Skip to main content
🎂 — | ♂/♀ M/F | ⚖️ — kg | 📏 — cm | BMI — | 👟 —
⚡ 88%
🩺 Pregnancy & Maternal

ଜନ୍ମ ସମୟରେ ମାପ କରାଯାଉଥିବା Apgar ସ୍କୋର କ’ଣ? ଆସନ୍ତୁ ଏହା ବିଷୟରେ ସରଳ ଭାବରେ ଜାଣିବା।

MBBS
Medically Reviewed by MBBS ✓ Medically Reviewed
📅 Updated: Jul 15, 2026 • ⏱ 7 min read • ସମ୍ପାଦକୀୟ ନୀତି
ଜନ୍ମ ସମୟରେ ମାପ କରାଯାଉଥିବା Apgar ସ୍କୋର କ’ଣ? ଆସନ୍ତୁ ଏହା ବିଷୟରେ ସରଳ ଭାବରେ ଜାଣିବା।
Table of Contents ▾

ଯେତେବେଳେ ଆପଣଙ୍କ ଶିଶୁ ଏହି ଦୁନିଆରେ ଆସିଥାଏ, ସେହି ସୁନ୍ଦର ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ, ଡାକ୍ତର ଏବଂ ନର୍ସମାନେ ହଠାତ୍ ଆପଣଙ୍କ ସହିତ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରୁଛନ୍ତି, "ଆପଗାର ସ୍କୋର କ'ଣ?" ଆପଣ ଭାବୁଥିବେ, "ଏହି ଆପଗାରର ଅର୍ଥ କ'ଣ? ମୋ ଶିଶୁରେ କିଛି ଅସୁବିଧା ଅଛି କି?" ଭୟ କରନ୍ତୁ ନାହିଁ। ଏହା ଏକ ବହୁତ ସରଳ ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦ୍ଧତି ଯାହା ଜନ୍ମ ହେବା ମାତ୍ରେ ଶିଶୁର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟର ଶୀଘ୍ର ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ହୁଏ। ଆଜି, ଆମେ ଆପଗାର ସ୍କୋର ବିଷୟରେ ଆପଣଙ୍କୁ ଜାଣିବାକୁ ଥିବା ସମସ୍ତ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିବୁ।

⚡ Interactive Clinical Tool
🤰

Baby's due date (EDD)

Calculate the due date based on the last menstrual period

Open Interactive Calculator →

ସରଳ ଭାଷାରେ କହିବାକୁ ଗଲେ, ଆପ୍ଗାର ସ୍କୋର କ'ଣ?

ଜନ୍ମ ପରେ ଶିଶୁର ଅବସ୍ଥାର ଏକ 'ସ୍ନାପସଟ୍' ଭାବରେ ଆପ୍ଗାର ସ୍କୋରକୁ ଭାବନ୍ତୁ। ଏହା ଡାକ୍ତରମାନଙ୍କୁ ଶୀଘ୍ର ବୁଝିବାକୁ ଅନୁମତି ଦିଏ ଯେ ଗର୍ଭରେ ଥିବା ପରିବେଶରୁ ଶିଶୁଟି ବାହ୍ୟ ଜଗତ ସହିତ କେତେ ଭଲ ଭାବରେ ଖାପଖୁଆଇ ଚାଲିଛି। ଶିଶୁକୁ ଅତିରିକ୍ତ ସାହାଯ୍ୟ, ଅର୍ଥାତ୍ ଟିକିଏ ସମର୍ଥନ ଆବଶ୍ୟକ କି ନାହିଁ ତାହା ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାରେ ଏହା ବହୁତ ସହାୟକ।

କିନ୍ତୁ ଏଠାରେ ଆପଣଙ୍କୁ ଗୋଟିଏ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ମନେ ରଖିବାକୁ ପଡିବ ।

ଆପଗାର ସ୍କୋର ଆପଣଙ୍କ ଶିଶୁର ଭବିଷ୍ୟତ ବିଷୟରେ ଭବିଷ୍ୟବାଣୀ କରିପାରିବ ନାହିଁ। ଏହା ଶିଶୁର ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା, ବଢ଼ିବା ସହିତ ସେ କିପରି ବିକଶିତ ହେବ, କିମ୍ବା ତାଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବିଷୟରେ କିଛି ଭବିଷ୍ୟବାଣୀ କରିପାରିବ ନାହିଁ। ଏହା କେବଳ ଜନ୍ମ ସମୟରେ ଶିଶୁର ଅବସ୍ଥାର ଏକ ମାପ।

ଏହା ସହିତ, ଡାକ୍ତରମାନେ ଶିଶୁକୁ କେଉଁ ଚିକିତ୍ସା ଆବଶ୍ୟକ ତାହା ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବା ପାଇଁ କେବଳ ଆପ୍ଗାର ସ୍କୋର ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତି ନାହିଁ। ଏହା କେବଳ ଗୋଟିଏ ଉପକରଣ ଯାହା ସେମାନେ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତି।

ଆପ୍ଗାର ସ୍କୋର କିପରି ଦିଆଯାଏ? ଆସନ୍ତୁ ଦେଖିବା ଏହି 5ଟି ତଥ୍ୟ ଉପରେ।

ଆପ୍ଗାର ସ୍କୋର ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରିବା ସମୟରେ, ପାଞ୍ଚଟି ମୁଖ୍ୟ କାରଣ ବିଚାର କରିବାକୁ ପଡିବ। ଏହି ପ୍ରତ୍ୟେକ କାରଣକୁ 0, 1, କିମ୍ବା 2 ସ୍କୋର ଦିଆଯାଇପାରିବ। ଶେଷରେ, ମୋଟ ଆପ୍ଗାର ସ୍କୋର ଗଣନା କରିବା ପାଇଁ ଏହି ସମସ୍ତ ପଏଣ୍ଟକୁ ଏକାଠି ଯୋଡାଯାଏ। ଠିକ୍ ଅଛି, ଆସନ୍ତୁ ଦେଖିବା ସେହି 5ଟି କାରଣ କ’ଣ?

ପରୀକ୍ଷା କରିବାକୁ ଥିବା କାରକ ସ୍କୋରିଂ ଏବଂ ବର୍ଣ୍ଣନା
ଦୃଶ୍ୟ (ଚର୍ମର ରଙ୍ଗ) ଶିଶୁର ରକ୍ତରେ ଅମ୍ଳଜାନ ସ୍ତର ବିଷୟରେ ଧାରଣା ପାଇବା ପାଇଁ ଏହା କରାଯାଏ।


• ସ୍କୋର ୨: ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶରୀର ଏବଂ ଅଙ୍ଗପ୍ରତ୍ୟଙ୍ଗ ଗୋଲାପୀ।


• ସ୍କୋର ୧: ଶରୀର ଗୋଲାପୀ, କିନ୍ତୁ ହାତ ଏବଂ ପାଦ ନୀଳ।


• ସ୍କୋର ୦: ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶରୀର ନୀଳ କିମ୍ବା ଫିକା।

ସ୍ପନ୍ଦନ (ହୃଦୟସ୍ପନ୍ଦନ) ଏହା ଶିଶୁର ହୃଦସ୍ପନ୍ଦନ ମାପ କରେ।


• ସ୍କୋର ୨: ହୃଦସ୍ପନ୍ଦନ ପ୍ରତି ମିନିଟରେ ୧୦୦ ବିଟ୍ ରୁ ଅଧିକ।


• ସ୍କୋର ୧: ହୃଦସ୍ପନ୍ଦନ ପ୍ରତି ମିନିଟରେ ୧୦୦ ବିଟ୍ ରୁ କମ୍।


• ସ୍କୋର ୦: କୌଣସି ହୃଦସ୍ପନ୍ଦନ ଅନୁଭବ ହୋଇନାହିଁ।

ଗ୍ରିମେସ୍ (ପ୍ରତିଫଳନ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା) ଶିଶୁଟି ବାହ୍ୟ ଉତ୍ତେଜନା ପ୍ରତି ପ୍ରତିକ୍ରିୟା କରୁଥିବା ଦେଖାଯାଏ (ଯଥା, ନାକ କିମ୍ବା ପାଟିରେ ଅଳ୍ପ ପରିମାଣର ଶୋଷଣ ଲଗାଇ)।


• ସ୍କୋର ୨: ବହୁତ କାନ୍ଦିବା, ଛିଙ୍କିବା କିମ୍ବା କାଶିବା।


• ସ୍କୋର ୧: କେବଳ ଏକ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଯାହା ମୁହଁକୁ ଖଟା କରିଦିଏ।


• ୦ ପଏଣ୍ଟ: କୌଣସି ଉତ୍ତର ନାହିଁ।

କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ (ମାଂସପେଶୀ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ) ଆମେ ଶିଶୁଟି କେତେ ଭଲ ଭାବରେ ଗତି କରୁଛି ତାହା ଯାଞ୍ଚ କରୁଛୁ।


• ସ୍କୋର ୨: ଅଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକ ଭଲ ଭାବରେ ବଙ୍କା ଏବଂ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଗତିଶୀଳ।


• ସ୍କୋର ୧: ହାତଗୋଡ଼ଗୁଡ଼ିକ ସାମାନ୍ୟ ବଙ୍କା ହୋଇଛି, ଅଳ୍ପ ଗତି ଅଛି।


• ସ୍କୋର ୦: ଶରୀର ନିର୍ଜୀବ ଦେଖାଯାଉଛି, କୌଣସି ଗତି ନାହିଁ।

ଶ୍ୱାସକ୍ରିୟା (ଶ୍ୱାସକ୍ରିୟା) ଶିଶୁଟି କେତେ ଭଲ ଭାବରେ ନିଶ୍ୱାସ ନେଉଛି ତାହା ଆମେ ଯାଞ୍ଚ କରୁଛୁ।


• ସ୍କୋର ୨: ଭଲ, ପ୍ରବଳ କାନ୍ଦିବା, ନିୟମିତ ନିଶ୍ୱାସ ନେବା।


• ସ୍କୋର ୧: ନିଶ୍ୱାସ ନେବା ଧୀର କିମ୍ବା ଅନିୟମିତ, କ୍ୱଚିତ୍ ଶ୍ରବଣୀୟ।


• ସ୍କୋର ୦: ନିଶ୍ୱାସ ନେଉନାହିଁ।

ତୁମେ ପଏଣ୍ଟଗୁଡ଼ିକୁ କିପରି ଯୋଡିବ ଏବଂ ବୁଝିବ?

ଯେତେବେଳେ ସମସ୍ତ ପାଞ୍ଚଟି କାରଣ ପାଇଁ ସ୍କୋରଗୁଡ଼ିକୁ ଏକାଠି ଯୋଡାଯାଏ, ମୋଟ ସ୍କୋର 0 ରୁ 10 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ହୋଇପାରେ। ଡାକ୍ତରମାନେ ଏହି ସ୍କୋରକୁ ଅତି କମରେ ଦୁଇଥର ଯାଞ୍ଚ କରନ୍ତି।

ଜନ୍ମ ପରେ ୧. ୧ ମିନିଟ୍ ।

ଜନ୍ମର 2. 5 ମିନିଟ୍ ପରେ।

ଏହି ଚିହ୍ନଗୁଡ଼ିକୁ ସାଧାରଣତଃ ନିମ୍ନଲିଖିତ ଭାବରେ ବର୍ଗୀକୃତ କରାଯାଏ:

  • ସ୍କୋର ୭ ରୁ ୧୦: ଶିଶୁଟି ସୁସ୍ଥ ଅଛି। (ଆଶ୍ୱାସନା)
  • ସ୍କୋର ୪ ରୁ ୬: ଶିଶୁକୁ କିଛି ସମର୍ଥନ ଆବଶ୍ୟକ ହୋଇପାରେ। (ସାମାନ୍ୟ ଅସ୍ୱାଭାବିକ)
  • ସ୍କୋର ୦ ରୁ ୩: ଶିଶୁକୁ ତୁରନ୍ତ ଡାକ୍ତରୀ ଚିକିତ୍ସା ଆବଶ୍ୟକ। (ନିମ୍ନ)

ଯଦି ଶିଶୁର 5 ମିନିଟର ସ୍କୋର 7 ରୁ କମ୍ ହୁଏ, ତେବେ ଡାକ୍ତରମାନେ ପ୍ରତି 5 ମିନିଟରେ 20 ମିନିଟ୍ ପାଇଁ ଏହି ସ୍କୋର ଯାଞ୍ଚ କରିବେ।

ଯଦି ଶିଶୁର ଚର୍ମ କଳା ଥାଏ ତେବେ କଣ ହେବ?

ଆପ୍ଗାର ସ୍କୋରିଂ ସିଷ୍ଟମର ଏକ ସୀମା ହେଉଛି ଏହା ଚର୍ମର ରଙ୍ଗକୁ ଦେଖେ। ଏହା ଗୋଲାପୀ ରଙ୍ଗକୁ ଅଧିକ ସ୍କୋର ଦିଏ, ଯାହା କେତେକ ସମୟରେ ଗାଢ଼ ଚର୍ମ ଟୋନ୍ ଥିବା ଶିଶୁମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅନ୍ୟାୟ ହୋଇପାରେ। ତେଣୁ, ଅଭିଜ୍ଞ ଡାକ୍ତରମାନେ ଶିଶୁର ଚର୍ମର ରଙ୍ଗ ଅପେକ୍ଷା ଓଠ, ଜିଭ ଏବଂ ମାଢ଼ିର ରଙ୍ଗ ଦେଖନ୍ତି। ସେହି ସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକର ରଙ୍ଗ ଶରୀରର ଅମ୍ଳଜାନ ସ୍ତର ବିଷୟରେ ଭଲ ଧାରଣା ଦେଇପାରିବ।

ଏକ ସାଧାରଣ Apgar ସ୍କୋର କ’ଣ?

7 କିମ୍ବା ତା’ଠାରୁ ଅଧିକ Apgar ସ୍କୋର ବହୁତ ଭଲ। କିନ୍ତୁ ଯଦି ଆପଣଙ୍କ ଶିଶୁ 10 ରୁ 10 ନମ୍ବର ପାଏ ନାହିଁ ତେବେ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତୁ ନାହିଁ। ସବୁଠାରୁ ସୁସ୍ଥ ଶିଶୁମାନେ ମଧ୍ୟ ବହୁତ କମ୍ 10 ନମ୍ବର ପାଆନ୍ତି। କାରଣ ଜନ୍ମ ପରେ ଶିଶୁର ରକ୍ତ ସଞ୍ଚାଳନ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱାଭାବିକ ହେବାକୁ କିଛି ମିନିଟ୍ ଲାଗେ। ତେଣୁ, ଅଙ୍ଗପ୍ରତ୍ୟଙ୍ଗରେ ସାମାନ୍ୟ ନୀଳ ରଙ୍ଗ ହେବା ବହୁତ ସ୍ୱାଭାବିକ (ଯେଉଁଠାରେ ସ୍କୋର 1 ପଏଣ୍ଟ କମ୍)।

ଯଦି ଶିଶୁର ଆପ୍ଗାର ସ୍କୋର କମ୍ ଥାଏ ତେବେ କଣ ହେବ? ମୁଁ ଚିନ୍ତିତ ହେବା ଉଚିତ କି?

ନା, ଚିନ୍ତା କରନ୍ତୁ ନାହିଁ। 7 ରୁ କମ୍ Apgar ସ୍କୋରର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଯେ ଶିଶୁକୁ ଏହି ନୂତନ ଦୁନିଆରେ ଅଭ୍ୟସ୍ତ ହେବା ପାଇଁ ଟିକିଏ ସାହାଯ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକ। ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଡାକ୍ତରୀ ଦଳ ଶିଶୁକୁ ତୁରନ୍ତ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦେବେ। ଏପରି ସମୟରେ ଶିଶୁକୁ ଦିଆଯାଉଥିବା କିଛି ଚିକିତ୍ସା ଏଠାରେ ଦିଆଯାଇଛି:

  • ପରିପୂରକ ଅମ୍ଳଜାନ: ଶିଶୁକୁ ନିଶ୍ୱାସ ନେବା ସହଜ କରିବା ପାଇଁ ଅମ୍ଳଜାନ ଦିଆଯାଏ।
  • ଶ୍ୱାସକ୍ରିୟାରେ ଅସୁବିଧା ପାଇଁ ଇନଟ୍ୟୁବେସନ୍: କେତେକ ସମୟରେ ଶିଶୁର ଶ୍ୱାସନଳୀ ଖୋଲା ରଖିବା ପାଇଁ ଏକ ଛୋଟ ଟ୍ୟୁବ୍ ଭର୍ତ୍ତି କରିବା ଆବଶ୍ୟକ ହୋଇପାରେ।
  • ଛାତିରେ ଦବି: ଯଦି ହୃଦସ୍ପନ୍ଦନ ଦୁର୍ବଳ ଥାଏ, ତେବେ ଛାତିକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଧୀରେ ଧୀରେ ମାଲିସ୍ କରନ୍ତୁ।
  • ଏପିନେଫ୍ରିନ୍ ଭଳି ଔଷଧ: ଆବଶ୍ୟକ ହେଲେ, ହୃଦୟର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ଔଷଧ ଦିଆଯାଏ।
  • ଯାନ୍ତ୍ରିକ ଭେଣ୍ଟିଲେସନ: ଯଦି ଶିଶୁଟି ନିଜେ ନିଶ୍ୱାସ ନେବାରେ କଷ୍ଟ ଅନୁଭବ କରୁଛି, ତେବେ ତାକୁ ଯାନ୍ତ୍ରିକ ଭେଣ୍ଟିଲେସନ ଦିଆଯାଇପାରେ, ଯେପରିକି ପଜିଟିଭ୍-ପ୍ରେସର୍ ଭେଣ୍ଟିଲେସନ (PPV) କିମ୍ବା ନବଜାତ ନିରନ୍ତର ପଜିଟିଭ୍ ଏୟାରୱେ ପ୍ରେସର୍ (NCPAP)।

କମ୍ ଆପ୍ଗାର ସ୍କୋରର କାରଣ କଣ?

ପ୍ରାୟତଃ, ଯେତେବେଳେ ଶିଶୁଟି ଗର୍ଭ ବାହାରେ ଜୀବନ ସହିତ ଖାପ ଖୁଆଇବାରେ ଅସୁବିଧା ଅନୁଭବ କରେ, ସେତେବେଳେ କମ୍ ଆପ୍ଗାର ସ୍କୋର ହୁଏ। ଏହା ଅନେକ କାରଣ ଯୋଗୁଁ ହୋଇପାରେ:

  • ସିଜାରିଆନ୍ ସେକ୍ସନ (ସି-ସେକ୍ସନ) ଦ୍ୱାରା ଶିଶୁର ଜନ୍ମ।
  • ସନ୍ତାନ ପ୍ରସବ କଷ୍ଟକର କିମ୍ବା ବହୁତ ସମୟ ନେଇଥାଏ।
  • ଶିଶୁର ଶ୍ୱାସନଳୀରେ ଏକ ତରଳ ପଦାର୍ଥ (ପୂଜ ଭଳି କିଛି) ଫସି ରହିଛି।
  • ଗର୍ଭାବସ୍ଥାରେ ଜଟିଳତା (ଉଚ୍ଚ ବିପଦପୂର୍ଣ୍ଣ ଗର୍ଭାବସ୍ଥା)।
  • ଅକାଳ ଜନ୍ମ।

ଯେତେବେଳେ ଏପରି କିଛି ଘଟେ ସେତେବେଳେ କେବେବି ଭାବନ୍ତୁ ନାହିଁ ଯେ ଏହା ଆପଣଙ୍କ ଦୋଷ। ଗର୍ଭଧାରଣ ଏବଂ ପ୍ରସବ ପ୍ରାୟତଃ ଏପରି ଜିନିଷ ଯାହାକୁ ଆମ ମଧ୍ୟରୁ କେହି ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିପାରିବେ ନାହିଁ।

ଆପ୍ଗାର ପଦ୍ଧତି କିଏ ଉଦ୍ଭାବନ କରିଥିଲେ?

ଏହି ସ୍କୋରିଂ ସିଷ୍ଟମ ପ୍ରଥମେ ୧୯୫୨ ମସିହାରେ ଡକ୍ଟର ଭର୍ଜିନିଆ ଆପ୍ଗାର ନାମକ ଜଣେ ଆନାସ୍ଥେସିଓଲୋଜିଷ୍ଟଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଚଳନ କରାଯାଇଥିଲା। ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟର କଥା, ଯେତେବେଳେ ସେ ଏହି ସିଷ୍ଟମ ପ୍ରଚଳନ କରିଥିଲେ, ସେ ତାଙ୍କ ନାମର ଅକ୍ଷର ବ୍ୟବହାର କରିନଥିଲେ। ପରେ, ୧୯୬୨ ମସିହାରେ, ଏହି ୫ ପଏଣ୍ଟକୁ ମନେ ରଖିବା ସହଜ କରିବା ପାଇଁ ଅନ୍ୟ ଦୁଇଜଣ ଶିଶୁରୋଗ ବିଶେଷଜ୍ଞ APGAR ନାମ ପ୍ରଣୟନ କରିଥିଲେ।

ଶେଷରେ, ଆପଣଙ୍କ ଶିଶୁର ଆପଗାର ସ୍କୋର ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତିତ ହେବା ସ୍ୱାଭାବିକ। କିନ୍ତୁ ମନେରଖନ୍ତୁ, ଏହା କେବଳ ଡାକ୍ତରମାନଙ୍କୁ ସେହି ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ଆପଣଙ୍କ ଶିଶୁର ଅବସ୍ଥା ବୁଝିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବାର ଏକ ଉପକରଣ। ଏହା ଆପଣଙ୍କ ଶିଶୁର ଭବିଷ୍ୟତ ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରେ ନାହିଁ। ସ୍କୋର ଯାହା ହେଉନା କାହିଁକି, ଆପଣଙ୍କ ଡାକ୍ତରୀ ଦଳ ଆପଣଙ୍କ ଶିଶୁ ପାଇଁ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଯତ୍ନ ପ୍ରଦାନ କରିବେ।

ଘରକୁ ନେଇଯିବା ମେସେଜ୍

  • ଜନ୍ମ ସମୟରେ ଶିଶୁର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମାପିବାର ଏକ ଶୀଘ୍ର ଉପାୟ ହେଉଛି ଆପ୍ଗାର ସ୍କୋର, ଭବିଷ୍ୟତର ପୂର୍ବାନୁମାନ ନୁହେଁ।
  • କମ୍ ସ୍କୋରର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଯେ ସେହି ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ଶିଶୁକୁ ଟିକେ ଅଧିକ ସାହାଯ୍ୟ ଏବଂ ଧ୍ୟାନର ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି।
  • ଏକ ସୁସ୍ଥ ଶିଶୁ ପାଇଁ ୧୦ ରୁ ୧୦ ନମ୍ବର ନ ପାଇବା ବହୁତ ସ୍ୱାଭାବିକ। ଏଥିପାଇଁ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତୁ ନାହିଁ।
  • ଯଦି ଶିଶୁର ଆପଗାର ସ୍କୋର କମ୍ ଥାଏ, ତେବେ ଏହା କେବେବି ମାଆର ଦୋଷ ନୁହେଁ। ଏପରି ଅନେକ କାରଣ ଅଛି ଯାହା ଏହାକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିପାରେ ଯାହାକୁ ଆମେ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିପାରିବୁ ନାହିଁ।
  • ଯଦି ଆପଣଙ୍କର ଏ ବିଷୟରେ କୌଣସି ପ୍ରଶ୍ନ କିମ୍ବା ଚିନ୍ତା ଅଛି, ତେବେ ଆପଣଙ୍କ ଡାକ୍ତରଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିବାକୁ ମୁକ୍ତ ମନେ କରନ୍ତୁ।
❓ FAQ

FAQ

Evidence-based clinical answers to common patient questions

ତୁମେ ପଏଣ୍ଟଗୁଡ଼ିକୁ କିପରି ଯୋଡିବ ଏବଂ ବୁଝିବ?

ଯେତେବେଳେ ସମସ୍ତ ପାଞ୍ଚଟି କାରଣ ପାଇଁ ସ୍କୋରଗୁଡ଼ିକୁ ଏକାଠି ଯୋଡାଯାଏ, ମୋଟ ସ୍କୋର 0 ରୁ 10 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ହୋଇପାରେ। ଡାକ୍ତରମାନେ ଏହି ସ୍କୋରକୁ ଅତି କମରେ ଦୁଇଥର ଯାଞ୍ଚ କରନ୍ତି।

ଜନ୍ମ ପରେ ୧. ୧ ମିନିଟ୍ ।

ଜନ୍ମର 2. 5 ମିନିଟ୍ ପରେ।

ଏହି ଚିହ୍ନଗୁଡ଼ିକୁ ସାଧାରଣତଃ ନିମ୍ନଲିଖିତ ଭାବରେ ବର୍ଗୀକୃତ କରାଯାଏ:

  • ସ୍କୋର ୭ ରୁ ୧୦: ଶିଶୁଟି ସୁସ୍ଥ ଅଛି। (ଆଶ୍ୱାସନା)
  • ସ୍କୋର ୪ ରୁ ୬: ଶିଶୁକୁ କିଛି ସମର୍ଥନ ଆବଶ୍ୟକ ହୋଇପାରେ। (ସାମାନ୍ୟ ଅସ୍ୱାଭାବିକ)
  • ସ୍କୋର ୦ ରୁ ୩: ଶିଶୁକୁ ତୁରନ୍ତ ଡାକ୍ତରୀ ଚିକିତ୍ସା ଆବଶ୍ୟକ। (ନିମ୍ନ)

ଯଦି ଶିଶୁର 5 ମିନିଟର ସ୍କୋର 7 ରୁ କମ୍ ହୁଏ, ତେବେ ଡାକ୍ତରମାନେ ପ୍ରତି 5 ମିନିଟରେ 20 ମିନିଟ୍ ପାଇଁ ଏହି ସ୍କୋର ଯାଞ୍ଚ କରିବେ।

ଯଦି ଶିଶୁର ଚର୍ମ କଳା ଥାଏ ତେବେ କଣ ହେବ?

ଆପ୍ଗାର ସ୍କୋରିଂ ସିଷ୍ଟମର ଏକ ସୀମା ହେଉଛି ଏହା ଚର୍ମର ରଙ୍ଗକୁ ଦେଖେ। ଏହା ଗୋଲାପୀ ରଙ୍ଗକୁ ଅଧିକ ସ୍କୋର ଦିଏ, ଯାହା କେତେକ ସମୟରେ ଗାଢ଼ ଚର୍ମ ଟୋନ୍ ଥିବା ଶିଶୁମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅନ୍ୟାୟ ହୋଇପାରେ। ତେଣୁ, ଅଭିଜ୍ଞ ଡାକ୍ତରମାନେ ଶିଶୁର ଚର୍ମର ରଙ୍ଗ ଅପେକ୍ଷା ଓଠ, ଜିଭ ଏବଂ ମାଢ଼ିର ରଙ୍ଗ ଦେଖନ୍ତି। ସେହି ସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକର ରଙ୍ଗ ଶରୀରର ଅମ୍ଳଜାନ ସ୍ତର ବିଷୟରେ ଭଲ ଧାରଣା ଦେଇପାରିବ।

ଏକ ସାଧାରଣ Apgar ସ୍କୋର କ’ଣ?

7 କିମ୍ବା ତା’ଠାରୁ ଅଧିକ Apgar ସ୍କୋର ବହୁତ ଭଲ। କିନ୍ତୁ ଯଦି ଆପଣଙ୍କ ଶିଶୁ 10 ରୁ 10 ନମ୍ବର ପାଏ ନାହିଁ ତେବେ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତୁ ନାହିଁ। ସବୁଠାରୁ ସୁସ୍ଥ ଶିଶୁମାନେ ମଧ୍ୟ ବହୁତ କମ୍ 10 ନମ୍ବର ପାଆନ୍ତି। କାରଣ ଜନ୍ମ ପରେ ଶିଶୁର ରକ୍ତ ସଞ୍ଚାଳନ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱାଭାବିକ ହେବାକୁ କିଛି ମିନିଟ୍ ଲାଗେ। ତେଣୁ, ଅଙ୍ଗପ୍ରତ୍ୟଙ୍ଗରେ ସାମାନ୍ୟ ନୀଳ ରଙ୍ଗ ହେବା ବହୁତ ସ୍ୱାଭାବିକ (ଯେଉଁଠାରେ ସ୍କୋର 1 ପଏଣ୍ଟ କମ୍)।

କମ୍ ଆପ୍ଗାର ସ୍କୋରର କାରଣ କଣ?

ପ୍ରାୟତଃ, ଯେତେବେଳେ ଶିଶୁଟି ଗର୍ଭ ବାହାରେ ଜୀବନ ସହିତ ଖାପ ଖୁଆଇବାରେ ଅସୁବିଧା ଅନୁଭବ କରେ, ସେତେବେଳେ କମ୍ ଆପ୍ଗାର ସ୍କୋର ହୁଏ। ଏହା ଅନେକ କାରଣ ଯୋଗୁଁ ହୋଇପାରେ:

  • ସିଜାରିଆନ୍ ସେକ୍ସନ (ସି-ସେକ୍ସନ) ଦ୍ୱାରା ଶିଶୁର ଜନ୍ମ।
  • ସନ୍ତାନ ପ୍ରସବ କଷ୍ଟକର କିମ୍ବା ବହୁତ ସମୟ ନେଇଥାଏ।
  • ଶିଶୁର ଶ୍ୱାସନଳୀରେ ଏକ ତରଳ ପଦାର୍ଥ (ପୂଜ ଭଳି କିଛି) ଫସି ରହିଛି।
  • ଗର୍ଭାବସ୍ଥାରେ ଜଟିଳତା (ଉଚ୍ଚ ବିପଦପୂର୍ଣ୍ଣ ଗର୍ଭାବସ୍ଥା)।
  • ଅକାଳ ଜନ୍ମ।
ଆପ୍ଗାର ପଦ୍ଧତି କିଏ ଉଦ୍ଭାବନ କରିଥିଲେ?

ଏହି ସ୍କୋରିଂ ସିଷ୍ଟମ ପ୍ରଥମେ ୧୯୫୨ ମସିହାରେ ଡକ୍ଟର ଭର୍ଜିନିଆ ଆପ୍ଗାର ନାମକ ଜଣେ ଆନାସ୍ଥେସିଓଲୋଜିଷ୍ଟଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଚଳନ କରାଯାଇଥିଲା। ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟର କଥା, ଯେତେବେଳେ ସେ ଏହି ସିଷ୍ଟମ ପ୍ରଚଳନ କରିଥିଲେ, ସେ ତାଙ୍କ ନାମର ଅକ୍ଷର ବ୍ୟବହାର କରିନଥିଲେ। ପରେ, ୧୯୬୨ ମସିହାରେ, ଏହି ୫ ପଏଣ୍ଟକୁ ମନେ ରଖିବା ସହଜ କରିବା ପାଇଁ ଅନ୍ୟ ଦୁଇଜଣ ଶିଶୁରୋଗ ବିଶେଷଜ୍ଞ APGAR ନାମ ପ୍ରଣୟନ କରିଥିଲେ।

ଶେଷରେ, ଆପଣଙ୍କ ଶିଶୁର ଆପଗାର ସ୍କୋର ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତିତ ହେବା ସ୍ୱାଭାବିକ। କିନ୍ତୁ ମନେରଖନ୍ତୁ, ଏହା କେବଳ ଡାକ୍ତରମାନଙ୍କୁ ସେହି ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ଆପଣଙ୍କ ଶିଶୁର ଅବସ୍ଥା ବୁଝିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବାର ଏକ ଉପକରଣ। ଏହା ଆପଣଙ୍କ ଶିଶୁର ଭବିଷ୍ୟତ ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରେ ନାହିଁ। ସ୍କୋର ଯାହା ହେଉନା କାହିଁକି, ଆପଣଙ୍କ ଡାକ୍ତରୀ ଦଳ ଆପଣଙ୍କ ଶିଶୁ ପାଇଁ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଯତ୍ନ ପ୍ରଦାନ କରିବେ।

🔍 Search Keywords: apgar score • apgar score symptoms • apgar score causes and treatment • apgar score sri lanka • ଜନ୍ମ ସମୟରେ ମାପ କରାଯାଉଥିବା Apgar ସ୍କୋର କ’ଣ? ଆସନ୍ତୁ ଏହା ବିଷୟରେ ସରଳ ଭାବରେ ଜାଣିବା।

🩺 Articles For You

ଗର୍ଭାବସ୍ଥାରେ ଆପଣଙ୍କର ପେଟ ଯନ୍ତ୍ରଣା ହୁଏ କି? ଏହି କଥାଗୁଡ଼ିକ ଜାଣିବା ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ (Abdominal Pain in Pregnancy)

40 ବର୍ଷ ପରେ ଗର୍ଭଧାରଣ? - ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା ବିପଦଗୁଡ଼ିକ ବିଷୟରେ।

ଗର୍ଭାବସ୍ଥାରେ AFP ରକ୍ତ ପରୀକ୍ଷାକୁ ଭୟ କରନ୍ତୁ ନାହିଁ! ଆସନ୍ତୁ ଏହା ବିଷୟରେ କଥା ହେବା

ଜଣେ ସ୍ତନ୍ୟପାନକାରୀ ମାଆ ଟିକିଏ ମଦ୍ୟପାନ କରିପାରିବେ କି? (ମଦ୍ୟପାନ ଏବଂ ସ୍ତନ୍ୟପାନ) ଆସନ୍ତୁ ଏହା ବିଷୟରେ ସଠିକ୍ ଭାବରେ ଜାଣିବା

ଗର୍ଭାବସ୍ଥାରେ ଆଲର୍ଜି ଔଷଧ ନେବା ଭଲ କି? (ଗର୍ଭାବସ୍ଥାରେ ଆଲର୍ଜି ଔଷଧ)

ଗର୍ଭାବସ୍ଥାରେ ବିକଳ୍ପ ଚିକିତ୍ସା - ଏଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରକୃତରେ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ କି?

💬 Patient Questions & Comments (0)

Have a question or experience to share? Post a comment or reply to other readers below.

🛡️ Plain Text Only • No Links
👤

No comments yet. Be the first to share your question or experience below.

⚠️ Important: Medical articles and information on Nirogi Lanka are strictly for educational and awareness purposes and do not substitute professional medical advice, diagnosis, or treatment. Always consult a qualified physician for any medical concerns.