Skip to main content
🎂 — | ♂/♀ M/F | ⚖️ — kg | 📏 — cm | BMI — | 👟 —
⚡ 88%
🩺 चिकित्सा परीक्षण

डाक्टरहरूले 'चेतना' मापन गर्ने GCS विधि (ग्लासगो कोमा स्केल) बारे जानौं।

MBBS
Medically Reviewed by MBBS ✓ Medically Reviewed
📅 Updated: Jul 15, 2026 • ⏱ 7 min read • सम्पादकीय नीति
डाक्टरहरूले 'चेतना' मापन गर्ने GCS विधि (ग्लासगो कोमा स्केल) बारे जानौं।
Table of Contents ▾

के तपाईंले कहिल्यै डाक्टरहरूले "GCS स्कोर के हो?" भनेर सोधेको देख्नुभएको छ जब कसैलाई दुर्घटना पछि अस्पताल ल्याइएको हुन्छ? वा जब कोही होश गुमाउँछ, तिनीहरूले भन्छन्, "GCS कम छ"? तपाईं पनि सोचिरहनुभएको हुन सक्छ कि यो GCS के हो र यसले के मापन गर्छ। यो साँच्चै महत्त्वपूर्ण छ। त्यसैले आज, यसको बारेमा धेरै सरल तरिकाले कुरा गरौं, तपाईंले बुझ्न सक्ने तरिकाले।

⚡ Interactive Clinical Tool
⚖️

BMI Calculator

Know your body mass index (BMI) and weight classification

Open Interactive Calculator →

GCS को सरल अर्थ के हो?

सरल भाषामा भन्नुपर्दा, ग्लासगो कोमा स्केल (GCS) एक स्कोरिङ प्रणाली हो जसले व्यक्तिको चेतनाको स्तर मापन र मूल्याङ्कन गर्दछ। परीक्षा ग्रेडिङ जस्तै, यसले डाक्टरहरूलाई व्यक्ति कति जागा छ, आफ्नो वरपरको वातावरणप्रति कति सचेत छ, र साधारण निर्देशनहरूमा कति राम्रो प्रतिक्रिया दिन्छ भनेर मूल्याङ्कन गर्न अनुमति दिन्छ।

यो विधि पहिलो पटक १९७४ मा स्कटल्याण्डको ग्लासगो विश्वविद्यालयका विशेषज्ञहरूको समूहले विकास गरेको थियो। त्यसैले यसलाई यसको नाम दिइएको हो। नाममा "कोमा" शब्द भए पनि, आज यो संसारमा स्वीकृत मुख्य विधि बनेको छ, कोमामा मात्र नभई चेतना बिग्रिएको कुनै पनि अवस्थामा पनि प्रयोग गरिन्छ।

चिकित्साशास्त्रमा 'चेतना' भनेको के हो?

तीन मुख्य कुराहरू पूरा भएपछि हामी 'सचेत' भन्छौं। जब डाक्टरले तपाईंको चेतना मापन गर्छन्, तिनीहरू यी तीन कुराहरूमा ध्यान केन्द्रित गर्छन्।

कुरा सरल व्याख्या
जागा रहने (जागा रहने) यो निद्राबाट ब्यूँझनु जस्तो होइन। कसैले बोल्दा वा आफ्नो शरीरमा हात लगाउँदा तपाईं ब्यूँझन सक्नुहुन्छ। कोमामा भएको व्यक्तिलाई यसरी ब्यूँझाउन सकिन्न।
चेतावनी तपाईंको वरिपरि के भइरहेको छ र को बोलिरहेको छ जस्ता कुराहरू बुझ्ने क्षमता।
स्थान-समय-व्यक्ति बुझाइ (उन्मुख) तपाईं कहाँ हुनुहुन्छ र समयको बारेमा जागरूकता, जस्तै तपाईं को हुनुहुन्छ, तपाईं कहाँ हुनुहुन्छ, कुन दिन हो, र कति बज्यो।

GCS कहिले प्रयोग गरिन्छ?

डाक्टरहरूले गर्ने स्नायु सम्बन्धी परीक्षणको लागि GCS एक धेरै महत्त्वपूर्ण भाग हो। यो विशेष गरी त्यस्तो अवस्थामा प्रयोग गरिन्छ जहाँ कुनै व्यक्तिले होश गुमाइरहेको हुन सक्छ।

  • टाउकोमा चोटपटक: GCS को प्रयोग सामान्य चोटपटक जस्तै कन्कसनदेखि गम्भीर दर्दनाक मस्तिष्क चोटपटकसम्मको मूल्याङ्कन गर्न गरिन्छ। दुर्घटना पछि कुनै व्यक्तिलाई ETU (आपतकालीन उपचार एकाइ) मा ल्याउँदा डाक्टरहरूले हेर्ने मुख्य कुराहरू मध्ये एक GCS स्कोर हो।
  • अन्य चिकित्सा अवस्थाहरू: दुर्घटना बिना पनि चेतना गुमाउन सक्ने अवस्थाहरू पनि छन्। उदाहरणका लागि:
  • धेरै कम रगतमा चिनी (हाइपोग्लाइसेमिया)
  • दौरा पछि
  • विषाक्तता

महत्त्वपूर्ण: यदि कसैले विष खायो वा गल्तिले खायो भने, तुरुन्तै चिकित्सा सल्लाह लिनुपर्छ। द्रुत सल्लाहको लागि तपाईं कोलम्बो राष्ट्रिय अस्पतालमा रहेको राष्ट्रिय विष सूचना केन्द्रमा कल गर्न सक्नुहुन्छ।

GCS स्कोरिङका ३ मुख्य क्षेत्रहरू के के हुन्?

डाक्टरले तीन मुख्य क्षेत्रहरूमा बिरामीको प्रतिक्रियाको आधारमा GCS स्कोर तोक्छन्। कुल GCS स्कोर यी तीन क्षेत्रहरू जोडेर गणना गरिन्छ।

१. आँखाको प्रतिक्रिया (E): यसले मुख्यतया व्यक्ति कति जागा र सतर्क छ भनेर मापन गर्छ।

२. मौखिक प्रतिक्रिया (V): यसले व्यक्तिको सोच्ने क्षमता, स्मरणशक्ति, र वरपरको संसारको बारेमा जागरूकता जस्ता मस्तिष्कका कार्यहरूको परीक्षण गर्छ।

३. मोटर प्रतिक्रिया (M): यसले मस्तिष्कले मांसपेशीहरूलाई कति राम्रोसँग नियन्त्रण गर्न सक्छ, निर्देशनहरू पालना गर्न सक्छ, र स्नायु प्रणालीले राम्ररी काम गरिरहेको छ कि छैन भनेर परीक्षण गर्छ।

अब यी प्रत्येक खण्डलाई कसरी स्कोर गर्ने हेरौं।

प्रतिक्रिया कसरी जाँच गर्ने र विशेषता स्कोर
१. आँखाको प्रतिक्रिया (E)
स्वतःस्फूर्त रूपमा केही नगरी, बिरामीले स्वाभाविक रूपमा आफ्नो आँखा खुला राख्छ। ४
कुरा गर्दा जब उनीहरूको नाम बोलाइन्छ वा केही सुनिन्छ तब उनीहरूको आँखा खुल्छ। ३
दुखाइ/दबाबमा जब औंलाको नङलाई हल्का थिचिन्छ (दबाब दिइन्छ), आँखा खुल्छ। २
कुनै प्रतिक्रिया छैन। आँखा खोल्ने कुनै उपाय छैन। १
२. मौखिक प्रतिक्रिया (V)
बुझेर उनीहरू को हुन्, कहाँ छन्, र उनीहरूको दिन कस्तो छ भनेर सोध्दा उनीहरूले सटीक जवाफ दिन्छन्। ५
अलमल्लमा परेर तिनीहरू कुरा गरिरहेका छन्, तर तिनीहरूलाई ठ्याक्कै थाहा छैन कि तिनीहरू कहाँ छन् वा के भयो। तिनीहरू अलमल्लमा परेर कुरा गरिरहेका छन्। ४
अनुपयुक्त शब्दहरू तिनीहरू बोल्छन्, तर सोधिएको प्रश्नसँग पूर्णतया अप्रासंगिक हुने अर्थहीन शब्दहरू बोल्छन्। ३
बुझ्न नसकिने आवाजहरूतिनीहरू शब्दहरू उच्चारण गर्दैनन्, तर केवल कराउने जस्ता अर्थहीन आवाजहरू निकाल्छन्। २
कुनै प्रतिक्रिया छैन। कुनै आवाज निकाल्दैन। १
३. मोटर प्रतिक्रिया (M)
निर्देशनहरू पालना गर्दै "आफ्नो हात उठाउनुहोस्" र "आफ्नो जिब्रो बाहिर निकाल्नुहोस्" जस्ता सरल निर्देशनहरू ठ्याक्कै पालना गरिन्छ। ६
पीडामा ध्यान केन्द्रित गर्दै शरीरको कुनै भागमा थिच्दा, व्यक्तिले दुखेको ठाउँलाई छुन वा हटाउने प्रयास गर्छ। ५
पीडाबाट छुटकारा पाउने दुखेको ठाउँ छुने प्रयास गर्नुको सट्टा, तिनीहरू पीडाबाट आफूलाई टाढा राख्ने प्रयास गर्छन्। ४
अप्राकृतिक झुकाइ दुखाइको प्रतिक्रियामा, हातखुट्टाहरू अस्वाभाविक रूपमा छातीतिर झुक्छन्। ३
अप्राकृतिक स्ट्रेचिङ दुखाइको प्रतिक्रियामा, हातखुट्टाहरू अस्वाभाविक रूपमा सीधा र तन्किन्छन्। २
कुनै प्रतिक्रिया छैन। शरीरको कुनै चाल छैन।१

GCS-P भनिने नयाँ विधि के हो?

हालसालै, GCS प्रणालीलाई थप विकसित गरिएको छ र GCS-P नामक नयाँ सुविधा थपिएको छ। यहाँ, 'P' अक्षरले 'पुपिल' लाई जनाउँछ, जसको अर्थ आँखाको नानी हो। प्रकाशमा नानीको प्रतिक्रियाले मस्तिष्कको कार्यको बारेमा धेरै कुरा बताउन सक्छ। त्यसैले, यसलाई GCS स्कोरसँगै पनि हेरिन्छ।

  • अंक ०: दुवै आँखामा रहेका कालो घेराहरूले प्रकाशलाई प्रतिक्रिया दिन्छन्।
  • अंक १: एउटा आँखाले मात्र प्रतिक्रिया दिन्छ।
  • अंक २: दुवै आँखामा कुनै प्रतिक्रिया छैन।

यो स्कोर अघिल्लो GCS स्कोरबाट घटाइन्छ । अर्थात्, यदि GCS स्कोर ३ छ र दुवै आँखामा कुनै प्रतिक्रिया छैन (स्कोर २), GCS-P स्कोर १ (३ - २ = १) हुन्छ। यसको अर्थ बिरामी धेरै गहिरो कोमामा छ।

संकेतहरूले के भन्छन्?

GCS स्कोरहरूको योगले बिरामीको अवस्थाको मोटामोटी अनुमान प्रदान गर्न सक्छ।

  • अधिकतम स्कोर १५ हो। (E4 + V5 + M6 = १५)। यसको अर्थ बिरामी पूर्ण रूपमा सचेत छ, राम्रोसँग बोल्छ र आफ्नो वरपरको वातावरणको बारेमा सचेत छ।
  • सबैभन्दा कम स्कोर ३ हो। (E1 + V1 + M1 = ३)। यसको अर्थ बिरामी गहिरो कोमामा छ, प्रतिक्रियाहीन छ।

सामान्यतया, ८ वा सोभन्दा कम GCS स्कोरलाई कोमा मानिन्छ। स्कोर जति कम हुन्छ, अवस्था त्यति नै गम्भीर हुन्छ।

टाउकोमा लागेको चोटपटकमा, चोटपटकको गम्भीरतालाई GCS स्कोर अनुसार वर्गीकृत गरिन्छ।

  • स्कोर १३-१५: हल्का दर्दनाक मस्तिष्क चोट - जस्तै कन्कसन।
  • स्कोर ९-१२: मध्यम TBI।
  • स्कोर ३-८: गम्भीर क्षयरोग।

मेरो बच्चाको GCS स्कोरको बारेमा मलाई के थाहा हुनुपर्छ?

यदि तपाईंको परिवारको कुनै सदस्य वा साथी अस्पतालमा भर्ना भएको छ र डाक्टरहरूले GCS स्कोरको बारेमा कुरा गरिरहेका छन् भने, नआत्तिनुहोस् र यी कुराहरू मनमा राख्नुहोस्।

  • यो केवल एक स्कोर मात्र होइन। GCS स्कोरले बिरामीको अवस्थाको मोटामोटी अनुमान दिन्छ, तर यसको पछाडि धेरै जानकारी लुकेको छ। त्यसैले, स्कोर मात्र सुन्नुको सट्टा, बिरामीको अवस्थाको पूर्ण तस्वीर प्राप्त गर्न आफ्नो डाक्टरसँग कुरा गर्नुहोस् ।
  • GCS सधैं प्रयोग गर्न सकिँदैन। केही अवस्थामा, GCS स्कोरहरू सही रूपमा मापन गर्न सकिँदैन। उदाहरणका लागि, यदि कसैलाई सास फेर्न मद्दत गर्न भेन्टिलेटरमा जडान गरिएको छ भने, बोली प्रतिक्रियाहरू मापन गर्न सकिँदैन। साथै, यदि आँखामा चोट लागेको छ भने, आँखा प्रतिक्रियाहरू देख्न सकिँदैन।
  • रोगको पूर्वानुमान गर्न GCS मात्र प्रयोग गरिने उपकरण होइन। यद्यपि डाक्टरहरूले बिरामीको रोगको पूर्वानुमान गर्न GCS स्कोरहरू प्रयोग गर्छन्, तिनीहरू यसलाई एक्लै हेर्दैनन्। तिनीहरूले CT स्क्यान जस्ता अन्य परीक्षणहरू र बिरामीको समग्र स्वास्थ्यलाई पनि विचार गर्छन्।

घर लैजाने सन्देश

  • ग्लासगो कोमा स्केल (GCS) एक अन्तर्राष्ट्रिय रूपमा स्वीकृत स्कोरिङ प्रणाली हो जसले व्यक्तिको चेतना मापन गर्दछ।
  • यसले आँखा, बोली र शरीरको चाल मार्फत प्रतिक्रियाहरूको परीक्षण गर्छ।
  • स्कोर ३ (गहिरो कोमा) देखि १५ (पूर्ण चेतना) सम्म हुन्छ। ८ वा सोभन्दा कम स्कोरलाई गम्भीर मानिन्छ।
  • नियमित रूपमा GCS स्कोर जाँच गरेर, डाक्टरहरूले बिरामीको अवस्था सुधार हुँदैछ वा बिग्रँदैछ भनेर बुझ्न सक्छन्।
  • यदि तपाईंले आफ्नो प्रियजनको GCS स्कोरको बारेमा थाहा पाउनुभयो भने, केवल संख्याको बारेमा चिन्ता नगर्नुहोस्। सधैं आफ्नो डाक्टरसँग कुरा गर्नुहोस् र पूर्ण स्थिति स्पष्ट रूपमा बुझ्नुहोस्।
❓ FAQ

Frequently Asked Medical Questions (FAQ)

Evidence-based clinical answers to common patient questions

GCS-P भनिने नयाँ विधि के हो?

हालसालै, GCS प्रणालीलाई थप विकसित गरिएको छ र GCS-P नामक नयाँ सुविधा थपिएको छ। यहाँ, 'P' अक्षरले 'पुपिल' लाई जनाउँछ, जसको अर्थ आँखाको नानी हो। प्रकाशमा नानीको प्रतिक्रियाले मस्तिष्कको कार्यको बारेमा धेरै कुरा बताउन सक्छ। त्यसैले, यसलाई GCS स्कोरसँगै पनि हेरिन्छ।

  • अंक ०: दुवै आँखामा रहेका कालो घेराहरूले प्रकाशलाई प्रतिक्रिया दिन्छन्।
  • अंक १: एउटा आँखाले मात्र प्रतिक्रिया दिन्छ।
  • अंक २: दुवै आँखामा कुनै प्रतिक्रिया छैन।

यो स्कोर अघिल्लो GCS स्कोरबाट घटाइन्छ । अर्थात्, यदि GCS स्कोर ३ छ र दुवै आँखामा कुनै प्रतिक्रिया छैन (स्कोर २), GCS-P स्कोर १ (३ - २ = १) हुन्छ। यसको अर्थ बिरामी धेरै गहिरो कोमामा छ।

🔍 Search Keywords: glasgow coma scale gcs • glasgow coma scale gcs symptoms • glasgow coma scale gcs causes and treatment • glasgow coma scale gcs sri lanka • डाक्टरहरूले 'चेतना' मापन गर्ने GCS विधि (ग्लासगो कोमा स्केल) बारे जानौं।

🩺 Articles For You

के तपाईंलाई पेल्भिक एक्स-रे देखि डर लाग्छ? अब यो कुरा स्पष्ट पारौं!

के एस्ट्रोजेन हर्मोनले क्यान्सरलाई 'निषेचन' गर्छ? (एस्ट्रोजेन-निर्भर क्यान्सर) आउनुहोस् पक्का पत्ता लगाऔं!

सेन्टिनेल नोड बायोप्सी भनेको के हो? क्यान्सरका बिरामीहरूको लागि यो किन महत्त्वपूर्ण छ?

टेस्टिकुलर अल्ट्रासाउन्ड - के यो डराउनुपर्ने कुरा हो? आउनुहोस् पत्ता लगाऔं।

TEE (ट्रान्सेसोफेजियल इकोकार्डियोग्राम) बारे जानौं, यो एक विशेष परीक्षण हो जसले तपाईंको मुटुलाई नजिकबाट हेर्छ।

के तपाईंलाई पनि बिहान रगतमा चिनीको मात्रा बढी हुन्छ? के यो सोमोगी प्रभावको कारणले हुन सक्छ?

💬 Patient Questions & Comments (0)

Have a question or experience to share? Post a comment or reply to other readers below.

🛡️ Plain Text Only • No Links
👤

No comments yet. Be the first to share your question or experience below.

⚠️ Important: Medical articles and information on Nirogi Lanka are strictly for educational and awareness purposes and do not substitute professional medical advice, diagnosis, or treatment. Always consult a qualified physician for any medical concerns.