelenti, hogy a vér alvadása hosszabb időt vesz igénybe.

4. Ascites: Ez a folyadék rendellenes felhalmozódására utal a hasüregben. Ez súlyos májbetegségek, például cirrózis esetén fordulhat elő.

5. Befolyásolja-e az agyműködést a májbetegség (encephalopathia):Amikor a máj károsodik, a szervezetből eltávolítandó méreganyagok egy része felhalmozódhat a vérben. Ezek az agyba juthatnak, és befolyásolhatják az agyműködést. Ez változásokat okozhat például a memóriában, a figyelemben és a viselkedésben.

Mind az öt tényező pontszámot kap a teszteredményeid alapján. Ezután az összesített pontszámot összeadva kapjuk meg. Ennek megfelelően három kategória egyikébe sorolnak: A, B vagy C.

Hogyan kell felkészülnöm a Child-Pugh pontszámra?

A Child-Pugh pontszám kiszámításához számos vizsgálaton kell átesnie. Ezek közé tartozhat a fizikális vizsgálat , a vérvizsgálatok és esetleg a képalkotó vizsgálatok.

Az orvos vérvételt fog kérni, hogy ellenőrizze a következőket:

  • Bilirubin szint: Mint korábban említettük, ez a májfunkció mértéke.
  • Albumin szint: A máj által termelt fehérje, amely a tápanyagokat szállítja.
  • Protrombin idő (PT) vagy INR: A véralvadás sebessége.

Kezelőorvosa hasi ultrahangvizsgálatot vagy CT-vizsgálatot végezhet a hasüregben felgyülemlett folyadék (aszcitesz) ellenőrzésére. Az aszcitesz a folyadéktöbblet felhalmozódása a hasüregben. Ennek fő oka a májzsugorodás.

Fizikális vizsgálattal és/vagy kognitív vizsgálattal ellenőrizhetik az agyat érintő májkárosodást (encephalopathia). Ez az állapot akkor fordulhat elő, ha a máj károsodik, és a vérben méreganyagok halmozódnak fel.

Fontos: Ahhoz, hogy ezekből a vizsgálatokból a lehető legpontosabb eredményeket kapja, előfordulhat, hogy megkérik, hogy a vizsgálat előtt néhány órával tartózkodjon az étkezéstől és az ivástól (böjt). Ezért kérdezze meg kezelőorvosát, hogy pontosan milyen előkészületekre van szüksége.

Ezeket a vizsgálatokat nem biztos, hogy ugyanazon a napon vagy ugyanazon a helyen végzik el. Ez rendben van. Miután az orvos megkapta az összes vizsgálat eredményét, összeadja azokat a Child-Pugh pontszám kiszámításához.

Hogyan számítják ki a Child-Pugh pontszámot?

Nagyon egyszerű. Az orvosok a fent említett öt, a máj egészségével kapcsolatos tényezőt vizsgálják. Mindegyik tényező 1, 2 vagy 3 pontot kaphat, az állapotától függően. (Az 1-es pontszám a legkevésbé súlyos, a 3-as a legsúlyosabb).

Miután mind az öt tényezőt pontozta, az orvos összeadja azokat. 5 és 15 közötti összpontszámot kap. Ez a Child-Pugh pontszám.

Íme egy diagram, amely bemutatja, hogyan alakulnak az eredmények az öt tényező eredményei alapján:

| Faktor | 1. pontszám | 2. pontszám | 3. pontszám |

| :--------------------------------------------------------------- | : ... |

| Bilirubin (Összes bilirubin) (mg/dl) | < 2 | 2 - 3 | > 3 |

| Szérum albumin "(szérum albumin)" (g/dl) | > 3,5 | 2,8 - 3,5 | < 2,8 |

| INR (véralvadási) | < 1,7 | 1,7 - 2,3 | > 2,3 |

| Ascites | Nincs | Enyhe/Kontronálható | Közepes/Gyengén kontrollálható |

| Encephalopathia | Nincs | 1-2. fokozat (Enyhe/Közepes) | 3-4. fokozat (Súlyos) |

A kapott összpontszám alapján három fő kategóriába sorolnak:

  • A osztály: A mája normálisan működik. Az összpontszáma 5 és 6 között van.
  • B osztály: Mérsékelt májkárosodás. Az összpontszám 7 és 9 között van.
  • C osztály: Súlyos májkárosodás vagy előrehaladott betegség. Az Ön pontszáma 10 és 15 között van.

Lássunk egy példát?

Képzeld el, hogy valakinek a teszteredményei a következők:

  • Bilirubin - 3 mg/dl (2 pont)
  • Albumin - 2,9 g/dl (2 pont)
  • INR - 1 (1 pont)
  • Folyadék a hasüregben (ascites) - enyhe (2 pont)
  • Encephalopathia - Nem (1 pont)

Ennek a személynek a Child-Pugh pontszáma 2 + 2 + 1 + 2 + 1 = 8 pont . Ez azt jelenti, hogy a B osztályba tartozik.

Mit jelent a Child-Pugh pontszámod?

Ez a pontszám pillanatképet ad a májbetegségéről az adott pillanatban. Megmondja orvosának, hogy mennyire jól működik a mája az alábbi öt tényező alapján. A Child-Pugh pontszám segít orvosának:

  • Készítse el a kezelési tervét: Ez segít eldönteni, hogy gyógyszeres kezelést, műtétet vagy májátültetést kap-e, és hogy ezek a kezelések sikeresek lesznek-e.
  • Értékelje a kockázatot:Ha műtét előtt áll, ez segít meghatározni, hogy mennyire kockázatos és mennyire előnyös az általános egészségi állapota szempontjából. Ha a műtét sikeres, azt is megjósolhatja, hogy milyen lesz az életminősége a műtét után.
  • Becsülje meg a túlélési idejét: Bár a túlélési időre vonatkozó előrejelzések csak durva becslések, orvosa ezt felhasználhatja annak előrejelzésére, hogy mennyi ideig élhet kezeléssel vagy anélkül, a pontszáma alapján.

Ne feledd, ezt mind az orvos dönti el. Ez a pontozólap csak útmutató a számára.

Mikor kell orvoshoz fordulnom?

Ha bármilyen kérdése van a Child-Pugh pontszámával vagy annak kiszámításával kapcsolatban, mindenképpen beszéljen orvosával . Ha bármilyen aggálya merül fel a teszteredményeivel vagy a kezelési terv további lépéseivel kapcsolatban, erről is tájékoztassa orvosát.

Most már van egy pontszáma, amely elárulja a máj egészségi állapotát. Szóval mit tegyen most? Először is, ne csak rágódjon ezeken a pontszámokon vagy teszteredményeken anélkül, hogy beszélne orvosával. Ő elmagyarázhatja Önnek az eredményeket és azok jelentését. A Child-Pugh pontszáma segít nekik a kezelési terv meghatározásában. De Ön is részese ennek a döntésnek. Tehát beszéljen orvosi csapatával arról, hogy mit jelent a pontszáma, és mit javasolnak. Ne aggódjon, ők itt vannak, hogy segítsenek.

Végül, amin érdemes elgondolkodni (hazavihető üzenet)

A Child-Pugh pontszám fontos eszköz a máj egészségének mérésére, de nem mondja el az egész történetet.

  • Ez jó képet adhat az orvosoknak a máj egészségéről.
  • Ez segít a kezelés megtervezésében és a kockázatok felmérésében.
  • Ne aggódj csak az eredmények miatt. Beszélj meg mindent az orvosoddal.
  • Vállaljon aktív szerepet az egészségével kapcsolatos döntések meghozatalában.

A máj nagyon fontos szerv a testünkben. A mi felelősségünk megvédeni. Ha májproblémái vannak, pontosan kövesse orvosa utasításait. Éljen egészséges életmódot. Akkor nem kell aggódnia az ilyen tünetek miatt. Minden rendben lesz!

🔍 Search Keywords: child pugh score • child pugh score symptoms • child pugh score causes and treatment • child pugh score sri lanka • Milyen a máj egészsége? Tudja meg a Child-Pugh pontszámmal!

🩺 Articles For You

Tudjuk meg pontosan, mi a hasi fájdalom.

Alzheimer-kór és székrekedés: Hogyan segíthet szerettein?

Önnek is van nyákos hasmenése? (Nyákos hasmenés) Nézzük meg pontosan, miről van szó.

Beszéljünk orvossal a krónikus székrekedésről?

Problémát jelent a krónikus székrekedés? (Krónikus székrekedés) Beszéljünk erről

Neked is gondot okoz mostanában a WC-re menni? Beszéljünk a székrekedésről!

💬 Patient Questions & Comments (0)

Have a question or experience to share? Post a comment or reply to other readers below.

🛡️ Plain Text Only • No Links
👤

No comments yet. Be the first to share your question or experience below.

⚠️ Important: Medical articles and information on Nirogi Lanka are strictly for educational and awareness purposes and do not substitute professional medical advice, diagnosis, or treatment. Always consult a qualified physician for any medical concerns.