Skip to main content
🎂 — | ♂/♀ M/F | ⚖️ — kg | 📏 — cm | BMI — | 👟 —
⚡ 88%
🩺 Pregnancy & Maternal

জন্মৰ সময়ত জুখিব পৰা আপগাৰ স্ক’ৰ কিমান? ইয়াৰ বিষয়ে সহজভাৱে জানো আহক।

MBBS
Medically Reviewed by MBBS ✓ Medically Reviewed
📅 Updated: Jul 14, 2026 • ⏱ 7 min read • সম্পাদকীয় নীতি
জন্মৰ সময়ত জুখিব পৰা আপগাৰ স্ক’ৰ কিমান? ইয়াৰ বিষয়ে সহজভাৱে জানো আহক।
Table of Contents ▾

সেই সুন্দৰ মুহূৰ্তত যেতিয়া আপোনাৰ কেঁচুৱাটো এই পৃথিৱীলৈ আহে, তেতিয়া হঠাতে ডাক্তৰ আৰু নাৰ্চে আপোনাৰ লগত কথা পাতিছে, "আপগাৰ স্ক'ৰ কি?" আপুনি হয়তো ভাবিছে, "এই আপগাৰৰ অৰ্থ কি? মোৰ কেঁচুৱাটোৰ কিবা ভুল হৈছে নেকি?" ভয় নকৰিবা। এইটো এটা অতি সহজ আৰু গুৰুত্বপূৰ্ণ পদ্ধতিৰ দ্বাৰা শিশু জন্ম হোৱাৰ লগে লগে তেওঁৰ স্বাস্থ্যৰ ক্ষীপ্ৰ মূল্যায়ন কৰা হয়। আজি আমি আপগাৰ স্ক’ৰৰ বিষয়ে জানিবলগীয়া সকলো কথাৰ বিষয়ে ক’ম।

⚡ Interactive Clinical Tool
🤰

Baby's due date (EDD)

Calculate the due date based on the last menstrual period

Open Interactive Calculator →

সহজ ভাষাত ক’বলৈ গ’লে আপগাৰ স্ক’ৰ কি?

আপগাৰ স্ক’ৰক জন্মৰ পিছত শিশুৰ অৱস্থাৰ ‘স্নেপশ্বট’ বুলি ভাবিব। ইয়াৰ ফলত গৰ্ভৰ পৰিৱেশৰ পৰা শিশুটিয়ে বাহিৰৰ জগতখনৰ লগত কিমান ভালদৰে খাপ খাই পৰিছে সেয়া চিকিৎসকে সোনকালে বুজিব পাৰে। শিশুটিক অতিৰিক্ত সহায়ৰ প্ৰয়োজন আছে নে নাই সেইটো নিৰ্ণয় কৰাত ই অতি সহায়ক হয়, অৰ্থাৎ অলপ সহায়ৰ প্ৰয়োজন।

কিন্তু ইয়াত এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ কথা মনত ৰাখিব লাগিব ।

আপগাৰ স্ক’ৰে আপোনাৰ শিশুৰ ভৱিষ্যতৰ কথা ক’ব নোৱাৰে। ই কেঁচুৱাৰ বুদ্ধিমত্তা, বৃদ্ধিৰ লগে লগে কেনেকৈ বিকশিত হ’ব, বা ভৱিষ্যতৰ স্বাস্থ্যৰ বিষয়ে একো ভৱিষ্যদ্বাণী কৰিব নোৱাৰে। ই কেৱল জন্মৰ সময়ত শিশুটিৰ অৱস্থাৰ পৰিমাপ।

লগতে, শিশুৰ কি চিকিৎসাৰ প্ৰয়োজন সেইটো নিৰ্ণয় কৰিবলৈ চিকিৎসকে কেৱল Apgar স্ক’ৰ ব্যৱহাৰ নকৰে। তেওঁলোকে ব্যৱহাৰ কৰা এটা সঁজুলি মাত্ৰ।

আপগাৰ স্ক’ৰ কেনেকৈ দিয়া হয়? এই ৫ টা তথ্য চাওঁ আহক

আপগাৰ স্ক’ৰ নিৰ্ণয় কৰাৰ সময়ত পাঁচটা মূল কাৰক বিবেচনা কৰিবলগীয়া হয়। এই কাৰকসমূহৰ প্ৰতিটোকে ০, ১ বা ২ স্ক’ৰ দিব পাৰি। শেষত এই সকলোবোৰ পইণ্ট একেলগে যোগ কৰি মুঠ এপগাৰ স্ক’ৰ গণনা কৰা হয়। ঠিক আছে, চাওঁ আহক সেই ৫টা কাৰক কি?

পৰীক্ষা কৰিবলগীয়া কাৰক স্ক'ৰিং আৰু বিৱৰণ
চেহেৰা (ছালৰ ৰং) শিশুটিৰ তেজত অক্সিজেনৰ মাত্ৰাৰ বিষয়ে এটা ধাৰণা ল’বলৈ এইদৰে কৰা হয়।


• স্ক’ৰ ২: গোটেই শৰীৰ আৰু অংগবোৰ গোলাপী ৰঙৰ।


• স্ক’ৰ ১: শৰীৰটো গোলাপী, কিন্তু হাত ভৰি নীলা।


• স্ক’ৰ ০: গোটেই শৰীৰটো নীলা বা শেঁতা।

নাড়ী (হৃদস্পন্দন) ইয়াৰ দ্বাৰা শিশুৰ হৃদস্পন্দন জুখিব পাৰি।


• স্ক’ৰ ২: হৃদস্পন্দন প্ৰতি মিনিটত ১০০ স্পন্দনৰ ওপৰত।


• স্ক’ৰ ১: হৃদস্পন্দন প্ৰতি মিনিটত ১০০ স্পন্দনতকৈ কম।


• স্ক’ৰ ০: হৃদস্পন্দন অনুভৱ কৰা হোৱা নাই।

Grimace (প্ৰতিফলিত সঁহাৰি) শিশুৱে বাহ্যিক উদ্দীপকৰ প্ৰতি সঁহাৰি জনোৱা দেখা যায় (যেনে, নাক বা মুখত সামান্য পৰিমাণৰ চুষণ ৰাখি)।


• স্ক’ৰ ২: বহুত কান্দি থকা, হাঁচি বা কাহ কৰা।


• স্ক’ৰ ১: মাত্ৰ এনে এটা প্ৰতিক্ৰিয়া যিয়ে মুখখন কষ্টেৰে টেঙা কৰি তোলে।


• ০ পইণ্ট: কোনো সঁহাৰি নাই।

কাৰ্য্যকলাপ (পেশীৰ কাৰ্য্যকলাপ) আমি পৰীক্ষা কৰি আছো কেঁচুৱাটো কিমান ভালকৈ চলি আছে।


• স্ক’ৰ ২: অংগবোৰ ভালদৰে মোচোকা খাই সক্ৰিয়ভাৱে লৰচৰ কৰা হয়।


• স্ক’ৰ ১: অংগ-প্ৰত্যংগবোৰ কষ্টেৰে বেঁকা, গতি কম।


• স্ক’ৰ ০: শৰীৰটো নিৰ্জীৱ যেন লাগে, কোনো গতিবিধি নহয়।

শ্বাস-প্ৰশ্বাস (শ্বাস-প্ৰশ্বাস) কেঁচুৱাটোৰ উশাহ-নিশাহ কিমান ভাল হৈছে আমি পৰীক্ষা কৰি আছো।


• স্ক’ৰ ২: ভাল, প্ৰবল কান্দোন, নিয়মিতভাৱে উশাহ-নিশাহ লোৱা।


• স্ক’ৰ ১: উশাহ-নিশাহ লেহেমীয়া বা অনিয়মিত, কষ্টেৰে শুনা যায়।


• স্ক’ৰ ০: উশাহ লোৱা নাই।

আপুনি কেনেকৈ পইণ্টবোৰ যোগ কৰি বুজিব?

যেতিয়া পাঁচোটা কাৰকৰ নম্বৰ একেলগে যোগ কৰা হয়, তেতিয়া মুঠ নম্বৰ ০ৰ পৰা ১০ৰ ভিতৰত হ’ব পাৰে।চিকিৎসকে এই নম্বৰ কমেও দুবাৰ পৰীক্ষা কৰে।

১/ জন্মৰ ১ মিনিট পিছত।

২) জন্মৰ ৫ মিনিট পিছত।

এই নম্বৰসমূহ সাধাৰণতে তলত দিয়া ধৰণে শ্ৰেণীভুক্ত কৰা হয়।

  • ৭ৰ পৰা ১০ নম্বৰ: শিশুটিৰ স্বাস্থ্য ভাল। (আশ্বস্ত কৰা)
  • স্ক’ৰ ৪ৰ পৰা ৬: কেঁচুৱাক কিছু সহায়ৰ প্ৰয়োজন হ’ব পাৰে। (মধ্যমীয়া অস্বাভাৱিক)
  • ০ৰ পৰা ৩ নম্বৰ: শিশুটিক তৎকালীন চিকিৎসাৰ প্ৰয়োজন। (নিম্ন)

যদি শিশুটিৰ ৫ মিনিটৰ স্ক’ৰ ৭তকৈ কম হয়, তেন্তে চিকিৎসকে প্ৰতি ৫ মিনিটৰ মূৰে মূৰে ২০ মিনিটৰ বাবে এই স্ক’ৰ পৰীক্ষা কৰিব।

কেঁচুৱাটোৰ ছাল ক’লা হ’লে কি হ’ব?

এপগাৰ স্ক’ৰিং চিষ্টেমৰ এটা সীমাবদ্ধতা হ’ল ই ছালৰ ৰং চায়। ই গোলাপী ৰঙক অধিক স্ক’ৰ দিয়ে, যিটো কেতিয়াবা গাঢ় ছালৰ ৰং থকা কেঁচুৱাৰ ক্ষেত্ৰত অন্যায় হ’ব পাৰে। সেয়েহে অভিজ্ঞ চিকিৎসকে শিশুটিৰ ছালৰ ৰংতকৈ ওঁঠ, জিভা, আঁঠুৰ ৰংহে চায়। সেই অংশবোৰৰ ৰঙে শৰীৰৰ অক্সিজেনৰ মাত্ৰাৰ বিষয়ে ভাল ধাৰণা দিব পাৰে।

স্বাভাৱিক এপগাৰ স্ক’ৰ কি?

৭ বা তাতকৈ অধিক এপগাৰ স্ক’ৰ অতি উত্তম। কিন্তু যদি আপোনাৰ শিশুৱে ১০ৰ ভিতৰত নিখুঁত ১০ নাপায় তেন্তে চিন্তা নকৰিব।আটাইতকৈ সুস্থ শিশুৱেও নিখুঁত ১০ পোৱাটো খুব কমেইহে দেখা যায়।কাৰণ জন্মৰ পিছত শিশুটিৰ তেজৰ সঞ্চালন সম্পূৰ্ণৰূপে স্বাভাৱিক হ’বলৈ কেইমিনিটমান সময় লাগে। গতিকে অংগ-প্ৰত্যংগত সামান্য নীলা ৰং থকাটো অতি স্বাভাৱিক (য’ত স্ক’ৰ ১ পইণ্ট কম) ৷

শিশুটিৰ এপগাৰ স্ক’ৰ কম হ’লে কি হ’ব? মই চিন্তিত হোৱা উচিত নেকি?

নাই, চিন্তা নকৰিবা। ৭তকৈ কম এপগাৰ স্ক’ৰৰ অৰ্থ হ’ল কেঁচুৱাটোক এই নতুন পৃথিৱীখনৰ লগত খাপ খুৱাবলৈ অলপ সহায়ৰ প্ৰয়োজন। অৰ্থাৎ চিকিৎসা দলে শিশুটিক প্ৰয়োজনীয় সহায় লগে লগে প্ৰদান কৰিব। এনে সময়ত কেঁচুৱাক দিয়া কিছুমান চিকিৎসাৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰা হ’ল-

  • পৰিপূৰক অক্সিজেন: শিশুক উশাহ লোৱাত সহজ হ’বলৈ অক্সিজেন দিয়া হয়।
  • উশাহ-নিশাহ লোৱাত অসুবিধাৰ বাবে ইনটুবেচন: কেতিয়াবা শিশুৰ বায়ুপথ মুকলি কৰি ৰাখিবলৈ সৰু নলী সুমুৱাবলগীয়া হ’ব পাৰে।
  • বুকুৰ সংকোচনঃ হৃদস্পন্দন দুৰ্বল হ’লে বুকুখন লাহে লাহে মালিচ কৰি উদ্দীপিত কৰিব লাগে।
  • এপিনেফ্ৰিনৰ দৰে ঔষধঃ প্ৰয়োজন হ’লে হৃদযন্ত্ৰৰ কাৰ্য্যক্ষমতা বৃদ্ধিৰ বাবে ঔষধ দিয়া হয়।
  • যান্ত্ৰিক বায়ু চলাচল: যদি শিশুৱে নিজাববীয়াকৈ উশাহ-নিশাহ লোৱাত অসুবিধা পাইছে, তেন্তে তেওঁলোকক যান্ত্ৰিক বায়ু প্ৰৱেশ, যেনে পজিটিভ-প্ৰেচাৰ ভেণ্টিলেচন (PPV) বা নৱজাতকৰ কন্টিনিউয়াছ পজিটিভ এয়াৰৱে প্ৰেচাৰ (NCPAP) দিয়া হ’ব পাৰে।

Apgar স্ক’ৰ কম হোৱাৰ কাৰণ কি কি?

প্ৰায়ে যেতিয়া শিশুৱে গৰ্ভৰ বাহিৰৰ জীৱনৰ লগত খাপ খুৱাবলৈ অসুবিধা পায় তেতিয়া এপগাৰ স্ক’ৰ কম হয়। ইয়াৰ কাৰণ কেইবাটাও হ’ব পাৰে:

  • চিজাৰিয়ান (C-section) দ্বাৰা শিশুৰ জন্ম।
  • সন্তান জন্ম দিয়াটো কঠিন বা বহু সময় লাগে।
  • শিশুটিৰ বায়ুপথত এটা তৰল পদাৰ্থ (পূজৰ দৰে কিবা এটা) আবদ্ধ হৈ পৰিল।
  • গৰ্ভাৱস্থাত জটিলতা থকা (উচ্চ বিপদজনক গৰ্ভাৱস্থা)।
  • অকাল জন্ম।

এনেকুৱা কিবা এটা হ’লে কেতিয়াও আপোনাৰ দোষ বুলি নাভাবিব। গৰ্ভাৱস্থা আৰু প্ৰসৱ প্ৰায়ে আমাৰ কোনোৱেই নিয়ন্ত্ৰণ কৰিব নোৱাৰা বস্তু।

আপগাৰ পদ্ধতি কোনে উদ্ভাৱন কৰিছিল?

এই স্ক’ৰিং ব্যৱস্থাটো প্ৰথমবাৰৰ বাবে ১৯৫২ চনত ডাঃ ভাৰ্জিনিয়া আপগাৰ নামৰ এগৰাকী এনাস্থেচিয়া বিশেষজ্ঞই প্ৰৱৰ্তন কৰিছিল। আচৰিত কথাটো হ’ল যেতিয়া তাই এই ব্যৱস্থাটো প্ৰৱৰ্তন কৰিছিল তেতিয়া তাই নিজৰ নামৰ আখৰবোৰ ব্যৱহাৰ কৰা নাছিল। পিছলৈ ১৯৬২ চনত আন দুজন শিশু চিকিৎসকে এই ৫টা কথা সহজে মনত ৰখাৰ বাবে APGAR নামটো উদ্ভাৱন কৰে।

শেষত, আপোনাৰ শিশুটিৰ এপগাৰ স্ক’ৰক লৈ চিন্তিত হোৱাটো স্বাভাৱিক। কিন্তু মনত ৰাখিব, ই কেৱল সেই মুহূৰ্তত আপোনাৰ শিশুটিৰ অৱস্থা বুজিবলৈ চিকিৎসকক সহায় কৰাৰ এটা আহিলা। ই আপোনাৰ শিশুৰ ভৱিষ্যত নিৰ্ধাৰণ নকৰে। স্ক’ৰ যিয়েই নহওক কিয়, আপোনাৰ চিকিৎসা দলে আপোনাৰ শিশুটিৰ বাবে সম্ভৱপৰ উত্তম যত্ন ল’ব।

টেক-হোম মেছেজ

  • এপগাৰ স্ক’ৰ হৈছে জন্মৰ সময়ত শিশুৰ স্বাস্থ্য জুখিব পৰা এক ক্ষীপ্ৰ উপায়, ভৱিষ্যতৰ ভৱিষ্যদ্বাণী নহয়।
  • কম নম্বৰৰ অৰ্থ হ’ল মাত্ৰ সেই মুহূৰ্তত কেঁচুৱাটোক অলপ বেছি সহায় আৰু মনোযোগৰ প্ৰয়োজন।
  • সুস্থ কেঁচুৱাই ১০ৰ ভিতৰত ১০ নম্বৰ পোৱাটো অতি স্বাভাৱিক। চিন্তা নকৰিবা।
  • যদি কেঁচুৱাৰ এপগাৰ স্ক’ৰ কম হয়, তেন্তে সেয়া কেতিয়াও মাতৃৰ দোষ নহয়। আমি নিয়ন্ত্ৰণ কৰিব নোৱাৰা বহুতো কাৰকে ইয়াক প্ৰভাৱিত কৰিব পাৰে।
  • যদি এই বিষয়ে আপোনাৰ কিবা প্ৰশ্ন বা চিন্তা আছে তেন্তে চিকিৎসকৰ সৈতে নিঃসংকোচে আলোচনা কৰক।
❓ FAQ

FAQ

Evidence-based clinical answers to common patient questions

আপুনি কেনেকৈ পইণ্টবোৰ যোগ কৰি বুজিব?

যেতিয়া পাঁচোটা কাৰকৰ নম্বৰ একেলগে যোগ কৰা হয়, তেতিয়া মুঠ নম্বৰ ০ৰ পৰা ১০ৰ ভিতৰত হ’ব পাৰে।চিকিৎসকে এই নম্বৰ কমেও দুবাৰ পৰীক্ষা কৰে।

১/ জন্মৰ ১ মিনিট পিছত।

২) জন্মৰ ৫ মিনিট পিছত।

এই নম্বৰসমূহ সাধাৰণতে তলত দিয়া ধৰণে শ্ৰেণীভুক্ত কৰা হয়।

  • ৭ৰ পৰা ১০ নম্বৰ: শিশুটিৰ স্বাস্থ্য ভাল। (আশ্বস্ত কৰা)
  • স্ক’ৰ ৪ৰ পৰা ৬: কেঁচুৱাক কিছু সহায়ৰ প্ৰয়োজন হ’ব পাৰে। (মধ্যমীয়া অস্বাভাৱিক)
  • ০ৰ পৰা ৩ নম্বৰ: শিশুটিক তৎকালীন চিকিৎসাৰ প্ৰয়োজন। (নিম্ন)

যদি শিশুটিৰ ৫ মিনিটৰ স্ক’ৰ ৭তকৈ কম হয়, তেন্তে চিকিৎসকে প্ৰতি ৫ মিনিটৰ মূৰে মূৰে ২০ মিনিটৰ বাবে এই স্ক’ৰ পৰীক্ষা কৰিব।

কেঁচুৱাটোৰ ছাল ক’লা হ’লে কি হ’ব?

এপগাৰ স্ক’ৰিং চিষ্টেমৰ এটা সীমাবদ্ধতা হ’ল ই ছালৰ ৰং চায়। ই গোলাপী ৰঙক অধিক স্ক’ৰ দিয়ে, যিটো কেতিয়াবা গাঢ় ছালৰ ৰং থকা কেঁচুৱাৰ ক্ষেত্ৰত অন্যায় হ’ব পাৰে। সেয়েহে অভিজ্ঞ চিকিৎসকে শিশুটিৰ ছালৰ ৰংতকৈ ওঁঠ, জিভা, আঁঠুৰ ৰংহে চায়। সেই অংশবোৰৰ ৰঙে শৰীৰৰ অক্সিজেনৰ মাত্ৰাৰ বিষয়ে ভাল ধাৰণা দিব পাৰে।

স্বাভাৱিক এপগাৰ স্ক’ৰ কি?

৭ বা তাতকৈ অধিক এপগাৰ স্ক’ৰ অতি উত্তম। কিন্তু যদি আপোনাৰ শিশুৱে ১০ৰ ভিতৰত নিখুঁত ১০ নাপায় তেন্তে চিন্তা নকৰিব।আটাইতকৈ সুস্থ শিশুৱেও নিখুঁত ১০ পোৱাটো খুব কমেইহে দেখা যায়।কাৰণ জন্মৰ পিছত শিশুটিৰ তেজৰ সঞ্চালন সম্পূৰ্ণৰূপে স্বাভাৱিক হ’বলৈ কেইমিনিটমান সময় লাগে। গতিকে অংগ-প্ৰত্যংগত সামান্য নীলা ৰং থকাটো অতি স্বাভাৱিক (য’ত স্ক’ৰ ১ পইণ্ট কম) ৷

Apgar স্ক’ৰ কম হোৱাৰ কাৰণ কি কি?

প্ৰায়ে যেতিয়া শিশুৱে গৰ্ভৰ বাহিৰৰ জীৱনৰ লগত খাপ খুৱাবলৈ অসুবিধা পায় তেতিয়া এপগাৰ স্ক’ৰ কম হয়। ইয়াৰ কাৰণ কেইবাটাও হ’ব পাৰে:

  • চিজাৰিয়ান (C-section) দ্বাৰা শিশুৰ জন্ম।
  • সন্তান জন্ম দিয়াটো কঠিন বা বহু সময় লাগে।
  • শিশুটিৰ বায়ুপথত এটা তৰল পদাৰ্থ (পূজৰ দৰে কিবা এটা) আবদ্ধ হৈ পৰিল।
  • গৰ্ভাৱস্থাত জটিলতা থকা (উচ্চ বিপদজনক গৰ্ভাৱস্থা)।
  • অকাল জন্ম।
আপগাৰ পদ্ধতি কোনে উদ্ভাৱন কৰিছিল?

এই স্ক’ৰিং ব্যৱস্থাটো প্ৰথমবাৰৰ বাবে ১৯৫২ চনত ডাঃ ভাৰ্জিনিয়া আপগাৰ নামৰ এগৰাকী এনাস্থেচিয়া বিশেষজ্ঞই প্ৰৱৰ্তন কৰিছিল। আচৰিত কথাটো হ’ল যেতিয়া তাই এই ব্যৱস্থাটো প্ৰৱৰ্তন কৰিছিল তেতিয়া তাই নিজৰ নামৰ আখৰবোৰ ব্যৱহাৰ কৰা নাছিল। পিছলৈ ১৯৬২ চনত আন দুজন শিশু চিকিৎসকে এই ৫টা কথা সহজে মনত ৰখাৰ বাবে APGAR নামটো উদ্ভাৱন কৰে।

শেষত, আপোনাৰ শিশুটিৰ এপগাৰ স্ক’ৰক লৈ চিন্তিত হোৱাটো স্বাভাৱিক। কিন্তু মনত ৰাখিব, ই কেৱল সেই মুহূৰ্তত আপোনাৰ শিশুটিৰ অৱস্থা বুজিবলৈ চিকিৎসকক সহায় কৰাৰ এটা আহিলা। ই আপোনাৰ শিশুৰ ভৱিষ্যত নিৰ্ধাৰণ নকৰে। স্ক’ৰ যিয়েই নহওক কিয়, আপোনাৰ চিকিৎসা দলে আপোনাৰ শিশুটিৰ বাবে সম্ভৱপৰ উত্তম যত্ন ল’ব।

🔍 Search Keywords: apgar score • apgar score symptoms • apgar score causes and treatment • apgar score sri lanka • জন্মৰ সময়ত জুখিব পৰা আপগাৰ স্ক’ৰ কিমান? ইয়াৰ বিষয়ে সহজভাৱে জানো আহক।

🩺 Articles For You

গৰ্ভাৱস্থাত পেটৰ বিষ হয় নেকি? এইবোৰ কথা জনাটো অতি প্ৰয়োজনীয় (Abdominal Pain in Pregnancy)

৪০ বছৰৰ পিছত গৰ্ভধাৰণ? - ৰিস্কৰ বিষয়ে জানো আহক।

গৰ্ভাৱস্থাত AFP তেজৰ পৰীক্ষা কৰিবলৈ ভয় নকৰিব! কথা পাতো আহক

স্তনপান কৰাই থকা মাতৃয়ে অলপ মদ খাব পাৰিবনে? (Alcohol and Breastfeeding) এই বিষয়ে সঠিকভাৱে জানো আহক

গৰ্ভাৱস্থাত এলাৰ্জীৰ ঔষধ খোৱাটো ভাল নেকি? (গৰ্ভাৱস্থাত এলাৰ্জীৰ ঔষধ)

গৰ্ভাৱস্থাৰ সময়ত বিকল্প চিকিৎসা পদ্ধতি - এইবোৰ সঁচাকৈয়ে আপোনাৰ বাবে উপযুক্ত নেকি?

💬 Patient Questions & Comments (0)

Have a question or experience to share? Post a comment or reply to other readers below.

🛡️ Plain Text Only • No Links
👤

No comments yet. Be the first to share your question or experience below.

⚠️ Important: Medical articles and information on Nirogi Lanka are strictly for educational and awareness purposes and do not substitute professional medical advice, diagnosis, or treatment. Always consult a qualified physician for any medical concerns.