Skip to main content
🎂 — | ♂/♀ M/F | ⚖️ — kg | 📏 — cm | BMI — | 👟 —
⚡ 88%
🩺 ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ

ଆସନ୍ତୁ ଆପଗାର ସ୍କୋର ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିବା, ଜନ୍ମ ପରେ ଆପଣଙ୍କ ଶିଶୁ ଯେଉଁ ପରୀକ୍ଷା ଦେଇ ଗତି କରେ!

MBBS
Medically Reviewed by MBBS ✓ Medically Reviewed
📅 Updated: Jul 15, 2026 • ⏱ 8 min read • ସମ୍ପାଦକୀୟ ନୀତି
ଆସନ୍ତୁ ଆପଗାର ସ୍କୋର ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିବା, ଜନ୍ମ ପରେ ଆପଣଙ୍କ ଶିଶୁ ଯେଉଁ ପରୀକ୍ଷା ଦେଇ ଗତି କରେ!
Table of Contents ▾

ଆପଣଙ୍କ ଛୋଟ ପିଲାଟି ଏହି ଦୁନିଆରେ ଆସିବା ପାଇଁ ଆପଣ କେତେ ଉତ୍ସାହିତ? ଆପଣଙ୍କ ଶିଶୁ ଜନ୍ମ ହେବା ପରେ, ଡାକ୍ତର ଏବଂ ନର୍ସମାନେ ତୁରନ୍ତ ଅନେକ ପରୀକ୍ଷା କରନ୍ତି। ଏଥିମଧ୍ୟରୁ ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହେଉଛି Apgar ସ୍କୋର । ଆପଣ ହୁଏତ ଏହି ଶବ୍ଦଟି ପୂର୍ବରୁ ଶୁଣିଥିବେ। ତେଣୁ, ଆଜି ଏହା ବିଷୟରେ ଏକ ସରଳ, ସହଜରେ ବୁଝିବା ଉପାୟରେ କଥା ହେବା। ଚିନ୍ତା କରିବାର କିଛି ନାହିଁ, ଏହା ଶିଶୁକୁ ଭୟଭୀତ କରିବା ଭଳି କିଛି ନୁହେଁ, ଏହା ଶିଶୁର ସୁସ୍ଥତା ବିଷୟରେ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଧାରଣା ପାଇବା ପାଇଁ ଏକ ଛୋଟ ପରୀକ୍ଷା।

⚡ Interactive Clinical Tool
⚖️

BMI Calculator

Know your body mass index (BMI) and weight classification

Open Interactive Calculator →

ଆପ୍ଗାର ସ୍କୋର କ’ଣ?

ସରଳ ଭାଷାରେ କହିବାକୁ ଗଲେ, Apgar ସ୍କୋର ହେଉଛି ଜନ୍ମ ପରେ ଆପଣଙ୍କ ନବଜାତ ଶିଶୁକୁ ଦିଆଯାଇଥିବା ଏକ ସ୍କୋର। ଏହା ଆପଣଙ୍କ ଶିଶୁର ପ୍ରଥମ "ରିପୋର୍ଟ କାର୍ଡ" ପରି। କିନ୍ତୁ ଏହା ଆପଣଙ୍କ ଶିଶୁର ବୁଦ୍ଧିମତା କିମ୍ବା ଭବିଷ୍ୟତର ବିକାଶ ବିଷୟରେ ପୂର୍ବାନୁମାନ କରେ ନାହିଁ। ଏହା ମୁଖ୍ୟତଃ ଜନ୍ମ ପରେ ଆପଣଙ୍କ ଶିଶୁର ମୌଳିକ ଶାରୀରିକ କାର୍ଯ୍ୟ ଠିକ୍ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି କି ନାହିଁ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ତୁରନ୍ତ ଡାକ୍ତରୀ ଚିକିତ୍ସା ଆବଶ୍ୟକ କି ନାହିଁ ତାହା ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ହୁଏ।

ଏହି ପରୀକ୍ଷା ଡାକ୍ତର ଏବଂ ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଏ। ସେମାନେ ଶିଶୁ ଜନ୍ମ ହେବାର ଗୋଟିଏ ମିନିଟ୍ ପରେ ଏବଂ ପୁଣି ପାଞ୍ଚ ମିନିଟ୍ ପରେ ଏହି ସ୍କୋର ଦିଅନ୍ତି। କେତେକ ସମୟରେ, ଯଦି ସେମାନେ ଭାବନ୍ତି ଯେ ସେମାନଙ୍କୁ ଶିଶୁର ଅବସ୍ଥା ବିଷୟରେ ଟିକେ ଅଧିକ ସତର୍କ ରହିବାକୁ ପଡିବ, ତେବେ ସେମାନେ 10, 15, କିମ୍ବା 20 ମିନିଟ୍ ପରେ ଏହି ପରୀକ୍ଷା ପୁନରାବୃତ୍ତି କରିପାରିବେ।

ତୁମେ ଏହା କେବେ କର? କାହିଁକି?

ଆମେ ପୂର୍ବରୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛୁ, ଏହି Apgar ପରୀକ୍ଷା ମୁଖ୍ୟତଃ ଦୁଇଥର କରାଯାଏ:

୧. ଜନ୍ମର ପ୍ରଥମ ମିନିଟ୍ ମଧ୍ୟରେ: ଏହା ହେଉଛି ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଦେଖୁ ଯେ ଶିଶୁ ଗର୍ଭରୁ ବାହାରିବା ମାତ୍ରେ ଏହି ନୂତନ ପରିବେଶରେ କିପରି ଖାପ ଖୁଆଇପାରୁଛି, ଏବଂ ତା’ର ଶରୀର ପ୍ରଣାଳୀ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରୁଛି କି ନାହିଁ। ଏହା ଆମକୁ ବୁଝିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ଯେ ଶିଶୁକୁ ତୁରନ୍ତ କି ପ୍ରକାରର ସାହାଯ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକ।

2. ଜନ୍ମର 5 ମିନିଟ୍ ପରେ: ଏହି ସମୟରେ, ଶିଶୁର ଅବସ୍ଥା ପୁନର୍ବାର ଯାଞ୍ଚ କରାଯାଏ। ଅଧିକାଂଶ ଶିଶୁ ପ୍ରଥମ ମିନିଟ୍ ଅପେକ୍ଷା ଏବେ ଭଲ ଅଛନ୍ତି। ଏହି ଦ୍ୱିତୀୟ ଯାଞ୍ଚ ଦ୍ଵାରା ଶିଶୁଟି ପରିବେଶ ସହିତ କେତେ ଭଲ ଭାବରେ ଆଡଜଷ୍ଟ ହୋଇଛି ଏବଂ କୌଣସି ବିଶେଷ ଯତ୍ନର ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି କି ନାହିଁ ତାହା ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରାଯାଏ।

ଭାବନ୍ତୁ, ଯେତେବେଳେ ଆମେ ହଠାତ୍ ଏକ ନୂତନ ସ୍ଥାନକୁ ଚାଲିଯାଉ, ସେତେବେଳେ ଆମକୁ ଏଥିରେ ଅଭ୍ୟସ୍ତ ହେବାକୁ କିଛି ସମୟ ଲାଗେ। ଶିଶୁମାନେ ମଧ୍ୟ ସେହିପରି। ଯେତେବେଳେ ସେମାନେ ମାତୃ ଗର୍ଭର ଉଷ୍ମତା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷାରୁ ବାହାରି ଆସନ୍ତି, ସେମାନେ ଏହି ଦୁନିଆରେ ଅଭ୍ୟସ୍ତ ହେବାକୁ କିଛି ସମୟ ନିଅନ୍ତି। ସେଥିପାଇଁ ଆମେ 1 ଏବଂ 5 ମିନିଟରେ ଯାଞ୍ଚ କରୁ।

ଆପଗାର ପରୀକ୍ଷା ପ୍ରକୃତରେ କ'ଣ ମାପ କରେ?

ଏହା ମନେ ରଖିବା ବହୁତ ସହଜ। ଏହି ପାଞ୍ଚଟି ବିନ୍ଦୁକୁ ମନେ ରଖିବା ପାଇଁ ପାଞ୍ଚଟି ଅକ୍ଷର APGAR ହେଉଛି ଏକମାତ୍ର ଉପାୟ। ଏହି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅକ୍ଷର ଗୋଟିଏ ଇଂରାଜୀ ଶବ୍ଦକୁ ବୁଝାଏ। ଆସନ୍ତୁ ପ୍ରତ୍ୟେକକୁ ସିଂହଳୀରେ ବୁଝିବା:

୧. A – ଦୃଶ୍ୟ – ଶିଶୁର ଚର୍ମର ରଙ୍ଗ:

  • ଏହା ଶିଶୁର ଚର୍ମର ରଙ୍ଗ ଯାଞ୍ଚ କରିବା ପାଇଁ। ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶରୀରଟି ଏକ ସୁନ୍ଦର ଗୋଲାପୀ ରଙ୍ଗ କି, ନା ଶରୀରଟି କେବଳ ଅଙ୍ଗପ୍ରତ୍ୟଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକ ଟିକେ ନୀଳ ସହିତ ଗୋଲାପୀ, ନା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶରୀର ନୀଳ କିମ୍ବା ଫିକା?
  • ଏହା କାହିଁକି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ? ଚର୍ମର ରଙ୍ଗ ଆମକୁ କହିପାରେ ଯେ ଶିଶୁର ରକ୍ତ ଠିକ୍ ଭାବରେ ସଞ୍ଚାଳନ ହେଉଛି କି ନାହିଁ ଏବଂ ରକ୍ତ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଅମ୍ଳଜାନ ପାଉଛି କି ନାହିଁ। ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଅମ୍ଳଜାନ ପାଉଥିବା ଶିଶୁ ସାଧାରଣତଃ ଗୋଲାପୀ ରଙ୍ଗର ହୋଇଥାଏ।

2. P – ନାଡ଼ି – ଶିଶୁର ହୃଦସ୍ପନ୍ଦନ :

  • ଏହା ଶିଶୁର ହୃଦସ୍ପନ୍ଦନ ମାପ କରେ। ଡାକ୍ତର କିମ୍ବା ନର୍ସ ଶିଶୁର ଛାତିରେ ହାତ ରଖି କିମ୍ବା ଷ୍ଟେଥୋସ୍କୋପ୍ ବ୍ୟବହାର କରି ଏହାକୁ ଯାଞ୍ଚ କରିବେ।
  • ଏହା କାହିଁକି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ? ହୃଦସ୍ପନ୍ଦନ ଜୀବନର ଏକ ମୌଳିକ ସଙ୍କେତ। ଏହା ଆପଣଙ୍କୁ କହିଥାଏ ଯେ ଆପଣଙ୍କ ଶିଶୁର ହୃଦୟ କେତେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଏବଂ ସୁସ୍ଥ। ଯଦି ଏହା ପ୍ରତି ମିନିଟରେ 100 ରୁ ଅଧିକ ସ୍ପନ୍ଦନ କରେ, ତେବେ ଏହା ବହୁତ ଭଲ। (ଏକ ଶିଶୁର ହୃଦସ୍ପନ୍ଦନ ଆମ ଅପେକ୍ଷା ଦ୍ରୁତ।)

3. G – ଗ୍ରିମାସ୍ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା – ବାହ୍ୟ ଉତ୍ତେଜନା ପ୍ରତି ପ୍ରତିକ୍ରିୟା (ପ୍ରତିଫଳନ):

  • ଏଥିରେ ଶିଶୁଟି ଅଳ୍ପ ପରିମାଣର ଉତ୍ତେଜନା ପ୍ରତି କିପରି ପ୍ରତିକ୍ରିୟା କରେ ତାହା ଦେଖିବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, କେତେବେଳେ ଆପଣ ଶିଶୁର ହାତ କିମ୍ବା ତଳିପାକୁ ଧୀରେ ଧୀରେ ଚାପୁଡ଼ାଇ ପାରନ୍ତି, କିମ୍ବା ତାଙ୍କ ନାକ ପାଖରେ କିଛି ଛୋଟ କାମ କରିପାରିବେ (ଯଥା, ଏହାକୁ ପୋଛି ଦିଅନ୍ତୁ)।
  • ଏହା କାହିଁକି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ? ଯଦି ଆପଣଙ୍କ ଶିଶୁ ଭଲ ଭାବରେ କାନ୍ଦୁଛି, ଛିଙ୍କୁଛି, କାଛୁଛି, କିମ୍ବା ତାଙ୍କ ଅଙ୍ଗପ୍ରତ୍ୟଙ୍ଗକୁ ଦୂରେଇ ଯିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛି, ତେବେ ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ତାଙ୍କ ପ୍ରତିଫଳନ ଭଲ ଭାବରେ କାମ କରୁଛି। ଏହା ଆପଣଙ୍କୁ ଆପଣଙ୍କ ଶିଶୁର ସ୍ନାୟୁ ପ୍ରଣାଳୀ କେତେ ଭଲ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ତାହାର ଏକ ଧାରଣା ଦେଇପାରିବ।

୪. A – କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ – ମାଂସପେଶୀ ସ୍ୱର:

  • ଏହା ଶିଶୁର ଅଙ୍ଗପ୍ରତ୍ୟଙ୍ଗ କିପରି ଗତି କରୁଛି, ମାଂସପେଶୀ ସ୍ୱର ଅଛି କି ନାହିଁ, କିମ୍ବା ଶରୀର ଝୁଙ୍କିଛି କି ନାହିଁ ତାହା ଯାଞ୍ଚ କରେ।
  • ଏହା କାହିଁକି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ? ଯେଉଁ ଶିଶୁଟି ହାତ ଏବଂ ଗୋଡ଼କୁ ଭଲ ଭାବରେ ହଲାଉଛି, ହାତ ଏବଂ ଗୋଡ଼କୁ ଟିକିଏ ବଙ୍କା କରି, ସେ ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ତାଙ୍କର ମାଂସପେଶୀ ଭଲ ଭାବରେ କାମ କରୁଛି। ଯଦି ସେମାନେ ଦୁର୍ବଳ ଦେଖାଯାଉଛନ୍ତି, କିମ୍ବା ଆପଣ ସେମାନଙ୍କୁ ଉଠାଇବା ସମୟରେ ସେମାନେ ତଳେ ପଡ଼ିଯାଉଛନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣ ସେଥିପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଉଚିତ।

5. R – ଶ୍ୱାସକ୍ରିୟା – ଶ୍ୱାସକ୍ରିୟା ହାର ଏବଂ ପ୍ରୟାସ:

  • ଏହା ଶିଶୁଟି କିପରି ନିଶ୍ୱାସ ନେଉଛି ତାହା ଯାଞ୍ଚ କରିବା ପାଇଁ। ଯେଉଁ ଶିଶୁଟି ଭଲ ଏବଂ ଜୋରରେ କାନ୍ଦୁଛି ସେ ସାଧାରଣତଃ ଭଲ ଭାବରେ ନିଶ୍ୱାସ ନେଉଛି। ନିଶ୍ୱାସ ନେବାର ଗତି, ନିଶ୍ୱାସ ନେବାର ତାଳ ଏବଂ ନିଶ୍ୱାସ ନେବାର ପ୍ରୟାସ ମଧ୍ୟ ଯାଞ୍ଚ କରାଯାଏ। ଶିଶୁଟି ଧୀରେ ଧୀରେ, ଅନିୟମିତ ଭାବରେ ନିଶ୍ୱାସ ନେଉଛି କି ନାହିଁ ତାହା ମଧ୍ୟ ଏଠାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ।
  • ଏହା କାହିଁକି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ? ଜୀବନ ପାଇଁ ଅମ୍ଳଜାନ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ। ଶିଶୁଟି ନିଜେ ଠିକ୍ ଭାବରେ ନିଶ୍ୱାସ ନେବା ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ।

ଗ୍ରେଡ୍ କିପରି ଦିଆଯାଏ?

ଏବେ ଆମେ ଜାଣିଛୁ ଯେ ପାଞ୍ଚଟି କାରକ କ’ଣ। ଏହି ପ୍ରତ୍ୟେକ କାରକକୁ 0, 1, କିମ୍ବା 2 ସ୍କୋର ଦିଆଯାଇପାରିବ।

  • ୦ ପଏଣ୍ଟ: ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି କୌଣସି ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ନାହିଁ।
  • ସ୍କୋର ୧: ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଏହା କିଛି ପରିମାଣରେ ଅଛି, କିନ୍ତୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭଲ ନୁହେଁ।
  • ସ୍କୋର ୨: ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଯେ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ କାର୍ଯ୍ୟ ବହୁତ ଭଲ ଏବଂ ସୁସ୍ଥ।

ତେଣୁ, ସମସ୍ତ ପାଞ୍ଚଟି ଜିନିଷର ସ୍କୋରକୁ ମିଶାଇ ମୋଟ Apgar ସ୍କୋର ପ୍ରାପ୍ତ କରାଯାଏ। ସର୍ବାଧିକ ସ୍କୋର ହେଉଛି 10 (ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିନିଷ ପାଇଁ 2 ପଏଣ୍ଟ, 5 ଜିନିଷ ପାଇଁ 10 ପଏଣ୍ଟ)।

କିନ୍ତୁ ମନେରଖନ୍ତୁ: ବହୁତ କମ୍ ଶିଶୁ ୧୦ ରୁ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ୧୦ ପାଆନ୍ତି! ଅଧିକାଂଶ ଶିଶୁ ୭, ୮, କିମ୍ବା ୯ ପାଆନ୍ତି। ଏହାର ମୁଖ୍ୟ କାରଣ ହେଉଛି ଯେ ଜନ୍ମ ପରେ ବହୁତ ସୁସ୍ଥ ଶିଶୁଙ୍କ ଆଙ୍ଗୁଠି ଏବଂ ପାଦର ଆଙ୍ଗୁଠିରେ ଟିକିଏ ନୀଳ ରଙ୍ଗ ହୋଇପାରେ। ଏହାକୁ (ଆକ୍ରୋସାଇନୋସିସ୍) କୁହାଯାଏ। କାରଣ ଶିଶୁର ଶରୀର ଟିକିଏ ଉଷ୍ମ ହେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରକ୍ତ ସଞ୍ଚାଳନ ଅଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକର ଶେଷ ଭାଗରେ ପହଞ୍ଚିବାକୁ କିଛି ସମୟ ଲାଗେ। ଏହା ବହୁତ ସ୍ୱାଭାବିକ ଏବଂ ଚିନ୍ତା କରିବାର କିଛି ନାହିଁ। ଏହା କିଛି ସମୟ ପରେ ଚାଲିଯିବ।

ସାଧାରଣତଃ:

  • ୭ ରୁ ୧୦ ସ୍କୋର: ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଶିଶୁଟି ସୁସ୍ଥ ଅଛି ଏବଂ ତାକୁ କୌଣସି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଚିକିତ୍ସାର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ।
  • ସ୍କୋର ୪ ରୁ ୬: ଶିଶୁକୁ ସାମାନ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟର ଆବଶ୍ୟକତା ହୋଇପାରେ। ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ଆପଣଙ୍କୁ ଶିଶୁର ନାକ ଏବଂ ପାଟି ଶୋଷିବାକୁ ପଡିବ, ଚର୍ମ ଉତ୍ତେଜନା ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ପଡିବ, କିମ୍ବା କିଛି ସମୟ ପାଇଁ ତାଙ୍କୁ ଅମ୍ଳଜାନ ଦେବାକୁ ପଡିବ।
  • ଯଦି ସ୍କୋର 4 ରୁ କମ୍ ହୁଏ: ଶିଶୁକୁ ତୁରନ୍ତ ଡାକ୍ତରୀ ଚିକିତ୍ସା ଆବଶ୍ୟକ। ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଶିଶୁକୁ ନିଶ୍ୱାସ ନେବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ଏବଂ ତାଙ୍କର ହୃଦସ୍ପନ୍ଦନକୁ ସ୍ୱାଭାବିକ କରିବା।

ଯଦି ଆପ୍ଗାର ସ୍କୋର ହ୍ରାସ ପାଏ, ତେବେ ଆମେ ଚିନ୍ତିତ ହେବା ଉଚିତ କି?

ଏହା ଅନେକ ପିତାମାତାଙ୍କ ମନରେ ଥିବା ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ପ୍ରଶ୍ନ। ଯେତେବେଳେ ଆପ୍ଗାର ସ୍କୋର ହ୍ରାସ ପାଏ, କିଛି ଲୋକ ଭାବନ୍ତି, "ମୋ ଶିଶୁରେ କିଛି ଗମ୍ଭୀର ଭାବରେ ସମସ୍ୟା ଅଛି କି?"

ନା, ଏଥିପାଇଁ ଚିନ୍ତା କର ନାହିଁ।

  • ଯଦିଓ ପ୍ରଥମ ମିନିଟରେ ସ୍କୋର ଟିକିଏ କମ୍ ହୋଇପାରେ, ଅଧିକାଂଶ ଶିଶୁଙ୍କ ସ୍କୋର 5 ମିନିଟର ପରୀକ୍ଷାରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଏ। ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଯେ ଶିଶୁଟି ଧୀରେ ଧୀରେ ଦୁନିଆ ସହିତ ଖାପ ଖୁଆଇବାରେ ଲାଗିଛି।
  • ଆପ୍ଗାର ସ୍କୋର କେବଳ ସେହି ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ଶିଶୁର ଅବସ୍ଥାର ଏକ ସୂଚକ। ଏହା ଶିଶୁର ଭବିଷ୍ୟତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ବୁଦ୍ଧିମତା, ଆଚରଣ କିମ୍ବା ସେ କେତେ ବୁଦ୍ଧିମାନ ହେବ ସେ ବିଷୟରେ କିଛି କହିନାହିଁ। ଏହା ମନେ ରଖନ୍ତୁ।
  • ଏହି ସ୍କୋରିଂ ସିଷ୍ଟମ ଡାକ୍ତର ଏବଂ ନର୍ସମାନଙ୍କୁ ଶୀଘ୍ର ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି। ଏହାକୁ ବୁଝିବା ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ, "ଏହି ଶିଶୁକୁ ବର୍ତ୍ତମାନ କି ପ୍ରକାରର ସାହାଯ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକ?"
  • କେତେକ ସମୟରେ, ଯଦି ଶିଶୁଟି କଷ୍ଟକର ପ୍ରସବ ସହିତ ଜନ୍ମ ହୋଇଥାଏ କିମ୍ବା ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ଜନ୍ମ ହୋଇଥାଏ, ତେବେ ଆପ୍ଗାର ସ୍କୋର ଟିକିଏ କମ୍ ହୋଇପାରେ। ତଥାପି, ଡାକ୍ତରୀ ଦଳ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଏପରି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଶିଶୁକୁ କିପରି ସାହାଯ୍ୟ କରାଯିବ।

ଭାବନ୍ତୁ, କିଛି ଶିଶୁ ଜନ୍ମ ହେବା ପରେ ଏହି ଦୁନିଆ ସହିତ ଖାପ ଖୁଆଇବାରେ ଟିକେ ବିଳମ୍ବ କରନ୍ତି। ଯଦି ଆପଣ ସେମାନଙ୍କୁ ଟିକିଏ ସାହାଯ୍ୟ କରନ୍ତି, ଯେପରିକି କିଛି ସମୟ ପାଇଁ ଅମ୍ଳଜାନ ଦିଅନ୍ତି, ତେବେ ସେମାନେ ଶୀଘ୍ର ଭଲ ହୋଇଯିବେ।

ଆପଣଙ୍କୁ ଜାଣିବା ଆବଶ୍ୟକ ଜିନିଷ (ଘରକୁ ନେଇଯିବାର ବାର୍ତ୍ତା)

ଠିକ୍ ଅଛି, ଆମେ ଯାହା ଆଲୋଚନା କଲୁ, ସେଥିରୁ ମନେ ରଖିବା ପାଇଁ ଏସବୁ ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା:

  • ଶିଶୁର ବର୍ତ୍ତମାନର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସ୍ଥିତି ବିଷୟରେ ଏକ ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ଧାରଣା ପାଇବା ପାଇଁ ଜନ୍ମ ପରେ ତୁରନ୍ତ ଆପଗାର ସ୍କୋର ଏକ ଶୀଘ୍ର ପରୀକ୍ଷା।
  • ଏହା ମୁଖ୍ୟତଃ ପାଞ୍ଚଟି ଜିନିଷକୁ ଦେଖିଥାଏ: ଶିଶୁର ଚର୍ମର ରଙ୍ଗ, ହୃଦସ୍ପନ୍ଦନ, ଉତ୍ତେଜନା ପ୍ରତି ପ୍ରତିକ୍ରିୟା, ମାଂସପେଶୀ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଏବଂ ଶ୍ୱାସକ୍ରିୟା।
  • ୧୦ ରୁ ୧୦ ସ୍କୋର ପାଇବା ବହୁତ ବିରଳ। ୭, ୮, କିମ୍ବା ୯ ସ୍କୋର ପାଇବା ସାଧାରଣ କଥା।
  • କମ୍ ଆପ୍ଗାର ସ୍କୋର ଶିଶୁର ଭବିଷ୍ୟତ ବିଷୟରେ କିଛି କହିପାରିବ ନାହିଁ। ଏହା କେବଳ ଦେଖିବା ପାଇଁ ଯେ ସେହି ସମୟରେ ଶିଶୁକୁ ସାହାଯ୍ୟର ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି କି ନାହିଁ।
  • ଡାକ୍ତର ଏବଂ ନର୍ସମାନେ ସର୍ବଦା ଆପଣଙ୍କୁ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ଶିଶୁକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି। ତେଣୁ, ଯଦି ଆପଣଙ୍କର କୌଣସି ପ୍ରଶ୍ନ କିମ୍ବା ସନ୍ଦେହ ଅଛି, ତେବେ ସେମାନଙ୍କୁ ପଚାରିବାକୁ କେବେବି ଭୟ କରନ୍ତୁ ନାହିଁ।

ଆମେ ସମସ୍ତେ ଆଶା କରୁଛୁ ଯେ ତୁମର ଶିଶୁ ସୁସ୍ଥ ଏବଂ ଖୁସିରେ ଏହି ଦୁନିଆକୁ ଆସିବ! ମୁଁ ଆଶା କରୁଛି ତୁମେ ଏବେ ଆପ୍ଗାର ସ୍କୋର ବିଷୟରେ ଭଲ ଭାବରେ ବୁଝିଛ।


🔍 Search Keywords: parents apgar0 • parents apgar0 symptoms • parents apgar0 causes and treatment • parents apgar0 sri lanka • ଆସନ୍ତୁ ଆପଗାର ସ୍କୋର ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିବା, ଜନ୍ମ ପରେ ଆପଣଙ୍କ ଶିଶୁ ଯେଉଁ ପରୀକ୍ଷା ଦେଇ ଗତି କରେ!

🩺 Articles For You

ମ୍ୟାଲେରିଆ ବିରୁଦ୍ଧରେ ସୁରକ୍ଷା ଦେଉଥିବା ଟାବଲେଟ୍ - ସରଳ ଭାଷାରେ ଟାଫେନୋକୁଇନ୍ ବିଷୟରେ ସବୁକିଛି

ଆପଣଙ୍କ ରକ୍ତରେ ଚର୍ବି (ଟ୍ରାଇଗ୍ଲିସେରାଇଡ୍ସ) ଅଧିକ ଅଛି କି? ସେଗୁଡ଼ିକୁ କିପରି କମ କରିବେ ତାହା ଏଠାରେ ଦିଆଯାଇଛି!

ଚା ପିଇବା ଦ୍ୱାରା ପ୍ରକୃତରେ ପ୍ରଦାହ କମିଯାଏ କି? (ପ୍ରଦାହ) - ଆସନ୍ତୁ ଏ ବିଷୟରେ କଥା ହେବା!

ରଜୋନିବୃତ୍ତି: ଆସନ୍ତୁ ଏହା ପ୍ରତି ସଚେତନ ହେବା!

ତୁମକୁ ଥଣ୍ଡା ଲାଗିଛି କି? ନା ଜ୍ୱର ହୋଇଛି? (ଫ୍ଲୁ କିମ୍ବା ଥଣ୍ଡା) ଆସନ୍ତୁ ପାର୍ଥକ୍ୟ ଜାଣିବା!

କେଶ ଫୋଲିକଲ୍ କ'ଣ? ଆସନ୍ତୁ ଏହା ବିଷୟରେ ସରଳ ଭାବରେ ଜାଣିବା!

💬 Patient Questions & Comments (0)

Have a question or experience to share? Post a comment or reply to other readers below.

🛡️ Plain Text Only • No Links
👤

No comments yet. Be the first to share your question or experience below.

⚠️ Important: Medical articles and information on Nirogi Lanka are strictly for educational and awareness purposes and do not substitute professional medical advice, diagnosis, or treatment. Always consult a qualified physician for any medical concerns.