Skip to main content
🎂 — | ♂/♀ M/F | ⚖️ — kg | 📏 — cm | BMI — | 👟 —
⚡ 88%
🩺 চিকিৎসা পৰীক্ষা

চিকিৎসকে ‘চেতনা’ (Glasgow Coma Scale) জুখিব পৰা জিচিএছ পদ্ধতিৰ বিষয়ে জানো আহক।

MBBS
Medically Reviewed by MBBS ✓ Medically Reviewed
📅 Updated: Jul 14, 2026 • ⏱ 7 min read • সম্পাদকীয় নীতি
চিকিৎসকে ‘চেতনা’ (Glasgow Coma Scale) জুখিব পৰা জিচিএছ পদ্ধতিৰ বিষয়ে জানো আহক।
Table of Contents ▾

আপুনি কেতিয়াবা চিকিৎসকে সুধি থকা দেখিছেনে, "জিচিএছৰ স্ক'ৰ কিমান?" যেতিয়া কাৰোবাক দুৰ্ঘটনাৰ পিছত চিকিৎসালয়লৈ অনা হয়? নে কোনোবাই চেতনা হেৰুৱালে কয়, "জিচিএছ কম"? আপুনিও হয়তো ভাবিছে যে এই জিচিএছ কি আৰু ই কি জুখিছে। এইটো সঁচাকৈয়ে গুৰুত্বপূৰ্ণ। গতিকে আজি এই বিষয়ে অতি সহজভাৱে কওঁ, আপোনালোকে বুজিব পৰাকৈ।

⚡ Interactive Clinical Tool
⚖️

BMI Calculator

Know your body mass index (BMI) and weight classification

Open Interactive Calculator →

জিচিএছৰ অৰ্থ কি?

সহজ ভাষাত ক’বলৈ গ’লে গ্লাছগো ক’মা স্কেল (GCS) হৈছে এজন ব্যক্তিৰ চেতনাৰ স্তৰ জুখি আৰু ৰেটিং দিয়া এক স্ক’ৰিং ব্যৱস্থা। পৰীক্ষাৰ গ্ৰেড দিয়াৰ দৰেই ইয়াৰ দ্বাৰা চিকিৎসকে এজন ব্যক্তি কিমান সজাগ, তেওঁ নিজৰ চৌপাশৰ প্ৰতি কিমান সচেতন আৰু সহজ নিৰ্দেশনাৰ প্ৰতি কিমান ভালদৰে সঁহাৰি জনায়, সেইবোৰৰ মূল্যায়ন কৰিব পাৰে।

এই পদ্ধতিটো প্ৰথমবাৰৰ বাবে ১৯৭৪ চনত স্কটলেণ্ডৰ গ্লাছগো বিশ্ববিদ্যালয়ৰ বিশেষজ্ঞৰ এটা দলে উদ্ভাৱন কৰিছিল। সেইবাবেই ইয়াৰ নাম পালে। যদিও নামত "ক'মা" শব্দটো আছে, আজি ই পৃথিৱীত গ্ৰহণযোগ্য প্ৰধান পদ্ধতিত পৰিণত হৈছে, কেৱল ক'মাতে নহয়, যিকোনো পৰিস্থিতিত চেতনা বিকল হ'ব পাৰে।

চিকিৎসা বিজ্ঞানত ‘চেতনা’ কি?

মূল তিনিটা কথা পূৰণ হ’লে আমি ‘চেতন’ বুলি কওঁ। চিকিৎসকে যেতিয়া আপোনাৰ চেতনা জুখিব তেতিয়া তেওঁলোকে এই তিনিটা কথাত গুৰুত্ব দিয়ে।

কথাটো সহজ ব্যাখ্যা
সজাগ হৈ থকা (Awake) এইটো কেৱল টোপনিৰ পৰা সাৰ পোৱাৰ দৰে নহয়। কোনোবাই কথা পাতিলে, বা শৰীৰত চুমা খালে আপুনি সাৰ পাব পাৰে। তেনেকুৱা ক’মাত থকা কাৰোবাক জগাই দিব নোৱাৰি।
সতৰ্ক আপোনাৰ চৌপাশে কি ঘটি আছে আৰু কোনে কথা পাতিছে আদি কথাবোৰ বুজি পোৱাৰ ক্ষমতা।
স্থান-সময়-ব্যক্তি বুজাবুজি (অৰিয়েণ্টেড) আপুনি ক’ত আছে আৰু সময়ৰ সচেতনতা, যেনে আপুনি কোন, ক’ত আছে, কি দিন, কিমান সময়।

জিচিএছ কেতিয়া ব্যৱহাৰ কৰা হয়?

চিকিৎসকে কৰা স্নায়ু পৰীক্ষাৰ অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশ হৈছে জিচিএছ। বিশেষকৈ কোনো ব্যক্তিৰ চেতনা হেৰুৱাব পৰা ক্ষেত্ৰত ইয়াক ব্যৱহাৰ কৰা হয়।

  • মূৰৰ আঘাত: জিচিএছৰ সহায়ত কনকাচনৰ দৰে সৰু সৰু আঘাতৰ পৰা আৰম্ভ কৰি মগজুৰ গুৰুতৰ আঘাতজনিত আঘাতলৈকে সকলো কথা মূল্যায়ন কৰা হয়। দুৰ্ঘটনাৰ পিছত এজন ব্যক্তিক ইটিইউ (জৰুৰীকালীন চিকিৎসা ইউনিট) লৈ অনাৰ সময়ত চিকিৎসকে চোৱা অন্যতম মূল কথা হৈছে জিচিএছ স্ক’ৰ।
  • অন্যান্য চিকিৎসাজনিত অৱস্থা: দুৰ্ঘটনা নোহোৱাকৈও চেতনা হেৰুৱাব পৰা ক্ষেত্ৰও আছে। উদাহৰণ স্বৰূপে:
  • তেজৰ চেনিৰ পৰিমাণ অতি কম হোৱা (হাইপ’গ্লাইচেমিয়া)
  • আক্ৰমণৰ পিছত
  • বিষক্ৰিয়া

গুৰুত্বপূৰ্ণ: কোনোবাই যদি বিষ গ্ৰহণ কৰে বা ভুলবশতঃ গ্ৰহণ কৰে তেন্তে তৎক্ষণাত চিকিৎসকৰ পৰামৰ্শ ল’ব লাগে। দ্ৰুত পৰামৰ্শৰ বাবে কলম্বো ৰাষ্ট্ৰীয় চিকিৎসালয়ৰ ৰাষ্ট্ৰীয় বিষ তথ্য কেন্দ্ৰত ফোন কৰিব পাৰে।

জিচিএছ স্ক’ৰিঙৰ ৩টা মূল ক্ষেত্ৰ কি কি?

এজন চিকিৎসকে মূল তিনিটা ক্ষেত্ৰত ৰোগীৰ সঁহাৰিৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি জিচিএছ স্ক’ৰ নিৰ্ধাৰণ কৰে। এই তিনিটা ক্ষেত্ৰ একেলগে যোগ কৰি মুঠ জিচিএছ স্ক’ৰ গণনা কৰা হয়।

১) চকুৰ প্ৰতিক্ৰিয়া (E): ইয়াৰ দ্বাৰা মূলতঃ ব্যক্তিজন কিমান সজাগ আৰু সজাগ সেইটো জুখিব পাৰি।

২) মৌখিক প্ৰতিক্ৰিয়া (V): ইয়াৰ দ্বাৰা মগজুৰ কাৰ্য্য যেনে ব্যক্তিৰ চিন্তা ক্ষমতা, স্মৃতিশক্তি, আৰু নিজৰ চৌপাশৰ জগতখনৰ প্ৰতি সচেতনতা পৰীক্ষা কৰা হয়।

৩) Motor Response (M): ইয়াৰ দ্বাৰা মগজুৱে পেশীবোৰ কিমান ভালদৰে নিয়ন্ত্ৰণ কৰিব পাৰে, নিৰ্দেশনা পালন কৰিব পাৰে, আৰু স্নায়ুতন্ত্ৰ সঠিকভাৱে কাম কৰি আছে নে নাই পৰীক্ষা কৰা হয়।

এতিয়া এই প্ৰতিটো ছেকচনত কেনেকৈ স্ক’ৰ কৰিব পাৰি চাওঁ আহক।

সঁহাৰি কেনেকৈ পৰীক্ষা আৰু বৈশিষ্ট্য মানংক
১.চকুৰ প্ৰতিক্ৰিয়া (E)
স্বতঃস্ফূৰ্তভাৱে একো নকৰাকৈ ৰোগীয়ে স্বাভাৱিকতে চকু মেলি ৰাখে। ৪
কথা পাতিলে নাম মাতিলে বা কিবা শুনিলে চকু মেলি দিয়ে। ৩
বিষ/চাপলৈ আঙুলিৰ নখ এটা লাহে লাহে টিপিলে (চাপ দিয়া হ’লে) চকু মেলি যায়। ২
কোনো সঁহাৰি নাপালে। চকু মেলিবলৈ কোনো উপায় নাই। ১
২) মৌখিক সঁহাৰি (V)
বুজাবুজিৰে তেওঁলোক কোন, ক’ত আছে, তেওঁলোকৰ দিনটো কেনেকুৱা বুলি সোধাত তেওঁলোকে সঠিক উত্তৰ দিয়ে। ৫
বিভ্ৰান্তিৰে কথা পাতি আছে, কিন্তু ক'ত আছে বা কি হৈছে ঠিক নাজানে। বিভ্ৰান্তিৰ মাজত কথা পাতিছে। ৪
অনুপযুক্ত শব্দ কথা পাতে, কিন্তু সোধা প্ৰশ্নৰ লগত সম্পূৰ্ণ অপ্ৰাসংগিক অৰ্থহীন শব্দ কয়। ৩
বুজিব নোৱাৰা শব্দশব্দ উচ্চাৰণ নকৰে, কেৱল হুমুনিয়াহৰ দৰে অৰ্থহীন শব্দহে কৰে। ২
কোনো সঁহাৰি নাপালে। কোনো শব্দ নকৰে। ১
৩.মটৰ ৰেচপন্স (M)
নিৰ্দেশনা অনুসৰণ কৰা "হাত ওপৰলৈ তুলি লওক" আৰু "জিভা উলিয়াই দিয়ক" আদি সৰল নিৰ্দেশনাবোৰ সঠিকভাৱে পালন কৰা হয়। ৬
বিষৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়া শৰীৰৰ কোনো অংশ হেঁচা মাৰি ধৰিলে ব্যক্তিজনে বিষ হোৱা ঠাইখিনি স্পৰ্শ কৰিবলৈ বা আঁতৰাবলৈ চেষ্টা কৰে। ৫
বিষৰ পৰা মুক্তি পোৱা বিষ হোৱা ঠাইখিনি স্পৰ্শ কৰিবলৈ চেষ্টা কৰাৰ পৰিৱৰ্তে বিষৰ পৰা নিজকে আঁতৰাই ৰাখিবলৈ চেষ্টা কৰে। ৪
অস্বাভাৱিক বেণ্ডিং বিষৰ প্ৰতি সঁহাৰি জনাই অংগ-প্ৰত্যংগবোৰ অস্বাভাৱিকভাৱে বুকুৰ ফালে বেঁকা হৈ পৰে। ৩
অস্বাভাৱিক টানি বিষৰ প্ৰতি সঁহাৰি জনাই অংগ-প্ৰত্যংগবোৰ অস্বাভাৱিকভাৱে পোন হৈ টানি লয়। ২
কোনো সঁহাৰি নাপালে। শৰীৰৰ গতি নাই।১

GCS-P নামৰ নতুন পদ্ধতিটো কি?

শেহতীয়াকৈ জিচিএছ ব্যৱস্থাটো আৰু অধিক বিকশিত কৰা হৈছে আৰু জিচিএছ-পি নামৰ এটা নতুন বৈশিষ্ট্য সংযোজন কৰা হৈছে। ইয়াত 'P' আখৰটোৱে 'Pupil' বুজায়, যাৰ অৰ্থ চকুৰ ছানি ৷ পোহৰৰ প্ৰতি ছাত্ৰৰ প্ৰতিক্ৰিয়াই মগজুৰ কাৰ্য্যৰ বিষয়ে বহু কথা ক’ব পাৰে। গতিকে জিচিএছৰ স্ক’ৰৰ লগতে এইটোও চোৱা হয়।

  • স্ক’ৰ ০: দুয়োটা চকুৰ ক’লা আঙঠিবোৰে পোহৰৰ প্ৰতি সঁহাৰি জনায়।
  • স্ক’ৰ ১: মাত্ৰ এটা চকুৱেহে সঁহাৰি দিয়ে।
  • স্ক’ৰ ২: দুয়োটা চকুতে কোনো সঁহাৰি নাই।

এই নম্বৰটো পূৰ্বৰ জিচিএছ নম্বৰৰ পৰা বিয়োগ কৰা হয় । অৰ্থাৎ যদি জিচিএছ স্ক’ৰ ৩ হয় আৰু দুয়োটা চকুতে কোনো সঁহাৰি নাথাকে (স্ক’ৰ ২) তেন্তে জিচিএছ-পি স্ক’ৰ ১ (৩ - ২ = ১)। অৰ্থাৎ ৰোগীজন অতি গভীৰ ক’মাত আছে।

চিনবোৰে কি কয়?

জিচিএছৰ স্ক’ৰৰ যোগফলে ৰোগীৰ অৱস্থাৰ বিষয়ে মোটামুটি ধাৰণা দিব পাৰে।

  • সৰ্বোচ্চ নম্বৰ ১৫। (E4 + V5 + M6 = 15)। ইয়াৰ অৰ্থ হ’ল ৰোগী সম্পূৰ্ণ সচেতন, ভাল কথা কয়, আৰু নিজৰ চৌপাশৰ প্ৰতি সচেতন।
  • আটাইতকৈ কম নম্বৰ ৩. (E1 + V1 + M1 = 3)। অৰ্থাৎ ৰোগীজন গভীৰ ক’মাত আছে, কোনো সঁহাৰি নিদিয়ে।

সাধাৰণতে জিচিএছ স্ক’ৰ ৮ বা তাতকৈ কম হ’লে ক’মা বুলি গণ্য কৰা হয়। স্ক’ৰ যিমানেই কম হ’ব সিমানেই অৱস্থাটো গুৰুতৰ হ’ব।

মূৰৰ আঘাতত জিচিএছ স্ক’ৰ অনুসৰি আঘাতৰ গুৰুত্বৰ শ্ৰেণীবিভাজন কৰা হয়।

  • স্ক’ৰ ১৩-১৫: মগজুৰ মৃদু আঘাতজনক আঘাত - কনকাচনৰ দৰে।
  • স্ক’ৰ ৯-১২: মধ্যমীয়া টিবিআই।
  • স্ক’ৰ ৩-৮: গুৰুতৰ টিবিআই।

মোৰ সন্তানৰ জিচিএছ স্ক’ৰৰ বিষয়ে মই কি জানিব লাগে?

যদি আপোনাৰ পৰিয়ালৰ কোনো সদস্য বা বন্ধু চিকিৎসালয়ত ভৰ্তি হৈ আছে আৰু চিকিৎসকে জিচিএছৰ স্ক’ৰৰ কথা কৈছে তেন্তে আতংকিত নহ’ব আৰু এইবোৰ কথা মনত ৰাখিব।

  • এয়া কেৱল স্ক’ৰ নহয়। যদিও জিচিএছৰ স্ক’ৰে ৰোগীৰ অৱস্থাৰ মোটামুটি ধাৰণা দিয়ে, তথাপিও ইয়াৰ আঁৰত বহু তথ্য আছে। গতিকে কেৱল স্ক’ৰ শুনাতকৈ চিকিৎসকৰ লগত কথা পাতি ৰোগীৰ অৱস্থাৰ সম্পূৰ্ণ ছবি এখন ল’ব।
  • জিচিএছ সদায় ব্যৱহাৰ কৰিব নোৱাৰি। কিছুমান ক্ষেত্ৰত জিচিএছৰ নম্বৰ সঠিকভাৱে জুখিব নোৱাৰি। উদাহৰণস্বৰূপে, যদি কোনোবাই উশাহ-নিশাহ লোৱাত সহায় কৰিবলৈ ভেণ্টিলেটৰৰ সৈতে সংযোগ কৰা হয়, তেন্তে বাক-প্ৰতিক্ৰিয়া জুখিব নোৱাৰি। লগতে যদি চকুত আঘাত পাইছে তেন্তে চকুৰ প্ৰতিক্ৰিয়া দেখা নাযায়।
  • পূৰ্বাভাসৰ ভৱিষ্যদ্বাণী কৰিবলৈ জিচিএছ একমাত্ৰ আহিলা নহয়। যদিও চিকিৎসকে ৰোগীৰ পূৰ্বাভাস ভৱিষ্যদ্বাণী কৰিবলৈ জিচিএছ স্ক’ৰ ব্যৱহাৰ কৰে, তথাপিও তেওঁলোকে অকলে ইয়াক নাচায়। তেওঁলোকে আন পৰীক্ষা যেনে চিটি স্কেন, আৰু ৰোগীৰ সামগ্ৰিক স্বাস্থ্যৰ কথাও বিবেচনা কৰে।

টেক-হোম মেছেজ

  • গ্লাছগো ক’মা স্কেল (GCS) হৈছে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয়ভাৱে গ্ৰহণযোগ্য স্ক’ৰিং ব্যৱস্থা যিয়ে ব্যক্তিৰ চেতনা জুখিব পাৰে।
  • ইয়াৰ দ্বাৰা চকু, বাক্য আৰু শৰীৰৰ গতিবিধিৰ জৰিয়তে সঁহাৰি পৰীক্ষা কৰা হয়।
  • স্ক’ৰ ৩ (গভীৰ ক’মা)ৰ পৰা ১৫ (পূৰ্ণ চেতনা)লৈকে। ৮ বা তাতকৈ কম নম্বৰ পোৱাটো গুৰুতৰ বুলি গণ্য কৰা হয়।
  • নিয়মিতভাৱে জিচিএছ স্ক’ৰ পৰীক্ষা কৰি চিকিৎসকে বুজিব পাৰে যে ৰোগীৰ অৱস্থা উন্নত হৈছে নে বেয়া হৈছে।
  • যদি আপুনি কোনো আপোনজনৰ জিচিএছ স্ক’ৰৰ বিষয়ে গম পায়, তেন্তে কেৱল নম্বৰটোৰ বাবেই চিন্তা নকৰিব। সদায় চিকিৎসকৰ লগত কথা পাতক আৰু সম্পূৰ্ণ পৰিস্থিতি স্পষ্টকৈ বুজিব।
❓ FAQ

Frequently Asked Medical Questions (FAQ)

Evidence-based clinical answers to common patient questions

GCS-P নামৰ নতুন পদ্ধতিটো কি?

শেহতীয়াকৈ জিচিএছ ব্যৱস্থাটো আৰু অধিক বিকশিত কৰা হৈছে আৰু জিচিএছ-পি নামৰ এটা নতুন বৈশিষ্ট্য সংযোজন কৰা হৈছে। ইয়াত 'P' আখৰটোৱে 'Pupil' বুজায়, যাৰ অৰ্থ চকুৰ ছানি ৷ পোহৰৰ প্ৰতি ছাত্ৰৰ প্ৰতিক্ৰিয়াই মগজুৰ কাৰ্য্যৰ বিষয়ে বহু কথা ক’ব পাৰে। গতিকে জিচিএছৰ স্ক’ৰৰ লগতে এইটোও চোৱা হয়।

  • স্ক’ৰ ০: দুয়োটা চকুৰ ক’লা আঙঠিবোৰে পোহৰৰ প্ৰতি সঁহাৰি জনায়।
  • স্ক’ৰ ১: মাত্ৰ এটা চকুৱেহে সঁহাৰি দিয়ে।
  • স্ক’ৰ ২: দুয়োটা চকুতে কোনো সঁহাৰি নাই।

এই নম্বৰটো পূৰ্বৰ জিচিএছ নম্বৰৰ পৰা বিয়োগ কৰা হয় । অৰ্থাৎ যদি জিচিএছ স্ক’ৰ ৩ হয় আৰু দুয়োটা চকুতে কোনো সঁহাৰি নাথাকে (স্ক’ৰ ২) তেন্তে জিচিএছ-পি স্ক’ৰ ১ (৩ - ২ = ১)। অৰ্থাৎ ৰোগীজন অতি গভীৰ ক’মাত আছে।

🔍 Search Keywords: glasgow coma scale gcs • glasgow coma scale gcs symptoms • glasgow coma scale gcs causes and treatment • glasgow coma scale gcs sri lanka • চিকিৎসকে ‘চেতনা’ (Glasgow Coma Scale) জুখিব পৰা জিচিএছ পদ্ধতিৰ বিষয়ে জানো আহক।

🩺 Articles For You

পেলভিক এক্স-ৰে কৰিবলৈ ভয় লাগে নেকি? এইটো পোনে পোনে লওঁ আহক!

ইষ্ট্ৰজেন হৰম’নে কেন্সাৰক ‘সাৰ’ দিয়েনে? (Estrogen-Dependent Cancers) নিশ্চিতভাৱে জানো আহক!

চেণ্টিনেল ন’ড বায়’প্সি কি? কেন্সাৰ ৰোগীৰ বাবে ই কিয় গুৰুত্বপূৰ্ণ?

টেষ্টিকুলাৰ আল্ট্ৰাছাউণ্ড - ভয় কৰিবলগীয়া কথা নেকি? জানো আহক।

আহকচোন TEE (Transesophageal Echocardiogram)ৰ বিষয়ে জানো, যিটো এটা বিশেষ পৰীক্ষা যিয়ে আপোনাৰ হৃদযন্ত্ৰক ভালদৰে চায়।

ৰাতিপুৱা আপোনাৰ ব্লাড চুগাৰো বেছি হয় নেকি? Somogyi Effect ৰ বাবেই এনে হ’ব পাৰেনে?

💬 Patient Questions & Comments (0)

Have a question or experience to share? Post a comment or reply to other readers below.

🛡️ Plain Text Only • No Links
👤

No comments yet. Be the first to share your question or experience below.

⚠️ Important: Medical articles and information on Nirogi Lanka are strictly for educational and awareness purposes and do not substitute professional medical advice, diagnosis, or treatment. Always consult a qualified physician for any medical concerns.