Skip to main content
🎂 — | ♂/♀ مرد/زن | ⚖️ — kg | 📏 — cm | BMI — | 👟 —
⚡ 88%
🩺 بهداشت عمومی و پیشگیرانه

همه چیز درباره نمره آپگار نوزاد؛ اولین کارنامه سلامت فرشته کوچولوی شما

دکتر پریا سمانی (MBBS)
بازبینی پزشکی توسط: دکتر پریا سمانی (MBBS) ✓ تأیید شده توسط پزشک
📅 به‌روزرسانی: ۳۰ مهر ۱۴۰۵ • ⏱ 10 دقیقه مطالعه • خط‌مشی تحریریه
همه چیز درباره نمره آپگار نوزاد؛ اولین کارنامه سلامت فرشته کوچولوی شما
فهرست مطالب مقاله ▾

آماده شدن برای ورود یک عضو جدید به خانواده، یکی از هیجان‌انگیزترین و در عین حال پراسترس‌ترین دوره‌ها در زندگی هر پدر و مادری است. روزهای پایانی بارداری با افکار گوناگون، آماده‌سازی لباس‌های نوزاد و نگرانی‌های ملایم درباره سلامت دلبندتان همراه است. هنگامی که نوزاد عزیز شما به دنیا می‌آید، کادر پزشکی و پزشکان متخصص اطفال بلافاصله ارزیابی‌های سریعی را روی او انجام می‌دهند تا از شروع سالم این سفر جدید مطمئن شوند. یکی از مهم‌ترین و شناخته‌شده‌ترین این ارزیابی‌ها، نمره آپگار (Apgar Score) نام دارد که ممکن است نام آن را در کلاس‌های آمادگی زایمان یا از زبان پزشک زنان و زایمان شنیده باشید.

در این مقاله جامع، قصد داریم به دور از اصطلاحات پیچیده پزشکی و به زبانی بسیار ساده، تمام ابعاد این آزمایش حیاتی را بررسی کنیم تا با آرامش خاطر کامل، روند تولد فرزند خود را دنبال کنید. توجه داشته باشید که این مقاله صرفاً جهت آگاهی‌رسانی است و جایگزین نظر تخصصی پزشک نخواهد بود.

💡 نکات کلیدی درباره نمره آپگار (Key Takeaways)

  • تست سریع تولد: نمره آپگار یک آزمایش بسیار سریع است که بلافاصله پس از تولد روی نوزاد انجام می‌شود.
  • پنج عملکرد اصلی: این تست رنگ پوست، ضربان قلب، رفلکس‌ها، تن عضلانی و وضعیت تنفس را بررسی می‌کند.
  • زمان‌بندی دقیق: ارزیابی در دقایق اول (One-minute) و پنجم (Five-minute) پس از تولد انجام می‌گیرد.
  • معنی نمره پایین: نمره کمتر لزوماً به معنای مشکلات بلندمدت سلامتی نیست.
  • هدف اصلی: این سنجش به کادر درمان کمک می‌کند تا تصمیم بگیرند آیا نوزاد به کمک پزشکی فوری نیاز دارد یا خیر.
⚡ ابزار محاسبه‌گر بالینی
⚖️

ماشین حساب BMI

شاخص توده بدنی (BMI) و طبقه بندی وزن خود را بدانید

ورود به ماشین‌حساب سلامت ←

نمره آپگار چیست؟ (What Is the Apgar Score)

به زبان خیلی ساده، نمره آپگار (Apgar Score) یک سیستم امتیازدهی استاندارد است که کادر پزشکی برای ارزیابی وضعیت جسمانی نوزاد در دقایق اولیه پس از تولد از آن استفاده می‌کنند. می‌توانید این آزمایش را به عنوان اولین کارنامه تحصیلی و سلامتی فرزندتان در این دنیا در نظر بگیرید! البته باید بدانید که این نمره به هیچ وجه میزان هوش، استعداد یا شخصیت آینده کودک شما را اندازه گیری نمی‌کند.

در عوض، این امتیاز بررسی می‌کند که سیستم‌های حیاتی بدن نوزاد پس از عبور از فرایند زایمان چقدر خوب کار می‌کنند. پزشکان متخصص و پرستاران آموزش‌دیده (Trained Nurses) این ارزیابی را انجام می‌دهند تا متوجه شوند آیا نوزاد به حمایت‌های پزشکی فوری نیاز دارد یا خیر. این تست توسط پزشک برجسته اطفال، دکتر ویرجینیا آپگار (Dr. Virginia Apgar) در سال ۱۹۵۲ ابداع شد و امروزه در سراسر جهان برای نجات جان نوزادان استفاده می‌شود.

زمان انجام تست آپگار و دلیل آن (When Is the Test Performed and Why)

همان‌طور که اشاره شد، تیم پزشکی تست آپگار را در دو زمان کلیدی انجام می‌دهند و هر کدام هدف مشخصی برای نوزاد دارند:

بررسی در دقیقه اول (First Minute): این ارزیابی نشان می‌دهد که نوزاد شما چقدر توانسته است فرایند زایمان را تحمل کند و با محیط خارج از رحم سازگار شود. این سنجش به تیم پزشکی کمک می‌کند تا فوراً متوجه شوند آیا نوزاد به کمک‌های اورژانسی یا احیا نیاز دارد یا خیر.

بررسی در دقیقه پنجم (Fifth Minute): این ارزیابی پیشرفت مداوم نوزاد را پس از تولد بررسی می‌کند. تا دقیقه پنجم، بسیاری از نوزادان بهبود چشمگیری در نمره خود نشان می‌دهند. این بررسی دوم نشان می‌دهد که نوزاد چقدر خوب با زندگی در خارج از رحم مادر سازگار شده است.

نکته ملموس برای والدین: تصور کنید برای اولین بار به یک مکان کاملاً جدید سفر می‌کنید. مدتی طول می‌کشد تا بدن و ذهن شما آرام بگیرد و احساس راحتی کند. نوزادان نیز دقیقاً همین انتقال را پس از ترک رحم گرم و امن تجربه به سر می‌برند. به همین دلیل است که پزشکان در دقایق اول و پنجم زندگی، وضعیت آن‌ها را بررسی می‌کنند.

شاخص‌های بررسی شده در تست آپگار (What Does the Apgar Test Check)

به خاطر سپردن موارد بررسی شده در این تست بسیار آسان است، زیرا کلمه APGAR یک واژه مخفف (Acrostic) است و هر حرف آن مخفف یک علامت فیزیکی خاص در نوزاد است:

رنگ پوست یا ظاهر (Appearance or Skin Color)

این بخش، رنگ پوست تمام نقاط بدن نوزاد را بررسی می‌کند. پزشکان نگاه می‌کنند که آیا نوزاد پوست صورتی‌رنگ و سالمی دارد یا دست و پاهایش به رنگ آبی مایل است. رنگ پوست به پزشکان می‌گوید که گردش خون چقدر خوب عمل می‌کند و اکسیژن را در بدن حمل می‌کند. نوزادان سالم با سطوح مناسب اکسیژن معمولاً رنگ پوست صورتی زیبایی دارند.

ضربان قلب یا نبض (Pulse or Heart Rate)

این بخش بررسی می‌کند که قلب نوزاد در هر دقیقه چند بار می‌زند. یک پزشک یا پرستار با استفاده از گوشی پزشکی (Stethoscope)، قفسه سینه نوزاد را گوش می‌دهد. ضربان قلب نشانگر اصلی حیات و سلامت هسته مرکزی بدن است. ضربان قلب سالم برای یک نوزاد معمولاً بیش از ۱۰۰ بار در دقیقه است.

پاسخ به تحریک یا رفلکس‌ها (Grimace Response or Reflexes)

این بخش واکنش نوزاد را به تحریکات ملایم یا لمس شدن بررسی می‌کند. برای مثال، ممکن است یک پرستار به آرامی کف پای نوزاد را نوازش کند یا ضربه بزند. وقتی نوزاد گریه می‌کند، سرفه می‌کند، عطسه می‌کند یا پای خود را عقب می‌کشد، نشان‌دهنده پاسخ‌های رفلکسی سالم است و به پزشکان می‌گوید که سیستم عصبی به درستی کار می‌کند.

تن عضلانی و فعالیت (Activity or Muscle Tone)

این بخش بررسی می‌کند که نوزاد چقدر خوب دست و پای خود را حرکت می‌دهد. پزشکان به دنبال سفتی و انعطاف طبیعی ماهیچه‌ها هستند نه یک بدن کاملاً بی‌حس و شل. نوزادانی که دست و پاهای خود را کمی خمیده و فعال نگه می‌دارند، تن عضلانی قوی نشان می‌دهند. بدن کاملاً شل نیاز به مراقبت پزشکی دقیق‌تری دارد.

تلاش تنفسی (Respiration or Breathing Effort)

این بخش بررسی می‌کند که نوزاد چقدر خوب و مستقل نفس می‌کشد. گریه قوی و محکم نشان می‌دهد که نوزاد نفس‌های عمیق و مؤثری می‌کشد. تنفس بسیار ضروری است زیرا اکسیژن باعث عملکرد صحیح تمام اندام‌های بدن می‌شود. پزشکان نرخ تنفس، رتم و میزان تلاش نوزاد را به دقت زیر نظر دارند.

نحوه امتیازدهی در تست آپگار (How Are the Points Given)

اکنون با ۵ علامت فیزیکی آشنا شدید. پزشکان برای هر یک از این ۵ دسته، امتیازی بین صفر، یک یا دو در نظر می‌گیرند:

  • امتیاز صفر: به این معناست که علامت یا فعالیت بدنی مورد نظر کاملاً غایب است.
  • امتیاز یک: نشان می‌دهد که علامت تا حدودی وجود دارد، اما کاملاً طبیعی نیست.
  • امتیاز دو: یعنی علامت به شکلی بسیار سالم و قوی وجود دارد.

جمع زدن این اعداد، نمره نهایی آپگار را به دست می‌دهد. بالاترین امتیاز ممکن ۱۰ است، زیرا ۵ دسته وجود دارد که هر کدام تا ۲ امتیاز ارزش دارند.

لطفاً این نکته مهم را به خاطر بسپارید: کسب امتیاز کامل ۱۰ بسیار نادر است! اکثر نوزادان سالم نمره ۷، ۸ یا ۹ را دریافت می‌کنند. این اتفاق به این دلیل می‌افتد که حتی نوزادان سالم نیز اغلب بلافاصله پس از تولد دارای دست و پای مایل به آبی هستند (وضعیت طبیعی موسوم به اکروسیانوز یا Acrocyanosis). این امر به این دلیل رخ می‌دهد که مدتی طول می‌کشد تا خون با گرم شدن نوزاد به طور کامل به نوک انگشتان برسد و این حالت کاملاً طبیعی است و به سرعت برطرف می‌شود.

محدوده نمره آپگار (Apgar Range) معنی وضعیت سلامت (Health Status) اقدام مورد انتظار (Expected Action)
۷ تا ۱۰ وضعیت سلامتی خوب مراقبت‌های معمولی روتین بدون نیاز به درمان خاص
۴ تا ۶ وضعیت متوسط نیازمند کمک ممکن است به ساکشن ملایم، تحریک پوستی یا اکسیژن مختصر نیاز داشته باشد
زیر ۴ وضعیت بحرانی (Critical) نیازمند کمک پزشکی فوری، پشتیبانی تنفسی یا احیای قلبی (CPR)

اگر نوزاد شما نمره آپگار پایینی بگیرد چه اتفاقی می‌افتد؟ (What If Your Baby Gets a Low Apgar Score)

بسیاری از والدین وقتی درباره نمره پایین‌تر می‌شنوند، احساس نگرانی می‌کنند و بلافاصله تصور می‌کنند که فرزندشان یک بیماری جدی دارد. با این حال، اصلاً نیازی به وحشت یا ترس بیش از حد نیست. یک نمره پایین در علامت دقیقه اول اغلب با بررسی دقیقه پنجم به طور چشمگیری بهبود می‌یابد. این فقط به این معناست که نوزاد شما برای سازگاری با تنفس در خارج از رحم به زمان بیشتری نیاز داشته است.

به یاد داشته باشید که این نمره فقط وضعیت فیزیکی نوزاد را در یک لحظه دقیق توصیف می‌کند و نمی‌تواند هوش، سلامت آینده، شخصیت یا موفقیت تحصیلی کودک شما را پیش‌بینی کند. گاهی اوقات زایمان‌های سخت یا تولد زودهنگام (Premature Birth) منجر به نمرات پایین‌تر می‌شود. تیم زایمان متخصص دقیقا می‌داند چگونه در این شرایط از نوزاد حمایت کند. کمک‌های ساده مانند پاکسازی مجاری تنفسی یا تجویز اکسیژن به سرعت سلامت طبیعی را بازمی‌گرداند.

🚨 جعبه علائم هشدار اورژانسی (Emergency Red Flags)

اگر نوزاد خود را به خانه آوردید و متوجه علائم نگران‌کننده تنفسی یا عمومی شدید، در صورت لزوم فوراً با اورژانس پیش‌بیمارستانی تماس بگیرید یا به بخش اورژانس نزدیک‌ترین بیمارستان مراجعه کنید:

  • اورژانس پیش‌بیمارستانی (Ambulance): تماس با شماره ۱۱۵
  • شماره ملی فوریت‌ها و امداد و نجات: تماس با شماره ۱۱۲
  • فوریت‌های پلیس: تماس با شماره ۱۱۰
  • علائم هشداردهنده حیاتی: کبودی لب‌ها یا پوست (Cyanosis)، فرو رفتن شدید قفسه سینه با هر بار نفس کشیدن (Chest Retractions)، مکث‌های طولانی در تنفس (Apnea)، یا بی‌حالی و بی‌رفلکسی شدید (Extreme Lethargy).

نکته دارویی مهم: هرگز به نوزاد یا مادر شیرده داروهای مسکن قوی یا آنتی‌بیوتیک‌ها را خودسرانه و بدون نسخه پزشک از داروخانه‌ها تهیه و تجویز نکنید.

💡 پیام پایانی برای والدین (Take-Home Message for Parents)

بیایید مهم‌ترین نکاتی را که باید درباره این آزمایش نوزاد به خاطر بسپارید مرور کنیم:

  • نمره آپگار یک بررسی سریع از سلامت نوزاد شما بلافاصله پس از تولد است.
  • این تست رنگ پوست، ضربان قلب، رفلکس‌ها، تن عضلانی و تلاش تنفسی را ارزیابی می‌کند.
  • امتیازهای بین ۷ تا ۱۰ رایج هستند و نشان‌دهنده نوزادی سالم هستند.
  • نمره پایین پیش‌بینی‌کننده رشد یا هوش آینده کودک شما نیست.
  • متخصصان پزشکی همیشه آماده هستند تا از شما و نوزادتان با امنیت کامل حمایت کنند.
❓ FAQ

پرسش‌های متداول پزشکی (FAQ)

پاسخ‌های علمی و بالینی به سوالات رایج بیماران

آزمایش نمره آپگار چیست؟

نمره آپگار یک تست سریع است که توسط کادر پزشکی در دقایق اول و پنجم پس از تولد انجام می‌شود. این آزمایش به پزشکان کمک می‌کند تا وضعیت کلی فیزیکی نوزاد تازه متولد شده را ارزیابی کنند و تصمیمات لازم را اتخاذ نمایند.

این تست چه علائم خاصی را بررسی می‌کند؟

این تست پنج علامت حیاتی را بررسی می‌کند که شامل ضربان قلب، تلاش تنفسی، تن عضلانی، واکنش پذیری یا رفلکس‌ها و رنگ پوست نوزاد می‌شود.

نمره آپگار پایین به چه معناست؟

نمره پایین به این معناست که نوزاد شما ممکن است به کمک پزشکی کوتاه‌مدت مانند اکسیژن یا پاکسازی مجاری تنفسی نیاز داشته باشد. این به معنای داشتن مشکلات سلامتی درازمدت یا ابدی برای کودک نیست.

آیا کسب نمره ده رایج است؟

خیر، کسب نمره ۱۰ بسیار نادر است زیرا بسیاری از نوزادان سالم به دلیل اکسیژن‌رسانی تدریجی، دست و پای مایل به آبی موقتی دارند. نمرات بین ۷ تا ۹ کاملاً طبیعی و عالی محسوب می‌شوند.

آیا این تست هوش آینده نوزاد را پیش‌بینی می‌کند؟

خیر، نمره آپگار فقط سازگاری فوری نوزاد را پس از تولد ارزیابی می‌کند و به هیچ وجه توانایی‌های هوشی آینده یا ویژگی‌های شخصیتی فرزند شما را پیش‌بینی نمی‌کند.

📚

منابع علمی و پزشکی معتبر (PubMed / WHO)

✓ منابع علمی معتبر
🔍 Search Keywords: نمره آپگار نوزاد • parents apgar0 • parents apgar0 symptoms • parents apgar0 causes and treatment • parents apgar0 sri lanka • همه چیز درباره نمره آپگار نوزاد؛ اولین کارنامه سلامت فرشته کوچولوی شما

🩺 پیشنهاد ویژه بر اساس پرونده سلامت و مطالعه شما

قرصی که از مالاریا محافظت می‌کند - همه چیز در مورد تافنوکین به زبان ساده

آیا چربی خون (تری گلیسیرید) شما بالاست؟ در اینجا نحوه کاهش آن آورده شده است!

آیا نوشیدن چای واقعاً التهاب را کاهش می‌دهد؟ (التهاب) - بیایید در مورد این موضوع صحبت کنیم!

دوران پس از یائسگی: بیایید از این موضوع آگاه باشیم!

سرما خورده‌اید؟ یا تب دارید؟ (آنفولانزا یا سرماخوردگی) بیایید تفاوت آنها را بفهمیم!

فولیکول مو چیست؟ بیایید به زبان ساده در مورد آن یاد بگیریم!

💬 دیدگاه‌ها و پرسش‌های کاربران (0)

Have a question or experience to share? Post a comment or reply to other readers below.

🛡️ Plain Text Only • No Links
👤

هنوز دیدگاهی ثبت نشده است. اولین نفری باشید که نظر خود را ثبت می‌کند.

سلب مسئولیت پزشکی: مطالب این صفحه صرفاً جنبه آموزشی دارد و جایگزین تشخیص یا تجویز مستقیم پزشک نیست.