Skip to main content
🎂 — | ♂/♀ M/F | ⚖️ — kg | 📏 — cm | BMI — | 👟 —
⚡ 88%
🩺 Pregnancy & Maternal

अपगर स्कोर की छै, जे जन्म के समय नापल जाय छै? एकरा बारे मे सरलता स जानब।

MBBS
Medically Reviewed by MBBS ✓ Medically Reviewed
📅 Updated: Jul 15, 2026 • ⏱ 9 min read • सम्पादकीय नीति
अपगर स्कोर की छै, जे जन्म के समय नापल जाय छै? एकरा बारे मे सरलता स जानब।
Table of Contents ▾

ओहि सुन्दर क्षण जखन अहाँक बच्चा एहि दुनियाँ मे अबैत अछि तखन अचानक डाक्टर आ नर्स अहाँ सँ गप्प क' रहल छथि, "अपगर स्कोर की अछि?" अहां सोचि रहल होयब जे "ई अपगर के की मतलब छै? हमर बच्चा मे कोनो गड़बड़ी छै की?" डरब नहि। इ एकटा बहुत सरल आ महत्वपूर्ण तरीका छै जेकर उपयोग बच्चा कें जन्म कें साथ ही ओकर स्वास्थ्य कें जल्दी आकलन करएय कें लेल कैल जायत छै. आइ हम अपगर स्कोर के बारे मे अहां सभ के जे किछ जानय के जरूरत अछि ओहि पर गप करब.

⚡ Interactive Clinical Tool
🤰

Baby's due date (EDD)

Calculate the due date based on the last menstrual period

Open Interactive Calculator →

सीधा शब्द मे कहल जाय त अपगर स्कोर की अछि ?

अपगर स्कोर कें जन्म कें बाद बच्चा कें स्थिति कें 'स्नैपशॉट' कें रूप मे सोचूं. अइ सं डॉक्टर जल्दी सं इ समझ सकएय छै की बच्चा गर्भ मे मौजूद वातावरण सं बाहरी दुनिया कें साथ कतेक नीक सं एडजस्ट भ रहल छै. इ इ तय करएय मे बहुत मददगार होयत छै की बच्चा कें अतिरिक्त मदद कें जरूरत छै या नहि, यानी कनिक सहायता कें जरूरत छै.

मुदा एकटा महत्वपूर्ण बात अछि जे अहां सभ के एतय याद राखय पड़त .

अपगर स्कोर अहां कें बच्चा कें भविष्य कें भविष्यवाणी नहि कयर सकएय छै. इ बच्चा कें बुद्धि कें बारे मे किच्छू भविष्यवाणी नहि कयर सकएय छै, ओकर बढ़एय कें साथ ओकर विकास कोना होयत, या ओकर भविष्य कें स्वास्थ्य कें बारे मे. इ बस जन्म कें समय बच्चा कें स्थिति कें माप छै.

संगहि, डॉक्टर असगर अपगर स्कोर कें उपयोग इ तय करएय कें लेल नहि करएयत छै की बच्चा कें कोन इलाज कें जरूरत छै. ई त बस एकटा औजार अछि जेकर उपयोग ओ सब करैत छथि।

अपगर स्कोर कोना देल जाइत अछि ? आउ एहि 5 टा तथ्य पर नजरि दी

अपगर स्कोर निर्धारित करय काल पांच मुख्य कारक पर विचार करय के अछि. अइ मे सं प्रत्येक कारक कें 0, 1, या 2 कें स्कोर देल जा सकय छै.अंत मे, इ सबटा बिन्दुअक कें मिला क कुल अपगर स्कोर कें गणना कैल जायत छै. ठीक छै, देखल जाय जे ओ 5 कारक की अछि?

परीक्षण करबाक कारक स्कोरिंग एवं विवरण
रूप (चमड़ी के रंग) २. इ बच्चा कें खून मे ऑक्सीजन कें स्तर कें अंदाजा लगावय कें लेल छै.


• स्कोर 2 : पूरा शरीर आ अंग गुलाबी रंगक अछि ।


• स्कोर 1 : शरीर गुलाबी रंगक अछि, मुदा हाथ-पैर नील रंगक अछि।


• स्कोर 0 : पूरा शरीर नील या पीयर अछि।

नाड़ी (हृदय के धड़कन) २. अइ सं बच्चा कें हृदय गति कें मापल जायत छै.


• स्कोर 2 : हृदय गति 100 धड़कन प्रति मिनट स बेसी होइत अछि ।


• स्कोर 1 : हृदय गति 100 धड़कन प्रति मिनट सं कम होयत छै.


• स्कोर 0 : कोनो धड़कन महसूस नहि भेल।

मुस्कान (प्रतिबिम्ब प्रतिक्रिया) २. बच्चा बाहरी उत्तेजना कें प्रतिक्रिया करएयत देखल जायत छै (जैना, नाक या मुंह पर थोड़ेक मात्रा मे चूसनाय)।


• स्कोर 2 : बहुत कानब, छींकब या खांसी।


• स्कोर 1 : बस एकटा एहन प्रतिक्रिया जे मुश्किल स चेहरा खट्टा बना दैत अछि।


• 0 अंक : कोनो प्रतिक्रिया नहि।

गतिविधि (मांसपेशी गतिविधि) २. हम जांच क रहल छी जे बच्चा कतेक नीक स हिलैत अछि।


• स्कोर 2 : अंगक कें नीक सं मोड़ल गेल छै आ सक्रिय रूप सं हिलल छै.


• स्कोर 1 : अंग मुश्किल स झुकल अछि, गति कम होइत अछि।


• स्कोर 0 : शरीर निर्जीव देखाइत अछि, कोनो गति नहि।

श्वसन (श्वास) २. हम जांच क रहल छी जे बच्चा कतेक नीक सांस ल रहल अछि।


• स्कोर 2 : नीक, मजबूत कानब, नियमित साँस लेब।


• स्कोर 1: साँस लेनाय धीमा या अनियमित होयत छै, मुश्किल सं सुनल जा सकएयत छै.


• स्कोर 0 : साँस नहि लेब।

बिन्दु के कोना जोड़ब आ ओकरा कोना बुझब?

जखन पांचू कारक कें स्कोर कें एक साथ जोड़ल जायत छै, तखन कुल स्कोर 0 सं 10 तइक भ सकएयत छै.चिकित्सक कम सं कम दू बेर अइ स्कोर कें जांच करएयत छै.

1. जन्म के 1 मिनट बाद।

2. जन्म के 5 मिनट बाद।

एहि अंकक वर्गीकरण प्रायः निम्नलिखित रूप मे कयल जाइत अछि : १.

  • स्कोर 7 सं 10: बच्चा कें स्वास्थ्य ठीक छै. (आश्वासन दैत) २.
  • स्कोर 4 सं 6: बच्चा कें किच्छू सहायता कें आवश्यकता भ सकएय छै. (मध्यम असामान्य) २.
  • स्कोर 0 सं 3: बच्चा कें तुरंत चिकित्सकीय देखभाल कें जरूरत छै. (कम)

यदि बच्चा कें 5 मिनट कें स्कोर 7 सं कम छै, त डॉक्टर हर 5 मिनट पर 20 मिनट तइक इ स्कोर कें जांच करतय.

यदि बच्चा कें त्वचा कारी भ गेल होय त की होयत?

अपगर स्कोरिंग सिस्टम केरऽ एगो सीमा ई छै कि ई त्वचा केरऽ रंग क॑ देखै छै । इ गुलाबी रंग कें बेसि स्कोर देयत छै, जे कखनों-कखनों गहरे रंग कें त्वचा वाला शिशुअक कें साथ अन्याय भ सकएय छै. अइ कें लेल अनुभवी डॉक्टर बच्चा कें त्वचा कें रंग सं बेसि ठोर, जीभ आ मसूड़ा कें रंग कें देखएयत छै. ओहि क्षेत्रक रंग सं शरीर मे ऑक्सीजन के स्तर के नीक सं अंदाजा भ सकैत अछि.

सामान्य अपगर स्कोर की होइत अछि ?

7 या ओहि सं बेसि अपगर स्कोर उत्तम अछि. मुदा यदि अहां कें बच्चा कें 10 मे सं परफेक्ट 10 नहि मिलएयत छै त चिंता नहि करूं.सब सं स्वस्थ बच्चाक कें सेहो शायदे कोनों परफेक्ट 10 मिलएयत छै.एकर कारण इ छै की जन्म कें बाद बच्चा कें रक्त परिसंचरण कें पूर्ण रूप सं सामान्य स्थिति मे वापस आवय मे किच्छू मिनट लगएयत छै. तेँ अंग-अंग मे हल्का नील रंग रहब बहुत सामान्य अछि (जतय स्कोर १ अंक कम अछि) ।

यदि बच्चा कें अपगर स्कोर कम छै त की होयत छै? हमरा चिंतित रहबाक चाही?

नै, चिन्ता जुनि करू। 7 सं कम अपगर स्कोर कें मतलब बस इ छै की बच्चा कें अइ नव दुनिया मे एडजस्ट करय मे कनिक मदद कें जरूरत छै. मतलब मेडिकल टीम बच्चा कें तुरंत जरूरत कें सहायता प्रदान करतय. ऐहन समय मे बच्चा कें किच्छू उपचारक कें बारे मे बताएल गेल छै:

  • पूरक ऑक्सीजन : बच्चा कें ऑक्सीजन देल जायत छै, ताकि ओकरा सांस लेनाय आसान भ सकएय.
  • सांस लेवय मे दिक्कत कें लेल इंट्यूबेशन : कखनों-कखनों बच्चा कें वायुमार्ग खुलल रखएय कें लेल छोट ट्यूब डालनाय आवश्यक भ सकएय छै.
  • छाती कें संपीड़न : यदि हृदय गति कमजोर छै त छाती कें उत्तेजित करय कें लेल धीरे सं मालिश करूं.
  • एपिनेफ्रीन जैना दवाई : जरूरत पड़ला पर हृदय कें कार्यक्षमता मे सुधार कें लेल दवाई देल जायत छै.
  • यांत्रिक वेंटिलेशन : यदि बच्चा कें अपन दम पर सांस लेवय मे दिक्कत भ रहल छै, त ओकरा यांत्रिक वेंटिलेशन देल जा सकएय छै, जेना पॉजिटिव-प्रेशर वेंटिलेशन (पीपीवी) या नवजात लगातार पॉजिटिव एयरवे प्रेशर (एनसीपीएपी)।

अपगर स्कोर कम होय के कारण की छै?

अक्सर, कम अपगर स्कोर तखन होयत छै जखन बच्चा कें गर्भ सं बाहर जीवन कें अनुकूल बनएय मे दिक्कत भ रहल छै. एकर कारण कतेको कारण भ सकैत अछि : १.

  • सिजेरियन सेक्शन (सी-सेक्शन) द्वारा बच्चा के जन्म।
  • प्रसव कठिन होयत छै या बहुत समय लगएयत छै.
  • बच्चा कें वायुमार्ग मे एकटा तरल पदार्थ (मवाद जैना किच्छू) फंसल छै.
  • गर्भावस्था कें दौरान जटिलताक होनाय (उच्च जोखिम वाला गर्भावस्था)।
  • समय स पहिने जन्म।

जखन एहन किछु भ' जायत त' कहियो अहाँक गलती नहि बुझू। गर्भावस्था आ प्रसव प्रायः एहन चीज होयत छै जकरा हमरा सब मे सं कियो नियंत्रित नहि कयर सकएयत छै.

अपगर विधि के आविष्कार के केलक ?

ई स्कोरिंग सिस्टम क॑ सबसें पहलऽ १९५२ म॑ डॉ. वर्जीनिया अपगर नाम केरऽ एनेस्थेसिया विशेषज्ञ न॑ शुरू करलकै । आश्चर्यक बात ई जे जखन ओ ई व्यवस्था शुरू केलनि तखन ओ अपन नामक अक्षरक प्रयोग नहि केलनि । बाद मे 1962 मे दूटा आओर बाल रोग विशेषज्ञ एहि 5 बिन्दु कए याद करबा मे आसान बनेबा लेल एपीजीआर नाम गढ़लथि ।

अंत मे, अपन बच्चा कें अपगर स्कोर कें चिंता करनाय सामान्य छै. मुदा याद राखूं, इ सिर्फ एकटा एहन उपकरण छै जे डॉक्टरक कें ओय क्षण अहां कें बच्चा कें स्थिति कें समझएय मे मदद करएयत छै. इ अहां कें बच्चा कें भविष्य कें निर्धारण नहि करएयत छै. स्कोर चाहे जे हो, अहां कें मेडिकल टीम अहां कें बच्चा कें लेल बेहतरीन देखभाल प्रदान करतय.

टेक-होम मैसेज

  • अपगर स्कोर जन्म कें समय बच्चा कें स्वास्थ्य कें माप कें एकटा त्वरित तरीका छै, भविष्य कें भविष्यवाणी नहि.
  • कम स्कोर कें मतलब बस इ छै की बच्चा कें ओय क्षण कनिक बेसि मदद आ ध्यान कें जरूरत होयत छै.
  • स्वस्थ बच्चा कें लेल 10 मे सं 10 स्कोर नहि मिलनाय बहुत सामान्य छै. एकर चिन्ता नहि करू।
  • यदि कोनों बच्चा कें अपगर स्कोर कम छै, त इ कहियो मां कें गलती नहि होयत छै. एकरा प्रभावित करय वाला बहुत रास कारक छै जेकरा हम सब नियंत्रित नै क सकै छी।
  • यदि अहां कें अइ बारे मे कोनों सवाल या चिंता छै, त बेझिझक अपन डॉक्टर सं चर्चा करूं.
❓ FAQ

FAQ

Evidence-based clinical answers to common patient questions

बिन्दु के कोना जोड़ब आ ओकरा कोना बुझब?

जखन पांचू कारक कें स्कोर कें एक साथ जोड़ल जायत छै, तखन कुल स्कोर 0 सं 10 तइक भ सकएयत छै.चिकित्सक कम सं कम दू बेर अइ स्कोर कें जांच करएयत छै.

1. जन्म के 1 मिनट बाद।

2. जन्म के 5 मिनट बाद।

एहि अंकक वर्गीकरण प्रायः निम्नलिखित रूप मे कयल जाइत अछि : १.

  • स्कोर 7 सं 10: बच्चा कें स्वास्थ्य ठीक छै. (आश्वासन दैत) २.
  • स्कोर 4 सं 6: बच्चा कें किच्छू सहायता कें आवश्यकता भ सकएय छै. (मध्यम असामान्य) २.
  • स्कोर 0 सं 3: बच्चा कें तुरंत चिकित्सकीय देखभाल कें जरूरत छै. (कम)

यदि बच्चा कें 5 मिनट कें स्कोर 7 सं कम छै, त डॉक्टर हर 5 मिनट पर 20 मिनट तइक इ स्कोर कें जांच करतय.

यदि बच्चा कें त्वचा कारी भ गेल होय त की होयत?

अपगर स्कोरिंग सिस्टम केरऽ एगो सीमा ई छै कि ई त्वचा केरऽ रंग क॑ देखै छै । इ गुलाबी रंग कें बेसि स्कोर देयत छै, जे कखनों-कखनों गहरे रंग कें त्वचा वाला शिशुअक कें साथ अन्याय भ सकएय छै. अइ कें लेल अनुभवी डॉक्टर बच्चा कें त्वचा कें रंग सं बेसि ठोर, जीभ आ मसूड़ा कें रंग कें देखएयत छै. ओहि क्षेत्रक रंग सं शरीर मे ऑक्सीजन के स्तर के नीक सं अंदाजा भ सकैत अछि.

सामान्य अपगर स्कोर की होइत अछि ?

7 या ओहि सं बेसि अपगर स्कोर उत्तम अछि. मुदा यदि अहां कें बच्चा कें 10 मे सं परफेक्ट 10 नहि मिलएयत छै त चिंता नहि करूं.सब सं स्वस्थ बच्चाक कें सेहो शायदे कोनों परफेक्ट 10 मिलएयत छै.एकर कारण इ छै की जन्म कें बाद बच्चा कें रक्त परिसंचरण कें पूर्ण रूप सं सामान्य स्थिति मे वापस आवय मे किच्छू मिनट लगएयत छै. तेँ अंग-अंग मे हल्का नील रंग रहब बहुत सामान्य अछि (जतय स्कोर १ अंक कम अछि) ।

अपगर स्कोर कम होय के कारण की छै?

अक्सर, कम अपगर स्कोर तखन होयत छै जखन बच्चा कें गर्भ सं बाहर जीवन कें अनुकूल बनएय मे दिक्कत भ रहल छै. एकर कारण कतेको कारण भ सकैत अछि : १.

  • सिजेरियन सेक्शन (सी-सेक्शन) द्वारा बच्चा के जन्म।
  • प्रसव कठिन होयत छै या बहुत समय लगएयत छै.
  • बच्चा कें वायुमार्ग मे एकटा तरल पदार्थ (मवाद जैना किच्छू) फंसल छै.
  • गर्भावस्था कें दौरान जटिलताक होनाय (उच्च जोखिम वाला गर्भावस्था)।
  • समय स पहिने जन्म।
अपगर विधि के आविष्कार के केलक ?

ई स्कोरिंग सिस्टम क॑ सबसें पहलऽ १९५२ म॑ डॉ. वर्जीनिया अपगर नाम केरऽ एनेस्थेसिया विशेषज्ञ न॑ शुरू करलकै । आश्चर्यक बात ई जे जखन ओ ई व्यवस्था शुरू केलनि तखन ओ अपन नामक अक्षरक प्रयोग नहि केलनि । बाद मे 1962 मे दूटा आओर बाल रोग विशेषज्ञ एहि 5 बिन्दु कए याद करबा मे आसान बनेबा लेल एपीजीआर नाम गढ़लथि ।

अंत मे, अपन बच्चा कें अपगर स्कोर कें चिंता करनाय सामान्य छै. मुदा याद राखूं, इ सिर्फ एकटा एहन उपकरण छै जे डॉक्टरक कें ओय क्षण अहां कें बच्चा कें स्थिति कें समझएय मे मदद करएयत छै. इ अहां कें बच्चा कें भविष्य कें निर्धारण नहि करएयत छै. स्कोर चाहे जे हो, अहां कें मेडिकल टीम अहां कें बच्चा कें लेल बेहतरीन देखभाल प्रदान करतय.

🔍 Search Keywords: apgar score • apgar score symptoms • apgar score causes and treatment • apgar score sri lanka • अपगर स्कोर की छै, जे जन्म के समय नापल जाय छै? एकरा बारे मे सरलता स जानब।

🩺 Articles For You

गर्भावस्था कें दौरान पेट दर्द होयत छै? इ सब बात जाननाय बहुत जरूरी छै (गर्भावस्था मे पेट दर्द)

40 के बाद गर्भावस्था? - जोखिम के बारे में पता लगायल जाय।

गर्भावस्था के दौरान एएफपी ब्लड टेस्ट स डरब नै ! एहि पर गप्प करी

की स्तनपान करा रहल मां कनि शराब पी सकैत अछि? (शराब आ स्तनपान) एहि बारे मे ठीक-ठीक पता लगाबी

गर्भावस्था कें दौरान एलर्जी कें दवाई लेनाय नीक छै? (गर्भावस्था में एलर्जी के दवाई)

गर्भावस्था कें दौरान वैकल्पिक चिकित्सा - की इ सचमुच अहां कें लेल सही छै?

💬 Patient Questions & Comments (0)

Have a question or experience to share? Post a comment or reply to other readers below.

🛡️ Plain Text Only • No Links
👤

No comments yet. Be the first to share your question or experience below.

⚠️ Important: Medical articles and information on Nirogi Lanka are strictly for educational and awareness purposes and do not substitute professional medical advice, diagnosis, or treatment. Always consult a qualified physician for any medical concerns.