Skip to main content
🎂 — | ♂/♀ M/F | ⚖️ — kg | 📏 — cm | BMI — | 👟 —
⚡ 88%
🩺 Pregnancy & Maternal

Што такое бал па шкале Апгар, які вымяраецца пры нараджэнні? Давайце даведаемся пра гэта проста.

MBBS
Medically Reviewed by MBBS ✓ Medically Reviewed
📅 Updated: Jul 14, 2026 • ⏱ 7 min read • Рэдакцыйная палітыка
Што такое бал па шкале Апгар, які вымяраецца пры нараджэнні? Давайце даведаемся пра гэта проста.
Table of Contents ▾

У той цудоўны момант, калі ваша дзіця з'яўляецца на свет, лекары і медсёстры раптам пытаюцца ў вас: «Што такое шкала Апгар?» Вы можаце задацца пытаннем: «Што азначае гэтая шкала Апгар? Ці ёсць што-небудзь не так з маім дзіцем?» Не бойцеся. Гэта вельмі просты і важны метад, які выкарыстоўваецца для хуткай ацэнкі здароўя дзіцяці адразу пасля яго нараджэння. Сёння мы пагаворым пра ўсё, што вам трэба ведаць пра шкалу Апгар.

⚡ Interactive Clinical Tool
🤰

Baby's due date (EDD)

Calculate the due date based on the last menstrual period

Open Interactive Calculator →

Проста кажучы, што такое бал па шкале Апгар?

Уявіце сабе шкалу Апгар як «здымак» стану дзіцяці пасля нараджэння. Гэта дазваляе лекарам хутка зразумець, наколькі добра дзіця адаптуецца да знешняга свету па навакольным асяроддзі ў чэраве маці. Гэта вельмі дапамагае вырашыць, ці патрэбна дзіцяці дадатковая дапамога, гэта значыць невялікая падтрымка.

Але ёсць адна важная рэч, якую вы павінны памятаць тут.

Шкала Апгар не можа прадказаць будучыню вашага дзіцяці. Яна не можа прадказаць нічога пра інтэлект дзіцяці, яго развіццё па меры росту або яго будучае здароўе. Гэта проста паказчык стану дзіцяці пры нараджэнні.

Акрамя таго, лекары выкарыстоўваюць не толькі шкалу Апгар, каб вызначыць, якое лячэнне патрэбна дзіцяці. Гэта толькі адзін з інструментаў, якімі яны карыстаюцца.

Як выстаўляецца бал па шкале Апгар? Давайце разгледзім гэтыя 5 фактаў

Пры вызначэнні бала па шкале Апгар неабходна ўлічваць пяць асноўных фактараў. Кожнаму з гэтых фактараў можна прысвоіць адзнаку 0, 1 або 2. Нарэшце, усе гэтыя балы сумуюцца, каб вылічыць агульны бал па шкале Апгар. Добра, давайце паглядзім, што гэта за 5 фактараў?

Фактар, які трэба праверыць Ацэнка і апісанне
Знешні выгляд (колер скуры) Гэта робіцца для таго, каб атрымаць уяўленне аб узроўні кіслароду ў крыві дзіцяці.


• Ацэнка 2: Усё цела і канечнасці ружовыя.


• Ацэнка 1: Цела ружовае, але рукі і ногі сінія.


• Ацэнка 0: Усё цела сіняе або бледнае.

Пульс (сэрцабіццё) Гэта вымярае частату сардэчных скарачэнняў дзіцяці.


• Бал 2: частата сардэчных скарачэнняў больш за 100 удараў у хвіліну.


• Бал 1: частата сардэчных скарачэнняў менш за 100 удараў у хвіліну.


• Бал 0: Сэрцабіцце не адчуваецца.

Грымаса (рэфлекторная рэакцыя) Бачна, што дзіця рэагуе на знешнія раздражняльнікі (напрыклад, прыціскаючы нос ці рот невялікім ціскам).


• 2 балы: Моцны плач, чханне або кашаль.


• Ацэнка 1: Проста рэакцыя, якая ледзь кісліць.


• 0 балаў: Няма адказу.

Актыўнасць (цягліцавая актыўнасць) Мы правяраем, наколькі добра рухаецца дзіця.


• Ацэнка 2: Канечнасці добра сагнутыя і актыўна рухаюцца.


• Ацэнка 1: Канечнасці ледзь сагнутыя, рухаў мала.


• Ацэнка 0: Цела выглядае безжыццёвым, без руху.

Дыханне (дыханне) Мы правяраем, наколькі добра дыхае дзіця.


• Ацэнка 2: Добры, моцны плач, рэгулярнае дыханне.


• 1 бал: дыханне павольнае або нерэгулярнае, ледзь чутнае.


• Ацэнка 0: Не дыхае.

Як падсумаваць балы і зразумець іх?

Калі сумаваць балы па ўсіх пяці фактарах, агульны бал можа вагацца ад 0 да 10. Лекары правяраюць гэты бал як мінімум двойчы.

1. Праз 1 хвіліну пасля нараджэння.

2. Праз 5 хвілін пасля нараджэння.

Звычайна гэтыя знакі класіфікуюцца наступным чынам:

  • Ацэнка ад 7 да 10: Дзіця ў добрым стане здароўя. (Супакойвае)
  • Ацэнка ад 4 да 6: Дзіцяці можа спатрэбіцца падтрымка. (Умерана анамальна)
  • Ацэнка ад 0 да 3: Дзіцяці патрэбна неадкладная медыцынская дапамога. (Нізкі)

Калі 5-хвілінны бал дзіцяці меншы за 7, лекары будуць правяраць гэты бал кожныя 5 хвілін на працягу 20 хвілін.

Што рабіць, калі скура ў дзіцяці цёмная?

Адно з абмежаванняў сістэмы ацэнкі па шкале Апгар заключаецца ў тым, што яна ўлічвае колер скуры. Яна дае больш высокі бал ружоваму колеру, што часам можа быць несправядліва ў адносінах да немаўлят з больш цёмным адценнем скуры. Таму вопытныя лекары звяртаюць увагу на колер вуснаў, языка і дзёсен, а не на колер скуры дзіцяці. Колер гэтых участкаў можа даць лепшае ўяўленне аб узроўні кіслароду ў арганізме.

Якая нармальная ацэнка па шкале Апгар?

Бал па шкале Апгар 7 або вышэй — гэта выдатна. Але не хвалюйцеся, калі ваша дзіця не атрымае ідэальных 10 з 10. Нават самыя здаровыя дзеці рэдка атрымліваюць ідэальныя 10. Гэта адбываецца таму, што пасля нараджэння патрабуецца некалькі хвілін, каб кровазварот дзіцяці цалкам аднавіўся ў норму. Таму цалкам нармальна мець лёгкі сіняваты колер канечнасцяў (дзе бал на 1 бал ніжэй).

Што рабіць, калі ў дзіцяці нізкі бал па шкале Апгар? Ці варта мне хвалявацца?

Не, не хвалюйцеся. Бал па шкале Апгар менш за 7 азначае толькі тое, што дзіцяці патрэбна невялікая дапамога ў адаптацыі да гэтага новага свету. Гэта азначае, што медыцынская брыгада неадкладна акажа дзіцяці неабходную падтрымку. Вось некаторыя метады лячэння, якія праводзяцца дзіцяці ў такі час:

  • Дадатковы кісларод: дзіцяці даюць кісларод, каб палегчыць дыханне.
  • Інтубацыя пры цяжкасцях з дыханнем: Часам можа спатрэбіцца ўставіць невялікую трубку, каб дыхальныя шляхі дзіцяці былі адкрытымі.
  • Кампрэсіі грудной клеткі: калі пульс слабы, акуратна памасіруйце грудную клетку, каб стымуляваць яе.
  • Такія лекі, як адрэналін: пры неабходнасці прызначаюцца лекі для паляпшэння функцыі сэрца.
  • ШВЛ: Калі ў дзіцяці цяжка дыхаць самастойна, яму могуць прызначыць ШВЛ, напрыклад, ШВЛ з станоўчым ціскам (ШПЦ) або неанаталны пастаянны станоўчы ціск у дыхальных шляхах (ПНПЦ).

Якія прычыны нізкага бала па шкале Апгар?

Часта нізкі бал па шкале Апгар узнікае, калі дзіцяці цяжка адаптавацца да жыцця па-за ўлоннем маці. Гэта можа быць выклікана некалькімі прычынамі:

  • Нараджэнне дзіцяці шляхам кесарава сячэння (кесарава сячэнне).
  • Роды праходзяць цяжка або доўжацца доўга.
  • Вадкасць (нешта падобнае на гной) затрымалася ў дыхальных шляхах дзіцяці.
  • Наяўнасць ускладненняў падчас цяжарнасці (цяжарнасць высокай рызыкі).
  • Заўчасныя роды.

Ніколі не думайце, што гэта ваша віна, калі нешта падобнае здараецца. Цяжарнасць і роды часта з'яўляюцца рэчамі, якія ніхто з нас не можа кантраляваць.

Хто вынайшаў метад Апгар?

Гэтая сістэма ацэнкі была ўпершыню ўведзена ў 1952 годзе анестэзіёлагам па імені доктар Вірджынія Апгар. Дзіўна, але калі яна ўводзіла гэту сістэму, яна не выкарыстоўвала літары свайго імя. Пазней, у 1962 годзе, два іншыя педыятры прыдумалі назву APGAR, каб гэтыя 5 балаў было лягчэй запомніць.

Нарэшце, цалкам нармальна турбавацца пра бал па шкале Апгар вашага дзіцяці. Але памятайце, што гэта ўсяго толькі інструмент, які дапамагае лекарам зразумець стан вашага дзіцяці ў дадзены момант. Ён не вызначае яго будучыню. Незалежна ад бала, ваша медыцынская каманда забяспечыць вашаму дзіцяці найлепшы магчымы догляд.

Паведамленне на вынас

  • Шкала Апгар — гэта хуткі спосаб ацаніць стан здароўя дзіцяці пры нараджэнні, а не прагноз на будучыню.
  • Нізкі бал проста азначае, што дзіцяці ў гэты момант патрэбна крыху больш дапамогі і ўвагі.
  • Гэта цалкам нармальна, калі здаровае дзіця не атрымлівае 10 балаў з 10. Не хвалюйцеся з гэтай нагоды.
  • Калі ў дзіцяці нізкі бал па шкале Апгар, гэта ніколі не віна маці. На гэта можа паўплываць шмат фактараў, якія мы не можам кантраляваць.
  • Калі ў вас ёсць якія-небудзь пытанні ці праблемы з гэтай нагоды, не саромейцеся абмеркаваць гэта са сваім лекарам.
❓ FAQ

Frequently Asked Medical Questions (FAQ)

Evidence-based clinical answers to common patient questions

Як падсумаваць балы і зразумець іх?

Калі сумаваць балы па ўсіх пяці фактарах, агульны бал можа вагацца ад 0 да 10. Лекары правяраюць гэты бал як мінімум двойчы.

1. Праз 1 хвіліну пасля нараджэння.

2. Праз 5 хвілін пасля нараджэння.

Звычайна гэтыя знакі класіфікуюцца наступным чынам:

  • Ацэнка ад 7 да 10: Дзіця ў добрым стане здароўя. (Супакойвае)
  • Ацэнка ад 4 да 6: Дзіцяці можа спатрэбіцца падтрымка. (Умерана анамальна)
  • Ацэнка ад 0 да 3: Дзіцяці патрэбна неадкладная медыцынская дапамога. (Нізкі)

Калі 5-хвілінны бал дзіцяці меншы за 7, лекары будуць правяраць гэты бал кожныя 5 хвілін на працягу 20 хвілін.

Што рабіць, калі скура ў дзіцяці цёмная?

Адно з абмежаванняў сістэмы ацэнкі па шкале Апгар заключаецца ў тым, што яна ўлічвае колер скуры. Яна дае больш высокі бал ружоваму колеру, што часам можа быць несправядліва ў адносінах да немаўлят з больш цёмным адценнем скуры. Таму вопытныя лекары звяртаюць увагу на колер вуснаў, языка і дзёсен, а не на колер скуры дзіцяці. Колер гэтых участкаў можа даць лепшае ўяўленне аб узроўні кіслароду ў арганізме.

Якая нармальная ацэнка па шкале Апгар?

Бал па шкале Апгар 7 або вышэй — гэта выдатна. Але не хвалюйцеся, калі ваша дзіця не атрымае ідэальных 10 з 10. Нават самыя здаровыя дзеці рэдка атрымліваюць ідэальныя 10. Гэта адбываецца таму, што пасля нараджэння патрабуецца некалькі хвілін, каб кровазварот дзіцяці цалкам аднавіўся ў норму. Таму цалкам нармальна мець лёгкі сіняваты колер канечнасцяў (дзе бал на 1 бал ніжэй).

Якія прычыны нізкага бала па шкале Апгар?

Часта нізкі бал па шкале Апгар узнікае, калі дзіцяці цяжка адаптавацца да жыцця па-за ўлоннем маці. Гэта можа быць выклікана некалькімі прычынамі:

  • Нараджэнне дзіцяці шляхам кесарава сячэння (кесарава сячэнне).
  • Роды праходзяць цяжка або доўжацца доўга.
  • Вадкасць (нешта падобнае на гной) затрымалася ў дыхальных шляхах дзіцяці.
  • Наяўнасць ускладненняў падчас цяжарнасці (цяжарнасць высокай рызыкі).
  • Заўчасныя роды.
Хто вынайшаў метад Апгар?

Гэтая сістэма ацэнкі была ўпершыню ўведзена ў 1952 годзе анестэзіёлагам па імені доктар Вірджынія Апгар. Дзіўна, але калі яна ўводзіла гэту сістэму, яна не выкарыстоўвала літары свайго імя. Пазней, у 1962 годзе, два іншыя педыятры прыдумалі назву APGAR, каб гэтыя 5 балаў было лягчэй запомніць.

Нарэшце, цалкам нармальна турбавацца пра бал па шкале Апгар вашага дзіцяці. Але памятайце, што гэта ўсяго толькі інструмент, які дапамагае лекарам зразумець стан вашага дзіцяці ў дадзены момант. Ён не вызначае яго будучыню. Незалежна ад бала, ваша медыцынская каманда забяспечыць вашаму дзіцяці найлепшы магчымы догляд.

🔍 Search Keywords: apgar score • apgar score symptoms • apgar score causes and treatment • apgar score sri lanka • Што такое бал па шкале Апгар, які вымяраецца пры нараджэнні? Давайце даведаемся пра гэта проста.

🩺 Articles For You

Ці баліць жывот падчас цяжарнасці? Вельмі важна ведаць пра гэта (Боль у жываце падчас цяжарнасці)

Цяжарнасць пасля 40? - Давайце даведаемся пра рызыкі.

Не бойцеся аналізу крыві на АФП падчас цяжарнасці! Давайце пагаворым пра гэта

Ці можна кормячай маці піць трохі алкаголю? (Алкаголь і грудное гадаванне) Давайце даведаемся пра гэта дакладна.

Ці добра прымаць лекі ад алергіі падчас цяжарнасці? (Лекі ад алергіі падчас цяжарнасці)

Альтэрнатыўныя метады лячэння падчас цяжарнасці - ці сапраўды яны падыходзяць вам?

💬 Patient Questions & Comments (0)

Have a question or experience to share? Post a comment or reply to other readers below.

🛡️ Plain Text Only • No Links
👤

No comments yet. Be the first to share your question or experience below.

⚠️ Important: Medical articles and information on Nirogi Lanka are strictly for educational and awareness purposes and do not substitute professional medical advice, diagnosis, or treatment. Always consult a qualified physician for any medical concerns.