Skip to main content
🎂 — | ♂/♀ M/F | ⚖️ — kg | 📏 — cm | BMI — | 👟 —
⚡ 88%
🩺 Azterketa medikoak

Ikas dezagun besterik gabe medikuek "kontzientzia" neurtzeko erabiltzen duten GCS metodoa (Glasgow Coma Scale)

MBBS
Medically Reviewed by MBBS ✓ Medically Reviewed
📅 Updated: Jul 14, 2026 • ⏱ 7 min read • Argitalpen-politika
Ikas dezagun besterik gabe medikuek "kontzientzia" neurtzeko erabiltzen duten GCS metodoa (Glasgow Coma Scale)
Table of Contents ▾

Ikusi al dituzu inoiz medikuak galdetzen, "Zein da GCS puntuazioa?" norbait istripu baten ondoren ospitalera eramaten dutenean? Edo norbaitek konortea galtzen duenean, esaten, "GCS baxua da"? Zuk ere galdetuko duzu zer den GCS hau eta zer neurtzen duen. Hau oso garrantzitsua da. Beraz, gaur, oso modu sinplean hitz egingo dugu, ulertzeko moduko moduan.

⚡ Interactive Clinical Tool
⚖️

BMI Calculator

Know your body mass index (BMI) and weight classification

Open Interactive Calculator →

Zer esan nahi du, besterik gabe, GCS-k?

Laburbilduz, Glasgowko Koma Eskala (GCS) pertsona baten kontzientzia maila neurtu eta sailkatzen duen puntuazio sistema bat da. Azterketa bat kalifikatzea bezala, medikuei pertsona bat zenbateraino dagoen esna, zenbateraino den kontziente bere inguruneaz eta zenbateraino erantzuten dien argibide sinpleei ebaluatzeko aukera ematen die.

Metodo hau lehen aldiz 1974an garatu zuen Eskoziako Glasgowko Unibertsitateko espezialista talde batek. Horregatik jaso zuen izena. "Koma" hitza izenburuan agertzen den arren, gaur egun munduan onartutako metodo nagusia bihurtu da, ez bakarrik kometan erabiltzen dena, baita kontzientzia kaltetuta egon daitekeen edozein egoeratan ere.

Zer da 'kontzientzia' medikuntzan?

Hiru gauza nagusi betetzen direnean esaten dugu 'kontzientea' zarela. Mediku batek zure kontzientzia neurtzen duenean, hiru gauza hauetan jartzen du arreta.

Puntua Azalpen sinplea.
Esna egotea (Esna) Hau ez da lozorrotik esnatzea bezalakoa. Norbaitek hitz egiten dizunean edo zure gorputza laztantzen duzunean esnatu zaitezke. Ezin duzu koman dagoen norbait horrela esnatu.
Alerta Inguruan gertatzen dena eta nor ari den hizketan ulertzeko gaitasuna.
Leku-denbora-pertsona ulermena (Orientatua) Non zauden eta denboraren kontzientzia, hala nola nor zaren, non zauden, zer egun den eta zer ordu den.

Noiz erabiltzen da GCS?

GCS medikuek egiten duten azterketa neurologiko baten zati oso garrantzitsua da. Batez ere pertsona batek konortea galtzen ari den kasuetan erabiltzen da.

  • Buruko lesioak: GCS puntuazioa erabiltzen da garuneko traumatismo larrietarainoko lesio txikietatik hasi eta garuneko lesio traumatiko larrietaraino dena ebaluatzeko. GCS puntuazioa medikuek aztertzen duten gauza nagusietako bat da pertsona bat istripu baten ondoren ETUra (Larrialdietako Tratamendu Unitatea) eramaten dutenean.
  • Bestelako osasun-egoerak: Istripurik gabe ere kontzientzia galtzea gerta daitekeen kasuak ere badaude. Adibidez:
  • Odoleko azukre oso baxua (hipogluzemia)
  • Krisi baten ondoren
  • Intoxikazioak

Garrantzitsua: Norbaitek pozoi bat irensten badu edo nahi gabe irensten badu, berehala eskatu behar zaio medikuaren aholkua. Colombo Ospitale Nazionaleko Pozoien Informazio Zentro Nazionalera deitu dezakezu aholku azkarra jasotzeko.

Zeintzuk dira GCS puntuazioaren 3 arlo nagusiak?

Medikuak GCS puntuazio bat esleitzen du pazienteak hiru arlo nagusitan emandako erantzunen arabera. GCS puntuazio osoa hiru arlo horiek batuz kalkulatzen da.

1. Begi-erantzuna (E): Honek batez ere pertsona zenbateraino dagoen esna eta erne neurtzen du.

2. Ahozko Erantzuna (A): Honek garuneko funtzioak aztertzen ditu, hala nola pertsona baten pentsatzeko gaitasuna, memoria eta inguruko munduaren kontzientzia.

3. Erantzun Motorra (E): Honek garunak muskuluak zein ondo kontrola ditzakeen, argibideak zein ondo jarraitzen dituen eta nerbio-sistemak behar bezala funtzionatzen duen aztertzen du.

Orain, ikus dezagun nola puntuatu atal horietako bakoitza.

Erantzuna Nola egiaztatu eta ezaugarritu Puntuazioa
1. Begien erantzuna (E)
Berez Ezer egin gabe, pazienteak begiak zabalik mantentzen ditu naturalki. 4
Hitz egiten denean Beren izena deitzen dutenean edo zerbait entzuten dutenean begiak irekitzen dituzte. 3
Mina/presioa Azazkal bat arinki sakatzen denean (presioa egiten da), begiak irekitzen dira. 2
Ez erantzunik. Ez dago begiak irekitzeko modurik. 1
2. Ahozko erantzuna (B)
Ulermenarekin. Nor diren, non dauden eta nolakoa den euren eguna galdetzen zaienean, zehatz erantzuten dute. 5
Nahasita Hizketan ari dira, baina ez dakite zehazki non dauden edo zer gertatu den. Nahasita daude hizketan. 4
Hitz desegokiak Hitz egiten dute, baina egiten den galderarekin guztiz loturarik ez duten hitz hutsalak esaten dituzte. 3
Soinu ulertezinakEz dute hitzik esaten, intziriak bezalako soinu hutsalak baino ez dituzte egiten. 2
Ez erantzunik. Ez du soinurik ateratzen. 1
3. Erantzun Motorra (M)
Argibideei jarraituz "Altxa eskua" eta "atera mihia" bezalako argibide sinpleak zehatz-mehatz jarraitzen dira. 6
Minari arreta jartzea. Gorputzeko atal bat sakatzen denean, pertsonak mindutako eremua ukitzen edo kentzen saiatzen da. 5
Mina kentzea. Eremu mingarria ukitzen saiatu beharrean, minetik urruntzen saiatzen dira. 4
Tolestura ez-naturala Minari erantzunez, gorputz-adarrak modu ez-naturalean okertzen dira bularrerantz. 3
Luzaketa ez-naturalak Minari erantzunez, gorputz-adarrak zuzendu eta luzatu egiten dira modu ez-naturalean. 2
Ez erantzunik. Ez dago gorputz mugimendurik.1

Zer da GCS-P izeneko metodo berria?

Duela gutxi, GCS sistema gehiago garatu da eta GCS-P izeneko funtzio berri bat gehitu da. Hemen, 'P' letrak 'Pupila' esan nahi du, hau da, begi-ninia . Argiarekiko begi-niniaren erantzunak asko esan dezake garunaren funtzioari buruz. Hori dela eta, hau ere GCS puntuazioarekin batera aztertzen da.

  • 0 puntuazioa: Bi begietako eraztun beltzek argiari erantzuten diote.
  • 1. puntuazioa: Begi batek bakarrik erantzuten du.
  • 2. puntuazioa: Ez dago erantzunik bi begietan.

Puntuazio hau aurreko GCS puntuaziotik kentzen da . Hau da, GCS puntuazioa 3 bada eta bi begietan erantzunik ez badago (2 puntuazioa), GCS-P puntuazioa 1 da (3 - 2 = 1). Horrek esan nahi du pazientea koma oso sakonean dagoela.

Zer diote seinaleek?

GCS puntuazioen baturak pazientearen egoeraren ideia orokor bat eman dezake.

  • Gehienezko puntuazioa 15 da. (E4 + V5 + M6 = 15). Horrek esan nahi du pazientea guztiz kontziente dagoela, ondo hitz egiten duela eta inguruaz jabetzen dela.
  • Puntuaziorik baxuena 3 da. (E1 + V1 + M1 = 3). Horrek esan nahi du pazientea koma sakonean dagoela, erantzunik gabe.

Oro har, 8ko edo gutxiagoko GCS puntuazioa komatzat hartzen da. Zenbat eta puntuazio baxuagoa izan, orduan eta larriagoa da egoera.

Buruko lesioetan, lesioaren larritasuna GCS puntuazioaren arabera sailkatzen da.

  • 13-15 puntuazioa: Garuneko lesio traumatiko arina - kontusio baten antzekoa.
  • 9-12 puntuazioa: TBI moderatua.
  • 3-8 puntuazioa: TBI larria.

Zer jakin behar dut nire haurraren GCS puntuazioari buruz?

Zure senide edo lagun bat ospitaleratuta badago eta medikuek GCS puntuazioei buruz hitz egiten badute, ez izutu eta gauza hauek kontuan izan.

  • Hau ez da puntuazio bat soilik. GCS puntuazioak pazientearen egoeraren ideia orokor bat ematen badu ere, informazio asko dago atzean. Beraz, puntuazioari entzun beharrean, hitz egin zure medikuarekin pazientearen egoeraren ikuspegi osoa lortzeko.
  • Ezin da beti GCS erabili. Kasu batzuetan, GCS puntuazioak ezin dira zehaztasunez neurtu. Adibidez, norbait arnasgailu batera konektatuta badago arnasa hartzen laguntzeko, ezin dira hizketa-erantzunak neurtu. Gainera, begiak lesionatuta badaude, ezin dira begi-erantzunak ikusi.
  • GCS ez da pronostikoa aurreikusteko erabiltzen den tresna bakarra. Medikuek GCS puntuazioak erabiltzen dituzten arren pazientearen pronostikoa aurreikusteko, ez dute horri bakarrik erreparatzen. Beste proba batzuk ere kontuan hartzen dituzte, hala nola CT eskanerrak, eta pazientearen osasun orokorra.

Etxerako mezua

  • Glasgowko Komaren Eskala (GCS) nazioartean onartutako puntuazio sistema bat da, pertsona baten kontzientzia neurtzen duena.
  • Honek begien, hizketaren eta gorputzaren mugimenduen bidezko erantzunak probatzen ditu.
  • Puntuazioa 3tik (koma sakona) 15era (kontzientzia osoa) bitartekoa da. 8ko edo gutxiagoko puntuazioa larritzat hartzen da.
  • GCS puntuazioa aldizka egiaztatuz, medikuek jakin dezakete pazientearen egoera hobetzen edo okertzen ari den.
  • Maite duzun norbaiten GCS puntuazioari buruz jakiten baduzu, ez kezkatu zenbakiaz bakarrik. Hitz egin beti zure medikuarekin eta ulertu egoera osoa argi eta garbi.
❓ FAQ

Frequently Asked Medical Questions (FAQ)

Evidence-based clinical answers to common patient questions

Zer da GCS-P izeneko metodo berria?

Duela gutxi, GCS sistema gehiago garatu da eta GCS-P izeneko funtzio berri bat gehitu da. Hemen, 'P' letrak 'Pupila' esan nahi du, hau da, begi-ninia . Argiarekiko begi-niniaren erantzunak asko esan dezake garunaren funtzioari buruz. Hori dela eta, hau ere GCS puntuazioarekin batera aztertzen da.

  • 0 puntuazioa: Bi begietako eraztun beltzek argiari erantzuten diote.
  • 1. puntuazioa: Begi batek bakarrik erantzuten du.
  • 2. puntuazioa: Ez dago erantzunik bi begietan.

Puntuazio hau aurreko GCS puntuaziotik kentzen da . Hau da, GCS puntuazioa 3 bada eta bi begietan erantzunik ez badago (2 puntuazioa), GCS-P puntuazioa 1 da (3 - 2 = 1). Horrek esan nahi du pazientea koma oso sakonean dagoela.

🔍 Search Keywords: glasgow coma scale gcs • glasgow coma scale gcs symptoms • glasgow coma scale gcs causes and treatment • glasgow coma scale gcs sri lanka • Ikas dezagun besterik gabe medikuek "kontzientzia" neurtzeko erabiltzen duten GCS metodoa (Glasgow Coma Scale)

🩺 Articles For You

Pelbiseko erradiografia baten beldur zara? Argi dezagun hau!

Estrogeno hormonak minbizia 'ernaltzen' al du? (Estrogenoen menpeko minbiziak) Ea ziur jakin dezagun!

Zer da zaintzaile-gongoilaren biopsia? Zergatik da garrantzitsua minbizia duten pazienteentzat?

Barrabiletako ekografia - Beldur izan beharreko zerbait al da? Ikus dezagun.

Ikas dezagun TEEri buruz (Ekokardiograma Transesofagikoa), zure bihotza gertutik aztertzen duen proba berezi bat.

Goizean ere odoleko azukre maila altua duzu? Somogyi efektuaren ondorioz izan liteke hori?

💬 Patient Questions & Comments (0)

Have a question or experience to share? Post a comment or reply to other readers below.

🛡️ Plain Text Only • No Links
👤

No comments yet. Be the first to share your question or experience below.

⚠️ Important: Medical articles and information on Nirogi Lanka are strictly for educational and awareness purposes and do not substitute professional medical advice, diagnosis, or treatment. Always consult a qualified physician for any medical concerns.