Skip to main content
🎂 — | ♂/♀ M/F | ⚖️ — kg | 📏 — cm | BMI — | 👟 —
⚡ 88%
🩺 Медицински тестове

Нека просто да научим за метода GCS, чрез който лекарите измерват „съзнанието“ (скала за кома в Глазгоу)

MBBS
Medically Reviewed by MBBS ✓ Medically Reviewed
📅 Updated: Jul 11, 2026 • ⏱ 8 min read • Редакционна политика
Нека просто да научим за метода GCS, чрез който лекарите измерват „съзнанието“ (скала за кома в Глазгоу)
Table of Contents ▾

Виждали ли сте някога лекари да питат: „Какъв е резултатът по GCS?“, когато някой бъде откаран в болница след инцидент? Или когато някой загуби съзнание, да казват: „GCS е нисък“? Може би се чудите какво е това GCS и какво измерва. Това е наистина важно. Така че днес нека поговорим за това много просто, по начин, който можете да разберете.

⚡ Interactive Clinical Tool
⚖️

BMI Calculator

Know your body mass index (BMI) and weight classification

Open Interactive Calculator →

Какво означава просто GCS?

Казано по-просто, скалата за кома на Глазгоу (GCS) е система за оценяване, която измерва и класифицира нивото на съзнание на човек. Подобно на оценяването на изпит, тя позволява на лекарите да преценят колко буден е човек, колко осъзнава заобикалящата го среда и колко добре реагира на прости инструкции.

Този метод е разработен за първи път през 1974 г. от група специалисти в Университета в Глазгоу, Шотландия. Затова е и получил името си. Въпреки че в името е включена думата „кома“, днес той се е превърнал в основния метод, приет в света, използван не само при кома, но и във всяка ситуация, при която съзнанието може да бъде нарушено.

Какво е „съзнание“ в медицината?

Казваме „в съзнание“, когато са изпълнени три основни условия. Когато лекарят измерва нивото на съзнание, той се фокусира върху тези три неща.

Точката Просто обяснение
Да останеш буден ) Това не е като просто събуждане от сън. Можеш да се събудиш, когато някой ти говори или когато потупаш тялото си. Не можеш да събудиш някого в кома по този начин.
Сигнал Способността да разбирате неща като това, което се случва около вас и кой говори.
Разбиране, ориентирано към място, време и човек (ориентирано) Осъзнаването на това къде се намирате и времето, като например кой сте, къде сте, кой ден е и колко е часът.

Кога се използва ГКС?

GCS е много важна част от неврологичния преглед, извършван от лекари. Използва се особено в случаите, когато човек може да губи съзнание.

  • Травми на главата: GCS се използва за оценка на всичко - от леки наранявания като сътресение до тежки травматични мозъчни увреждания. GCS резултатът е едно от основните неща, които лекарите разглеждат, когато човек бъде откаран в ETU (Спешно отделение за лечение) след инцидент.
  • Други медицински състояния: Има и случаи, при които загуба на съзнание може да настъпи дори без инцидент. Например:
  • Много ниска кръвна захар (хипогликемия)
  • След припадък
  • Отравяне

Важно: Ако някой погълне отрова или случайно я погълне, незабавно трябва да се потърси медицинска помощ. Можете да се обадите на Националния информационен център за отравяния в Националната болница в Коломбо за бърз съвет.

Кои са 3-те основни области на оценяване по GCS?

Лекарят определя GCS резултат въз основа на отговорите на пациента в три основни области. Общият GCS резултат се изчислява чрез сумиране на тези три области.

1. Реакция на очите (E): Това измерва главно колко буден и бдителен е човекът.

2. Вербален отговор (V): Това тества мозъчните функции, като например способността за мислене, паметта и осъзнаването на света около човека.

3. Моторна реакция (М): Това изследване проверява колко добре мозъкът може да контролира мускулите, да следва инструкции и дали нервната система функционира правилно.

Сега нека видим как да оценим всеки от тези раздели.

Отговор Как да проверим и характеризираме Резултат
1. Очна реакция (E)
Спонтанно Без да прави нищо, пациентът естествено държи очите си отворени. 4
Когато му се говори Те отварят очи, когато се извика името им или когато чуят нещо. 3
При болка/натиск Когато нокът се натисне леко (приложи се натиск), очите се отварят. 2
Няма отговор. Няма как да си отвориш очите. 1
2. Вербален отговор (V)
С разбиране Когато ги питат кои са, къде са и какъв е денят им, те отговарят точно. 5
Объркано Те говорят, но не знаят точно къде са или какво се е случило. Говорят объркано. 4
Неподходящи думи Те говорят, но казват безсмислени думи, които са напълно без значение за зададения въпрос. 3
Неразбираеми звуциТе не изричат ​​думи, а само издават безсмислени звуци като стонове. 2
Няма отговор. Не издава никакъв звук. 1
3. Моторна реакция (М)
Следвайки инструкциите Прости инструкции като „вдигни ръка“ и „изплези език“ се спазват точно. 6
Фокусиране върху болката Когато се натисне част от тялото, човекът се опитва да докосне или отстрани болезнената област. 5
Отърваване от болката Вместо да се опитват да докоснат болезнената област, те се опитват да се дистанцират от болката. 4
Неестествено огъване В отговор на болка, крайниците се огъват неестествено към гърдите. 3
Неестествено разтягане В отговор на болката, крайниците се изправят и разтягат неестествено. 2
Няма отговор. Няма движение на тялото.1

Какво представлява новият метод, наречен GCS-P?

Наскоро системата GCS беше допълнително развита и беше добавена нова функция, наречена GCS-P . Тук буквата „P“ означава „Pupil“, което означава зеницата на окото . Реакцията на зеницата на светлина може да каже много за мозъчната функция. Следователно, това също се разглежда заедно с резултата по GCS.

  • Резултат 0: Черните кръгове и в двете очи реагират на светлина.
  • Резултат 1: Реагира само едното око.
  • Резултат 2: Няма отговор и в двете очи.

Този резултат се изважда от предишния резултат по GCS. Тоест, ако резултатът по GCS е 3 и няма отговор и в двете очи (резултат 2), резултатът по GCS-P е 1 (3 - 2 = 1). Това означава, че пациентът е в много дълбока кома.

Какво казват знаците?

Сумата от резултатите по GCS може да даде приблизителна представа за състоянието на пациента.

  • Максималният резултат е 15. (E4 + V5 + M6 = 15). Това означава, че пациентът е в пълно съзнание, говори добре и е наясно с обкръжението си.
  • Най-ниският резултат е 3. (E1 + V1 + M1 = 3). Това означава, че пациентът е в дълбока кома, безчувствен.

Обикновено, резултат по GCS от 8 или по-малко се счита за кома. Колкото по-нисък е резултатът, толкова по-сериозно е състоянието.

При травми на главата, тежестта на нараняването се класифицира според GCS скалата.

  • Резултат 13-15: Лека травматична мозъчна травма - като сътресение.
  • Резултат 9-12: Умерена черепно-мозъчна травма.
  • Резултат 3-8: Тежка черепно-мозъчна травма.

Какво трябва да знам за резултата по GCS на детето ми?

Ако член на семейството или приятел е хоспитализиран и лекарите говорят за резултатите от GCS, не се паникьосвайте и имайте тези неща предвид.

  • Това не е просто оценка. Въпреки че оценката по GCS дава приблизителна представа за състоянието на пациента, зад нея се крие много информация. Ето защо, вместо просто да слушате оценката, говорете с Вашия лекар, за да получите пълна картина за състоянието на пациента.
  • GCS не винаги може да се използва. В някои случаи, резултатите от GCS не могат да бъдат измерени точно. Например, ако някой е свързан с вентилатор, за да му помогне да диша, речевите реакции не могат да бъдат измерени. Също така, ако очите са били увредени, очните реакции не могат да се видят.
  • GCS не е единственият инструмент, използван за прогнозиране на прогнозата. Въпреки че лекарите използват GCS резултатите, за да предскажат прогнозата на пациента, те не разглеждат само нея. Те вземат предвид и други тестове, като например компютърна томография, и общото здравословно състояние на пациента.

Послание за вкъщи

  • Скалата за кома на Глазгоу (GCS) е международно приета система за оценка, която измерва съзнанието на човек.
  • Това тества реакциите чрез очите, речта и движенията на тялото.
  • Резултатът варира от 3 (дълбока кома) до 15 (пълно съзнание). Резултат от 8 или по-малко се счита за тежко състояние.
  • Чрез редовна проверка на резултата по GCS, лекарите могат да разберат дали състоянието на пациента се подобрява или влошава.
  • Ако разберете за резултата по GCS на ваш близък, не се притеснявайте само за числото. Винаги говорете с Вашия лекар и разберете цялата ситуация ясно.
❓ FAQ

Frequently Asked Medical Questions (FAQ)

Evidence-based clinical answers to common patient questions

Какво представлява новият метод, наречен GCS-P?

Наскоро системата GCS беше допълнително развита и беше добавена нова функция, наречена GCS-P . Тук буквата „P“ означава „Pupil“, което означава зеницата на окото . Реакцията на зеницата на светлина може да каже много за мозъчната функция. Следователно, това също се разглежда заедно с резултата по GCS.

  • Резултат 0: Черните кръгове и в двете очи реагират на светлина.
  • Резултат 1: Реагира само едното око.
  • Резултат 2: Няма отговор и в двете очи.

Този резултат се изважда от предишния резултат по GCS. Тоест, ако резултатът по GCS е 3 и няма отговор и в двете очи (резултат 2), резултатът по GCS-P е 1 (3 - 2 = 1). Това означава, че пациентът е в много дълбока кома.

🔍 Search Keywords: glasgow coma scale gcs • glasgow coma scale gcs symptoms • glasgow coma scale gcs causes and treatment • glasgow coma scale gcs sri lanka • Нека просто да научим за метода GCS, чрез който лекарите измерват „съзнанието“ (скала за кома в Глазгоу)

🩺 Articles For You

Страхувате ли се от рентгенова снимка на таза? Нека да се изясним!

Дали хормонът естроген „опложда“ рака? (Естроген-зависими видове рак) Нека разберем със сигурност!

Какво представлява биопсията на сентинелен лимфен възел? Защо е важна за онкологични пациенти?

Ултразвук на тестисите - от какво да се страхуваме? Нека разберем.

Нека научим за ТЕЕ (трансезофагеална ехокардиограма), специален тест, който разглежда отблизо сърцето ви.

Имате ли и вие висока кръвна захар сутрин? Възможно ли е това да се дължи на ефекта на Сомоджи?

💬 Patient Questions & Comments (0)

Have a question or experience to share? Post a comment or reply to other readers below.

🛡️ Plain Text Only • No Links
👤

No comments yet. Be the first to share your question or experience below.

⚠️ Important: Medical articles and information on Nirogi Lanka are strictly for educational and awareness purposes and do not substitute professional medical advice, diagnosis, or treatment. Always consult a qualified physician for any medical concerns.