Skip to main content
🎂 — | ♂/♀ M/F | ⚖️ — kg | 📏 — cm | BMI — | 👟 —
⚡ 88%
🩺 সাধাৰণ আৰু প্ৰতিৰোধমূলক স্বাস্থ্য

আহকচোন Apgar Score ৰ কথা কওঁ, যিটো পৰীক্ষা আপোনাৰ শিশুৱে জন্মৰ পিছত পাৰ কৰে!

MBBS
Medically Reviewed by MBBS ✓ Medically Reviewed
📅 Updated: Jul 14, 2026 • ⏱ 8 min read • সম্পাদকীয় নীতি
আহকচোন Apgar Score ৰ কথা কওঁ, যিটো পৰীক্ষা আপোনাৰ শিশুৱে জন্মৰ পিছত পাৰ কৰে!
Table of Contents ▾

আপোনাৰ কণমানিটো এই পৃথিৱীলৈ অহাৰ বাবে আপুনি কিমান উৎসাহিত? আপোনাৰ সন্তান জন্ম হোৱাৰ পিছত কেইবাটাও পৰীক্ষা আছে যিবোৰ চিকিৎসক আৰু নাৰ্চে লগে লগে কৰে। ইয়াৰে এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ হৈছে Apgar Score ৷ এই শব্দটো আপুনি হয়তো আগতেও শুনিছে। গতিকে, আজি ইয়াৰ বিষয়ে সহজ, সহজে বুজিব পৰা ধৰণেৰে কথা কওঁ আহক। এইটো কেঁচুৱাটোক ভয় খুৱাব পৰা কথা নহয়, কেঁচুৱাটোৰ মংগলৰ প্ৰাৰম্ভিক ধাৰণা এটা ল'বলৈ এটা সৰু পৰীক্ষাহে ৷

⚡ Interactive Clinical Tool
⚖️

BMI Calculator

Know your body mass index (BMI) and weight classification

Open Interactive Calculator →

আপগাৰ স্ক’ৰ কি?

সহজ ভাষাত ক’বলৈ গ’লে এপগাৰ স্ক’ৰ হৈছে আপোনাৰ নৱজাত শিশুটিক জন্মৰ ঠিক পিছতেই দিয়া স্ক’ৰ। আপোনাৰ কেঁচুৱাটোৰ প্ৰথম "ৰিপ'ৰ্ট কাৰ্ড"ৰ দৰেই। কিন্তু ই আপোনাৰ শিশুটিৰ বুদ্ধিমত্তা বা ভৱিষ্যতৰ বিকাশৰ ভৱিষ্যদ্বাণী নকৰে। ইয়াক মূলতঃ আপোনাৰ শিশুটিৰ শৰীৰৰ মৌলিক কাৰ্য্যসমূহ জন্মৰ পিছত সঠিকভাৱে কাম কৰি আছে নে নাই আৰু তাৎক্ষণিক চিকিৎসাৰ প্ৰয়োজন আছে নে নাই সেইটো নিৰ্ণয় কৰিবলৈ ব্যৱহাৰ কৰা হয়।

এই পৰীক্ষা চিকিৎসক আৰু বিশেষজ্ঞৰ দ্বাৰা কৰা হয়। শিশুটি জন্ম হোৱাৰ এমিনিটৰ পিছত, আৰু পাঁচ মিনিটৰ পিছত আকৌ এই স্ক’ৰবোৰ দিয়ে। কেতিয়াবা যদি তেওঁলোকে অনুভৱ কৰে যে তেওঁলোকে কেঁচুৱাটোৰ অৱস্থাৰ প্ৰতি অলপ বেছি সাৱধান হ’ব লাগিব, তেন্তে তেওঁলোকে ১০, ১৫ বা ২০ মিনিটৰ পিছত এই পৰীক্ষা পুনৰাবৃত্তি কৰিব পাৰে।

আপুনি কেতিয়া এই কাম কৰে? কিয় তেনেকুৱা হৈছে?

আমি আগতে কোৱাৰ দৰে এই Apgar পৰীক্ষাটো মূলতঃ দুবাৰ কৰা হয়:

১) জন্মৰ প্ৰথম মিনিটৰ ভিতৰত: এই সময়ত আমি চাওঁ যে শিশুটি গৰ্ভৰ পৰা ওলাই অহাৰ লগে লগে এই নতুন পৰিৱেশৰ লগত কেনেকৈ খাপ খাই পৰিছে, আৰু ইয়াৰ শৰীৰৰ ব্যৱস্থাবোৰে কাম কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে নেকি। ইয়াৰ দ্বাৰা আমি বুজিব পাৰিম যে শিশুটিক তৎক্ষণাত কেনেধৰণৰ সহায়ৰ প্ৰয়োজন।

২) জন্মৰ ৫ মিনিট পিছত: এই সময়ত শিশুটিৰ অৱস্থা পুনৰ পৰীক্ষা কৰা হয়। বেছিভাগ কেঁচুৱাই প্ৰথম মিনিটতকৈ এতিয়া ভাল হৈছে। এই দ্বিতীয় পৰীক্ষাটোৱে শিশুটিয়ে পৰিৱেশৰ লগত কিমান ভালদৰে খাপ খাই পৰিছে আৰু কোনো বিশেষ যত্নৰ প্ৰয়োজন আছে নে নাই সেইটো মূল্যায়ন কৰে।

ভাবি চাওকচোন, আমি যেতিয়া হঠাৎ নতুন ঠাইলৈ গুচি যাওঁ, তেতিয়া আমাৰ লগত অভ্যস্ত হ’বলৈ অলপ সময় লাগে। কেঁচুৱাবোৰো একেই। মাকৰ গৰ্ভৰ উষ্ণতা আৰু নিৰাপত্তাৰ পৰা ওলাই আহিলে এই পৃথিৱীৰ লগত অভ্যস্ত হ’বলৈ কিছু সময় লাগে। সেইবাবেই আমি ১ আৰু ৫ মিনিটত চেক কৰো।

আপগাৰ পৰীক্ষাই প্ৰকৃততে কি জুখিব পাৰে?

এই কথাটো মনত ৰখাটো অতি সহজ। পাঁচটা আখৰ APGAR এই পাঁচটা কথা মনত ৰখাৰ একমাত্ৰ উপায়। এই আখৰবোৰৰ প্ৰতিটোৱেই এটা ইংৰাজী শব্দৰ বাবে থিয় দিছে। সিংহলী ভাষাত প্ৰতিটো বুজি লওঁ আহক :

১/ ক – চেহেৰা – শিশুৰ ছালৰ ৰং:

  • এইটো শিশুৰ ছালৰ ৰং পৰীক্ষা কৰিবলৈ কৰা হয় ৷ গোটেই শৰীৰটো এটা ধুনীয়া গোলাপী ৰঙৰ নেকি, নে কেৱল অংগবোৰ অলপ নীলা হৈ থকা শৰীৰটো গোলাপী, নে গোটেই শৰীৰটো নীলা নে শেঁতা?
  • এইটো কিয় গুৰুত্বপূৰ্ণ? ছালৰ ৰঙে শিশুটিৰ তেজ সঠিকভাৱে চলাচল কৰি আছে নে নাই আৰু তেজত পৰ্যাপ্ত পৰিমাণৰ অক্সিজেন পোৱা গৈছে নে নাই সেই কথা জানিব পাৰে। পৰ্যাপ্ত পৰিমাণৰ অক্সিজেন পোৱা শিশু সাধাৰণতে গোলাপী ৰঙৰ হয়।

২) পি – নাড়ী – শিশুৰ হৃদস্পন্দন :

  • ইয়াৰ দ্বাৰা শিশুৰ হৃদস্পন্দন জুখিব পাৰি। চিকিৎসক বা নাৰ্চে শিশুটিৰ বুকুত হাত ৰাখি বা ষ্টেথ'স্কোপ ব্যৱহাৰ কৰি এই পৰীক্ষা কৰিব ।
  • এইটো কিয় গুৰুত্বপূৰ্ণ? হৃদস্পন্দন জীৱনৰ এটা মৌলিক লক্ষণ। ই আপোনাক কয় যে আপোনাৰ শিশুটিৰ হৃদযন্ত্ৰ কিমান শক্তিশালী আৰু সুস্থ। যদি প্ৰতি মিনিটত ১০০ বিটতকৈ বেছি হয়, তেন্তে সেয়া বৰ ভাল। (এটা কেঁচুৱাৰ হৃদস্পন্দন আমাৰ তুলনাত বেছি দ্ৰুত।)

৩) G – Grimace response – বাহ্যিক উদ্দীপকৰ প্ৰতি সঁহাৰি (Reflexes):

  • ইয়াৰ বাবে শিশুৱে সামান্য পৰিমাণৰ উদ্দীপনাত কেনে প্ৰতিক্ৰিয়া প্ৰকাশ কৰে পৰ্যবেক্ষণ কৰাটো জড়িত। উদাহৰণস্বৰূপে, কেতিয়াবা আপুনি শিশুটিৰ হাত বা তলুৱাত লাহে লাহে চুমা খাব পাৰে, বা নাকৰ ওচৰত সৰু কিবা এটা কৰিব পাৰে (যেনে, মচিব পাৰে)।
  • এইটো কিয় গুৰুত্বপূৰ্ণ? যদি আপোনাৰ শিশুটিয়ে ভালদৰে কান্দিছে, হাঁচিছে, কাহছে বা অংগ-প্ৰত্যংগৰ পৰা আঁতৰি যাবলৈ চেষ্টা কৰিছে, তেন্তে ইয়াৰ অৰ্থ হ’ল তেওঁৰ ৰিফ্লেক্সে ভালদৰে কাম কৰি আছে। ইয়াৰ দ্বাৰা আপোনাৰ শিশুটিৰ স্নায়ুতন্ত্ৰ কিমান ভালদৰে কাম কৰি আছে তাৰ ধাৰণা ল’ব পাৰে।

৪/ ক – কাৰ্য্যকলাপ – পেশীৰ স্বৰ:

  • ইয়াৰ দ্বাৰা শিশুটিৰ অংগ-প্ৰত্যংগবোৰ কেনেকৈ গতি কৰে, পেশীৰ টোন আছে নে নাই, বা শৰীৰটো জোকাৰণি আছে নে নাই পৰীক্ষা কৰা হয়।
  • এইটো কিয় গুৰুত্বপূৰ্ণ? হাত-ভৰি অলপ বেঁকা কৰি হাত-ভৰি ভালদৰে লৰচৰ কৰা শিশু এটাই দেখুৱাইছে যে পেশীবোৰে ভালদৰে কাম কৰি আছে। যদি সিহঁতক লৰচৰ কৰা যেন লাগে, বা যদি আপুনি সিহঁতক তুলি লওঁতে সিহঁত ওপৰলৈ পৰি যোৱা যেন লাগে, তেন্তে আপুনি সেইটোত গুৰুত্ব দিব লাগে।

৫) আৰ – শ্বাস-প্ৰশ্বাস – উশাহ-নিশাহৰ হাৰ আৰু প্ৰচেষ্টা:

  • শিশুটিৰ উশাহ-নিশাহ কেনেকুৱা হৈছে পৰীক্ষা কৰিবলৈ এনে কৰা হয়। ভালদৰে আৰু জোৰেৰে কান্দি থকা কেঁচুৱা এটাই সাধাৰণতে ভালদৰে উশাহ-নিশাহ লয়। উশাহ-নিশাহৰ হাৰ, উশাহ-নিশাহৰ ছন্দ, উশাহ-নিশাহৰ কষ্ট আদিও পৰীক্ষা কৰা হয়। শিশুটিয়ে লাহে লাহে, অনিয়মিতভাৱে উশাহ লৈছে নে নাই, সেয়াও ইয়াত গুৰুত্বপূৰ্ণ।
  • এইটো কিয় গুৰুত্বপূৰ্ণ? জীৱনৰ বাবে অক্সিজেন অতি প্ৰয়োজনীয়। শিশুৱে নিজাববীয়াকৈ সঠিকভাৱে উশাহ লোৱাটো অতি প্ৰয়োজনীয়।

গ্ৰেড কেনেকৈ দিয়া হয়?

এতিয়া আমি জানো যে পাঁচটা কাৰক কি। এই কাৰকসমূহৰ প্ৰতিটোকে ০, ১ বা ২ স্ক’ৰ দিব পাৰি।

  • ০ পইণ্ট: অৰ্থাৎ একেবাৰেই কোনো প্ৰাসংগিক ব্যৱস্থা নাই।
  • স্ক’ৰ ১: অৰ্থাৎ কিছু পৰিমাণে আছে, কিন্তু সম্পূৰ্ণ ভাল নহয়।
  • স্ক’ৰ ২: ইয়াৰ অৰ্থ হ’ল প্ৰাসংগিক কাৰ্য্যটো অতি ভাল আৰু স্বাস্থ্যকৰ।

গতিকে, পাঁচোটা বস্তুৰ স্ক’ৰ যোগ কৰি মুঠ এপগাৰ স্ক’ৰ পোৱা যায়। সৰ্বোচ্চ নম্বৰ ১০ (প্ৰতিটো বস্তুৰ বাবে ২ পইণ্ট, ৫টা বস্তুৰ বাবে ১০ পইণ্ট)।

কিন্তু এইটো মনত ৰাখিব: অতি কম সংখ্যক কেঁচুৱাইহে ১০ টাৰ ভিতৰত নিখুঁত ১০ টা পায়! বেছিভাগ শিশুৱেই ৭, ৮ বা ৯ নম্বৰ পায়।ইয়াৰ মূল কাৰণ হ’ল অতি সুস্থ শিশুৰো জন্মৰ ঠিক পিছতেই আঙুলিৰ মূৰ আৰু ভৰিৰ আঙুলিত সামান্য নীলা ৰং থাকিব পাৰে। ইয়াক (Acrocyanosis) বোলা হয়। কাৰণ শিশুটিৰ শৰীৰটো অলপ গৰম নোহোৱালৈকে তেজৰ সঞ্চালন অংগ-প্ৰত্যংগৰ মূৰত উপনীত হ’বলৈ কিছু সময় লাগে। এইটো অতি স্বাভাৱিক আৰু চিন্তাৰ কোনো কথা নাই। কিছু সময়ৰ পাছত গুচি যাব।

সাধাৰণতে:

  • ৭ৰ পৰা ১০ৰ স্ক’ৰ: শিশুটিৰ স্বাস্থ্য ভাল আৰু ইয়াৰ বাবে কোনো বিশেষ চিকিৎসাৰ প্ৰয়োজন নাই।
  • ৪ৰ পৰা ৬ নম্বৰ: শিশুটিক কিছু সৰু সৰু সহায়ৰ প্ৰয়োজন হ’ব পাৰে। উদাহৰণস্বৰূপে, শিশুটিৰ নাক আৰু মুখ চুহিব লাগিব, ছালৰ উদ্দীপনা দিব লাগিব বা কিছু সময়ৰ বাবে অক্সিজেন দিব লাগিব।
  • যদি স্ক’ৰ ৪তকৈ কম হয়: শিশুটিক জৰুৰী চিকিৎসাৰ প্ৰয়োজন। অৰ্থাৎ শিশুটিক উশাহ লোৱাত সহায় কৰা আৰু হৃদস্পন্দন স্বাভাৱিক অৱস্থালৈ ঘূৰাই অনাৰ দৰে কথা।

আপগাৰৰ স্ক’ৰ কমি গ’লে আমি চিন্তিত হোৱা উচিত নেকি?

বহু অভিভাৱকৰ এইটোৱেই আটাইতকৈ ডাঙৰ প্ৰশ্ন। যেতিয়া আপগাৰ স্ক'ৰ কমি যায়, তেতিয়া কিছুমান মানুহে ভাবিব পাৰে, "মোৰ কেঁচুৱাটোৰ কিবা গুৰুতৰভাৱে ভুল হৈছে নেকি?"

নাই, চিন্তা নকৰিবা।

  • যদিও প্ৰথম মিনিটত নম্বৰ অলপ কম হ’ব পাৰে, ৫ মিনিটৰ পৰীক্ষাত বেছিভাগ কেঁচুৱাৰ নম্বৰ বৃদ্ধি পায়। অৰ্থাৎ কেঁচুৱাটোৱে ক্ৰমান্বয়ে পৃথিৱীৰ লগত খাপ খাই পৰিছে।
  • আপগাৰ স্ক’ৰ সেই মুহূৰ্তত কেঁচুৱাটোৰ অৱস্থাৰ ইংগিত মাথোঁ। ইয়াত শিশুটিৰ ভৱিষ্যতৰ স্বাস্থ্য, বুদ্ধিমত্তা, আচৰণ আৰু তেওঁ কিমান স্মাৰ্ট হ’ব সেই বিষয়ে একো কোৱা হোৱা নাই। এই কথা মনত ৰাখিব।
  • এই স্ক’ৰিং ব্যৱস্থাটো চিকিৎসক আৰু নাৰ্ছসকলক দ্ৰুত সিদ্ধান্ত লোৱাত সহায় কৰিবলৈ ডিজাইন কৰা হৈছে। ইয়াক বুজিবলৈ ব্যৱহাৰ কৰা হয়, "এই কেঁচুৱাটোক এতিয়াই কেনেধৰণৰ সহায়ৰ প্ৰয়োজন?"
  • কেতিয়াবা যদি শিশুটি জন্মতে কঠিন প্ৰসৱ হৈছিল বা অকালতে জন্ম হৈছিল তেন্তে এপগাৰ স্ক’ৰ অলপ কম হ’ব পাৰে। অৱশ্যে এনে পৰিস্থিতিত কেঁচুৱাটোক কেনেদৰে সহায় কৰিব পাৰি মেডিকেল টিমে জানে।

ভাবি চাওকচোন, কিছুমান কেঁচুৱা জন্ম হ’লে এই পৃথিৱীৰ লগত খাপ খুৱাবলৈ অলপ লেহেমীয়া হয়। যদি আপুনি তেওঁলোকক অলপ সহায় কৰে, যেনে তেওঁলোকক অলপ সময়ৰ বাবে অক্সিজেন দিয়া, তেন্তে তেওঁলোক সোনকালে ভাল হ’ব।

আপুনি জানিবলগীয়া কথাবোৰ (Take-Home Message)

ঠিক আছে, গতিকে, আমি যিখিনি কথা কৈছো, তাৰ পৰা এইবোৰ কথা মনত ৰখাটো আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ:

  • শিশুৰ বৰ্তমানৰ স্বাস্থ্যৰ অৱস্থাৰ চমু ধাৰণা ল’বলৈ জন্মৰ লগে লগে কৰা দ্ৰুত পৰীক্ষা হৈছে এপগাৰ স্ক’ৰ ।
  • ইয়াত মূলতঃ পাঁচটা কথা চাব পাৰি: শিশুৰ ছালৰ ৰং, হৃদস্পন্দন, উদ্দীপকৰ প্ৰতি সঁহাৰি, পেশীৰ কাৰ্য্যকলাপ আৰু উশাহ-নিশাহ।
  • ১০ৰ ভিতৰত ১০ নিখুঁত নম্বৰ পোৱাটো অতি বিৰল।৭, ৮ বা ৯ নম্বৰ পোৱাটো সাধাৰণ কথা।
  • কম আপগাৰ স্ক’ৰে কেঁচুৱাটোৰ ভৱিষ্যতৰ বিষয়ে একো কোৱা নাই। মাথোঁ সেই সময়ত কেঁচুৱাটোক সহায়ৰ প্ৰয়োজন হয় নেকি চাবলৈ কিবা এটা।
  • চিকিৎসক আৰু নাৰ্ছসকলে আপোনাক আৰু আপোনাৰ কেঁচুৱাটোক সহায় কৰিবলৈ সদায় উপস্থিত থাকে। গতিকে, যদি আপোনাৰ কিবা প্ৰশ্ন বা সন্দেহ আছে, তেন্তে সেইবোৰ সুধিবলৈ কেতিয়াও ভয় নকৰিব।

আমি সকলোৱে আশা কৰোঁ যে আপোনাৰ কেঁচুৱাটো সুস্থ আৰু সুখী হৈ এই পৃথিৱীলৈ আহিব! আশাকৰোঁ এতিয়া আপোনালোকে আপগাৰ স্ক’ৰৰ বিষয়ে ভালদৰে বুজি পাইছে।


🔍 Search Keywords: parents apgar0 • parents apgar0 symptoms • parents apgar0 causes and treatment • parents apgar0 sri lanka • আহকচোন Apgar Score ৰ কথা কওঁ, যিটো পৰীক্ষা আপোনাৰ শিশুৱে জন্মৰ পিছত পাৰ কৰে!

🩺 Articles For You

মেলেৰিয়াৰ পৰা ৰক্ষা কৰা টেবলেট - সহজ ভাষাত Tafenoquine ৰ সকলো কথা

আপোনাৰ তেজৰ চৰ্বি (ট্ৰাইগ্লিচাৰাইড) বেছি নেকি? ইয়াত সেইবোৰ কেনেকৈ নমাই দিব পাৰি!

চাহ খালে সঁচাকৈয়ে প্ৰদাহ কমি যায় নেকি? (প্ৰদাহ) - এই বিষয়ে কথা পাতো আহক!

ৰজোনিবৃত্তিৰ পিছৰ: এই বিষয়ে সচেতন হওক!

চৰ্দি হৈছে নেকি? নে জ্বৰ? (ফ্লু বা চৰ্দি) পাৰ্থক্যটো জানো আহক!

চুলিৰ গুৰি কি? ইয়াৰ বিষয়ে সহজভাৱে জানো আহক!

💬 Patient Questions & Comments (0)

Have a question or experience to share? Post a comment or reply to other readers below.

🛡️ Plain Text Only • No Links
👤

No comments yet. Be the first to share your question or experience below.

⚠️ Important: Medical articles and information on Nirogi Lanka are strictly for educational and awareness purposes and do not substitute professional medical advice, diagnosis, or treatment. Always consult a qualified physician for any medical concerns.