Skip to main content
🎂 — | ♂/♀ M/F | ⚖️ — kg | 📏 — cm | BMI — | 👟 —
⚡ 88%
🩺 Pregnancy & Maternal

जन्मको समयमा मापन गरिने अपगर स्कोर के हो? यसको बारेमा सरल भाषामा जानौं।

MBBS
Medically Reviewed by MBBS ✓ Medically Reviewed
📅 Updated: Jul 15, 2026 • ⏱ 7 min read • सम्पादकीय नीति
जन्मको समयमा मापन गरिने अपगर स्कोर के हो? यसको बारेमा सरल भाषामा जानौं।
Table of Contents ▾

तपाईंको बच्चा यस संसारमा आउँदाको त्यो सुन्दर क्षणमा, डाक्टर र नर्सहरूले अचानक तपाईंसँग कुरा गरिरहेका हुन्छन्, "अपगर स्कोर के हो?" तपाईं सोचिरहनुभएको हुन सक्छ, "यो अपगरको अर्थ के हो? के मेरो बच्चामा केही गडबड छ?" नडराउनुहोस्। यो एक धेरै सरल र महत्त्वपूर्ण विधि हो जुन बच्चा जन्मने बित्तिकै उसको स्वास्थ्यको द्रुत मूल्याङ्कन गर्न प्रयोग गरिन्छ। आज, हामी तपाईंलाई अपगर स्कोरको बारेमा जान्न आवश्यक पर्ने सबै कुराको बारेमा कुरा गर्नेछौं।

⚡ Interactive Clinical Tool
🤰

Baby's due date (EDD)

Calculate the due date based on the last menstrual period

Open Interactive Calculator →

सरल भाषामा भन्नुपर्दा, अपगर स्कोर भनेको के हो?

अपगर स्कोरलाई जन्म पछि बच्चाको अवस्थाको 'स्न्यापसट' को रूपमा सोच्नुहोस्। यसले डाक्टरहरूलाई गर्भको वातावरणबाट बच्चा बाहिरी संसारमा कति राम्रोसँग समायोजन भइरहेको छ भनेर द्रुत रूपमा बुझ्न अनुमति दिन्छ। बच्चालाई थप मद्दत, अर्थात् थोरै सहयोग चाहिन्छ कि पर्दैन भनेर निर्णय गर्न यो धेरै उपयोगी छ।

तर यहाँ तपाईंले एउटा महत्त्वपूर्ण कुरा सम्झनु पर्छ ।

एपगर स्कोरले तपाईंको बच्चाको भविष्यको भविष्यवाणी गर्न सक्दैन। यसले बच्चाको बुद्धिमत्ता, बढ्दै जाँदा उनीहरूको विकास कसरी हुनेछ, वा उनीहरूको भविष्यको स्वास्थ्यको बारेमा केही पनि भविष्यवाणी गर्न सक्दैन। यो केवल जन्मको समयमा बच्चाको अवस्थाको मापन हो।

साथै, डाक्टरहरूले बच्चालाई कस्तो उपचार चाहिन्छ भनेर निर्णय गर्न एपगर स्कोर मात्र प्रयोग गर्दैनन्। यो उनीहरूले प्रयोग गर्ने एउटा उपकरण मात्र हो।

अपगर स्कोर कसरी दिइन्छ? यी ५ तथ्यहरू हेरौं

अपगर स्कोर निर्धारण गर्दा, विचार गर्नुपर्ने पाँच मुख्य कारकहरू छन्। यी प्रत्येक कारकलाई ०, १, वा २ को स्कोर दिन सकिन्छ। अन्तमा, कुल अपगर स्कोर गणना गर्न यी सबै अंकहरू एकसाथ जोडिन्छन्। ठीक छ, हेरौं ती ५ कारकहरू के हुन्?

परीक्षण गर्नुपर्ने कारक स्कोरिङ र विवरण
उपस्थिति (छालाको रंग) यो बच्चाको रगतमा अक्सिजनको स्तरको बारेमा जानकारी प्राप्त गर्नको लागि हो।


• अंक २: सम्पूर्ण शरीर र हातखुट्टा गुलाबी छन्।


• अंक १: शरीर गुलाबी छ, तर हात र खुट्टा नीलो छन्।


• स्कोर ०: सम्पूर्ण शरीर नीलो वा फिक्का छ।

पल्स (मुटुको धड्कन) यसले बच्चाको मुटुको गति मापन गर्छ।


• स्कोर २: मुटुको धड्कन प्रति मिनेट १०० भन्दा बढी धड्कन छ।


• स्कोर १: मुटुको धड्कन प्रति मिनेट १०० धड्कन भन्दा कम हुनु।


• स्कोर ०: मुटुको धड्कन महसुस भएन।

ग्रिमेस (रिफ्लेक्स प्रतिक्रिया) बच्चाले बाह्य उत्तेजनाहरू (जस्तै, नाक वा मुखमा थोरै मात्रामा सक्शन राखेर) प्रति प्रतिक्रिया गरेको देखिन्छ।


• अंक २: धेरै रुनु, हाच्छिउँ गर्नु वा खोक्नु।


• अंक १: अनुहार अमिलो पार्ने प्रतिक्रिया मात्र।


• ० अंक: कुनै प्रतिक्रिया छैन।

गतिविधि (मांसपेशी गतिविधि) हामी बच्चा कति राम्रोसँग चलिरहेको छ भनेर जाँच गर्दैछौं।


• अंक २: हातखुट्टा राम्रोसँग झुकेका छन् र सक्रिय रूपमा सारिएका छन्।


• अंक १: हातखुट्टा मुस्किलले बाङ्गिएका छन्, थोरै मात्र चलहल छ।


• स्कोर ०: शरीर निर्जीव देखिन्छ, कुनै चाल छैन।

श्वासप्रश्वास (श्वासप्रश्वास) हामी बच्चा कति राम्रोसँग सास फेरिरहेको छ भनेर जाँच गर्दैछौं।


• अंक २: राम्रो, जोडले रोइरहेको, नियमित सास फेर्ने।


• अंक १: सास फेर्न ढिलो वा अनियमित छ, मुश्किलले सुन्न सकिन्छ।


• स्कोर ०: सास फेर्न नसक्ने।

तपाईं कसरी बुँदाहरू जोड्नुहुन्छ र बुझ्नुहुन्छ?

जब सबै पाँच कारकहरूको लागि स्कोरहरू जोडिन्छन्, कुल स्कोर ० देखि १० सम्म हुन सक्छ। डाक्टरहरूले यो स्कोर कम्तिमा दुई पटक जाँच गर्छन्।

जन्मेको १ मिनेट पछि।

जन्मेको २. ५ मिनेट पछि।

यी चिन्हहरू सामान्यतया निम्नानुसार वर्गीकृत गरिन्छ:

  • ७ देखि १० सम्मको अंक: बच्चाको स्वास्थ्य राम्रो छ। (आश्वासन)
  • अंक ४ देखि ६: बच्चालाई केही सहयोग चाहिन सक्छ। (मध्यम असामान्य)
  • स्कोर ० देखि ३: बच्चालाई तुरुन्तै चिकित्सा ध्यान चाहिन्छ। (कम)

यदि बच्चाको ५ मिनेटको स्कोर ७ भन्दा कम छ भने, डाक्टरहरूले यो स्कोर २० मिनेटको लागि प्रत्येक ५ मिनेटमा जाँच गर्नेछन्।

यदि बच्चाको छाला कालो छ भने के हुन्छ?

अपगर स्कोरिङ प्रणालीको एउटा सीमा भनेको यसले छालाको रङलाई हेर्छ। यसले गुलाबी रंगलाई उच्च स्कोर दिन्छ, जुन कहिलेकाहीँ कालो छालाको टोन भएका बच्चाहरूको लागि अनुचित हुन सक्छ। त्यसकारण, अनुभवी डाक्टरहरूले बच्चाको छालाको रङको सट्टा ओठ, जिब्रो र गिजाको रङलाई हेर्छन्। ती क्षेत्रहरूको रङले शरीरको अक्सिजन स्तरको राम्रो विचार दिन सक्छ।

सामान्य अपगर स्कोर के हो?

७ वा सोभन्दा माथिको अपगर स्कोर उत्कृष्ट हुन्छ। तर यदि तपाईंको बच्चाले १० मध्ये १० अंक प्राप्त गरेन भने चिन्ता नगर्नुहोस्। सबैभन्दा स्वस्थ बच्चाहरूले पनि विरलै १० अंक प्राप्त गर्छन्। यो किनभने जन्म पछि बच्चाको रक्तसञ्चार पूर्ण रूपमा सामान्य हुन केही मिनेट लाग्छ। त्यसकारण, हातखुट्टामा हल्का नीलो रंग हुनु धेरै सामान्य हो (जहाँ स्कोर १ अंक कम छ)।

बच्चाको एपगर स्कोर कम भयो भने के हुन्छ? के म चिन्तित हुनुपर्छ?

होइन, चिन्ता नगर्नुहोस्। ७ भन्दा कमको अपगर स्कोरको अर्थ बच्चालाई यो नयाँ संसारमा घुलमिल हुन थोरै मद्दत चाहिन्छ भन्ने हो। यसको अर्थ चिकित्सा टोलीले बच्चालाई तुरुन्तै आवश्यक सहयोग प्रदान गर्नेछ। यस्तो समयमा बच्चालाई दिइने केही उपचारहरू यहाँ दिइएका छन्:

  • पूरक अक्सिजन: बच्चालाई सास फेर्न सजिलो बनाउन अक्सिजन दिइन्छ।
  • सास फेर्न गाह्रो भएमा इन्ट्युबेशन: कहिलेकाहीँ बच्चाको श्वासनली खुला राख्न सानो ट्यूब घुसाउनु आवश्यक पर्न सक्छ।
  • छातीको दबाब: यदि मुटुको धड्कन कमजोर छ भने, छातीलाई उत्तेजित गर्न बिस्तारै मालिस गर्नुहोस्।
  • एपिनेफ्रिन जस्ता औषधिहरू: आवश्यक परेमा, मुटुको कार्य सुधार गर्न औषधिहरू दिइन्छ।
  • मेकानिकल भेन्टिलेसन: यदि बच्चालाई आफैं सास फेर्न गाह्रो भइरहेको छ भने, उसलाई मेकानिकल भेन्टिलेसन दिन सकिन्छ, जस्तै पोजिटिभ-प्रेशर भेन्टिलेसन (PPV) वा नवजात शिशुको निरन्तर पोजिटिभ एयरवे प्रेसर (NCPAP)।

कम Apgar स्कोरको कारण के हो?

प्रायः, कम अपगर स्कोर तब हुन्छ जब बच्चालाई गर्भ बाहिरको जीवनमा समायोजन गर्न गाह्रो भइरहेको हुन्छ। यो धेरै कारणहरूले गर्दा हुन सक्छ:

  • सिजेरियन सेक्सन (सी-सेक्शन) द्वारा बच्चाको जन्म।
  • बच्चा जन्माउन गाह्रो हुन्छ वा धेरै समय लाग्छ।
  • बच्चाको श्वासनलीमा तरल पदार्थ (पप जस्तो केहि) अड्किएको।
  • गर्भावस्थाको समयमा जटिलताहरू हुनु (उच्च जोखिम गर्भावस्था)।
  • समयपूर्व जन्म।

यस्तो हुँदा कहिल्यै पनि आफ्नो गल्ती नसोच्नुहोस्। गर्भावस्था र बच्चा जन्माउने कुराहरू प्रायः हामीमध्ये कसैले पनि नियन्त्रण गर्न सक्दैनौं।

अपगर विधि कसले आविष्कार गरेका हुन्?

यो स्कोरिङ प्रणाली पहिलो पटक १९५२ मा डा. भर्जिनिया अपगर नामक एनेस्थेसियोलोजिस्टले प्रस्तुत गरेका थिए। अचम्मको कुरा के छ भने, जब उनले यो प्रणाली प्रस्तुत गरिन्, उनले आफ्नो नामको अक्षर प्रयोग गरिनन्। पछि, १९६२ मा, दुई अन्य बाल रोग विशेषज्ञहरूले यी ५ बुँदाहरू सम्झन सजिलो बनाउन APGAR नाम राखे।

अन्तमा, तपाईंको बच्चाको अपगर स्कोरको बारेमा चिन्तित हुनु सामान्य हो। तर सम्झनुहोस्, यो केवल डाक्टरहरूलाई तपाईंको बच्चाको अवस्था बुझ्न मद्दत गर्ने एउटा उपकरण हो। यसले तपाईंको बच्चाको भविष्य निर्धारण गर्दैन। स्कोर जस्तोसुकै भए पनि, तपाईंको मेडिकल टोलीले तपाईंको बच्चाको लागि सम्भव भएसम्म उत्तम हेरचाह प्रदान गर्नेछ।

घर लैजाने सन्देश

  • एपगर स्कोर भनेको जन्मको समयमा बच्चाको स्वास्थ्य मापन गर्ने द्रुत तरिका हो, भविष्यको भविष्यवाणी होइन।
  • कम अंक हुनुको अर्थ त्यो क्षणमा बच्चालाई अलि बढी मद्दत र ध्यान चाहिन्छ भन्ने हो।
  • स्वस्थ बच्चाले १० मध्ये १० अंक नआउनु सामान्य कुरा हो। यसको बारेमा चिन्ता नगर्नुहोस्।
  • यदि बच्चाको एपगर स्कोर कम छ भने, यो कहिल्यै आमाको गल्ती हुँदैन। यसलाई असर गर्ने धेरै कारकहरू छन् जुन हामी नियन्त्रण गर्न सक्दैनौं।
  • यदि तपाईंसँग यस बारे कुनै प्रश्न वा चिन्ता छ भने, आफ्नो डाक्टरसँग छलफल गर्न नहिचकिचाउनुहोस्।
❓ FAQ

FAQ

Evidence-based clinical answers to common patient questions

तपाईं कसरी बुँदाहरू जोड्नुहुन्छ र बुझ्नुहुन्छ?

जब सबै पाँच कारकहरूको लागि स्कोरहरू जोडिन्छन्, कुल स्कोर ० देखि १० सम्म हुन सक्छ। डाक्टरहरूले यो स्कोर कम्तिमा दुई पटक जाँच गर्छन्।

जन्मेको १ मिनेट पछि।

जन्मेको २. ५ मिनेट पछि।

यी चिन्हहरू सामान्यतया निम्नानुसार वर्गीकृत गरिन्छ:

  • ७ देखि १० सम्मको अंक: बच्चाको स्वास्थ्य राम्रो छ। (आश्वासन)
  • अंक ४ देखि ६: बच्चालाई केही सहयोग चाहिन सक्छ। (मध्यम असामान्य)
  • स्कोर ० देखि ३: बच्चालाई तुरुन्तै चिकित्सा ध्यान चाहिन्छ। (कम)

यदि बच्चाको ५ मिनेटको स्कोर ७ भन्दा कम छ भने, डाक्टरहरूले यो स्कोर २० मिनेटको लागि प्रत्येक ५ मिनेटमा जाँच गर्नेछन्।

यदि बच्चाको छाला कालो छ भने के हुन्छ?

अपगर स्कोरिङ प्रणालीको एउटा सीमा भनेको यसले छालाको रङलाई हेर्छ। यसले गुलाबी रंगलाई उच्च स्कोर दिन्छ, जुन कहिलेकाहीँ कालो छालाको टोन भएका बच्चाहरूको लागि अनुचित हुन सक्छ। त्यसकारण, अनुभवी डाक्टरहरूले बच्चाको छालाको रङको सट्टा ओठ, जिब्रो र गिजाको रङलाई हेर्छन्। ती क्षेत्रहरूको रङले शरीरको अक्सिजन स्तरको राम्रो विचार दिन सक्छ।

सामान्य अपगर स्कोर के हो?

७ वा सोभन्दा माथिको अपगर स्कोर उत्कृष्ट हुन्छ। तर यदि तपाईंको बच्चाले १० मध्ये १० अंक प्राप्त गरेन भने चिन्ता नगर्नुहोस्। सबैभन्दा स्वस्थ बच्चाहरूले पनि विरलै १० अंक प्राप्त गर्छन्। यो किनभने जन्म पछि बच्चाको रक्तसञ्चार पूर्ण रूपमा सामान्य हुन केही मिनेट लाग्छ। त्यसकारण, हातखुट्टामा हल्का नीलो रंग हुनु धेरै सामान्य हो (जहाँ स्कोर १ अंक कम छ)।

कम Apgar स्कोरको कारण के हो?

प्रायः, कम अपगर स्कोर तब हुन्छ जब बच्चालाई गर्भ बाहिरको जीवनमा समायोजन गर्न गाह्रो भइरहेको हुन्छ। यो धेरै कारणहरूले गर्दा हुन सक्छ:

  • सिजेरियन सेक्सन (सी-सेक्शन) द्वारा बच्चाको जन्म।
  • बच्चा जन्माउन गाह्रो हुन्छ वा धेरै समय लाग्छ।
  • बच्चाको श्वासनलीमा तरल पदार्थ (पप जस्तो केहि) अड्किएको।
  • गर्भावस्थाको समयमा जटिलताहरू हुनु (उच्च जोखिम गर्भावस्था)।
  • समयपूर्व जन्म।
अपगर विधि कसले आविष्कार गरेका हुन्?

यो स्कोरिङ प्रणाली पहिलो पटक १९५२ मा डा. भर्जिनिया अपगर नामक एनेस्थेसियोलोजिस्टले प्रस्तुत गरेका थिए। अचम्मको कुरा के छ भने, जब उनले यो प्रणाली प्रस्तुत गरिन्, उनले आफ्नो नामको अक्षर प्रयोग गरिनन्। पछि, १९६२ मा, दुई अन्य बाल रोग विशेषज्ञहरूले यी ५ बुँदाहरू सम्झन सजिलो बनाउन APGAR नाम राखे।

अन्तमा, तपाईंको बच्चाको अपगर स्कोरको बारेमा चिन्तित हुनु सामान्य हो। तर सम्झनुहोस्, यो केवल डाक्टरहरूलाई तपाईंको बच्चाको अवस्था बुझ्न मद्दत गर्ने एउटा उपकरण हो। यसले तपाईंको बच्चाको भविष्य निर्धारण गर्दैन। स्कोर जस्तोसुकै भए पनि, तपाईंको मेडिकल टोलीले तपाईंको बच्चाको लागि सम्भव भएसम्म उत्तम हेरचाह प्रदान गर्नेछ।

🔍 Search Keywords: apgar score • apgar score symptoms • apgar score causes and treatment • apgar score sri lanka • जन्मको समयमा मापन गरिने अपगर स्कोर के हो? यसको बारेमा सरल भाषामा जानौं।

🩺 Articles For You

के तपाईंलाई गर्भावस्थामा पेट दुख्छ? यी कुराहरू जान्न धेरै महत्त्वपूर्ण छ (गर्भावस्थामा पेट दुख्ने)

४० वर्ष पछि गर्भावस्था? - जोखिमहरू बारे जानौं।

गर्भावस्थामा AFP रगत परीक्षणसँग नडराउनुहोस्! यसको बारेमा कुरा गरौं

के स्तनपान गराउने आमाले थोरै रक्सी पिउन सक्छिन्? (रक्सी र स्तनपान) आउनुहोस् यसको बारेमा ठ्याक्कै पत्ता लगाऔं।

गर्भावस्थामा एलर्जीको औषधि खानु राम्रो हो? (गर्भावस्थामा एलर्जीको औषधि)

गर्भावस्थामा वैकल्पिक उपचारहरू - के यी साँच्चै तपाईंको लागि सही छन्?

💬 Patient Questions & Comments (0)

Have a question or experience to share? Post a comment or reply to other readers below.

🛡️ Plain Text Only • No Links
👤

No comments yet. Be the first to share your question or experience below.

⚠️ Important: Medical articles and information on Nirogi Lanka are strictly for educational and awareness purposes and do not substitute professional medical advice, diagnosis, or treatment. Always consult a qualified physician for any medical concerns.