Skip to main content
Explore Health Topics
Heart Health Diabetes Women's Health Pregnancy Digestive Health Mental Health
Medical Guides → • Calculators →
✓ Medically reviewed by Dr. Priya Sammani (MBBS, PG Dip. FM) | Age — · M/F · BMI —
88%
🩺 सामान्य एवं निवारक स्वास्थ्य

किं भवन्तः प्रायः दिवा निद्रां गच्छन्ति ? एपवर्थ् स्लीपिनेस् स्केल (ESS) इत्यस्य विषये ज्ञास्यामः?

MBBS

Medically reviewed by MBBS — Updated on Jul 15, 2026 · 7 min read

किं भवन्तः प्रायः दिवा निद्रां गच्छन्ति ? एपवर्थ् स्लीपिनेस् स्केल (ESS) इत्यस्य विषये ज्ञास्यामः?
Table of Contents ▾

अस्माकं कृते कदाचित् दिवा किञ्चित् निद्रा भवति इति सामान्यम्। तथापि यदि भवन्तः दिने निरन्तरं एतावत् निद्रां कुर्वन्ति यत् भवन्तः दैनन्दिनकार्यं कर्तुं न शक्नुवन्ति तर्हि एतत् चिन्ताजनकं विषयम्। अद्य वयं भवन्तं ज्ञातुं साहाय्यं कर्तुं सरलमार्गस्य विषये वदामः यत् भवन्तः दिवा निद्रायाः किं स्तरं अनुभवन्ति।

⚡ Interactive Clinical Tool
😴

Sleep Cycles

Calculate regular sleep cycles based on bedtime or wake up time

Open Interactive Calculator →

एपवर्थ-निद्रा-मापः किम् ?

सरलतया वक्तुं शक्यते यत् Epworth Sleepiness Scale अथवा संक्षेपेण ESS इति लघुप्रश्नावली अस्ति यस्य उपयोगेन भवान् दिवसे कियत् सहजतया निद्रां प्राप्नोति इति आकलनं कर्तुं शक्नोति। किञ्चित् आत्ममूल्यांकनम् इव अस्ति। दिने भवतः निद्रायाः सम्भावना कियत् इति माप्यते, भवान् केवलं परितः उपविष्टः अस्ति वा किमपि करोति वा ।

अस्मिन् प्रश्नावलीयां अष्टाः प्रश्नाः सन्ति । एते प्रश्नाः सामान्यानि, दैनन्दिनानि परिस्थितयः पृच्छन्ति येन भवन्तः निद्रां गन्तुं वा नेत्राणि निमीलितुं वा शक्नुवन्ति । यथा टीवीं पश्यन् पुस्तकं पठन् वा। भवद्भिः प्रत्येकस्य प्रश्नस्य उत्तरं शून्य (कदापि न निद्रां गच्छति) तः त्रयः (निद्रायाः अत्यन्तं सम्भावना) यावत् स्केलेन दातव्या ।

कदा एतत् प्रयुज्यते ?

अधुना पश्यामः यत् कदा वैद्यः Epworth Sleepiness Scale इत्यस्य उपयोगं करिष्यति।

  • भवतः दिवा निद्रा भवतः कथं प्रभावं करोति इति सम्यक् चिनुत। भवान् वदिष्यति यत् "वैद्य, अहं दिवा निद्रालुः अस्मि" इति। परन्तु एतेन भवन्तः सम्यक् ज्ञातुं साहाय्यं करिष्यन्ति यत् एतत् कियत् तीव्रम् अस्ति, भवतः कार्ये कियत् बाधां जनयति इति।
  • औषधं आरभ्य चिकित्सां कृत्वा वा दिवा निद्रायाः मापनं कुर्वन्तु । कल्पयतु यत् भवतः निद्रागुटिका दत्ता आसीत्। एतेन भवतः निद्रा न्यूनीभूता, वर्धिता, अथवा तथैव स्थिता इति ज्ञास्यति ।
  • एतत् अपि निर्धारयितुं उपयोगी भवति यत् भवतः निद्रां प्रभावितं कुर्वती अन्तर्निहितचिकित्सास्थितिः अस्ति वा इति निर्धारयितुं अग्रे परीक्षणस्य आवश्यकता अस्ति वा, यथा निद्राविश्वासः अथवा नार्कोलेप्सी

महत्त्वपूर्णं वस्तु अस्ति यत् एपवर्थ-निद्रा-मापदण्डः निद्रा-सम्बद्धानां विकारानाम् निदानपरीक्षा नास्ति । स्वयमेव रोगस्य निदानं कर्तुं न शक्नोति इत्यर्थः । परन्तु दिवा निद्रायाः लक्षणं अधिकं ज्ञातुं, भवतः दैनन्दिनकार्य्येषु कियत् बाधां जनयति इति अवगन्तुं च एतत् मूल्याङ्कनम् अस्ति प्रायः निद्रा-अध्ययनस्य अर्थात् निद्रा-अध्ययनस्य भागरूपेण रोगी सूचनां दातुं पूर्वं सम्पन्नं भवति ।

एतत् कथं कार्यं करोति ?

एपवर्थ् स्लीपिनेस् स्केल इति आत्ममूल्यांकनम् अस्ति यस्य पूर्णतायै केवलं कतिपयानि निमेषाणि यावत् समयः भवति । प्रायः रोगीजनितस्वास्थ्यदत्तांशस्य रूपेण क्रियते, भवन्तः वैद्यं द्रष्टुं पूर्वं ।

प्रथमं भवद्भिः प्रत्येकं प्रश्नं सम्यक् पठितव्यम्। ततः, भवद्भिः प्रत्येकस्य प्रश्नस्य उत्तरं शून्यतः त्रयः यावत् स्केलेन दातव्यम् । यथाशक्ति प्रामाणिकतया उत्तरं ददातु। एषा परीक्षा भवतः निद्रायाः विषये अन्यविवरणं न याचते, केवलं शून्यतः त्रयः यावत् स्कोरं दातुं विहाय ।

एकदा भवता एतत् स्वमूल्यांकनं सम्पन्नं जातं चेत्, वैद्यः भवता दत्तान् बिन्दून् योगं कृत्वा भवतः कुल-अङ्कं अन्वेषयिष्यति । ततः तस्य स्कोरस्य आधारेण ते निदानं कर्तुं सहायतार्थं तस्य उपयोगं करिष्यन्ति तथा च निर्णयं करिष्यन्ति यत् भवतः निद्रापरीक्षा कर्तव्या वा इति।

अत्र के प्रश्नाः पृष्टाः सन्ति ?

ठीकम्, अधुना एपवर्थ् स्लीपिनेस् स्केल इत्यस्य अष्टप्रश्नान् पश्यामः। एतेषु प्रत्येकस्मिन् अवसरे भवतः निद्रायाः सम्भावना कियत् इति भवता मूल्याङ्कनं कर्तव्यम् । अर्थात् 0 (निद्रायाः सम्भावना नास्ति) तः 3 (निद्रायाः अत्यन्तं सम्भावना) पर्यन्तं स्कोरं दातव्यम् ।

  • यदा भवन्तः उपविश्य किमपि पठन्ति तदा : कल्पयतु यत् भवन्तः स्वस्य दूरभाषे वृत्तपत्रं, पुस्तकं, किमपि वा पठन्ति। किं त्वं तदा निद्रां गच्छसि ?
  • टीवीं पश्यन् : भवन्तः गृहे उपविश्य टीवीं पश्यन् नेत्राणि निमीलन्ति वा ?
  • यदा केवलं सार्वजनिकस्थाने उपविशति (उदा. सभा, आयोजनम्): कल्पयतु यत् भवान् सभायां कस्यचित् वार्तालापं शृणोति, अथवा केवलं भोजनमेजस्य उपरि उपविशति। किं त्वं तादृशेषु कालेषु निद्रां गच्छसि ?
  • यदा भवन्तः प्रायः एकघण्टां यावत् अविरामं याने यात्रिकाः भवन्ति : किं भवन्तः कारस्य पार्श्वपीठे स्थित्वा प्रायः एकघण्टां यावत् चालयन् निद्रां गच्छन्ति?
  • यदा त्वं दिवा विश्रामार्थं अवलम्बसे : यदि त्वं दिवा किञ्चित्कालं विश्रामार्थं अवलम्बसि तर्हि तत् कुर्वन् निद्रां गच्छसि वा ?
  • अन्येन सह उपविश्य वार्तालापं कुर्वन् : किं भवन्तः मित्रेण वा परिवारजनेन सह उपविश्य वार्तालापं कुर्वन्तः निद्रां स्मर्यन्ते?
  • भोजनं खादित्वा (मद्यं विना) उपविष्टे सति : मध्याह्नभोजने वा रात्रिभोजने वा भोजनं कृत्वा उपविश्य एव (मद्यं न पिबति इति कल्पयित्वा) निद्रा भवति वा?
  • कारचालने, कतिपयनिमेषान् यावत् यातायातस्य अटने : किं भवन्तः कारं चालयन्, कतिपयनिमेषान् यावत् यातायातस्य मध्ये अटन्ति, अथवा कतिपयनिमेषान् यावत् यातायातस्य अटन्ति तदा निद्रां गन्तुं इच्छन्ति वा?

एतेषां प्रश्नानाम् उत्तरं दत्त्वा भवन्तः स्वस्य हाले जीवनस्य विषये चिन्तयित्वा तस्मै एकं स्कोरं दातव्यं यत् भवन्तः प्रामाणिकतया अनुभवन्ति . यथा - टीवीं पश्यन् यदि कदापि निद्रां न गच्छति तर्हि शून्यं (0) ददातु । परन्तु, यदि भवन्तः टीवी-दर्शनं आरभ्यमाणमात्रेण नेत्राणि निमीलन्ति तर्हि सम्भवतः तस्मै त्रीणि (३) दातव्यानि। अयं प्राप्तः?

चिह्नानि किं वदन्ति ?

एपवर्थ् स्लीपिनेस् स्केल इत्यस्य स्कोरः शून्य (०) तः चतुर्विंशति (२४) पर्यन्तं भवति ।

  • ० तः १० पर्यन्तं स्कोरः भवतः दिवा निद्रा सामान्यः इति सूचयति । कदाचित् १० तः अधः स्कोरस्य अर्थः अस्ति यत् एतत् चिन्ताजनकं किमपि नास्ति, अथवा भवतः निद्रायां कष्टं भवितुम् अर्हति ((अनिद्रा)) ।
  • ११ तः २४ पर्यन्तं स्कोरःयदि एवम् अस्ति तर्हि भवतः अतिशयेन, असामान्यतया वा दिवा निद्रा अस्ति इति अर्थः । एतत् भवता सेवमानस्य औषधस्य दुष्प्रभावः भवितुम् अर्हति, अथवा अन्तर्निहितस्य स्वास्थ्यस्य स्थितिः भवितुम् अर्हति ।

सटीकं वक्तुं स्कोरपरिधिः निम्नलिखितरूपेण सन्ति ।

  • ० तः ५ पर्यन्तम् : दिवा निद्रा न्यूना (सामान्यः)।
  • ६ तः १० पर्यन्तं : अधिकं दिवा निद्रा (किन्तु सामान्यपरिधिमध्ये एव)।
  • ११ तः १२ पर्यन्तम् : मृदुना अतिशयेन दिवा निद्रा ।
  • १३ तः १५ : मध्यमतः अतिशयेन दिवा निद्रा ।
  • १६ तः २४ पर्यन्तम् : तीव्रम् अतिदिवसनिद्रा ।

स्मर्यतां यत् यदि भवतः स्कोरः ११ वा अधिकः अस्ति तर्हि रात्रौ निद्राभ्यासेषु किञ्चित् परिवर्तनं कर्तुं शक्यते । अथवा, वैद्यः अग्रे परीक्षणस्य अनुशंसा कर्तुं शक्नोति यत् भवतः अत्यधिकं दिवा निद्रा अन्तर्निहितचिकित्सास्थित्या, मानसिकस्वास्थ्यस्य स्थितिः, भवता सेवमानस्य औषधस्य वा औषधस्य वा, अथवा प्राथमिकनिद्राविकारस्य'' कारणेन भवति वा इति।

परीक्षणस्य परिणामं कदा ज्ञास्यामि ?

सर्वोत्तमः भागः अस्ति यत् भवन्तः आत्ममूल्यांकनं सम्पन्नं कृत्वा एव स्वस्य परिणामं प्राप्तुं शक्नुवन्ति, यत् प्रश्नावली अस्ति। वैद्यः भवतः स्कोरं योगं कृत्वा भवता सह वार्तालापं करिष्यति यत् तेषां अर्थः किम् अस्ति तथा च भवतः अधिकपरीक्षाणां आवश्यकता अस्ति वा इति।

यदि स्कोराः औसताः न सन्ति तर्हि अग्रे किं कर्तव्यम् ?

अस्तु, भवतः Epworth Sleepiness Scale स्कोरः 11 तः अधिकः अस्ति यदि एवम् अस्ति तर्हि भवतः चिकित्सकः अधिकानि निदानपरीक्षाणि कर्तुम् इच्छति यत् भवतः दिवसे किमर्थम् एतावत् श्रान्तः निद्रा च भवति इति ज्ञातुं शक्नोति। स्मर्यतां यत् अतिशयेन दिवा निद्रा लक्षणं भवति, न तु रोगः । अतः अस्य लक्षणस्य कारणं किम् इति सम्यक् ज्ञातुं परीक्षणं क्रियते ।

कदा वैद्यं द्रष्टव्यम् ?

यदि भवन्तः प्रायः दिवसे निद्रां अनुभवन्ति, तथा च सामान्यनित्यकार्यं कुर्वन् अपि जागरणं कष्टं अनुभवन्ति तर्हि सल्लाहार्थं वैद्यं द्रष्टुं सर्वोत्तमम्

रात्रौ सुनिद्रां प्राप्त्वा दिवा भवतः सम्यक् कार्यं कर्तुं साहाय्यं कर्तुं शक्यते। परन्तु कदाचित्, औषधानि वा कतिपयानि चिकित्सास्थितयः सुनिद्रा प्राप्तुं बाधितुं शक्नुवन्ति । तदा एव भवन्तः दिवा श्रान्ताः निद्रां च अनुभवन्ति। अतः, एतत् Epworth Sleepiness Scale वैद्यानां कृते उत्तमः आरम्भबिन्दुः अस्ति यत् ते आकलनं कुर्वन्ति यत् भवतः दिवा निद्रा भवतः कथं प्रभावं करोति। यदि भवन्तः दिवा जागरणार्थं संघर्षं कुर्वन्ति तर्हि किमर्थं न वैद्येन सह वार्तालापं कुर्वन्ति?

अतः, अस्माभिः यत् उक्तं तस्मात् कानि महत्त्वपूर्णानि वस्तूनि स्मर्तव्यानि?

  • एपवर्थ स्लीपिनेस् स्केल (ESS) एकः सरलः प्रश्नावली अस्ति यस्य उपयोगेन भवान् स्वस्य दिवा निद्रायाः स्तरस्य स्वयमेव आकलनं कर्तुं शक्नोति।
  • यद्यपि एतेन प्रत्यक्षतया निद्राविकारस्य निदानं न भवति तथापि भवतः अन्तर्निहितसमस्या अस्ति वा इति उत्तमं सूचकं प्राप्यते ।
  • यदि स्कोरः ११ वा अधिकः अस्ति तर्हि भवतः अत्यधिकं दिवा निद्रा भवति इति अर्थः । तस्मिन् सति चिकित्सापरामर्शं प्राप्तुं अत्यावश्यकम् ।
  • दिने नित्यं निद्रा सामान्या इति मा कल्पयन्तु। स्वास्थ्यसमस्यायाः लक्षणं भवितुम् अर्हति । अतः वैद्येन सह वार्तालापं कृत्वा आवश्यके सति एतादृशं मूल्याङ्कनं करणीयम्।
🔍 Search Keywords: epworth sleepiness scale ess • epworth sleepiness scale ess symptoms • epworth sleepiness scale ess causes and treatment • epworth sleepiness scale ess sri lanka • किं भवन्तः प्रायः दिवा निद्रां गच्छन्ति ? एपवर्थ् स्लीपिनेस् स्केल (ESS) इत्यस्य विषये ज्ञास्यामः?

🩺 Articles For You

किं भवन्तः अपि घोरघटनायाः अनन्तरं आघातस्य अवस्थायां सन्ति ? किं तत् Acute Stress Disorder इति भवितुम् अर्हति ?

किं भवतः बालकस्य एडीएचडी अवसादः च अस्ति ? अस्य सम्बन्धस्य विषये चर्चां कुर्मः!

भवतः बालकस्य एडीएचडी अस्ति वा ? किं स्यात् यत् आक्रोशजनकघटना (आघातः) कारणं भवति ?

अवसादस्य औषधं सेवितुं कुशलं न वा ? उपचारप्रतिरोधी अवसादस्य विषये वदामः

औषधं विना अवसादस्य उपशमः अस्ति वा ? एतेषां वैकल्पिकचिकित्सानां विषये चर्चां कुर्मः!

अवसादनिवारकदवानां विषये भवद्भिः किं ज्ञातव्यम्

💬 Patient Questions & Comments (0)

Have a question or experience to share? Post a comment or reply to other readers below.

🛡️ Plain Text Only • No Links
👤

No comments yet. Be the first to share your question or experience below.

⚠️ Important: Medical articles and information on Nirogi Lanka are strictly for educational and awareness purposes and do not substitute professional medical advice, diagnosis, or treatment. Always consult a qualified physician for any medical concerns.