Skip to main content
🎂 — | ♂/♀ M/F | ⚖️ — kg | 📏 — cm | BMI — | 👟 —
⚡ 88%
🩺 Medicīniskās pārbaudes

Iepazīsimies ar GCS metodi, ar kuru ārsti mēra "apziņas stāvokli" (Glāzgovas komas skala).

MBBS
Medically Reviewed by MBBS ✓ Medically Reviewed
📅 Updated: Jul 13, 2026 • ⏱ 7 min read • Redakcijas politika
Iepazīsimies ar GCS metodi, ar kuru ārsti mēra "apziņas stāvokli" (Glāzgovas komas skala).
Table of Contents ▾

Vai esat kādreiz redzējuši ārstus, kas jautā: "Kāds ir GCS rādītājs?", kad kādu pēc negadījuma atved uz slimnīcu? Vai arī, kad kāds zaudē samaņu, viņi saka: "GCS ir zems"? Jums varētu rasties jautājums, kas ir šis GCS un ko tas mēra. Tas ir patiešām svarīgi. Tāpēc šodien parunāsim par to ļoti vienkārši, lai jūs to varētu saprast.

⚡ Interactive Clinical Tool
⚖️

BMI Calculator

Know your body mass index (BMI) and weight classification

Open Interactive Calculator →

Ko īsumā nozīmē GCS?

Vienkārši sakot, Glāzgovas komas skala (GCS) ir vērtēšanas sistēma, kas mēra un novērtē cilvēka apziņas līmeni. Līdzīgi kā eksāmena vērtēšana, tā ļauj ārstiem novērtēt, cik nomodā ir cilvēks, cik labi viņš apzinās apkārtējo vidi un cik labi viņš reaģē uz vienkāršiem norādījumiem.

Šo metodi pirmo reizi 1974. gadā izstrādāja speciālistu grupa Glāzgovas Universitātē Skotijā. Tāpēc tā ieguva savu nosaukumu. Lai gan nosaukumā ir vārds "koma", mūsdienās tā ir kļuvusi par galveno pasaulē pieņemto metodi, ko izmanto ne tikai komās, bet arī jebkurā situācijā, kad var būt traucēta apziņa.

Kas ir "apziņa" medicīnā?

Mēs sakām “apzinīgs”, ja ir izpildītas trīs galvenās lietas. Kad ārsts mēra jūsu apziņu, viņš koncentrējas uz šīm trim lietām.

Punkts Vienkāršs skaidrojums
Palikt nomodā (Awake) Tas nav vienkārši pamošanās no miega. Tu vari pamosties, kad kāds ar tevi runā vai kad tu paglaudi savu ķermeni. Tu nevari pamodināt kādu komā šādā stāvoklī.
Brīdinājums Spēja saprast tādas lietas kā, piemēram, kas notiek apkārt un kas runā.
Vietas-laika-personas izpratne (orientēta) Apziņa par savu atrašanās vietu un laiku, piemēram, kas jūs esat, kur atrodaties, kāda ir diena un cik pulkstens.

Kad tiek izmantota GCS?

GCS ir ļoti svarīga ārstu veiktās neiroloģiskās izmeklēšanas sastāvdaļa. To īpaši izmanto gadījumos, kad cilvēks var zaudēt samaņu.

  • Galvas traumas: GCS tiek izmantots, lai novērtētu visu, sākot no nelieliem ievainojumiem, piemēram, smadzeņu satricinājuma, līdz smagām traumatiskām smadzeņu traumām. GCS vērtējums ir viens no galvenajiem faktoriem, ko ārsti ņem vērā, kad cilvēks pēc negadījuma tiek nogādāts neatliekamās palīdzības nodaļā (ETU) .
  • Citi veselības traucējumi: Ir arī gadījumi, kad samaņas zudums var rasties pat bez negadījuma. Piemēram:
  • Ļoti zems cukura līmenis asinīs (hipoglikēmija)
  • Pēc krampja
  • Saindēšanās

Svarīgi: Ja kāds norij indi vai nejauši to norij, nekavējoties jāmeklē medicīniskā palīdzība. Lai saņemtu ātru padomu, varat piezvanīt uz Nacionālo saindēšanās informācijas centru Kolombo Nacionālajā slimnīcā .

Kādas ir trīs galvenās GCS vērtēšanas jomas?

Ārsts piešķir GCS punktu skaitu, pamatojoties uz pacienta atbildēm trīs galvenajās jomās. Kopējais GCS punktu skaits tiek aprēķināts, saskaitot šīs trīs jomas.

1. Acu reakcija (A): tā galvenokārt mēra, cik nomodā un modra ir persona.

2. Verbālā atbilde (V): Šī pārbaude pārbauda smadzeņu funkcijas, piemēram, cilvēka domāšanas spējas, atmiņu un apkārtējās pasaules izpratni.

3. Motoriskā reakcija (M): Tas pārbauda, ​​cik labi smadzenes spēj kontrolēt muskuļus, izpildīt norādījumus un vai nervu sistēma darbojas pareizi.

Tagad apskatīsim, kā novērtēt katru no šīm sadaļām.

Atbilde Kā pārbaudīt un raksturot Rezultāts
1. Acu reakcija (E)
Spontāni Neko nedarot, pacients dabiski tur acis vaļā. 4
Kad ar viņu runā Viņi atver acis, kad tiek saukts viņu vārds vai kad kaut ko dzird. 3
Līdz sāpēm/spiedienam Viegli piespiežot nagu (tiek pielikts spiediens), acis atveras. 2
Nav atbildes. Nav iespējams atvērt acis. 1
2. Verbālā atbilde (V)
Ar izpratni Kad viņiem jautā, kas viņi ir, kur viņi atrodas un kāda ir viņu ikdiena, viņi atbild precīzi. 5
Apjukumā Viņi runā, bet nezina precīzi, kur atrodas vai kas noticis. Viņi runā apjukumā. 4
Nepiemēroti vārdi Viņi runā, bet saka bezjēdzīgus vārdus, kas ir pilnīgi neatbilstoši uzdotajam jautājumam. 3
Nesaprotamas skaņasViņi neizrunā vārdus, bet tikai izdod bezjēdzīgas skaņas, piemēram, vaidus. 2
Nav atbildes. Nerada nekādu skaņu. 1
3. Motoriskā reakcija (M)
Ievērojot norādījumus Vienkāršas instrukcijas, piemēram, "paceliet roku" un "izbāziet mēli", tiek precīzi izpildītas. 6
Koncentrēšanās uz sāpēm Kad tiek nospiesta ķermeņa daļa, cilvēks mēģina pieskarties sāpīgajai vietai vai to noņemt. 5
Atbrīvojoties no sāpēm Tā vietā, lai mēģinātu pieskarties sāpīgajai vietai, viņi cenšas distancēties no sāpēm. 4
Nedabiska liekšanās Reaģējot uz sāpēm, ekstremitātes nedabiski noliecas krūšu virzienā. 3
Nedabiska stiepšanās Reaģējot uz sāpēm, ekstremitātes iztaisnojas un stiepjas nedabiski. 2
Nav atbildes. Nav ķermeņa kustības.1

Kas ir jaunā metode, ko sauc par GCS-P?

Nesen GCS sistēma ir tālāk attīstīta, un ir pievienota jauna funkcija ar nosaukumu GCS-P . Šeit burts “P” apzīmē “Pupil” jeb acs zīlīti . Szīlītes reakcija uz gaismu var daudz pastāstīt par smadzeņu darbību. Tāpēc arī tā tiek aplūkota kopā ar GCS punktu skaitu.

  • 0 punkti: melnie gredzeni abās acīs reaģē uz gaismu.
  • 1. punkts: reaģē tikai viena acs.
  • 2. punkts: Nav reakcijas abās acīs.

Šis rezultāts tiek atņemts no iepriekšējā GCS rezultāta. Tas ir, ja GCS rezultāts ir 3 un abās acīs nav reakcijas (2. rezultāts), GCS-P rezultāts ir 1 (3 - 2 = 1). Tas nozīmē, ka pacients atrodas ļoti dziļā komā.

Ko vēsta zīmes?

GCS punktu summa var sniegt aptuvenu priekšstatu par pacienta stāvokli.

  • Maksimālais punktu skaits ir 15. (E4 + V5 + M6 = 15). Tas nozīmē, ka pacients ir pilnībā pie samaņas, labi runā un apzinās apkārtējo vidi.
  • Zemākais punktu skaits ir 3. (E1 + V1 + M1 = 3). Tas nozīmē, ka pacients atrodas dziļā komā un nereaģē.

Parasti GCS punktu skaits 8 vai mazāk tiek uzskatīts par komu. Jo zemāks punktu skaits, jo nopietnāks ir stāvoklis.

Galvas traumu gadījumā traumas smagumu klasificē pēc GCS skalas.

  • Rezultāts 13–15: viegla traumatiska smadzeņu trauma – līdzīga smadzeņu satricinājumam.
  • Punktu skaits 9–12: mērens galvas traumas ievainojums.
  • Punkti 3–8: Smaga galvas smadzeņu trauma.

Kas man jāzina par mana bērna GCS rezultātu?

Ja jūsu ģimenes loceklis vai draugs ir hospitalizēts un ārsti runā par GCS rādītājiem, nekrītiet panikā un paturiet prātā šīs lietas.

  • Tas nav tikai vērtējums. Lai gan GCS vērtējums sniedz aptuvenu priekšstatu par pacienta stāvokli, aiz tā slēpjas daudz informācijas. Tāpēc, lai iegūtu pilnīgu priekšstatu par pacienta stāvokli, nevis tikai klausieties vērtējumu, konsultējieties ar savu ārstu .
  • GCS ne vienmēr var izmantot. Dažos gadījumos GCS rādītājus nevar precīzi izmērīt. Piemēram, ja kāds ir pievienots ventilatoram, lai palīdzētu viņam elpot, runas reakcijas nevar izmērīt. Arī, ja acis ir bojātas, acu reakcijas nevar redzēt.
  • GCS nav vienīgais rīks, ko izmanto prognozes prognozēšanai. Lai gan ārsti izmanto GCS rādītājus, lai prognozētu pacienta prognozi, viņi neņem vērā tikai to. Viņi ņem vērā arī citus testus, piemēram, datortomogrāfiju, un pacienta vispārējo veselības stāvokli.

Vēstījums, ko ņemt līdzi mājās

  • Glāzgovas komas skala (GCS) ir starptautiski atzīta vērtēšanas sistēma, kas mēra cilvēka apziņu.
  • Tas pārbauda reakcijas, izmantojot acis, runu un ķermeņa kustības.
  • Punktu skaits svārstās no 3 (dziļa koma) līdz 15 (pilnīga apziņa). Punktu skaits 8 vai mazāk tiek uzskatīts par smagu stāvokli.
  • Regulāri pārbaudot GCS punktu skaitu, ārsti var saprast, vai pacienta stāvoklis uzlabojas vai pasliktinās.
  • Ja uzzini par tuvinieka GCS rezultātu, neuztraucies tikai par skaitli. Vienmēr konsultējies ar savu ārstu un skaidri izproti visu situāciju.
❓ FAQ

Frequently Asked Medical Questions (FAQ)

Evidence-based clinical answers to common patient questions

Kas ir jaunā metode, ko sauc par GCS-P?

Nesen GCS sistēma ir tālāk attīstīta, un ir pievienota jauna funkcija ar nosaukumu GCS-P . Šeit burts “P” apzīmē “Pupil” jeb acs zīlīti . Szīlītes reakcija uz gaismu var daudz pastāstīt par smadzeņu darbību. Tāpēc arī tā tiek aplūkota kopā ar GCS punktu skaitu.

  • 0 punkti: melnie gredzeni abās acīs reaģē uz gaismu.
  • 1. punkts: reaģē tikai viena acs.
  • 2. punkts: Nav reakcijas abās acīs.

Šis rezultāts tiek atņemts no iepriekšējā GCS rezultāta. Tas ir, ja GCS rezultāts ir 3 un abās acīs nav reakcijas (2. rezultāts), GCS-P rezultāts ir 1 (3 - 2 = 1). Tas nozīmē, ka pacients atrodas ļoti dziļā komā.

🔍 Search Keywords: glasgow coma scale gcs • glasgow coma scale gcs symptoms • glasgow coma scale gcs causes and treatment • glasgow coma scale gcs sri lanka • Iepazīsimies ar GCS metodi, ar kuru ārsti mēra "apziņas stāvokli" (Glāzgovas komas skala).

🩺 Articles For You

Vai jūs baidāties no iegurņa rentgena? Noskaidrosim to!

Vai hormons estrogēns "apaugļo" vēzi? (No estrogēna atkarīgi vēži) Noskaidrosim to droši!

Kas ir sargmezgla biopsija? Kāpēc tā ir svarīga vēža slimniekiem?

Sēklinieku ultraskaņa — vai no tās ir jābaidās? Noskaidrosim.

Uzzināsim par TEE (transezofageālo ehokardiogrammu) — īpašu izmeklējumu, kas rūpīgi pārbauda jūsu sirdi.

Vai arī jums no rītiem ir augsts cukura līmenis asinīs? Vai tas varētu būt saistīts ar Somogyi efektu?

💬 Patient Questions & Comments (0)

Have a question or experience to share? Post a comment or reply to other readers below.

🛡️ Plain Text Only • No Links
👤

No comments yet. Be the first to share your question or experience below.

⚠️ Important: Medical articles and information on Nirogi Lanka are strictly for educational and awareness purposes and do not substitute professional medical advice, diagnosis, or treatment. Always consult a qualified physician for any medical concerns.