Skip to main content
🎂 — | ♂/♀ M/F | ⚖️ — kg | 📏 — cm | BMI — | 👟 —
⚡ 88%
🩺 ଡାକ୍ତରୀ ପରୀକ୍ଷା |

ଆସନ୍ତୁ କେବଳ GCS ପଦ୍ଧତି ବିଷୟରେ ଜାଣିବା ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଡାକ୍ତରମାନେ 'ଚେତନା' ମାପ କରନ୍ତି (ଗ୍ଲାସଗୋ କୋମା ସ୍କେଲ୍)

MBBS
Medically Reviewed by MBBS ✓ Medically Reviewed
📅 Updated: Jul 15, 2026 • ⏱ 7 min read • ସମ୍ପାଦକୀୟ ନୀତି
ଆସନ୍ତୁ କେବଳ GCS ପଦ୍ଧତି ବିଷୟରେ ଜାଣିବା ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଡାକ୍ତରମାନେ 'ଚେତନା' ମାପ କରନ୍ତି (ଗ୍ଲାସଗୋ କୋମା ସ୍କେଲ୍)
Table of Contents ▾

ଦୁର୍ଘଟଣା ପରେ କାହାକୁ ଡାକ୍ତରଖାନାକୁ ଅଣାଗଲେ ଡାକ୍ତରମାନେ "GCS ସ୍କୋର କ'ଣ?" ବୋଲି ପଚାରିବାର ଆପଣ କେବେ ଦେଖିଛନ୍ତି କି? କିମ୍ବା ଯେତେବେଳେ କେହି ଚେତାଶୂନ୍ୟ ହୋଇଯାଆନ୍ତି, ସେମାନେ କୁହନ୍ତି, "GCS କମ ଅଛି"? ଆପଣ ମଧ୍ୟ ଭାବୁଥିବେ ଯେ ଏହି GCS କ'ଣ ଏବଂ ଏହା କ'ଣ ମାପ କରେ। ଏହା ପ୍ରକୃତରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ତେଣୁ ଆଜି, ଆସନ୍ତୁ ଏହା ବିଷୟରେ ବହୁତ ସରଳ ଭାବରେ ଆଲୋଚନା କରିବା, ଯେପରି ଆପଣ ବୁଝିପାରିବେ।

⚡ Interactive Clinical Tool
⚖️

BMI Calculator

Know your body mass index (BMI) and weight classification

Open Interactive Calculator →

GCS ର ସରଳ ଅର୍ଥ କ'ଣ?

ସରଳ ଭାଷାରେ କହିବାକୁ ଗଲେ, ଗ୍ଲାସଗୋ କୋମା ସ୍କେଲ୍ (GCS) ହେଉଛି ଏକ ସ୍କୋରିଂ ସିଷ୍ଟମ୍ ଯାହା ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଚେତନା ସ୍ତରକୁ ମାପ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରେ। ପରୀକ୍ଷା ଗ୍ରେଡ୍ କରିବା ପରି, ଏହା ଡାକ୍ତରମାନଙ୍କୁ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି କେତେ ଜାଗ୍ରତ, ତାଙ୍କ ପରିବେଶ ପ୍ରତି କେତେ ସଚେତନ ଏବଂ ସରଳ ନିର୍ଦ୍ଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ କେତେ ଭଲ ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରନ୍ତି ତାହା ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦିଏ।

ଏହି ପଦ୍ଧତି ପ୍ରଥମେ 1974 ମସିହାରେ ସ୍କଟଲ୍ୟାଣ୍ଡର ଗ୍ଲାସଗୋ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ଏକ ଗୋଷ୍ଠୀ ଦ୍ୱାରା ବିକଶିତ ହୋଇଥିଲା। ସେଥିପାଇଁ ଏହାକୁ ଏହାର ନାମ ଦିଆଯାଇଛି। ଯଦିଓ ନାମରେ "କୋମା" ଶବ୍ଦ ଅଛି, ଆଜି ଏହା ବିଶ୍ୱରେ ଗୃହୀତ ମୁଖ୍ୟ ପଦ୍ଧତି ପାଲଟିଛି, କେବଳ କୋମାରେ ନୁହେଁ, ବରଂ ଚେତନା ଦୁର୍ବଳ ହୋଇପାରେ ବୋଲି ଯେକୌଣସି ପରିସ୍ଥିତିରେ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବହୃତ ହୁଏ।

ଚିକିତ୍ସା ଶାସ୍ତ୍ରରେ 'ଚେତନା' କ'ଣ?

ତିନୋଟି ମୁଖ୍ୟ ଜିନିଷ ପୂରଣ ହେଲେ ଆମେ 'ସଚେତନ' କହିଥାଉ। ଯେତେବେଳେ ଜଣେ ଡାକ୍ତର ଆପଣଙ୍କର ଚେତନା ମାପ କରନ୍ତି, ସେମାନେ ଏହି ତିନୋଟି ଜିନିଷ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଅନ୍ତି।

କଥାଟି ସରଳ ବ୍ୟାଖ୍ୟା
ଜାଗ୍ରତ ରହିବା (ଜାଗ୍ରତ) ଏହା କେବଳ ନିଦରୁ ଉଠିବା ପରି ନୁହେଁ। ଯେତେବେଳେ କେହି ତୁମ ସହିତ କଥା ହୁଅନ୍ତି, କିମ୍ବା ଯେତେବେଳେ ତୁମେ ତୁମର ଶରୀରକୁ ଚାପୁଡ଼ା ମାରୁଛ, ତୁମେ ଉଠିପାରିବ। ତୁମେ ଏପରି କୋମାରେ ଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଉଠାଇ ପାରିବ ନାହିଁ।
ଆଲର୍ଟ ଆପଣଙ୍କ ଚାରିପାଖରେ କ’ଣ ଘଟୁଛି ଏବଂ କିଏ କହୁଛି, ତାହା ବୁଝିବାର କ୍ଷମତା।
ସ୍ଥାନ-ସମୟ-ବ୍ୟକ୍ତି ବୁଝାମଣା (ପ୍ରେରିତ) ତୁମେ କେଉଁଠି ଏବଂ ସମୟ ବିଷୟରେ ସଚେତନ, ଯେପରିକି ତୁମେ କିଏ, ତୁମେ କେଉଁଠି, କେଉଁ ଦିନ, ଏବଂ କେଉଁ ସମୟ।

GCS କେବେ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ?

ଡାକ୍ତରମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଉଥିବା ସ୍ନାୟୁ ପରୀକ୍ଷାର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶ ହେଉଛି GCS। ଏହା ବିଶେଷକରି ଯେଉଁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି ଚେତାଶୂନ୍ୟ ହୋଇପାରନ୍ତି, ସେଠାରେ ବ୍ୟବହୃତ ହୁଏ।

  • ମୁଣ୍ଡ ଆଘାତ: GCS ସାଧାରଣ ଆଘାତ ଭଳି ଆଘାତ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଗୁରୁତର ଆଘାତପ୍ରାପ୍ତ ମସ୍ତିଷ୍କ ଆଘାତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସବୁକିଛି ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ହୁଏ। ଦୁର୍ଘଟଣା ପରେ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ETU (ଜରୁରୀକାଳୀନ ଚିକିତ୍ସା ୟୁନିଟ୍) କୁ ଅଣାଯିବା ସମୟରେ ଡାକ୍ତରମାନେ GCS ସ୍କୋରକୁ ମୁଖ୍ୟତଃ ଦେଖନ୍ତି।
  • ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଚିକିତ୍ସା ଅବସ୍ଥା: ଏପରି ମଧ୍ୟ ପରିସ୍ଥିତି ଅଛି ଯେଉଁଠାରେ ଦୁର୍ଘଟଣା ବିନା ମଧ୍ୟ ଚେତାଶୂନ୍ୟତା ହୋଇପାରେ। ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ:
  • ଅତ୍ୟଧିକ କମ୍ ରକ୍ତ ଶର୍କରା (ହାଇପୋଗ୍ଲାଇସେମିଆ)
  • ଝାଡ଼ାବାନ୍ତି ପରେ
  • ବିଷାକ୍ତକରଣ

ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ: ଯଦି କେହି ବିଷ ଖାଇଦିଏ କିମ୍ବା ଭୁଲବଶତଃ ଏହାକୁ ଖାଇଦିଏ, ତେବେ ତୁରନ୍ତ ଡାକ୍ତରୀ ପରାମର୍ଶ ନେବା ଉଚିତ। ଶୀଘ୍ର ପରାମର୍ଶ ପାଇଁ ଆପଣ କଲମ୍ବୋ ନ୍ୟାସନାଲ ହସ୍ପିଟାଲରେ ଥିବା ନ୍ୟାସନାଲ ପଏଜନସ୍ ଇନଫର୍ମେସନ୍ ସେଣ୍ଟରକୁ କଲ୍ କରିପାରିବେ।

GCS ସ୍କୋରିଂର 3ଟି ମୁଖ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ର କ’ଣ?

ତିନୋଟି ମୁଖ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ରୋଗୀଙ୍କ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଉପରେ ଆଧାର କରି ଡାକ୍ତର ଏକ GCS ସ୍କୋର ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରନ୍ତି। ଏହି ତିନୋଟି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଏକାଠି ଯୋଡି ମୋଟ GCS ସ୍କୋର ଗଣନା କରାଯାଏ।

୧. ଆଖି ପ୍ରତିକ୍ରିୟା (E): ଏହା ମୁଖ୍ୟତଃ ବ୍ୟକ୍ତି କେତେ ଜାଗ୍ରତ ଏବଂ ସତର୍କ ତାହା ମାପେ।

2. ମୌଖିକ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା (V): ଏହା ମସ୍ତିଷ୍କର କାର୍ଯ୍ୟ ଯେପରିକି ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଚିନ୍ତା କ୍ଷମତା, ସ୍ମୃତି ଏବଂ ତାଙ୍କ ଚାରିପାଖର ବିଶ୍ୱ ପ୍ରତି ସଚେତନତା ପରୀକ୍ଷା କରେ।

3. ମୋଟର ପ୍ରତିକ୍ରିୟା (M): ଏହା ମସ୍ତିଷ୍କ ମାଂସପେଶୀକୁ କେତେ ଭଲ ଭାବରେ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିପାରିବ, ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ପାଳନ କରିପାରିବ ଏବଂ ସ୍ନାୟୁ ପ୍ରଣାଳୀ ଠିକ୍ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି କି ନାହିଁ ତାହା ପରୀକ୍ଷା କରେ।

ଏବେ ଦେଖିବା ଏହି ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିଭାଗକୁ କିପରି ସ୍କୋର କରିବେ।

ପ୍ରତିକ୍ରିୟା କିପରି ଯାଞ୍ଚ କରିବେ ଏବଂ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ସ୍କୋର୍‌
୧. ଆଖି ପ୍ରତିକ୍ରିୟା (E)
ସ୍ୱତଃସ୍ଫୂର୍ତ୍ତ ଭାବରେ କିଛି ନକରି, ରୋଗୀ ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବରେ ଆଖି ଖୋଲା ରଖେ। ୪
ଯେତେବେଳେ କଥା ହୁଏ ଯେତେବେଳେ ସେମାନଙ୍କ ନାମ ଡକାଯାଏ କିମ୍ବା କିଛି ଶୁଣାଯାଏ, ସେମାନେ ଆଖି ଖୋଲିଦିଅନ୍ତି। 3
ଯନ୍ତ୍ରଣା/ଚାପ ପାଇଁ ଯେତେବେଳେ ନଖକୁ ହାଲୁକା ଭାବରେ ଦବାଯାଏ (ଚାପ ପ୍ରୟୋଗ କରାଯାଏ), ଆଖି ଖୋଲିଯାଏ। ୨
କୌଣସି ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ନାହିଁ। ଆଖି ଖୋଲିବାର କୌଣସି ଉପାୟ ନାହିଁ। ୧
2. ମୌଖିକ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା (V)
ବୁଝାମଣା ସହିତ ଯେତେବେଳେ ସେମାନଙ୍କୁ ପଚରାଯାଏ ଯେ ସେମାନେ କିଏ, କେଉଁଠି ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଦିନ କିପରି, ସେମାନେ ସଠିକ୍ ଉତ୍ତର ଦିଅନ୍ତି। 5
ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱରେ ସେମାନେ କଥା ହେଉଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ସେମାନେ ଠିକ୍ ଭାବରେ ଜାଣି ନାହାଁନ୍ତି ଯେ ସେମାନେ କେଉଁଠି ଅଛନ୍ତି କିମ୍ବା କ'ଣ ଘଟିଛି। ସେମାନେ ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱରେ କଥା ହେଉଛନ୍ତି। ୪
ଅନୁପଯୁକ୍ତ ଶବ୍ଦ ସେମାନେ କଥା କୁହନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ସେମାନେ ଅର୍ଥହୀନ ଶବ୍ଦ କୁହନ୍ତି ଯାହା ପଚରାଯାଉଥିବା ପ୍ରଶ୍ନ ପାଇଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅପ୍ରାସଙ୍ଗିକ। 3
ଦୁର୍ବୋଧ୍ୟ ଶବ୍ଦସେମାନେ ଶବ୍ଦ ଉଚ୍ଚାରଣ କରନ୍ତି ନାହିଁ, କେବଳ ଆର୍ତ୍ତନାଦ ପରି ଅର୍ଥହୀନ ଶବ୍ଦ କରନ୍ତି। ୨
କୌଣସି ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ନାହିଁ। କୌଣସି ଶବ୍ଦ କରୁନାହିଁ। ୧
3. ମୋଟର ପ୍ରତିକ୍ରିୟା (M)
ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଅନୁସରଣ କରିବା "ହାତ ଉଠାଇବା" ଏବଂ "ଜିଭ ବାହାର କରିବା" ଭଳି ସରଳ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀକୁ ସଠିକ୍ ଭାବରେ ପାଳନ କରାଯାଏ। 6
ଯନ୍ତ୍ରଣା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଯେତେବେଳେ ଶରୀରର କୌଣସି ଅଂଶ ଚାପି ଦିଆଯାଏ, ବ୍ୟକ୍ତି ଯନ୍ତ୍ରଣାଦାୟକ ସ୍ଥାନକୁ ଛୁଇଁବାକୁ କିମ୍ବା ବାହାର କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରନ୍ତି। 5
ଯନ୍ତ୍ରଣାରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇବା ଯନ୍ତ୍ରଣାଦାୟକ ସ୍ଥାନକୁ ଛୁଇଁବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ, ସେମାନେ ଯନ୍ତ୍ରଣାଠାରୁ ନିଜକୁ ଦୂରେଇ ରଖିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରନ୍ତି। ୪
ଅସ୍ୱାଭାବିକ ବଙ୍କା ଯନ୍ତ୍ରଣାର ପ୍ରତିକ୍ରିୟାରେ, ଅଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକ ଅସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବରେ ଛାତି ଆଡ଼କୁ ବଙ୍କା ହୋଇଯାଏ। 3
ଅସ୍ୱାଭାବିକ ଷ୍ଟ୍ରେଚିଂ ଯନ୍ତ୍ରଣାର ପ୍ରତିକ୍ରିୟାରେ, ଅଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକ ଅସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବରେ ସିଧା ଏବଂ ପ୍ରସାରିତ ହୁଏ। ୨
କୌଣସି ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ନାହିଁ। ଶରୀରର କୌଣସି ଗତି ନାହିଁ।୧

GCS-P ନାମକ ନୂତନ ପଦ୍ଧତି କ'ଣ?

ସମ୍ପ୍ରତି, GCS ସିଷ୍ଟମକୁ ଆହୁରି ବିକଶିତ କରାଯାଇଛି ଏବଂ GCS-P ନାମକ ଏକ ନୂତନ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ଯୋଡାଯାଇଛି। ଏଠାରେ, 'P' ଅକ୍ଷର 'ପିଉପିଲ୍' ପାଇଁ ବୁଝାଏ, ଯାହାର ଅର୍ଥ ଆଖିର ପିଉପିଲ୍ । ଆଲୋକ ପ୍ରତି ପିଉପିଲ୍‌ର ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ମସ୍ତିଷ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ବିଷୟରେ ବହୁତ କିଛି କହିପାରେ। ତେଣୁ, ଏହାକୁ GCS ସ୍କୋର ସହିତ ମଧ୍ୟ ଦେଖାଯାଏ।

  • ସ୍କୋର ୦: ଉଭୟ ଆଖିରେ ଥିବା କଳା ବଳୟ ଆଲୋକକୁ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଦିଏ।
  • ସ୍କୋର ୧: କେବଳ ଗୋଟିଏ ଆଖି ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଦିଏ।
  • ସ୍କୋର ୨: ଉଭୟ ଆଖିରେ କୌଣସି ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ନାହିଁ।

ଏହି ସ୍କୋରକୁ ପୂର୍ବ GCS ସ୍କୋରରୁ ବିୟୋଗ କରାଯାଇଛି । ଅର୍ଥାତ୍, ଯଦି GCS ସ୍କୋର 3 ହୁଏ ଏବଂ ଉଭୟ ଆଖିରେ କୌଣସି ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ନାହିଁ (ସ୍କୋର 2), ତେବେ GCS-P ସ୍କୋର 1 (3 - 2 = 1) ହେବ। ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ରୋଗୀ ବହୁତ ଗଭୀର କୋମାରେ ଅଛନ୍ତି।

ସଙ୍କେତଗୁଡ଼ିକ କ'ଣ କୁହନ୍ତି?

GCS ସ୍କୋରର ସମଷ୍ଟି ରୋଗୀଙ୍କ ଅବସ୍ଥା ବିଷୟରେ ଏକ ମୋଟାମୋଟି ଧାରଣା ଦେଇପାରିବ।

  • ସର୍ବାଧିକ ସ୍କୋର ହେଉଛି 15। (E4 + V5 + M6 = 15)। ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ରୋଗୀ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସଚେତନ, ଭଲ ଭାବରେ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରନ୍ତି ଏବଂ ତାଙ୍କ ପାରିପାର୍ଶ୍ବିକ ଅବସ୍ଥା ବିଷୟରେ ଅବଗତ।
  • ସର୍ବନିମ୍ନ ସ୍କୋର ହେଉଛି 3। (E1 + V1 + M1 = 3)। ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ରୋଗୀ ଗଭୀର କୋମାରେ ଅଛି, ପ୍ରତିକ୍ରିୟାହୀନ।

ସାଧାରଣତଃ, 8 କିମ୍ବା ତା’ଠାରୁ କମ୍ GCS ସ୍କୋରକୁ କୋମା ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଏ। ସ୍କୋର ଯେତେ କମ୍ ହେବ, ଅବସ୍ଥା ସେତେ ଗମ୍ଭୀର ହେବ।

ମୁଣ୍ଡ ଆଘାତରେ, ଆଘାତର ଗମ୍ଭୀରତାକୁ GCS ସ୍କୋର ଅନୁସାରେ ବର୍ଗୀକୃତ କରାଯାଏ।

  • ସ୍କୋର ୧୩-୧୫: ସାମାନ୍ୟ ଆଘାତଜନକ ମସ୍ତିଷ୍କ ଆଘାତ - ଯେପରିକି ଆଘାତ।
  • ସ୍କୋର ୯-୧୨: ମଧ୍ୟମ ଟିବିଆଇ।
  • ସ୍କୋର 3-8: ଗମ୍ଭୀର ଟିବିଆଇ।

ମୋ ପିଲାର GCS ସ୍କୋର ବିଷୟରେ ମୁଁ କ’ଣ ଜାଣିବା ଉଚିତ?

ଯଦି ଆପଣଙ୍କର ପରିବାରର କୌଣସି ସଦସ୍ୟ କିମ୍ବା ବନ୍ଧୁ ହସ୍ପିଟାଲରେ ଭର୍ତ୍ତି ହୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଡାକ୍ତରମାନେ GCS ସ୍କୋର ବିଷୟରେ କହୁଛନ୍ତି, ତେବେ ଭୟଭୀତ ହୁଅନ୍ତୁ ନାହିଁ ଏବଂ ଏହି କଥାଗୁଡ଼ିକୁ ମନେ ରଖନ୍ତୁ।

  • ଏହା କେବଳ ଏକ ସ୍କୋର ନୁହେଁ। ଯଦିଓ GCS ସ୍କୋର ରୋଗୀଙ୍କ ଅବସ୍ଥା ବିଷୟରେ ଏକ ମୋଟାମୋଟି ଧାରଣା ଦିଏ, ଏହା ପଛରେ ବହୁତ ସୂଚନା ରହିଛି। ତେଣୁ, କେବଳ ସ୍କୋର ଶୁଣିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ, ରୋଗୀଙ୍କ ଅବସ୍ଥାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଚିତ୍ର ପାଇବା ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କ ଡାକ୍ତରଙ୍କ ସହ କଥା ହୁଅନ୍ତୁ ।
  • GCS ସବୁବେଳେ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ। କିଛି କ୍ଷେତ୍ରରେ, GCS ସ୍କୋରଗୁଡ଼ିକୁ ସଠିକ୍ ଭାବରେ ମାପ କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ। ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ଯଦି କାହାକୁ ନିଶ୍ୱାସ ନେବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଭେଣ୍ଟିଲେଟର ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ କରାଯାଏ, ତେବେ କଥା ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ମାପ କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ। ଏହା ସହିତ, ଯଦି ଆଖି ଆଘାତପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇଛି, ତେବେ ଆଖି ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଦେଖାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ।
  • ପୂର୍ବାନୁମାନ ପୂର୍ବାନୁମାନ କରିବା ପାଇଁ GCS ଏକମାତ୍ର ଉପକରଣ ନୁହେଁ। ଯଦିଓ ଡାକ୍ତରମାନେ ରୋଗୀର ପୂର୍ବାନୁମାନ ପୂର୍ବାନୁମାନ କରିବା ପାଇଁ GCS ସ୍କୋର ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତି, ସେମାନେ ଏହାକୁ କେବଳ ଦେଖନ୍ତି ନାହିଁ। ସେମାନେ CT ସ୍କାନ ଭଳି ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପରୀକ୍ଷା ଏବଂ ରୋଗୀର ସାମଗ୍ରିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକୁ ମଧ୍ୟ ବିଚାର କରନ୍ତି।

ଘରକୁ ନେଇଯିବା ମେସେଜ୍

  • ଗ୍ଲାସଗୋ କୋମା ସ୍କେଲ୍ (GCS) ହେଉଛି ଏକ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ଗୃହୀତ ସ୍କୋରିଂ ସିଷ୍ଟମ ଯାହା ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଚେତନା ମାପିଥାଏ।
  • ଏହା ଆଖି, କଥାବାର୍ତ୍ତା ଏବଂ ଶରୀର ଗତିବିଧି ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ପରୀକ୍ଷା କରେ।
  • ସ୍କୋର 3 (ଗଭୀର କୋମା) ରୁ 15 (ପୂର୍ଣ୍ଣ ଚେତନା) ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ହୋଇଥାଏ। 8 କିମ୍ବା ତା’ଠାରୁ କମ୍ ସ୍କୋରକୁ ଗମ୍ଭୀର ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଏ।
  • ନିୟମିତ ଭାବରେ GCS ସ୍କୋର ଯାଞ୍ଚ କରି, ଡାକ୍ତରମାନେ ବୁଝିପାରିବେ ଯେ ରୋଗୀଙ୍କ ଅବସ୍ଥା ସୁଧୁରୁଛି ନା ଖରାପ ହେଉଛି।
  • ଯଦି ଆପଣ କୌଣସି ପ୍ରିୟଜନଙ୍କ GCS ସ୍କୋର ବିଷୟରେ ଜାଣିପାରନ୍ତି, ତେବେ କେବଳ ସଂଖ୍ୟା ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତୁ ନାହିଁ। ସର୍ବଦା ଆପଣଙ୍କ ଡାକ୍ତରଙ୍କ ସହ କଥା ହୁଅନ୍ତୁ ଏବଂ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ବୁଝନ୍ତୁ।
❓ FAQ

Frequently Asked Medical Questions (FAQ)

Evidence-based clinical answers to common patient questions

GCS-P ନାମକ ନୂତନ ପଦ୍ଧତି କ'ଣ?

ସମ୍ପ୍ରତି, GCS ସିଷ୍ଟମକୁ ଆହୁରି ବିକଶିତ କରାଯାଇଛି ଏବଂ GCS-P ନାମକ ଏକ ନୂତନ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ଯୋଡାଯାଇଛି। ଏଠାରେ, 'P' ଅକ୍ଷର 'ପିଉପିଲ୍' ପାଇଁ ବୁଝାଏ, ଯାହାର ଅର୍ଥ ଆଖିର ପିଉପିଲ୍ । ଆଲୋକ ପ୍ରତି ପିଉପିଲ୍‌ର ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ମସ୍ତିଷ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ବିଷୟରେ ବହୁତ କିଛି କହିପାରେ। ତେଣୁ, ଏହାକୁ GCS ସ୍କୋର ସହିତ ମଧ୍ୟ ଦେଖାଯାଏ।

  • ସ୍କୋର ୦: ଉଭୟ ଆଖିରେ ଥିବା କଳା ବଳୟ ଆଲୋକକୁ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଦିଏ।
  • ସ୍କୋର ୧: କେବଳ ଗୋଟିଏ ଆଖି ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଦିଏ।
  • ସ୍କୋର ୨: ଉଭୟ ଆଖିରେ କୌଣସି ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ନାହିଁ।

ଏହି ସ୍କୋରକୁ ପୂର୍ବ GCS ସ୍କୋରରୁ ବିୟୋଗ କରାଯାଇଛି । ଅର୍ଥାତ୍, ଯଦି GCS ସ୍କୋର 3 ହୁଏ ଏବଂ ଉଭୟ ଆଖିରେ କୌଣସି ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ନାହିଁ (ସ୍କୋର 2), ତେବେ GCS-P ସ୍କୋର 1 (3 - 2 = 1) ହେବ। ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ରୋଗୀ ବହୁତ ଗଭୀର କୋମାରେ ଅଛନ୍ତି।

🔍 Search Keywords: glasgow coma scale gcs • glasgow coma scale gcs symptoms • glasgow coma scale gcs causes and treatment • glasgow coma scale gcs sri lanka • ଆସନ୍ତୁ କେବଳ GCS ପଦ୍ଧତି ବିଷୟରେ ଜାଣିବା ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଡାକ୍ତରମାନେ 'ଚେତନା' ମାପ କରନ୍ତି (ଗ୍ଲାସଗୋ କୋମା ସ୍କେଲ୍)

🩺 Articles For You

ତୁମେ କ’ଣ ପେଲଭିସ୍ ଏକ୍ସ-ରେକୁ ଭୟ କରୁଛ? ଆସନ୍ତୁ ଏହାକୁ ସିଧା ବୁଝିବା!

କ’ଣ ଇଷ୍ଟ୍ରୋଜେନ୍ ହରମୋନ୍ କର୍କଟକୁ 'ନିର୍ଭରଶୀଳ' କରିଥାଏ? (ଏଷ୍ଟ୍ରୋଜେନ୍-ନିର୍ଭରଶୀଳ କର୍କଟ) ଆସନ୍ତୁ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଜାଣିବା!

ସେଣ୍ଟିନେଲ୍ ନୋଡ୍ ବାୟୋପ୍ସି କ’ଣ? ଏହା କର୍କଟ ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ କାହିଁକି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ?

ଟେଷ୍ଟିକୁଲାର ଅଲ୍ଟ୍ରାସାଉଣ୍ଡ - ଏହା ଭୟଭୀତ ହେବାର କଥା କି? ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା।

ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା TEE (ଟ୍ରାନ୍ସେସୋଫେଜିଆଲ୍ ଇକୋକାର୍ଡିଓଗ୍ରାମ୍) ବିଷୟରେ, ଏହା ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପରୀକ୍ଷା ଯାହା ଆପଣଙ୍କ ହୃଦୟକୁ ନିକଟରୁ ଦେଖିଥାଏ।

ସକାଳେ ଆପଣଙ୍କର ମଧ୍ୟ ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା ପରିମାଣ ଅଧିକ ଥାଏ କି? ଏହା କ’ଣ ସୋମୋଗି ପ୍ରଭାବ ଯୋଗୁଁ ହୋଇପାରେ?

💬 Patient Questions & Comments (0)

Have a question or experience to share? Post a comment or reply to other readers below.

🛡️ Plain Text Only • No Links
👤

No comments yet. Be the first to share your question or experience below.

⚠️ Important: Medical articles and information on Nirogi Lanka are strictly for educational and awareness purposes and do not substitute professional medical advice, diagnosis, or treatment. Always consult a qualified physician for any medical concerns.