Láttál már orvosokat, akik baleset után kórházba szállítanak valakit, és azt kérdezik: „Mi a GCS-pontszám?” Vagy amikor valaki elveszti az eszméletét, azt mondják: „Alacsony a GCS”? Talán azon is gondolkodsz, hogy mi is ez a GCS, és mit mér. Ez nagyon fontos. Ma tehát beszéljünk róla nagyon egyszerűen, olyan módon, amit te is megérthetsz.
BMI Calculator
Know your body mass index (BMI) and weight classification
Mit jelent egyszerűen a GCS?
Egyszerűen fogalmazva, a Glasgow-i Kóma Skála (GCS) egy pontozási rendszer, amely méri és osztályozza a személy tudatszintjét. A vizsgálat osztályozásához hasonlóan lehetővé teszi az orvosok számára, hogy felmérjék, mennyire ébren van a személy, mennyire van tudatában a környezetének, és mennyire reagál az egyszerű utasításokra.
Ezt a módszert először 1974-ben fejlesztette ki egy szakembercsoport a skóciai Glasgow-i Egyetemen. Innen kapta a nevét. Bár a "kóma" szó benne van a nevében, mára a világon elfogadott fő módszerré vált, amelyet nemcsak kómában, hanem minden olyan helyzetben alkalmaznak, ahol a tudatállapot károsodhat.
Mi a „tudat” az orvostudományban?
Azt mondjuk, hogy „tudatos”, ha három fő dolog teljesül. Amikor egy orvos méri a tudatosságodat, erre a három dologra összpontosít.
| A lényeg | Egyszerű magyarázat |
|---|---|
| Ébren maradni (Ébrenlét) | Ez nem olyan, mint amikor csak úgy felébredsz álmodból. Felébredhetsz, ha valaki beszél hozzád, vagy ha megsimogatod a tested. Kómában nem lehet így felébreszteni valakit. |
| Éber | Az a képesség, hogy megértsd a dolgokat, például azt, hogy mi történik körülötted, és ki beszél. |
| Hely-idő-személy megértés (orientált) | A tartózkodási helyed és az idő tudatosítása, például ki vagy, hol vagy, milyen nap van és mennyi az idő. |
Medical grade state-of-the-art hearing aids
Advanced hearing aids designed for clear hearing and noise control in the ear.
Check Availability →Mikor alkalmazzák a GCS-t?
A GCS nagyon fontos része a neurológiai vizsgálatnak, amelyet orvosok végeznek. Különösen olyan esetekben alkalmazzák, amikor a személy eszméletét veszítheti.
- Fejsérülések: A GCS-t a kisebb sérülésektől, például agyrázkódástól kezdve a súlyos traumás agysérülésekig mindenféle eset felmérésére használják. A GCS-pontszám az egyik fő dolog, amit az orvosok megnéznek, amikor egy személyt baleset után a sürgősségi ellátó egységbe (ETU) szállítanak.
- Egyéb egészségügyi állapotok: Előfordulhatnak olyan esetek is, amikor baleset nélkül is előfordulhat eszméletvesztés. Például:
- Nagyon alacsony vércukorszint (hipoglikémia)
- Roham után
- Mérgezés
Fontos: Ha valaki mérget vesz le, vagy véletlenül lenyeli, azonnal orvoshoz kell fordulni. Gyors tanácsért hívja a Colombo Nemzeti Kórház Nemzeti Mérgezési Információs Központját .
Melyek a GCS pontozás 3 fő területei?
Az orvos a beteg három fő területen adott válaszai alapján határoz meg GCS-pontszámot. A teljes GCS-pontszámot e három terület összeadásával számítják ki.
1. Szemreakció (S): Ez főként azt méri, hogy mennyire ébren és figyelmes a személy.
2. Szóbeli válasz (V): Ez az agyi funkciókat teszteli, mint például a személy gondolkodási képességét, memóriáját és a körülötte lévő világ tudatosságát.
3. Motoros válasz (M): Ez azt vizsgálja, hogy az agy mennyire képes irányítani az izmokat, követni az utasításokat, és hogy az idegrendszer megfelelően működik-e.
Most nézzük meg, hogyan kell pontozni ezeket a részeket.
| Válasz | Hogyan kell ellenőrizni és jellemezni | Pontszám |
|---|---|---|
| 1. Szemreakció (E) | ||
| Spontán módon | Anélkül, hogy bármit is tenne, a beteg természetes módon nyitva tartja a szemét. | 4 |
| Amikor beszélnek hozzád | Kinyitják a szemüket, amikor a nevüket szólítják, vagy amikor valamit hallanak. | 3 |
| Fájdalomra/nyomásra | Amikor a körmöt enyhén megnyomjuk (nyomást fejtünk ki), a szemek kinyílnak. | 2 |
| Nincs válasz. | Nincs rá mód, hogy kinyitsd a szemed. | 1 |
| 2. Szóbeli válasz (V) | ||
| Megértéssel | Amikor megkérdezik tőlük, hogy kik ők, hol vannak és milyen a napjuk, pontosan válaszolnak. | 5 |
| Zavartan | Beszélnek, de nem tudják pontosan, hol vannak, vagy mi történt. Zavartan fecsegnek. | 4 |
| Nem megfelelő szavak | Beszélnek, de értelmetlen szavakat mondanak, amelyek teljesen irrelevánsak a feltett kérdés szempontjából. | 3 |
| Érthetetlen hangok | Nem mondanak ki szavakat, csak értelmetlen hangokat, például nyögéseket adnak ki. | 2 |
| Nincs válasz. | Nem ad ki semmilyen hangot. | 1 |
| 3. Motoros válasz (M) | ||
| Utasítások követése | Az olyan egyszerű utasításokat, mint a „emeld fel a kezed” és a „nyújtsd ki a nyelved”, pontosan követik. | 6 |
| A fájdalomra összpontosítva | Amikor a test egy részét megnyomják, a személy megpróbálja megérinteni vagy eltávolítani a fájdalmas területet. | 5 |
| Megszabadulni a fájdalomtól | Ahelyett, hogy megpróbálnák megérinteni a fájdalmas területet, megpróbálnak eltávolodni a fájdalomtól. | 4 |
| Természetellenes hajlítás | A fájdalomra reagálva a végtagok természetellenesen a mellkas felé hajlanak. | 3 |
| Természetellenes nyújtás | A fájdalomra reagálva a végtagok kiegyenesednek és természetellenesen megnyúlnak. | 2 |
| Nincs válasz. | Nincs testmozgás. | 1 |
Mi az új módszer, amit GCS-P-nek hívnak?
A GCS rendszert a közelmúltban továbbfejlesztették, és egy új funkcióval, a GCS-P- vel egészítették ki. Itt a „P” betű a „pupillát” jelenti, ami a szem pupilláját jelenti. A pupilla fényre adott reakciója sokat elárulhat az agyműködésről. Ezért ezt is vizsgálják a GCS-pontszámmal együtt.
- 0 pont: Mindkét szem fekete gyűrűi fényre reagálnak.
- 1. pont: Csak az egyik szem reagál.
- 2. pontszám: Nincs válasz mindkét szemen.
Ezt a pontszámot levonják az előző GCS-pontszámból. Azaz, ha a GCS-pontszám 3, és mindkét szemen nincs válasz (2-es pontszám), a GCS-P pontszám 1 (3 - 2 = 1). Ez azt jelenti, hogy a beteg nagyon mély kómában van.
Mit mondanak a jelek?
A GCS-pontszámok összege durva képet adhat a beteg állapotáról.
- A maximális pontszám 15. (E4 + V5 + M6 = 15). Ez azt jelenti, hogy a beteg teljesen eszméleténél van, jól beszél, és tudatában van a környezetének.
- A legalacsonyabb pontszám 3. (E1 + V1 + M1 = 3). Ez azt jelenti, hogy a beteg mély kómában van, nem reagál.
Általában a 8-as vagy annál alacsonyabb GCS-pontszámot kómának tekintik. Minél alacsonyabb a pontszám, annál súlyosabb az állapot.
Fejsérülések esetén a sérülés súlyosságát a GCS-pontszám alapján osztályozzák.
- 13-15 pont: Enyhe traumás agysérülés – agyrázkódáshoz hasonló.
- 9-12 pontszám: Mérsékelt traumás agysérülés.
- 3-8-as pontszám: Súlyos traumás agysérülés.
Mit kell tudnom a gyermekem GCS-pontszámáról?
Ha egy családtagod vagy barátod kórházban van, és az orvosok a GCS-pontszámokról beszélnek, ne ess pánikba, és tartsd ezeket szem előtt.
- Ez nem csak egy pontszám. Bár a GCS-pontszám hozzávetőleges képet ad a beteg állapotáról, rengeteg információ rejlik mögötte. Ezért ahelyett, hogy csak meghallgatná a pontszámot, beszéljen orvosával, hogy teljes képet kapjon a beteg állapotáról.
- A GCS nem mindig használható. Bizonyos esetekben a GCS-pontszámok nem mérhetők pontosan. Például, ha valaki lélegeztetőgéphez van csatlakoztatva a légzés segítése érdekében, a beszédreakciók nem mérhetők. Továbbá, ha a szemek sérültek, a szemreakciók nem láthatók.
- A GCS nem az egyetlen eszköz a prognózis előrejelzésére. Bár az orvosok a GCS-pontszámokat használják a beteg prognózisának előrejelzésére, nem csak azt vizsgálják. Más vizsgálatokat is figyelembe vesznek, például a CT-vizsgálatokat, és a beteg általános egészségi állapotát.
Otthoni üzenet
- A Glasgow-i kóma skála (GCS) egy nemzetközileg elfogadott pontozási rendszer, amely egy személy eszméletét méri.
- Ez a módszer a szemek, a beszéd és a testmozgások segítségével teszteli a válaszokat.
- A pontszám 3-tól (mély kóma) 15-ig (teljes eszméletvesztés) terjed. A 8-as vagy annál alacsonyabb pontszám súlyosnak tekinthető.
- A GCS-pontszám rendszeres ellenőrzésével az orvosok meg tudják állapítani, hogy a beteg állapota javul vagy romlik-e.
- Ha megtudod egy szeretett személy GCS-pontszámát, ne csak a szám miatt aggódj. Mindig beszélj az orvosoddal, és értsd meg a teljes helyzetet.
No comments yet. Be the first to share your question or experience below.