Skip to main content
🎂 — | ♂/♀ M/F | ⚖️ — kg | 📏 — cm | BMI — | 👟 —
⚡ 88%
🩺 ການທົດສອບທາງການແພດ

ໃຫ້ພວກເຮົາຮຽນຮູ້ກ່ຽວກັບວິທີການ GCS ທີ່ແພດວັດແທກ 'ສະຕິ' (Glasgow Coma Scale)

MBBS
Medically Reviewed by MBBS ✓ Medically Reviewed
📅 Updated: Jul 15, 2026 • ⏱ 3 min read • ນະໂຍບາຍບັນນາທິການ
ໃຫ້ພວກເຮົາຮຽນຮູ້ກ່ຽວກັບວິທີການ GCS ທີ່ແພດວັດແທກ 'ສະຕິ' (Glasgow Coma Scale)
Table of Contents ▾

ເຄີຍເຫັນທ່ານໝໍຖາມບໍ່ວ່າ "ຄະແນນ GCS ແມ່ນຫຍັງ?" ເມື່ອມີຄົນຖືກນຳຕົວໄປໂຮງໝໍຫຼັງຈາກເກີດອຸບັດຕິເຫດ? ຫຼື ເມື່ອມີຄົນໝົດສະຕິ, ເຂົາເຈົ້າເວົ້າວ່າ "ຄະແນນ GCS ຕ່ຳ"? ທ່ານອາດຈະສົງໄສວ່າ GCS ນີ້ແມ່ນຫຍັງ ແລະ ມັນວັດແທກຫຍັງ. ນີ້ແມ່ນສິ່ງສຳຄັນແທ້ໆ. ສະນັ້ນ, ມື້ນີ້, ຂໍໃຫ້ເວົ້າກ່ຽວກັບມັນຢ່າງງ່າຍດາຍ, ໃນແບບທີ່ທ່ານສາມາດເຂົ້າໃຈໄດ້.

⚡ Interactive Clinical Tool
⚖️

BMI Calculator

Know your body mass index (BMI) and weight classification

Open Interactive Calculator →

GCS ໝາຍເຖິງຫຍັງ?

ເວົ້າງ່າຍໆ, Glasgow Coma Scale (GCS) ແມ່ນລະບົບການໃຫ້ຄະແນນທີ່ວັດແທກ ແລະ ປະເມີນລະດັບສະຕິຂອງບຸກຄົນ. ຄືກັນກັບການໃຫ້ຄະແນນການສອບເສັງ, ມັນຊ່ວຍໃຫ້ແພດສາມາດປະເມີນວ່າບຸກຄົນນັ້ນຕື່ນຕົວແນວໃດ, ເຂົາເຈົ້າຮູ້ຕົວແນວໃດກ່ຽວກັບສິ່ງອ້ອມຂ້າງ, ແລະ ເຂົາເຈົ້າຕອບສະໜອງຕໍ່ຄຳແນະນຳງ່າຍໆໄດ້ດີປານໃດ.

ວິທີການນີ້ໄດ້ຖືກພັດທະນາຂຶ້ນເປັນຄັ້ງທຳອິດໃນປີ 1974 ໂດຍກຸ່ມຜູ້ຊ່ຽວຊານຢູ່ມະຫາວິທະຍາໄລ Glasgow ໃນ Scotland. ນັ້ນແມ່ນເຫດຜົນທີ່ມັນໄດ້ຮັບຊື່ຂອງມັນ. ເຖິງແມ່ນວ່າຄຳວ່າ "coma" ຢູ່ໃນຊື່, ແຕ່ໃນປະຈຸບັນມັນໄດ້ກາຍເປັນວິທີການຫຼັກທີ່ຍອມຮັບໃນໂລກ, ໃຊ້ບໍ່ພຽງແຕ່ໃນອາການໝົດສະຕິເທົ່ານັ້ນ, ແຕ່ຍັງໃຊ້ໃນສະຖານະການໃດກໍ່ຕາມທີ່ສະຕິອາດຈະບົກຜ່ອງ.

'ສະຕິ' ໃນຢາປົວພະຍາດແມ່ນຫຍັງ?

ພວກເຮົາເວົ້າວ່າ 'ມີສະຕິ' ເມື່ອສາມຢ່າງຫຼັກໄດ້ຮັບການຕອບສະໜອງ. ເມື່ອທ່ານໝໍວັດແທກສະຕິຂອງທ່ານ, ເຂົາເຈົ້າຈະສຸມໃສ່ສາມຢ່າງນີ້.

ຈຸດ ຄຳອະທິບາຍງ່າຍໆ
ຕື່ນຕົວຢູ່ສະເໝີ (ຕື່ນຕົວ) ນີ້ບໍ່ຄືກັບການຕື່ນນອນຈາກຫຼັບ. ເຈົ້າສາມາດຕື່ນນອນໄດ້ເມື່ອມີຄົນເວົ້າກັບເຈົ້າ, ຫຼືເມື່ອເຈົ້າລູບຮ່າງກາຍຂອງເຈົ້າ. ເຈົ້າບໍ່ສາມາດປຸກໃຜໃຫ້ຕື່ນໃນສະພາບໂຄມາແບບນັ້ນໄດ້.
ການແຈ້ງເຕືອນ ຄວາມສາມາດໃນການເຂົ້າໃຈສິ່ງຕ່າງໆເຊັ່ນສິ່ງທີ່ເກີດຂຶ້ນຢູ່ອ້ອມຕົວທ່ານ ແລະ ຜູ້ທີ່ກຳລັງເວົ້າ.
ຄວາມເຂົ້າໃຈລະຫວ່າງສະຖານທີ່-ເວລາ-ບຸກຄົນ (ແບບມຸ່ງເນັ້ນ) ຄວາມຮັບຮູ້ວ່າເຈົ້າຢູ່ໃສ ແລະ ເວລາໃດ, ເຊັ່ນວ່າເຈົ້າແມ່ນໃຜ, ເຈົ້າຢູ່ໃສ, ມື້ນີ້ແມ່ນມື້ໃດ, ແລະ ເວລາໃດ.

GCS ຖືກນໍາໃຊ້ເວລາໃດ?

ການກວດ GCS ແມ່ນສ່ວນໜຶ່ງທີ່ສຳຄັນຫຼາຍຂອງການກວດສຸຂະພາບທາງລະບົບປະສາດທີ່ປະຕິບັດໂດຍແພດ. ມັນຖືກນໍາໃຊ້ໂດຍສະເພາະໃນກໍລະນີທີ່ບຸກຄົນອາດຈະໝົດສະຕິ.

  • ການບາດເຈັບທີ່ຫົວ: ຄະແນນ GCS ຖືກໃຊ້ເພື່ອປະເມີນທຸກຢ່າງຕັ້ງແຕ່ການບາດເຈັບເລັກນ້ອຍເຊັ່ນ: ການສະໝອງສັ່ນສະເທືອນຈົນເຖິງການບາດເຈັບທີ່ສະໝອງຮຸນແຮງ. ຄະແນນ GCS ແມ່ນໜຶ່ງໃນສິ່ງຫຼັກທີ່ທ່ານໝໍພິຈາລະນາເມື່ອຄົນຜູ້ໜຶ່ງຖືກນຳຕົວໄປຫາ ETU (ໜ່ວຍປິ່ນປົວສຸກເສີນ) ຫຼັງຈາກເກີດອຸບັດຕິເຫດ.
  • ພາວະທາງການແພດອື່ນໆ: ຍັງມີກໍລະນີທີ່ການສູນເສຍສະຕິສາມາດເກີດຂຶ້ນໄດ້ເຖິງແມ່ນວ່າບໍ່ມີອຸບັດຕິເຫດກໍຕາມ. ຕົວຢ່າງ:
  • ນ້ຳຕານໃນເລືອດຕໍ່າຫຼາຍ (hypoglycemia)
  • ຫຼັງຈາກມີອາການຊັກ
  • ການເປັນພິດ

ສຳຄັນ: ຖ້າຜູ້ໃດຜູ້ໜຶ່ງກິນສານພິດ ຫຼື ກິນມັນໂດຍບັງເອີນ, ຄວນໄປພົບແພດທັນທີ. ທ່ານສາມາດໂທຫາ ສູນຂໍ້ມູນຂ່າວສານກ່ຽວກັບສານພິດແຫ່ງຊາດ ທີ່ໂຮງໝໍແຫ່ງຊາດໂຄລໍາໂບ ເພື່ອຂໍຄຳແນະນຳຢ່າງວ່ອງໄວ.

3 ຂົງເຂດຫຼັກຂອງການໃຫ້ຄະແນນ GCS ແມ່ນຫຍັງ?

ທ່ານໝໍຈະໃຫ້ຄະແນນ GCS ໂດຍອີງໃສ່ການຕອບສະໜອງຂອງຄົນເຈັບໃນສາມດ້ານຫຼັກ. ຄະແນນ GCS ທັງໝົດແມ່ນຄິດໄລ່ໂດຍການເອົາສາມດ້ານນີ້ມາລວມກັນ.

1. ການຕອບສະໜອງຂອງຕາ (E): ສ່ວນໃຫຍ່ແມ່ນວັດແທກວ່າບຸກຄົນນັ້ນຕື່ນຕົວ ແລະ ມີສະຕິດີປານໃດ.

2. ການຕອບສະໜອງທາງວາຈາ (V): ການທົດສອບໜ້າທີ່ຂອງສະໝອງ ເຊັ່ນ: ຄວາມສາມາດໃນການຄິດ, ຄວາມຈຳ ແລະ ຄວາມຮັບຮູ້ຂອງໂລກອ້ອມຕົວ.

3. ການຕອບສະໜອງຂອງມໍເຕີ (M): ການທົດສອບນີ້ວ່າສະໝອງສາມາດຄວບຄຸມກ້າມຊີ້ນ, ປະຕິບັດຕາມຄຳແນະນຳໄດ້ດີປານໃດ, ແລະວ່າລະບົບປະສາດເຮັດວຽກຢ່າງຖືກຕ້ອງຫຼືບໍ່.

ບັດນີ້, ໃຫ້ພວກເຮົາເບິ່ງວິທີການໃຫ້ຄະແນນແຕ່ລະພາກສ່ວນເຫຼົ່ານີ້.

ການຕອບສະໜອງ ວິທີການກວດສອບ ແລະ ລັກສະນະ ຄະແນນ
1. ການຕອບສະໜອງຂອງຕາ (E)
ໂດຍທຳມະຊາດ ໂດຍບໍ່ຕ້ອງເຮັດຫຍັງເລີຍ, ຄົນເຈັບກໍ່ຈະເປີດຕາໄວ້ຕາມທຳມະຊາດ. 4
ເມື່ອເວົ້າເຖິງ ພວກເຂົາເປີດຕາເມື່ອຊື່ຂອງພວກເຂົາຖືກເອີ້ນ ຫຼື ເມື່ອພວກເຂົາໄດ້ຍິນບາງສິ່ງບາງຢ່າງ. 3
ຕໍ່ຄວາມເຈັບປວດ/ຄວາມກົດດັນ ເມື່ອກົດເລັບມືເບົາໆ (ກົດດັນ), ຕາກໍ່ຈະເປີດຂຶ້ນ. 2
ບໍ່ມີການຕອບສະໜອງ. ບໍ່ມີທາງທີ່ຈະເປີດຕາຂອງເຈົ້າໄດ້. 1
2. ການຕອບສະໜອງທາງວາຈາ (V)
ດ້ວຍຄວາມເຂົ້າໃຈ ເມື່ອຖືກຖາມວ່າພວກເຂົາແມ່ນໃຜ, ພວກເຂົາຢູ່ໃສ, ແລະມື້ຂອງພວກເຂົາເປັນແນວໃດ, ພວກເຂົາຕອບຢ່າງຖືກຕ້ອງ. 5
ຢ່າງສັບສົນ ພວກເຂົາກຳລັງເວົ້າຢູ່, ແຕ່ພວກເຂົາບໍ່ຮູ້ວ່າພວກເຂົາຢູ່ໃສ ຫຼື ມີຫຍັງເກີດຂຶ້ນ. ພວກເຂົາກຳລັງເວົ້າດ້ວຍຄວາມສັບສົນ. 4
ຄຳເວົ້າທີ່ບໍ່ເໝາະສົມ ພວກເຂົາເວົ້າ, ແຕ່ພວກເຂົາເວົ້າຄຳເວົ້າທີ່ບໍ່ມີຄວາມໝາຍທີ່ບໍ່ກ່ຽວຂ້ອງກັບຄຳຖາມທີ່ຖືກຖາມເລີຍ. 3
ສຽງທີ່ບໍ່ສາມາດເຂົ້າໃຈໄດ້ພວກເຂົາບໍ່ໄດ້ເວົ້າຄຳເວົ້າ, ແຕ່ພຽງແຕ່ເຮັດສຽງທີ່ບໍ່ມີຄວາມໝາຍຄືກັບສຽງຄາງ. 2
ບໍ່ມີການຕອບສະໜອງ. ບໍ່ມີສຽງຫຍັງເລີຍ. 1
3. ການຕອບສະໜອງຂອງມໍເຕີ (ມ)
ການປະຕິບັດຕາມຄໍາແນະນໍາ ຄຳແນະນຳງ່າຍໆ ເຊັ່ນ "ຍົກມືຂຶ້ນ" ແລະ "ຍື່ນລີ້ນອອກ" ແມ່ນຖືກປະຕິບັດຕາມຢ່າງແນ່ນອນ. 6
ການສຸມໃສ່ຄວາມເຈັບປວດ ເມື່ອສ່ວນໃດສ່ວນໜຶ່ງຂອງຮ່າງກາຍຖືກກົດ, ບຸກຄົນນັ້ນຈະພະຍາຍາມແຕະຕ້ອງ ຫຼື ກຳຈັດບໍລິເວນທີ່ເຈັບອອກ. 5
ການກຳຈັດຄວາມເຈັບປວດ ແທນທີ່ຈະພະຍາຍາມແຕະຕ້ອງບໍລິເວນທີ່ເຈັບປວດ, ພວກເຂົາພະຍາຍາມຫ່າງໄກຈາກຄວາມເຈັບປວດ. 4
ການງໍຜິດປົກກະຕິ ເພື່ອຕອບສະໜອງຕໍ່ຄວາມເຈັບປວດ, ແຂນຂາຈະງໍໄປທາງໜ້າເອິກຢ່າງຜິດປົກກະຕິ. 3
ການຍືດຕົວຜິດປົກກະຕິ ເພື່ອຕອບສະໜອງຕໍ່ຄວາມເຈັບປວດ, ແຂນຂາຈະຍືດອອກ ແລະ ຍືດອອກຜິດປົກກະຕິ. 2
ບໍ່ມີການຕອບສະໜອງ. ບໍ່ມີການເຄື່ອນໄຫວຂອງຮ່າງກາຍ.1

ວິທີການໃໝ່ທີ່ເອີ້ນວ່າ GCS-P ແມ່ນຫຍັງ?

ເມື່ອບໍ່ດົນມານີ້, ລະບົບ GCS ໄດ້ຮັບການພັດທະນາຕື່ມອີກ ແລະ ມີຄຸນສົມບັດໃໝ່ທີ່ເອີ້ນວ່າ GCS-P ໄດ້ຖືກເພີ່ມເຂົ້າມາ. ໃນທີ່ນີ້, ຕົວອັກສອນ 'P' ໝາຍເຖິງ 'ຮູມ່ານຕາ', ຊຶ່ງໝາຍເຖິງ ຮູມ່ານຕາ . ການຕອບສະໜອງຂອງຮູມ່ານຕາຕໍ່ແສງສະຫວ່າງສາມາດບອກໄດ້ຫຼາຍຢ່າງກ່ຽວກັບການເຮັດວຽກຂອງສະໝອງ. ດັ່ງນັ້ນ, ສິ່ງນີ້ຍັງຖືກພິຈາລະນາພ້ອມກັບຄະແນນ GCS.

  • ຄະແນນ 0: ວົງແຫວນສີດຳຢູ່ໃນຕາທັງສອງຂ້າງຕອບສະໜອງຕໍ່ແສງ.
  • ຄະແນນ 1: ມີພຽງຕາດຽວເທົ່ານັ້ນທີ່ຕອບສະໜອງ.
  • ຄະແນນ 2: ບໍ່ມີການຕອບສະໜອງໃນຕາທັງສອງຂ້າງ.

ຄະແນນນີ້ ຖືກຫັກອອກ ຈາກຄະແນນ GCS ກ່ອນໜ້ານີ້. ນັ້ນຄື, ຖ້າຄະແນນ GCS ແມ່ນ 3 ແລະບໍ່ມີການຕອບສະໜອງໃນທັງສອງຕາ (ຄະແນນ 2), ຄະແນນ GCS-P ແມ່ນ 1 (3 - 2 = 1). ນີ້ໝາຍຄວາມວ່າຄົນເຈັບຢູ່ໃນສະພາບໝົດສະຕິຢ່າງເລິກເຊິ່ງ.

ອາການຕ່າງໆບອກຫຍັງແດ່?

ຜົນລວມຂອງຄະແນນ GCS ສາມາດໃຫ້ຄວາມຄິດທີ່ຫຍາບຄາຍກ່ຽວກັບສະພາບຂອງຄົນເຈັບ.

  • ຄະແນນສູງສຸດແມ່ນ 15. (E4 + V5 + M6 = 15). ນີ້ໝາຍຄວາມວ່າຄົນເຈັບມີສະຕິຢ່າງເຕັມທີ່, ເວົ້າໄດ້ດີ, ແລະ ຮັບຮູ້ເຖິງສິ່ງອ້ອມຂ້າງຕົນເອງ.
  • ຄະແນນຕໍ່າສຸດແມ່ນ 3. (E1 + V1 + M1 = 3). ນີ້ໝາຍຄວາມວ່າຄົນເຈັບຢູ່ໃນສະພາບໝົດສະຕິ, ບໍ່ຕອບສະໜອງ.

ໂດຍທົ່ວໄປ, ຄະແນນ GCS 8 ຫຼື ຕ່ຳກວ່າ ຖືວ່າເປັນອາການໝົດສະຕິ. ຄະແນນຍິ່ງຕ່ຳເທົ່າໃດ, ອາການກໍ່ຈະຍິ່ງຮ້າຍແຮງຂຶ້ນເທົ່ານັ້ນ.

ໃນການບາດເຈັບທີ່ຫົວ, ຄວາມຮຸນແຮງຂອງການບາດເຈັບແມ່ນຖືກຈັດປະເພດຕາມຄະແນນ GCS.

  • ຄະແນນ 13-15: ການບາດເຈັບສະໝອງເລັກນ້ອຍ - ຄ້າຍຄືກັບການສັ່ນສະເທືອນສະໝອງ.
  • ຄະແນນ 9-12: ມີການສັ່ນສະເທືອນສະໝອງປານກາງ.
  • ຄະແນນ 3-8: ການບາດເຈັບສະໝອງຮ້າຍແຮງ.

ຂ້ອຍຄວນຮູ້ຫຍັງແດ່ກ່ຽວກັບຄະແນນ GCS ຂອງລູກຂ້ອຍ?

ຖ້າສະມາຊິກໃນຄອບຄົວ ຫຼື ໝູ່ເພື່ອນຂອງທ່ານເຂົ້າໂຮງໝໍ ແລະ ທ່ານໝໍກຳລັງເວົ້າກ່ຽວກັບຄະແນນ GCS, ຢ່າຕົກໃຈ ແລະ ຈົ່ງຈື່ສິ່ງເຫຼົ່ານີ້ໄວ້.

  • ນີ້ບໍ່ແມ່ນພຽງແຕ່ຄະແນນເທົ່ານັ້ນ. ເຖິງແມ່ນວ່າຄະແນນ GCS ໃຫ້ຄວາມຄິດທີ່ຫຍາບຄາຍກ່ຽວກັບສະພາບຂອງຄົນເຈັບ, ແຕ່ມັນຍັງມີຂໍ້ມູນຫຼາຍຢ່າງຢູ່ເບື້ອງຫຼັງມັນ. ດັ່ງນັ້ນ, ແທນທີ່ຈະພຽງແຕ່ຟັງຄະແນນ, ໃຫ້ປຶກສາກັບທ່ານໝໍຂອງທ່ານ ເພື່ອໃຫ້ໄດ້ພາບລວມທີ່ສົມບູນກ່ຽວກັບສະພາບຂອງຄົນເຈັບ.
  • ບໍ່ສາມາດໃຊ້ GCS ໄດ້ສະເໝີໄປ. ໃນບາງກໍລະນີ, ຄະແນນ GCS ບໍ່ສາມາດວັດແທກໄດ້ຢ່າງຖືກຕ້ອງ. ຕົວຢ່າງ, ຖ້າຜູ້ໃດຜູ້ໜຶ່ງເຊື່ອມຕໍ່ກັບເຄື່ອງຊ່ວຍຫາຍໃຈເພື່ອຊ່ວຍໃຫ້ເຂົາເຈົ້າຫາຍໃຈ, ການຕອບສະໜອງຕໍ່ການເວົ້າຈະບໍ່ສາມາດວັດແທກໄດ້. ນອກຈາກນີ້, ຖ້າຕາໄດ້ຮັບບາດເຈັບ, ການຕອບສະໜອງຂອງຕາກໍ່ບໍ່ສາມາດເຫັນໄດ້.
  • GCS ບໍ່ແມ່ນເຄື່ອງມືດຽວທີ່ໃຊ້ເພື່ອຄາດຄະເນການຄາດຄະເນ. ເຖິງແມ່ນວ່າທ່ານໝໍໃຊ້ຄະແນນ GCS ເພື່ອຄາດຄະເນການຄາດຄະເນຂອງຄົນເຈັບ, ແຕ່ພວກເຂົາບໍ່ໄດ້ເບິ່ງມັນພຽງຢ່າງດຽວ. ພວກເຂົາຍັງພິຈາລະນາການກວດອື່ນໆ, ເຊັ່ນ: ການສະແກນ CT, ແລະສຸຂະພາບໂດຍລວມຂອງຄົນເຈັບ.

ຂໍ້ຄວາມເອົາກັບບ້ານ

  • ການວັດແທກອາການໝົດສະຕິແບບ Glasgow Coma Scale (GCS) ແມ່ນລະບົບການໃຫ້ຄະແນນທີ່ຍອມຮັບໃນລະດັບສາກົນ ເຊິ່ງວັດແທກສະຕິຂອງບຸກຄົນ.
  • ການທົດສອບການຕອບສະໜອງນີ້ຜ່ານສາຍຕາ, ການເວົ້າ ແລະ ການເຄື່ອນໄຫວຂອງຮ່າງກາຍ.
  • ຄະແນນມີຕັ້ງແຕ່ 3 (ໝົດສະຕິຢ່າງເລິກເຊິ່ງ) ຈົນເຖິງ 15 (ຮູ້ສຶກຕົວເຕັມທີ່). ຄະແນນ 8 ຫຼືຕ່ຳກວ່າຖືວ່າຮຸນແຮງ.
  • ໂດຍການກວດສອບຄະແນນ GCS ເປັນປະຈຳ, ທ່ານໝໍສາມາດເຂົ້າໃຈໄດ້ວ່າອາການຂອງຄົນເຈັບດີຂຶ້ນ ຫຼື ຮ້າຍແຮງຂຶ້ນ.
  • ຖ້າທ່ານຮູ້ກ່ຽວກັບຄະແນນ GCS ຂອງຄົນທີ່ທ່ານຮັກ, ຢ່າພຽງແຕ່ກັງວົນກ່ຽວກັບຕົວເລກ. ໃຫ້ປຶກສາກັບທ່ານໝໍຂອງທ່ານສະເໝີ ແລະ ເຂົ້າໃຈສະຖານະການທັງໝົດຢ່າງຊັດເຈນ.
❓ FAQ

Frequently Asked Medical Questions (FAQ)

Evidence-based clinical answers to common patient questions

ວິທີການໃໝ່ທີ່ເອີ້ນວ່າ GCS-P ແມ່ນຫຍັງ?

ເມື່ອບໍ່ດົນມານີ້, ລະບົບ GCS ໄດ້ຮັບການພັດທະນາຕື່ມອີກ ແລະ ມີຄຸນສົມບັດໃໝ່ທີ່ເອີ້ນວ່າ GCS-P ໄດ້ຖືກເພີ່ມເຂົ້າມາ. ໃນທີ່ນີ້, ຕົວອັກສອນ 'P' ໝາຍເຖິງ 'ຮູມ່ານຕາ', ຊຶ່ງໝາຍເຖິງ ຮູມ່ານຕາ . ການຕອບສະໜອງຂອງຮູມ່ານຕາຕໍ່ແສງສະຫວ່າງສາມາດບອກໄດ້ຫຼາຍຢ່າງກ່ຽວກັບການເຮັດວຽກຂອງສະໝອງ. ດັ່ງນັ້ນ, ສິ່ງນີ້ຍັງຖືກພິຈາລະນາພ້ອມກັບຄະແນນ GCS.

  • ຄະແນນ 0: ວົງແຫວນສີດຳຢູ່ໃນຕາທັງສອງຂ້າງຕອບສະໜອງຕໍ່ແສງ.
  • ຄະແນນ 1: ມີພຽງຕາດຽວເທົ່ານັ້ນທີ່ຕອບສະໜອງ.
  • ຄະແນນ 2: ບໍ່ມີການຕອບສະໜອງໃນຕາທັງສອງຂ້າງ.

ຄະແນນນີ້ ຖືກຫັກອອກ ຈາກຄະແນນ GCS ກ່ອນໜ້ານີ້. ນັ້ນຄື, ຖ້າຄະແນນ GCS ແມ່ນ 3 ແລະບໍ່ມີການຕອບສະໜອງໃນທັງສອງຕາ (ຄະແນນ 2), ຄະແນນ GCS-P ແມ່ນ 1 (3 - 2 = 1). ນີ້ໝາຍຄວາມວ່າຄົນເຈັບຢູ່ໃນສະພາບໝົດສະຕິຢ່າງເລິກເຊິ່ງ.

🔍 Search Keywords: glasgow coma scale gcs • glasgow coma scale gcs symptoms • glasgow coma scale gcs causes and treatment • glasgow coma scale gcs sri lanka • ໃຫ້ພວກເຮົາຮຽນຮູ້ກ່ຽວກັບວິທີການ GCS ທີ່ແພດວັດແທກ 'ສະຕິ' (Glasgow Coma Scale)

🩺 Articles For You

ເຈົ້າຢ້ານການຖ່າຍຮູບເອັກຊະເຣກະດູກເຊີງກະໂຫຼກບໍ? ໄປເຂົ້າໃຈກັນເລີຍ!

ຮໍໂມນເອສໂຕຣເຈນ 'ປະສົມພັນ' ກັບມະເຮັງບໍ? (ມະເຮັງທີ່ຂຶ້ນກັບເອສໂຕຣເຈນ) ລອງມາຊອກຫາຄຳຕອບໃຫ້ແນ່ນອນ!

ການກວດເນື້ອເຍື່ອ Sentinel Node Biopsy ແມ່ນຫຍັງ? ເປັນຫຍັງມັນຈຶ່ງສຳຄັນສຳລັບຄົນເຈັບມະເຮັງ?

ການກວດດ້ວຍຄື້ນສຽງອັລຕຣາຊາວ - ມັນເປັນສິ່ງທີ່ໜ້າຢ້ານກົວບໍ? ລອງມາຊອກຫາຄຳຕອບກັນເບິ່ງ.

ມາຮຽນຮູ້ກ່ຽວກັບ TEE (ການກວດຫົວໃຈດ້ວຍຄື້ນສຽງຄວາມຖີ່ສູງຜ່ານຫຼອດອາຫານ), ເຊິ່ງເປັນການກວດພິເສດທີ່ເບິ່ງຫົວໃຈຂອງທ່ານຢ່າງໃກ້ຊິດ.

ເຈົ້າມີນໍ້າຕານໃນເລືອດສູງໃນຕອນເຊົ້າບໍ? ອັນນີ້ອາດເປັນຍ້ອນຜົນກະທົບຂອງ Somogyi ບໍ?

💬 Patient Questions & Comments (0)

Have a question or experience to share? Post a comment or reply to other readers below.

🛡️ Plain Text Only • No Links
👤

No comments yet. Be the first to share your question or experience below.

⚠️ Important: Medical articles and information on Nirogi Lanka are strictly for educational and awareness purposes and do not substitute professional medical advice, diagnosis, or treatment. Always consult a qualified physician for any medical concerns.