Skip to main content
🎂 — | ♂/♀ පිරිමි/ගැහැණු | ⚖️ — kg | 📏 — cm | BMI — | 👟 —
⚡ 88%
🩺 සාමාන්‍ය සහ නිවාරණ සෞඛ්‍යය

ඔයාගේ බබා ඉපදුණ ගමන් කරන විභාගය, අපි කතා කරමු ඇප්ගාර් ස්කෝර් (Apgar Score) ගැන!

වෛද්‍ය ප්‍රියා සම්මානි (MBBS)
වෛද්‍ය සමාලෝචනය: වෛද්‍ය ප්‍රියා සම්මානි (MBBS) ✓ වෛද්‍යවරුන් විසින් තහවුරු කරන ලදී
📅 යාවත්කාලීන කළේ: 2026 ඇසළ 20 • ⏱ 8 විනාඩි කියවීමක් • කතුවැකි ප්‍රතිපත්තිය
ඔයාගේ බබා ඉපදුණ ගමන් කරන විභාගය, අපි කතා කරමු ඇප්ගාර් ස්කෝර් (Apgar Score) ගැන!
මේ ලිපියේ අන්තර්ගතය (Table of Contents) ▾

ඔයාගේ පුංචි පැටියා මේ ලෝකෙට එනකල් කොච්චර ආසාවෙන්ද බලන් ඉන්නේ, නේද? බබා ඉපදුණාට පස්සේ, වෛද්‍යවරු සහ හෙදියන් ඉක්මනටම කරන පරීක්ෂණ කිහිපයක් තියෙනවා. මේ අතරින් එක වැදගත් දෙයක් තමයි ඇප්ගාර් ස්කෝර් (Apgar Score) එක කියලා කියන්නේ. සමහරවිට ඔයා මේ වචනේ අහලත් ඇති. ඉතින්, අපි අද මේ ගැන සරලව, හොඳට තේරෙන විදිහට කතා කරමු. බය වෙන්න කිසිම දෙයක් නෑ, මේක බබාව බය කරන දෙයක් නෙවෙයි, බබාගේ සුවතාවය ගැන මුලින්ම දැනගන්න කරන පුංචි පරීක්ෂණයක් විතරයි.

⚡ සායනික සෞඛ්‍ය මෙවලම
⚖️

BMI කැල්කියුලේටරය

ඔබේ ශරීර ස්කන්ධ දර්ශකය (BMI) සහ බර වර්ගීකරණය දැනගන්න

මෙවලම පාවිච්චි කරන්න →

ඇප්ගාර් ස්කෝර් (Apgar Score) කියන්නේ මොකක්ද?

සරලවම කිව්වොත්, ඇප්ගාර් ස්කෝර් (Apgar Score) කියන්නේ ඔයාගේ අලුත උපන් බිළිඳාට, එයා ඉපදුණ ගමන්ම දෙන ලකුණු ක්‍රමයක්. මේක හරියට බබාගේ පළවෙනිම “report card” එක වගේ දෙයක්. හැබැයි මේකෙන් බබාගේ බුද්ධියවත්, අනාගතේ කොහොම වෙයිද කියලවත් කියන්න බැහැ. මේකෙන් ප්‍රධාන වශයෙන්ම බලන්නේ බබා මේ ලෝකෙට ආවට පස්සේ, එයාගේ ශරීරයේ මූලික ක්‍රියාකාරකම් ටික හරියට සිද්ධ වෙනවද, එයාට ඉක්මනින්ම යම් වෛද්‍ය උපකාරයක් අවශයද කියලා තීරණය කරන්නයි.

මේ පරීක්ෂණය කරන්නේ වෛද්‍යවරු, විශේෂඥ විසින්. ඒගොල්ලෝ බබා ඉපදිලා විනාඩියක් යන්න කලින්, සහ ආයෙමත් විනාඩි 5ක් ගියාට පස්සේ මේ ලකුණු දෙනවා. සමහර වෙලාවට, බබාගේ තත්ත්වය ගැන තව ටිකක් සැලකිලිමත් වෙන්න ඕන කියලා හිතුණොත්, විනාඩි 10න්, 15න්, හෝ 20න් පස්සෙත් මේ පරීක්ෂණය නැවත කරන්න පුළුවන්.

මේක කරන්නේ කොයි වෙලාවටද? ඇයි ඒ?

අපි කලිනුත් කිව්වා වගේ, මේ ඇප්ගාර් (Apgar) පරීක්ෂණය ප්‍රධාන වශයෙන්ම දෙපාරක් කරනවා:

1. බබා ඉපදිලා පළවෙනි විනාඩිය ඇතුළත: මේ වෙලාවේ බලන්නේ බබා මව් කුසෙන් එළියට ආපු ගමන්ම, මේ අලුත් පරිසරයට කොහොමද හැඩගැහෙන්න උත්සාහ කරන්නේ, එයාගේ ශරීර පද්ධති වැඩ කරන්න පටන් අරන්ද කියලා. මේකෙන් බබාට ක්ෂණිකවම මොන වගේ උදව්වක්ද ඕන කියන එක තේරුම් ගන්න පුළුවන්.

2. බබා ඉපදිලා විනාඩි 5කට පස්සේ: මේ වෙලාවේ ආයෙමත් පරීක්ෂා කරලා බලනවා බබාගේ තත්ත්වය කොහොමද කියලා. පළවෙනි විනාඩියට වඩා මේ වෙද්දී ගොඩක් බබාලගේ තත්ත්වය යහපත් අතට හැරිලා තියෙනවා. මේ දෙවෙනි පරීක්ෂණයෙන් බබා පරිසරයට කොයිතරම් දුරට හැඩගැහිලා තියෙනවද, දිගටම යම් විශේෂ ප්‍රතිකාර අවශ්‍යද කියලා තක්සේරු කරනවා.

හිතන්නකෝ, අපිත් එකපාරටම අලුත් තැනකට ගියාම ටිකක් වෙලා යනවනේ ඒකට හුරු වෙන්න. බබාලත් එහෙමයි. මව් කුසේ උණුසුමෙන්, ආරක්ෂාවෙන් එළියට ආවම, මේ ලෝකෙට හුරු වෙන්න එයාලට පොඩි වෙලාවක් යනවා. අන්න ඒ නිසයි මේ විනාඩි 1දී සහ 5දී පරීක්ෂා කරන්නේ.

ඇත්තටම මේ ඇප්ගාර් (Apgar) පරීක්ෂණයෙන් බලන්නේ මොනවද?

මේක මතක තියාගන්න හරිම ලේසියි. APGAR කියන අකුරු පහෙන්ම තමයි මේ බලන කරුණු පහ මතක තියාගන්නේ. මේ හැම අකුරකින්ම කියවෙන්නේ ඉංග්‍රීසි වචනයක්. අපි ඒ එකින් එක සිංහලෙන් තේරුම් ගමු:

1. A – Appearance (ඇපියරන්ස්) – බබාගේ හමේ පාට:

  • මේකෙන් බලන්නේ බබාගේ හමේ පාට කොහොමද කියලා. මුළු ඇඟම හොඳ රෝස පාටට තියෙනවද, නැත්නම් අත් පා විතරක් ටිකක් නිල් පාට වෙලා ඇඟ රෝස පාටද, එහෙමත් නැත්නම් මුළු ඇඟම නිල් පාට හෝ සුදුමැලි පාටද කියලා බලනවා.
  • ඇයි මේක වැදගත්? හමේ පාටෙන් අපිට කියන්න පුළුවන් බබාගේ ඇඟ පුරාම ලේ හරියට ගමන් කරනවද, ලේ වලට ඔක්සිජන් හොඳට ලැබෙනවද කියලා. සාමාන්‍යයෙන් හොඳට ඔක්සිජන් ලැබෙන බබෙක් රෝස පාටයි.

2. P – Pulse (පල්ස්) – බබාගේ හෘද ස්පන්දන වේගය:

  • මේකෙදි බලන්නේ බබාගේ හාට් එක (heart) ගහන වේගය. වෛද්‍යවරයා හෝ හෙදිය බබාගේ පපුවට අත තියලා හරි, ස්ටෙතස්කෝප් (stethoscope) එකෙන් හරි මේක පරීක්ෂා කරනවා.
  • ඇයි මේක වැදගත්? හෘද ස්පන්දනය කියන්නේ ජීවයේ මූලික ලක්ෂණයක්. මේකෙන් බබාගේ හදවත කොච්චර සවිමත්ව, හරියට වැඩ කරනවද කියලා දැනගන්න පුළුවන්. විනාඩියකට ස්පන්දන 100කට වඩා වැඩියෙන් තියෙනවනම් ඒක ගොඩක් හොඳයි. ( බබාලගේ හෘදය වස්තුවේ වේගය, අපිට වඩා වැඩි හොඳේ )

3. G – Grimace response (ග්‍රිමේස් රෙස්පෝන්ස්) – බාහිර උත්තේජ වලට දක්වන ප්‍රතිචාර (Reflexes):

  • මේකෙදි බලන්නේ බබාට පොඩි උත්තේජනයක් (stimulation) දුන්නම එයා කොහොමද ප්‍රතිචාර දක්වන්නේ කියලා. උදාහරණයක් විදිහට, සමහර වෙලාවට බබාගේ අල්ලට හරි යටිපතුලට හරි හෙමිහිට තට්ටුවක් දාලා බලනවා, එහෙම නැත්නම් නහය කිට්ටුවෙන් පොඩි දෙයක් කරලා (උදා: පිසදැමීමක්) බලනවා.
  • ඇයි මේක වැදගත්? බබා හොඳට අඬනවනම්, කිවිසුම් යනවනම්, කහිනවනම්, නැත්නම් අතපය ගසලා අයින් වෙන්න හදනවනම්, ඒ කියන්නේ එයාගේ ප්‍රතීක ක්‍රියා (reflexes) හොඳට වැඩ කරනවා කියන එක. මේකෙන් බබාගේ ස්නායු පද්ධතියේ (nervous system) ක්‍රියාකාරීත්වය ගැන අදහසක් ගන්න පුළුවන්.

4. A – Activity (ඇක්ටිවිටි) – මාංශ පේශිවල ක්‍රියාකාරීත්වය සහ තද ගතිය (Muscle Tone):

  • මේකෙන් බලන්නේ බබාගේ අත් පා වල චලනය කොහොමද, මාංශ පේශිවල තද ගතියක් (tone) තියෙනවද, නැත්නම් ඇඟ ජොල් වගේද කියලා.
  • ඇයි මේක වැදගත්? හොඳට අත් පා හොලවන, ටිකක් තද ගතියට අත් පා නමලා තියාගෙන ඉන්න බබෙක් පෙන්නුම් කරන්නේ එයාගේ මාංශ පේශි හොඳින් ක්‍රියා කරන බව. ඇඟ පණ නැතුව වගේ, අත උස්සලා අතෑරියොත් එහෙම්මම වැටෙනවා වගේ නම්, ඒ ගැන අවධානය යොමු කරන්න ඕන.

5. R – Respiration (රෙස්පිරේෂන්) – හුස්ම ගැනීමේ වේගය සහ උත්සාහය:

  • මේකෙන් බලන්නේ බබා කොහොමද හුස්ම ගන්නේ කියලා. හොඳ ශක්තිමත් විදිහට අඬන බබෙක් සාමාන්‍යයෙන් හොඳට හුස්ම ගන්නවා. හුස්ම ගන්න වේගය, හුස්ම ගැනීමේ රිද්මය, ඒ වගේම හුස්ම ගන්න දරන උත්සාහය කොහොමද කියලා බලනවා. හෙමින්, අක්‍රමවත්ව හුස්ම ගන්නවද, නැත්නම් හුස්ම ගන්නෙම නැද්ද කියන එකත් මෙතනදී වැදගත්.
  • ඇයි මේක වැදගත්? ජීවත් වෙන්න ඔක්සිජන් අත්‍යවශ්‍යයිනේ. බබා තනියම, හරියට හුස්ම ගන්න එක එයාගේ පැවැත්මට හරිම වැදගත්.

ලකුණු දෙන විදිහ කොහොමද?

ඔන්න දැන් අපි දන්නවා බලන කරුණු පහ මොනවද කියලා. මේ එක කරුණකටම ලකුණු 0, 1, හෝ 2 දෙන්න පුළුවන්.

  • ලකුණු 0: ඒ කියන්නේ අදාළ ක්‍රියාව කිසිසේත්ම නැහැ.
  • ලකුණු 1: ඒ කියන්නේ යම්තාක් දුරට තියෙනවා, ඒත් සම්පූර්ණයෙන්ම හොඳ මට්ටමක නැහැ.
  • ලකුණු 2: ඒ කියන්නේ අදාළ ක්‍රියාව ඉතාම හොඳින්, නිරෝගී විදිහට තියෙනවා.

ඉතින්, මේ කරුණු පහටම දෙන ලකුණු එකතු කරාම තමයි මුළු ඇප්ගාර් ස්කෝර් (Apgar Score) එක එන්නේ. උපරිම ලකුණු ගණන 10යි (එක් එක් කරුණට 2 ගානේ කරුණු 5ට ලකුණු 10).

හැබැයි මේක හොඳට මතක තියාගන්න: ලකුණු 10න් 10ම ලැබෙන බබාලා හරිම අඩුයි! ගොඩක් වෙලාවට බබාලට ලකුණු 7, 8, හෝ 9 තමයි ලැබෙන්නේ. ඒකට ප්‍රධාන හේතුවක් තමයි, ගොඩක් නිරෝගී බබාලගේ වුණත්, ඉපදුණ ගමන්ම අත් සහ කකුල් වල ඇඟිලි තුඩු ටිකක් නිල් පාටට හුරු වෙන්න පුළුවන්. ඒකට කියන්නේ (Acrocyanosis) කියලා. ඒක වෙන්නේ බබාගේ ඇඟ ටිකක් උණුසුම් වෙනකල් රුධිර සංසරණය අත් පා වල අගටම සම්පූර්ණයෙන් යන්න පොඩි වෙලාවක් ගන්න නිසා. ඒක හරිම සාමාන්‍ය දෙයක්, බය වෙන්න කාරණයක් නෙවෙයි. ටික වෙලාවකින් ඒක හරියනවා.

සාමාන්‍යයෙන්:

  • ලකුණු 7 සිට 10 දක්වා: කියන්නේ බබා හොඳ සෞඛ්‍ය තත්ත්වයක ඉන්නවා කියන එක. විශේෂ ප්‍රතිකාර අවශ්‍ය වෙන්නේ නැහැ.
  • ලකුණු 4 සිට 6 දක්වා: කියන්නේ බබාට යම් යම් පොඩි උදව් අවශ්‍ය වෙන්න පුළුවන්. උදාහරණයක් විදිහට, සමහරවිට බබාගේ නහය, කට පිරිසිදු කරන්න (suction), හමේ උත්තේජනයක් කරන්න, නැත්නම් ටික වෙලාවකට ඔක්සිජන් (oxygen) දෙන්න සිද්ධ වෙන්න පුළුවන්.
  • ලකුණු 4ට අඩු නම්: බබාට ඉක්මන් වෛද්‍ය ප්‍රතිකාර අවශ්‍යයි. ඒ කියන්නේ බබාට හුස්ම ගන්න උදව් කරන එක, හෘද ස්පන්දනය යථා තත්ත්වයට ගන්න උදව් කරන එක වගේ දේවල්.

ඇප්ගාර් ලකුණු අඩු වුණොත් බය වෙන්න ඕනෙද?

මේක තමයි ගොඩක් දෙමව්පියන්ට තියෙන ලොකුම ප්‍රශ්නය. ඇප්ගාර් ස්කෝර් (Apgar Score) එක අඩු වුණ ගමන් සමහරු හිතන්නේ “අනේ මගේ බබාට මොකක් හරි ලොකු අවුලක්ද?” කියලා.

නැහැ, එහෙම කලබල වෙන්න එපා.

  • පළවෙනි විනාඩියේදී ලකුණු ටිකක් අඩු වුණත්, විනාඩි 5දී කරන පරීක්ෂණයේදී ගොඩක් බබාලගේ ලකුණු ඉහළ යනවා. ඒ කියන්නේ බබා ටිකෙන් ටික මේ ලෝකෙට හැඩ ගැහෙනවා කියන එක.
  • ඇප්ගාර් ලකුණු කියන්නේ ඒ මොහොතේ බබාගේ තත්ත්වය පෙන්නුම් කරන දෙයක් විතරයි. ඒකෙන් බබාගේ අනාගත සෞඛ්‍යය, බුද්ධිය, හැසිරීම, එහෙම නැත්නම් එයා කොච්චර දක්ෂ වෙයිද කියන එක ගැන කිසිම දෙයක් කියන්න බැහැ. මේක හොඳටම මතක තියාගන්න.
  • මේ ලකුණු ක්‍රමය තියෙන්නේ වෛද්‍යවරුන්ට සහ හෙදියන්ට ඉක්මනින් තීරණයක් ගන්න උදව්වක් විදිහට. “මේ බබාට දැන්ම මොන වගේ උදව්වක්ද ඕන?” කියන එක තේරුම් ගන්න තමයි මේක පාවිච්චි කරන්නේ.
  • සමහර වෙලාවට, බබා ඉපදෙනකොට පොඩ්ඩක් අමාරු දරු ප්‍රසූතියක් (difficult delivery) වුණා නම්, එහෙම නැත්නම් බබා ටිකක් කලින් ඉපදුණා නම් (premature baby), ඇප්ගාර් ලකුණු ටිකක් අඩු වෙන්න පුළුවන්. ඒත්, වෛද්‍ය කණ්ඩායම දන්නවා ඒ වගේ වෙලාවක බබාට කොහොමද උදව් කරන්න ඕන කියලා.

හිතන්නකෝ, සමහර බබාලා ඉපදෙනකොට ටිකක් හෙමින් තමයි මේ ලෝකෙට හුරු වෙන්නේ. එයාලට පොඩි උදව්වක් දුන්නම, උදාහරණයක් විදිහට ටිකක් වෙලා ඔක්සිජන් දුන්නම, එයාලා ඉක්මනට හොඳ තත්ත්වෙට එනවා.

ඔයා දැනගත යුතුම දේවල් (Take-Home Message)

හරි එහෙමනම්, අපි මේ කතා කරපු දේවල් වලින් ඔයාගේ හිතේ තියාගන්න ඕන වැදගත්ම කරුණු ටික තමයි මේ:

  • ඇප්ගාර් ස්කෝර් (Apgar Score) කියන්නේ බබා ඉපදුණ ගමන්ම, එයාගේ ඒ මොහොතේ තියෙන සෞඛ්‍ය තත්ත්වය ගැන පොඩි අදහසක් ගන්න කරන ඉක්මන් පරීක්ෂණයක්.
  • මේකෙන් ප්‍රධාන වශයෙන්ම බලන්නේ බබාගේ හමේ පාට, හෘද ස්පන්දනය, උත්තේජ වලට දක්වන ප්‍රතිචාර, මාංශ පේශිවල ක්‍රියාකාරීත්වය සහ හුස්ම ගැනීම කියන කරුණු පහ.
  • ලකුණු 10න් 10ම ලැබෙන එක හරිම අඩුයි. ලකුණු 7, 8, 9 ලැබෙන එක ගොඩක් වෙලාවට සාමාන්‍ය දෙයක්.
  • ඇප්ගාර් ලකුණු අඩු වුණා කියලා ඒකෙන් බබාගේ අනාගතය ගැන කිසිම දෙයක් කියවෙන්නේ නැහැ. ඒක ඒ වෙලාවේ බබාට උදව්වක් ඕනද කියලා බලන්න කරන දෙයක් විතරයි.
  • වෛද්‍යවරු සහ හෙදියන් හැම වෙලේම ඉන්නේ ඔයාටයි, ඔයාගේ බබාටයි උදව් කරන්න. ඒ නිසා, ඔයාට මොනවා හරි ප්‍රශ්නයක්, සැකයක් තියෙනවනම්, ඒ අයගෙන් අහන්න කිසිම වෙලාවක බය වෙන්න එපා.

ඔයාගේ බබා නිරෝගීව, සතුටින් මේ ලෝකෙට එන්න කියලා අපි හැමෝම ප්‍රාර්ථනා කරනවා! ඔයාට මේ ඇප්ගාර් ස්කෝර් (Apgar Score) එක ගැන දැන් හොඳ අවබෝධයක් ලැබෙන්න ඇති කියලා හිතනවා.


❓ FAQ

නිතර අසන වෛද්‍ය ප්‍රශ්න (FAQ)

මේ රෝග තත්ත්වය ගැන බොහෝ දෙනෙක් අහන ප්‍රශ්න සහ වෛද්‍ය පිළිතුරු

ඇප්ගාර් ලකුණු සංඛ්‍යාව හෙවත් ඇප්ගාර් ස්කෝර් (Apgar Score) යනු කුමක්ද?

දරුවා උපන් වහාම (පළමු මිනිත්තුවේදී සහ පස්වන මිනිත්තුවේදී) දරුවාගේ ශාරීරික තත්ත්වය තක්සේරු කිරීමට වෛද්‍යවරුන් භාවිත කරන සරල පරීක්ෂණයකි.

ඇප්ගාර් පරීක්ෂණයේදී නිරීක්ෂණය කරන්නේ කුමන ලක්ෂණද?

හෘද ස්පන්දන වේගය, හුස්ම ගැනීම, මාංශ පේශිවල තද බව (Muscle tone), ප්‍රතීක ක්‍රියා (Reflexes) සහ සමේ පැහැයයි.

අඩු ඇප්ගාර් අගයක් (Low Apgar Score) ලැබීමෙන් අදහස් වන්නේ කුමක්ද?

එයින් අදහස් වන්නේ දරුවාට උපන් වහාම ඔක්සිජන් සැපයීම හෝ ශ්වසන ආධාරක වැනි අමතර වෛද්‍යමය සහායක් අවශ්‍ය බවයි. එය දරුවාගේ අනාගත සෞඛ්‍යය පිළිබඳ ස්ථිර අනාවැකියක් නොවේ.

📚

විද්‍යාත්මක සහ වෛද්‍ය මූලාශ්‍ර (PubMed / WHO)

✓ සායනිකව තහවුරු කළ මූලාශ්‍ර
🔍 සෙවුම් පද (Search Keywords): parents apgar0 sinhala • parents apgar0 sri lanka • parents apgar0 roga lakshana • parents apgar0 prathikara sinhala • parents apgar0 hethu • ඔයාගේ බබා ඉපදුණ ගමන් කරන විභාගය, අපි කතා කරමු ඇප්ගාර් ස්කෝර් (Apgar Score) ගැන! • සාමාන්‍ය සහ නිවාරණ සෞඛ්‍යය

🩺 ඔයාට ගැළපෙන ලිපි

මැලේරියාවෙන් බේරෙන්න දෙන ටැෆෙනොක්වින් (Tafenoquine) පෙත්ත ගැන සහ ආරක්ෂිතව පාවිච්චි කරන විදිහ ගැන දැනගනිමු

ඔයාගේ ලේ වල තෙල් (Triglycerides) වැඩි වෙලාද? මෙන්න අඩු කරගන්න විදි!

තේ බිව්වම ඇඟේ දැවිල්ල ඇත්තටම අඩුවෙනවද? (Inflammation) - අපි මේ ගැන කතා කරමු!

කේශ කූප (Hair Follicle) කියන්නේ මොකක්ද? අපි මේ ගැන සරලවම දැනගමු!

Botox ප්‍රතිකාරයෙන් පස්සේ මේ දේවල් හරියටම පිළිපදින්න (Botox Aftercare)

වයසට යද්දී නිතරම මුත්‍රා බර හැදෙනවද? අපි BPH (Benign Prostatic Hyperplasia) ගැන කතා කරමු

💬 පාඨක අදහස් සහ ප්‍රශ්න (0)

ඔයාටත් මේ රෝගී තත්ත්වය ගැන ප්‍රශ්නයක් හෝ අත්දැකීමක් තියෙනවාද? පහතින් අදහසක් එක් කරන්න නැතිනම් අනෙක් අයගේ අදහස්වලට පිළිතුරු (Reply) ලබා දෙන්න.

🛡️ අකුරු පමණයි • Links අවහිර කර ඇත
👤

තවම කිසිම අදහසක් පළ කරලා නැහැ. ඔයාගේ අදහස හෝ ප්‍රශ්නය මෙතනින් එක් කරන්න.

⚠️ වැදගත්: Nirogi Lanka වෙබ් අඩවියේ තියෙන වෛද්‍ය ලිපි සහ තොරතුරු සාමාන්‍ය දැනුවත් කිරීම සඳහා පමණක් වන අතර, ඒවා වෘත්තීය වෛද්‍ය උපදෙස්, රෝග විනශ්චය හෝ ප්‍රතිකාර සඳහා ආදේශකයක් නෙවෙයි. ඔයාට තියෙන ඕනෑම සෞඛ්‍ය ගැටලුවක් සඳහා සුදුසුකම් ලත් ඩොක්ටර් කෙනෙක් හමුවෙලා උපදෙස් ලබාගන්න.