Skip to main content
🎂 — | ♂/♀ M/F | ⚖️ — kg | 📏 — cm | BMI — | 👟 —
⚡ 88%
🩺 चिकित्सापरीक्षा

केवलं GCS पद्धतेः विषये ज्ञास्यामः यया वैद्याः 'चेतना' (Glasgow Coma Scale) मापयन्ति ।

MBBS
Medically Reviewed by MBBS ✓ Medically Reviewed
📅 Updated: Jul 15, 2026 • ⏱ 7 min read • सम्पादकीय नीति
केवलं GCS पद्धतेः विषये ज्ञास्यामः यया वैद्याः 'चेतना' (Glasgow Coma Scale) मापयन्ति ।
Table of Contents ▾

किं भवन्तः कदापि वैद्याः पृच्छन्ति यत् "जीसीएस-अङ्कः कः?" यदा कश्चन दुर्घटनायाः अनन्तरं चिकित्सालयं आनीयते? अथवा यदा कस्यचित् चेतना नष्टा भवति तदा ते वदन्ति यत् "जीसीएस न्यूनः अस्ति" इति? भवान् अपि चिन्तयति स्यात् यत् एतत् GCS किम् अस्ति, किं च मापयति इति। एतत् वस्तुतः महत्त्वपूर्णम् अस्ति। अतः अद्य, अस्य विषये अतीव सरलतया वदामः, यथा भवन्तः अवगन्तुं शक्नुवन्ति।

⚡ Interactive Clinical Tool
⚖️

BMI Calculator

Know your body mass index (BMI) and weight classification

Open Interactive Calculator →

जीसीएस इत्यस्य केवलं किम् अर्थः ?

सरलतया वक्तुं शक्यते यत् ग्लास्गो कोमा स्केल (GCS) एकः स्कोरिंग् प्रणाली अस्ति या व्यक्तिस्य चेतनास्तरं मापयति, मूल्याङ्कयति च । परीक्षायाः ग्रेडिंग् इव वैद्याः व्यक्तिः कियत् जागरितः अस्ति, सः स्वपरिवेशस्य विषये कियत् जागरूकः अस्ति, सरलनिर्देशानां प्रति कियत् उत्तमं प्रतिक्रियां ददाति इति मूल्याङ्कनं कर्तुं शक्नोति

एषा पद्धतिः प्रथमवारं १९७४ तमे वर्षे स्कॉट्लैण्ड्देशस्य ग्लास्गोविश्वविद्यालयस्य विशेषज्ञसमूहेन विकसिता । अत एव अस्य नाम प्राप्तम् । यद्यपि "कोमा" इति शब्दः नाम्नि अस्ति तथापि अद्यत्वे सः जगति स्वीकृतः मुख्यः विधिः अभवत्, न केवलं कोमासु, अपितु यस्मिन् अपि परिस्थितौ चैतन्यस्य बाधा भवितुम् अर्हति तत्र अपि प्रयुक्ता

चिकित्साशास्त्रे 'चेतना' किम् ?

वयं 'चेतन' इति वदामः यदा त्रीणि मुख्यानि वस्तूनि मिलन्ति। यदा वैद्यः भवतः चेतनायाः मापनं करोति तदा ते एतेषु त्रयेषु विषयेषु ध्यानं ददति ।

बिन्दुः सरलं व्याख्यानम्
जागृतः ) २. एतत् न केवलं निद्राद् जागरणमिव। यदा कश्चित् भवन्तं वदति तदा भवन्तः जागर्तुं शक्नुवन्ति, यदा भवन्तः स्वशरीरं थपथपथं कुर्वन्ति। भवन्तः कञ्चित् एवम् कोमायां जागृतुं न शक्नुवन्ति।
सचेत भवतः परितः किं भवति, कः वदति इत्यादीन् विषयान् अवगन्तुं क्षमता ।
स्थान-काल-व्यक्तिबोध (Oriented) २. भवान् कुत्र अस्ति, कालः च, यथा भवान् कोऽस्ति, कुत्र अस्ति, कः दिवसः, कः समयः च इति जागरूकता ।

जीसीएस कदा उपयुज्यते ?

वैद्यैः क्रियमाणस्य न्यूरोलॉजिकलपरीक्षायाः जीसीएस अतीव महत्त्वपूर्णः भागः अस्ति । विशेषतः यत्र मनुष्यस्य चेतनायाः क्षयः भवति तत्र तस्य उपयोगः भवति ।

  • शिरस्य चोटः : जीसीएस इत्यस्य उपयोगः आघातवत् लघुक्षतात् आरभ्य मस्तिष्कस्य गम्भीर-आघात-चोटपर्यन्तं सर्वं मूल्याङ्कनार्थं भवति । दुर्घटनायाः अनन्तरं यदा कश्चन व्यक्तिः ETU (Emergency Treatment Unit) -इत्यत्र आनीयते तदा वैद्याः मुख्यतया पश्यन्ति यत् GCS-अङ्कः ।
  • अन्ये चिकित्सास्थितयः : अपघातं विना अपि चेतनाहानिः भवितुम् अर्हति इति अपि प्रकरणाः सन्ति । उदाहरणतया:
  • रक्तशर्करायाः अत्यन्तं न्यूनता (hypoglycemia) २.
  • एकस्य आक्षेपस्य अनन्तरं
  • विषकरणम्

महत्त्वपूर्णम् : यदि कश्चित् विषं सेवते अथवा यदृच्छया तत् सेवते तर्हि तत्क्षणमेव चिकित्सापरामर्शः प्राप्तव्यः । शीघ्रपरामर्शार्थं कोलम्बो राष्ट्रियचिकित्सालये स्थितं राष्ट्रियविषसूचनाकेन्द्रं सम्पर्कयितुं शक्नुवन्ति।

जीसीएस स्कोरिंग् इत्यस्य ३ मुख्यक्षेत्राणि के सन्ति?

एकः वैद्यः मुख्यत्रयक्षेत्रेषु रोगी प्रतिक्रियायाः आधारेण GCS स्कोरं नियुक्तं करोति । एतानि त्रीणि क्षेत्राणि एकत्र योजयित्वा कुलजीसीएस-अङ्कस्य गणना भवति ।

1. नेत्रप्रतिक्रिया (E): एतेन मुख्यतया माप्यते यत् व्यक्तिः कियत् जागृतः सजगः च अस्ति।

2. मौखिकप्रतिक्रिया (V): एतेन मस्तिष्कस्य कार्याणां परीक्षणं भवति यथा व्यक्तिस्य चिन्तनक्षमता, स्मृतिः, परितः जगतः प्रति जागरूकता च।

3. मोटरप्रतिक्रिया (M): एतेन मस्तिष्कं मांसपेशीनां नियन्त्रणं कियत् सम्यक् कर्तुं शक्नोति, निर्देशान् अनुसरणं कर्तुं शक्नोति, तंत्रिकातन्त्रं सम्यक् कार्यं करोति वा इति परीक्षितं भवति।

अधुना एतेषु प्रत्येकं खण्डं कथं स्कोरं कर्तव्यम् इति पश्यामः ।

प्रतिक्रिया कथं परीक्षणं लक्षणं च अंक
1. नेत्रप्रतिक्रिया (E) 1.1.
स्वतः एव किमपि न कृत्वा रोगी स्वाभाविकतया नेत्राणि उद्घाटितानि धारयति । ४
उक्ते सति नाम आहूते किमपि श्रुत्वा वा नेत्राणि उद्घाटयन्ति। ३
वेदना/दबावं प्रति यदा अङ्गुलीनखं लघुतया निपीड्यते (दाबः भवति) तदा नेत्राणि उद्घाटितानि भवन्ति । २
न प्रतिक्रिया। नेत्राणि उद्घाटयितुं कोऽपि उपायः नास्ति। १
2. वाचिकप्रतिक्रिया (V) .
अवगमनेन सह के सन्ति, कुत्र सन्ति, तेषां दिवसः कीदृशः इति पृष्टे ते सम्यक् उत्तरं ददति । ५
भ्रान्ता ते वदन्ति, परन्तु ते सम्यक् न जानन्ति यत् ते कुत्र सन्ति किं वा अभवत्। ते भ्रान्त्या वदन्ति। ४
अनुचितशब्दाः ते वदन्ति, परन्तु पृष्टस्य प्रश्नस्य सर्वथा अप्रासंगिकानि निरर्थकानि वचनानि वदन्ति। ३
अबोध्य ध्वनयःते शब्दान् न उच्चारयन्ति, अपितु केवलं निःश्वासवत् निरर्थकाः शब्दान् कुर्वन्ति। २
न प्रतिक्रिया। न किमपि शब्दं करोति। १
3. मोटर प्रतिक्रिया (M) .
निर्देशान् अनुसृत्य "हस्तं उत्थापयतु" "जिह्वाम् बहिः स्थापयतु" इत्यादयः सरलाः निर्देशाः सम्यक् अनुसृताः सन्ति । ६
वेदनायां ध्यानं दत्त्वा यदा शरीरस्य कश्चन भागः निपीडितः भवति तदा सः व्यक्तिः वेदनायुक्तं क्षेत्रं स्पृशितुं वा निष्कासयितुं वा प्रयतते । ५
वेदनाया: निवृत्ति: ते वेदनायुक्तं क्षेत्रं स्पृशितुं प्रयत्नस्य स्थाने वेदनातः दूरं गन्तुं प्रयतन्ते । ४
अप्राकृतिक झुकना वेदनाप्रतिक्रियारूपेण अङ्गाः वक्षःस्थलं प्रति अस्वाभाविकरूपेण नमन्ति । ३
अप्राकृतिक तानना वेदनाप्रतिक्रियारूपेण अङ्गाः अप्राकृतिकरूपेण ऋजुं भवन्ति, प्रसारयन्ति च । २
न प्रतिक्रिया। शरीरस्य गतिः नास्ति।१

GCS-P इति नूतना पद्धतिः का अस्ति ?

अधुना जीसीएस-व्यवस्थायाः अग्रे विकासः कृतः, जीसीएस-पी इति नूतनं विशेषता च योजितम् अस्ति । अत्र 'P' अक्षरं 'Pupil' इति तिष्ठति, यस्य अर्थः नेत्रस्य पुतली . प्रकाशस्य प्रति शिष्यस्य प्रतिक्रिया मस्तिष्कस्य कार्यस्य विषये बहु किमपि वक्तुं शक्नोति । अतः जीसीएस-अङ्केन सह एतदपि अवलोकितम् अस्ति ।

  • स्कोर 0: उभयनेत्रयोः कृष्णवलयः प्रकाशस्य प्रतिक्रियां ददति।
  • स्कोर 1: केवलं एकं नेत्रं प्रतिक्रियां ददाति।
  • स्कोर 2: उभयत्र नेत्रयोः प्रतिक्रिया नास्ति।

एषः स्कोरः पूर्ववर्ती जीसीएस-अङ्कात् घटितः भवति । अर्थात् यदि जीसीएस-अङ्कः ३ भवति तथा च द्वयोः नेत्रयोः प्रतिक्रिया नास्ति (अङ्कः २) तर्हि जीसीएस-पी-अङ्कः १ (३ - २ = १) भवति । रोगी अतीव गभीरे कोमायां भवति इति भावः ।

चिह्नानि किं वदन्ति ?

जीसीएस-अङ्कानां योगः रोगी-स्थितेः मोटा-मोटी-विचारं दातुं शक्नोति ।

  • अधिकतमः स्कोरः १५. (E4 + V5 + M6 = 15)। रोगी पूर्णचेतनः, सुभाषितः, परिवेशस्य विषये अवगतः इति भावः ।
  • न्यूनतमः स्कोरः ३.(E1 + V1 + M1 = 3) अस्ति । अस्य अर्थः अस्ति यत् रोगी गहने कोमायां अस्ति, अप्रतिसादः अस्ति ।

सामान्यतया ८ वा न्यूनं वा GCS स्कोरः कोमा इति मन्यते । स्कोरः यथा न्यूनः भवति तथा स्थितिः गम्भीरा भवति ।

शिरस्य चोटेषु चोटस्य तीव्रता जीसीएस-अङ्कानुसारं वर्गीकृता भवति ।

  • स्कोर १३-१५ : मृदुः आघातकारी मस्तिष्कस्य चोटः - आघात इव।
  • स्कोर ९-१२ : मध्यम टीबीआई।
  • स्कोर ३-८ : गम्भीर टीबीआई।

मम बालस्य GCS स्कोरस्य विषये मया किं ज्ञातव्यम्?

यदि भवतः परिवारस्य सदस्यः मित्रं वा आस्पतेः निक्षिप्तः अस्ति तथा च वैद्याः GCS स्कोरस्य विषये वदन्ति तर्हि आतङ्किताः न भवेयुः एतानि वस्तूनि मनसि धारयन्तु।

  • एतत् केवलं स्कोरः एव नास्ति। यद्यपि जीसीएस-अङ्केन रोगी-स्थितेः मोटा-मोटी विचारः प्राप्यते तथापि तस्य पृष्ठतः बहु सूचना अस्ति । अतः केवलं स्कोरं श्रोतुं न अपि तु स्वचिकित्सकेन सह वार्तालापं कृत्वा रोगी स्थितिः सम्पूर्णं चित्रं प्राप्नुयात् ।
  • जीसीएस सर्वदा उपयोक्तुं न शक्यते। केषुचित् सन्दर्भेषु जीसीएस-अङ्कानां समीचीनतया मापनं कर्तुं न शक्यते । यथा - यदि कश्चित् श्वसनार्थं श्वसनयंत्रेण सह सम्बद्धः भवति तर्हि वाक्प्रतिक्रियाणां मापनं कर्तुं न शक्यते । अपि च यदि नेत्राणि क्षतिग्रस्ताः सन्ति तर्हि नेत्रप्रतिक्रियाः न दृश्यन्ते ।
  • पूर्वानुमानस्य पूर्वानुमानार्थं जीसीएस इति एकमात्रं साधनं न प्रयुक्तम् । यद्यपि वैद्याः रोगीनां पूर्वानुमानस्य पूर्वानुमानार्थं GCS-अङ्कानां उपयोगं कुर्वन्ति तथापि ते केवलं तत् न पश्यन्ति । ते अन्येषां परीक्षणानाम् अपि विचारं कुर्वन्ति, यथा सीटी स्कैन्, रोगी समग्रस्वास्थ्यं च ।

गृहं नेतु-सन्देशः

  • ग्लास्गो कोमा स्केल (GCS) इति अन्तर्राष्ट्रीयरूपेण स्वीकृता स्कोरिंग् प्रणाली अस्ति या व्यक्तिस्य चेतनायाः मापनं करोति ।
  • एतेन नेत्रयोः, वाक्, शरीरस्य गतिः च माध्यमेन प्रतिक्रियाः परीक्षिताः भवन्ति ।
  • स्कोरः ३ (गहनकोमा) तः १५ (पूर्णचेतना) पर्यन्तं भवति । ८ वा न्यूनं वा स्कोरः तीव्रः इति मन्यते ।
  • नियमितरूपेण जीसीएस-अङ्कस्य जाँचं कृत्वा वैद्याः अवगन्तुं शक्नुवन्ति यत् रोगी स्थितिः सुधरति वा दुर्गतिम् अवाप्नोति वा।
  • यदि भवान् प्रियजनस्य GCS स्कोरस्य विषये ज्ञायते तर्हि केवलं संख्यायाः चिन्ता न कुर्वन्तु। सर्वदा स्वचिकित्सकेन सह वार्तालापं कृत्वा पूर्णस्थितिं स्पष्टतया अवगच्छन्तु।
❓ FAQ

Frequently Asked Medical Questions (FAQ)

Evidence-based clinical answers to common patient questions

GCS-P इति नूतना पद्धतिः का अस्ति ?

अधुना जीसीएस-व्यवस्थायाः अग्रे विकासः कृतः, जीसीएस-पी इति नूतनं विशेषता च योजितम् अस्ति । अत्र 'P' अक्षरं 'Pupil' इति तिष्ठति, यस्य अर्थः नेत्रस्य पुतली . प्रकाशस्य प्रति शिष्यस्य प्रतिक्रिया मस्तिष्कस्य कार्यस्य विषये बहु किमपि वक्तुं शक्नोति । अतः जीसीएस-अङ्केन सह एतदपि अवलोकितम् अस्ति ।

  • स्कोर 0: उभयनेत्रयोः कृष्णवलयः प्रकाशस्य प्रतिक्रियां ददति।
  • स्कोर 1: केवलं एकं नेत्रं प्रतिक्रियां ददाति।
  • स्कोर 2: उभयत्र नेत्रयोः प्रतिक्रिया नास्ति।

एषः स्कोरः पूर्ववर्ती जीसीएस-अङ्कात् घटितः भवति । अर्थात् यदि जीसीएस-अङ्कः ३ भवति तथा च द्वयोः नेत्रयोः प्रतिक्रिया नास्ति (अङ्कः २) तर्हि जीसीएस-पी-अङ्कः १ (३ - २ = १) भवति । रोगी अतीव गभीरे कोमायां भवति इति भावः ।

🔍 Search Keywords: glasgow coma scale gcs • glasgow coma scale gcs symptoms • glasgow coma scale gcs causes and treatment • glasgow coma scale gcs sri lanka • केवलं GCS पद्धतेः विषये ज्ञास्यामः यया वैद्याः 'चेतना' (Glasgow Coma Scale) मापयन्ति ।

🩺 Articles For You

किं भवन्तः श्रोणि-क्ष-किरणात् भीताः सन्ति ? एतत् ऋजुं कुर्मः !

एस्ट्रोजेन् हार्मोनः कर्करोगं 'निषेधं' करोति वा ? (Estrogen-Dependent Cancers) निश्चितरूपेण ज्ञातुम् आवाम्!

सेन्टिनेल् नोड् बायोप्सी इति किम् ? कर्करोगिणां कृते किमर्थं महत्त्वपूर्णम् ?

वृषणस्य अल्ट्रासाउण्ड् - किं भयं कर्तव्यम् अस्ति ? ज्ञातुम् अस्तु।

आवाम् TEE (Transesophageal Echocardiogram) इति विशेषपरीक्षायाः विषये ज्ञास्यामः यत् भवतः हृदयं निकटतया पश्यति।

किं भवतः अपि प्रातःकाले रक्तशर्करा उच्चा भवति ? किं सोमोग्यी इफेक्ट् इत्यस्य कारणेन एतत् भवितुम् अर्हति ?

💬 Patient Questions & Comments (0)

Have a question or experience to share? Post a comment or reply to other readers below.

🛡️ Plain Text Only • No Links
👤

No comments yet. Be the first to share your question or experience below.

⚠️ Important: Medical articles and information on Nirogi Lanka are strictly for educational and awareness purposes and do not substitute professional medical advice, diagnosis, or treatment. Always consult a qualified physician for any medical concerns.