Skip to main content
🎂 — | ♂/♀ M/F | ⚖️ — kg | 📏 — cm | BMI — | 👟 —
⚡ 88%
🩺 Բժշկական թեստեր

Եկեք պարզապես ծանոթանանք GCS մեթոդին, որով բժիշկները չափում են «գիտակցությունը» (Գլազգոյի կոմայի սանդղակ):

MBBS
Medically Reviewed by MBBS ✓ Medically Reviewed
📅 Updated: Jul 12, 2026 • ⏱ 8 min read • Խմբագրական քաղաքականություն
Եկեք պարզապես ծանոթանանք GCS մեթոդին, որով բժիշկները չափում են «գիտակցությունը» (Գլազգոյի կոմայի սանդղակ):
Table of Contents ▾

Երբևէ տեսե՞լ եք, որ բժիշկները հարցնեն. «Որքա՞ն է GCS միավորը», երբ ինչ-որ մեկին վթարից հետո բերում են հիվանդանոց: Կամ երբ ինչ-որ մեկը կորցնում է գիտակցությունը, նրանք ասում են. «GCS-ն ցածր է»: Դուք կարող եք նաև հետաքրքրվել, թե ինչ է այս GCS-ը և ինչ է այն չափում: Սա իսկապես կարևոր է: Այսպիսով, այսօր եկեք խոսենք դրա մասին շատ պարզ, այնպես, որ դուք կարողանաք հասկանալ:

⚡ Interactive Clinical Tool
⚖️

BMI Calculator

Know your body mass index (BMI) and weight classification

Open Interactive Calculator →

Ի՞նչ է պարզապես նշանակում GCS-ը։

Պարզ ասած, Գլազգոյի կոմայի սանդղակը (ԳԿՍ) գնահատման համակարգ է, որը չափում և գնահատում է մարդու գիտակցության մակարդակը: Քննության գնահատման նման, այն թույլ է տալիս բժիշկներին գնահատել, թե որքան արթուն է մարդը, որքանով է նա գիտակցում շրջապատը և որքանով է նա արձագանքում պարզ հրահանգներին:

Այս մեթոդն առաջին անգամ մշակվել է 1974 թվականին Շոտլանդիայի Գլազգոյի համալսարանի մասնագետների խմբի կողմից։ Ահա թե ինչու է այն ստացել իր անվանումը։ Չնայած անվան մեջ կա «կոմա» բառը, այսօր այն դարձել է աշխարհում ընդունված հիմնական մեթոդը, որն օգտագործվում է ոչ միայն կոմայի դեպքում, այլև ցանկացած իրավիճակում, երբ գիտակցությունը կարող է խանգարված լինել։

Ի՞նչ է «գիտակցությունը» բժշկության մեջ։

Մենք ասում ենք «գիտակից», երբ բավարարվում են երեք հիմնական պայմաններ։ Երբ բժիշկը չափում է ձեր գիտակցությունը, նա կենտրոնանում է այս երեք բաների վրա։

Կետը Պարզ բացատրություն
Արթուն մնալը (Արթուն) Սա պարզապես քնից արթնանալու նման չէ։ Կարող ես արթնանալ, երբ ինչ-որ մեկը խոսում է քեզ հետ, կամ երբ դու շոյում ես քո մարմինը։ Այդպես չես կարող արթնացնել կոմայի մեջ գտնվող մարդուն։
Զգուշացում Կարողություն հասկանալու այնպիսի բաներ, ինչպիսիք են՝ ինչ է կատարվում ձեր շուրջը և ով է խոսում։
Տեղ-ժամանակ-անձ ըմբռնում (կողմնորոշված) Ձեր գտնվելու վայրի և ժամանակի գիտակցումը, օրինակ՝ ով եք, որտեղ եք, ինչ օր է և ժամը քանիսն է։

Ե՞րբ է օգտագործվում GCS-ը:

Գլյուկոկորտիկոստերոիդային սկանավորումը (ԳԿՍ) բժիշկների կողմից կատարվող նյարդաբանական հետազոտության շատ կարևոր մասն է։ Այն հատկապես կիրառվում է այն դեպքերում, երբ անձը կարող է կորցնել գիտակցությունը։

  • Գլխի վնասվածքներ. Գլխի վնասվածքների ընդհանուր գնահատականը (GCS) օգտագործվում է ամեն ինչ գնահատելու համար՝ սկսած թեթև վնասվածքներից, ինչպիսիք են ուղեղի ցնցումը, մինչև ծանր տրավմատիկ ուղեղի վնասվածքները: GCS գնահատականը բժիշկների կողմից դիտարկվող հիմնական գործոններից մեկն է, երբ մարդը վթարից հետո տեղափոխվում է ETU (շտապ օգնության բաժանմունք) :
  • Այլ բժշկական վիճակներ. Կան նաև դեպքեր, երբ գիտակցության կորուստը կարող է տեղի ունենալ նույնիսկ առանց վթարի: Օրինակ՝
  • Շատ ցածր արյան շաքար (հիպոգլիկեմիա)
  • Նոպայից հետո
  • Թունավորում

Կարևոր է. Եթե մեկը կուլ է տալիս կամ պատահաբար կուլ է տալիս թույն, անհրաժեշտ է անմիջապես դիմել բժշկի: Արագ խորհրդատվության համար կարող եք զանգահարել Կոլոմբոյի ազգային հիվանդանոցի թունավորումների ազգային տեղեկատվական կենտրոն :

Որո՞նք են GCS գնահատման 3 հիմնական ոլորտները։

Բժիշկը նշանակում է GCS գնահատական՝ հիմնվելով հիվանդի երեք հիմնական ոլորտներում պատասխանների վրա: GCS ընդհանուր գնահատականը հաշվարկվում է այս երեք ոլորտները միասին գումարելով:

1. Աչքի արձագանք (Ա): Սա հիմնականում չափում է, թե որքան արթուն և զգոն է անձը:

2. Բանավոր արձագանք (V): Սա ստուգում է ուղեղի գործառույթները, ինչպիսիք են մարդու մտածողության ունակությունը, հիշողությունը և շրջապատող աշխարհի ընկալումը:

3. Շարժիչային արձագանք (Մ): Սա ստուգում է, թե որքան լավ է ուղեղը կարողանում կառավարել մկանները, հետևել հրահանգներին և արդյոք նյարդային համակարգը ճիշտ է գործում:

Հիմա եկեք տեսնենք, թե ինչպես կարելի է գնահատել այս բաժիններից յուրաքանչյուրը։

Պատասխան Ինչպես ստուգել և բնութագրել Միավոր
1. Աչքի արձագանք (E)
Ինքնաբուխ Առանց որևէ բան անելու, հիվանդը բնականաբար աչքերը բաց է պահում։ 4
Երբ խոսվում է Նրանք բացում են աչքերը, երբ իրենց անունը կանչում են կամ ինչ-որ բան լսում։ 3
Ցավի/ճնշման համար Երբ եղունգը թեթև սեղմվում է (ճնշում է կիրառվում), աչքերը բացվում են։ 2
Պատասխան չկա։ Աչքերդ բացելու ոչ մի ձև չկա։ 1
2. Բանավոր արձագանք (V)
Հասկանալով Երբ հարցնում են, թե ովքեր են, որտեղ են գտնվում և ինչպիսին է նրանց օրը, նրանք ճշգրիտ պատասխանում են։ 5
Շփոթված Նրանք խոսում են, բայց չգիտեն՝ ճիշտ որտեղ են կամ ինչ է պատահել։ Նրանք շփոթված խոսում են։ 4
Անպատշաճ բառեր Նրանք խոսում են, բայց ասում են անիմաստ բառեր, որոնք բացարձակապես կապ չունեն տրված հարցի հետ։ 3
Անհասկանալի ձայներՆրանք բառեր չեն արտաբերում, այլ միայն անիմաստ ձայներ են հանում, ինչպես տնքոցները։ 2
Պատասխան չկա։ Ոչ մի ձայն չի հանում։ 1
3. Շարժիչային արձագանք (Մ)
Հրահանգներին հետևելը Ճշգրիտ կերպով կատարվում են պարզ հրահանգներ, ինչպիսիք են՝ «բարձրացրեք ձեռքը» և «լեզու հանեք»։ 6
Կենտրոնանալով ցավի վրա Երբ մարմնի որևէ մասը սեղմվում է, մարդը փորձում է դիպչել կամ հեռացնել ցավոտ հատվածը։ 5
Ցավից ազատվելը Ցավոտ հատվածին դիպչելու փոխարեն, նրանք փորձում են հեռու մնալ ցավից։ 4
Անբնական ծռում Ցավին ի պատասխան, վերջույթները անբնականորեն թեքվում են դեպի կրծքավանդակը։ 3
Անբնական ձգում Ցավին ի պատասխան, վերջույթները ուղղվում և ձգվում են անբնականորեն։ 2
Պատասխան չկա։ Մարմնի շարժում չկա։1

Ի՞նչ է GCS-P կոչվող նոր մեթոդը։

Վերջերս GCS համակարգը հետագայում մշակվել է և ավելացվել է GCS-P անունով նոր գործառույթ: Այստեղ «P» տառը նշանակում է «բիբ», որը նշանակում է աչքի բիբ : Բիբի լույսի նկատմամբ արձագանքը կարող է շատ բան պատմել ուղեղի գործառույթի մասին: Հետևաբար, սա նույնպես դիտարկվում է GCS գնահատման հետ մեկտեղ:

  • 0 միավոր՝ Երկու աչքերի սև օղակները արձագանքում են լույսին։
  • Գնահատական ​​1՝ Միայն մեկ աչքն է արձագանքում։
  • Գնահատական ​​2՝ Երկու աչքերում էլ արձագանք չկա։

Այս միավորը հանվում է նախորդ GCS միավորից։ Այսինքն, եթե GCS միավորը 3 է և երկու աչքերում էլ արձագանք չկա (միավոր 2), GCS-P միավորը 1 է (3 - 2 = 1): Սա նշանակում է, որ հիվանդը գտնվում է շատ խորը կոմայի մեջ։

Ի՞նչ են ասում նշանները։

GCS միավորների գումարը կարող է մոտավոր պատկերացում տալ հիվանդի վիճակի մասին:

  • Առավելագույն միավորը 15 է (E4 + V5 + M6 = 15): Սա նշանակում է, որ հիվանդը լիովին գիտակցում է իրեն, լավ է խոսում և գիտակցում է շրջապատը:
  • Ամենացածր միավորը 3 է (E1 + V1 + M1 = 3): Սա նշանակում է, որ հիվանդը գտնվում է խորը կոմայի մեջ, չի արձագանքում:

Ընդհանուր առմամբ, GCS-ի 8 կամ ավելի ցածր միավորը համարվում է կոմա։ Որքան ցածր է միավորը, այնքան ավելի լուրջ է վիճակը։

Գլխի վնասվածքների դեպքում վնասվածքի ծանրությունը դասակարգվում է GCS սանդղակի համաձայն։

  • 13-15 միավոր՝ թեթև տրավմատիկ ուղեղի վնասվածք՝ ինչպես ուղեղի ցնցում։
  • 9-12 միավոր՝ միջին ծանրության գլխուղեղի վնասվածք։
  • 3-8 միավոր՝ ծանր գլխուղեղի վնասվածք։

Ի՞նչ պետք է իմանամ իմ երեխայի GCS միավորի մասին։

Եթե ​​ձեր ընտանիքի անդամը կամ ընկերը հոսպիտալացված է, և բժիշկները խոսում են GCS միավորների մասին, մի՛ խուճապի մատնվեք և հիշեք այս բաները։

  • Սա պարզապես գնահատական ​​չէ։ Չնայած GCS գնահատականը մոտավոր պատկերացում է տալիս հիվանդի վիճակի մասին, այն պարունակում է մեծ քանակությամբ տեղեկատվություն։ Հետևաբար, պարզապես գնահատականը լսելու փոխարեն, խոսեք ձեր բժշկի հետ՝ հիվանդի վիճակի ամբողջական պատկերը ստանալու համար։
  • Գլյուկոկորտիկոստերոիդային սկանավորումը (ԳՍՍ) միշտ չէ, որ կարող է կիրառվել: Որոշ դեպքերում ԳՍՍ միավորները ճշգրիտ չեն կարող չափվել: Օրինակ, եթե մարդը միացված է արհեստական ​​շնչառության սարքին, խոսքի ռեակցիաները չեն կարող չափվել: Բացի այդ, եթե աչքերը վնասվել են, աչքերի ռեակցիաները չեն կարող տեսանելի լինել:
  • Գլյուկոկորտիկոստերոիդային սանդղակը (ԳՍՍ) միակ գործիքը չէ, որն օգտագործվում է կանխատեսումը կանխատեսելու համար: Չնայած բժիշկները ԳՍՍ սանդղակներն օգտագործում են հիվանդի կանխատեսումը կանխատեսելու համար, նրանք միայն դրան չեն նայում: Նրանք նաև հաշվի են առնում այլ թեստեր, ինչպիսիք են համակարգչային շերտագրությունը (ՀՏ) և հիվանդի ընդհանուր առողջական վիճակը:

Տուն տանելու հաղորդագրություն

  • Գլազգոյի կոմայի սանդղակը (GCS) մարդու գիտակցությունը չափող միջազգայնորեն ընդունված գնահատման համակարգ է։
  • Սա ստուգում է աչքերի, խոսքի և մարմնի շարժումների միջոցով արձագանքները։
  • Գնահատականը տատանվում է 3-ից (խորը կոմա) մինչև 15 (լիակատար գիտակցություն): 8 կամ ավելի ցածր գնահատականը համարվում է ծանր:
  • GCS սանդղակը պարբերաբար ստուգելով՝ բժիշկները կարող են հասկանալ, թե արդյոք հիվանդի վիճակը բարելավվում է, թե վատանում։
  • Եթե ​​իմանաք ձեր սիրելիի GCS գնահատականի մասին, մի անհանգստացեք միայն թվի համար։ Միշտ խոսեք ձեր բժշկի հետ և հստակ հասկացեք ամբողջ իրավիճակը։
🔍 Search Keywords: glasgow coma scale gcs • glasgow coma scale gcs symptoms • glasgow coma scale gcs causes and treatment • glasgow coma scale gcs sri lanka • Եկեք պարզապես ծանոթանանք GCS մեթոդին, որով բժիշկները չափում են «գիտակցությունը» (Գլազգոյի կոմայի սանդղակ):

🩺 Articles For You

Արդյո՞ք մենք իսկապես հասկանում ենք շաքարախտի A1C թեստը (HbA1c):

Ամեն ինչ, ինչ դուք պետք է իմանաք արյան գլյուկոզի ստուգման մասին

9 կարևոր խորհուրդ շաքարային դիաբետով նիհարել փորձողների համար (Դիետա շաքարային դիաբետի դեպքում)

Եկեք իմանանք, թե ճիշտ ինչ կարող են անել շաքարախտի հետ կապված ոտքերի հիվանդությունները ձեր ոտքերի հետ։

Շաքարային դիաբետի ամենավտանգավոր արտակարգ իրավիճակը։ Եկեք տեղյակ լինենք դիաբետիկ կետոացիդոզի (ԴԿԱ) մասին։

Դուք նույնպես հանկարծակի ցածր արյան շաքարի մակարդակ ունե՞ք։ Եկեք խոսենք հիպոգլիկեմիայի մասին։

💬 Patient Questions & Comments (0)

Have a question or experience to share? Post a comment or reply to other readers below.

🛡️ Plain Text Only • No Links
👤

No comments yet. Be the first to share your question or experience below.

⚠️ Important: Medical articles and information on Nirogi Lanka are strictly for educational and awareness purposes and do not substitute professional medical advice, diagnosis, or treatment. Always consult a qualified physician for any medical concerns.