Skip to main content
🎂 — | ♂/♀ පිරිමි/ගැහැණු | ⚖️ — kg | 📏 — cm | BMI — | 👟 —
⚡ 88%
🩺 ගර්භණී සහ මාතෘ

බබා ඉපදුන ගමන් බලන ඇප්ගාර් ලකුණ (Apgar Score) කියන්නේ මොකක්ද? අපි මේ ගැන සරලවම දැනගමු.

වෛද්‍ය ප්‍රියා සම්මානි (MBBS)
වෛද්‍ය සමාලෝචනය: වෛද්‍ය ප්‍රියා සම්මානි (MBBS) ✓ වෛද්‍යවරුන් විසින් තහවුරු කරන ලදී
📅 යාවත්කාලීන කළේ: 2026 වෙසක් 9 • ⏱ 7 විනාඩි කියවීමක් • කතුවැකි ප්‍රතිපත්තිය
බබා ඉපදුන ගමන් බලන ඇප්ගාර් ලකුණ (Apgar Score) කියන්නේ මොකක්ද? අපි මේ ගැන සරලවම දැනගමු.
මේ ලිපියේ අන්තර්ගතය (Table of Contents) ▾

ඔයාගේ පැටියා මේ ලෝකෙට ආපු ඒ සුන්දරම මොහොතේ, දොස්තර මහත්තුරු, නර්ස් නෝනලා එකපාරටම කතා වෙනවා ඔයාට ඇහිලා ඇති 'ඇප්ගාර් ස්කෝර් එක කීයද?' කියලා. සමහරවිට ඔයාට හිතෙන්න ඇති 'මොකක්ද මේ ඇප්ගාර් කියන්නේ? මගේ බබාට මොකක් හරි ප්‍රශ්නයක්ද?' කියලා. කිසිම දේකට බය වෙන්න එපා. මේක බබෙක් ඉපදුන ගමන් එයාගේ සෞඛ්‍ය තත්ත්වය ඉක්මනින් තක්සේරු කරන්න පාවිච්චි කරන හරිම සරල, වැදගත් ක්‍රමයක්. අපි අද කතා කරමු මේ ඇප්ගාර් ලකුණ (Apgar Score) ගැන හැම දෙයක්ම.

⚡ සායනික සෞඛ්‍ය මෙවලම
🤰

බබා ලැබෙන දවස (EDD)

අවසන් ඔසප් දිනය මත පදනම්ව දරු උපත සිදුවෙන දවස ගණනය කරන්න

මෙවලම පාවිච්චි කරන්න →

සරලවම කිව්වොත්, මොකක්ද මේ ඇප්ගාර් ලකුණ (Apgar Score) කියන්නේ?

හිතන්නකෝ, ඇප්ගාර් ලකුණ කියන්නේ බබා ඉපදුන ගමන් එයාගේ තත්ත්වය ගැන ගන්න 'ක්ෂණික ඡායාරූපයක්' (snapshot) වගේ දෙයක් කියලා. මේකෙන් වෛද්‍යවරුන්ට පුළුවන් බබා අම්මගේ බඩේ හිටපු පරිසරයෙන් එළියේ පරිසරයට කොයිතරම් හොඳින් හැඩගැහෙනවද කියලා ඉක්මනින්ම තේරුම් ගන්න. බබාට අමතර උදව්වක්, ඒ කියන්නේ පොඩි සහායක් අවශ්‍යද නැද්ද කියලා තීරණය කරන්න මේක ගොඩක් උදව් වෙනවා.

හැබැයි මෙතනදි ඔයා අනිවාර්යයෙන්ම මතක තියාගන්න ඕන වැදගත්ම දෙයක් තියෙනවා.

ඇප්ගාර් ලකුණෙන් ඔයාගේ බබාගේ අනාගතය ගැන කිසිම දෙයක් කියන්න බෑ. බබාගේ බුද්ධිය, එයා ලොකු වෙද්දී වර්ධනය වෙන විදිය, එයාගේ අනාගත සෞඛ්‍ය තත්ත්වය වගේ දේවල් ගැන මේ ලකුණෙන් කිසිම අනාවැකියක් කියන්න බෑ. ඒක තනිකරම බබා ඉපදුන මොහොතේ එයා ඉන්න තත්ත්වය මනින මිම්මක් විතරයි.

ඒ වගේම, බබාට අවශ්‍ය ප්‍රතිකාර මොනවද කියලා තීරණය කරන්න වෛද්‍යවරු ඇප්ගාර් ලකුණ විතරක් පාවිච්චි කරන්නේ නෑ. ඒක එයාලා පාවිච්චි කරන එක මෙවලමක් විතරයි.

ඇප්ගාර් ලකුණු දෙන්නේ කොහොමද? මේ කරුණු 5 බලමු

ඇප්ගාර් ලකුණ තීරණය කරද්දී ප්‍රධාන කරුණු පහක් ගැන තමයි අවධානය යොමු කරන්නේ. මේ හැම කරුණකටම ලකුණු 0, 1, හෝ 2 දෙන්න පුළුවන්. අන්තිමට මේ ලකුණු ඔක්කොම එකතු කරලා තමයි මුළු ඇප්ගාර් ලකුණ ගණනය කරන්නේ. හරි, අපි බලමුද ඒ කරුණු 5 මොනවද කියලා?

පරීක්ෂා කරන අංගය (Factor) ලකුණු දෙන විදිය සහ විස්තරය (Scoring and Description)
Appearance (සමේ පාට) මේකෙන් බලන්නේ බබාගේ ඇඟේ ලේ වල ඔක්සිජන් මට්ටම ගැන අදහසක් ගන්න.


• ලකුණු 2: මුළු ඇඟම සහ අත් පා රෝස පාටයි.


• ලකුණු 1: ඇඟ රෝස පාටයි, නමුත් අත් සහ පා නිල් පාටයි.


• ලකුණු 0: මුළු ඇඟම නිල් පාටයි හෝ සුදුමැලි පාටයි.

Pulse (හෘද ස්පන්දනය) මේකෙන් බබාගේ හදවතේ ක්‍රියාකාරිත්වය මනින්නේ.


• ලකුණු 2: හෘද ස්පන්දන වේගය විනාඩියට 100ට වැඩියි.


• ලකුණු 1: හෘද ස්පන්දන වේගය විනාඩියට 100ට අඩුයි.


• ලකුණු 0: හෘද ස්පන්දනයක් දැනෙන්නේ නෑ.

Grimace (ප්‍රතීක ප්‍රතිචාර) බබා බාහිර උත්තේජනයකට ප්‍රතිචාර දක්වනවද කියලා බලනවා. (උදා: නහයට හෝ කටට පොඩි suction එකක් දාලා)


• ලකුණු 2: හොඳට අඬනවා, කිවිසුම් යනවා හෝ කහිනවා.


• ලකුණු 1: යන්තම් මූණ ඇඹුල් කරනවා වගේ ප්‍රතිචාරයක් විතරයි.


• ලකුණු 0: කිසිම ප්‍රතිචාරයක් නෑ.

Activity (මාංශ පේශි ක්‍රියාකාරිත්වය) බබා කොච්චර හොඳින් ඇඟ හොලවනවද කියලා බලනවා.


• ලකුණු 2: අත් පා හොඳට නමමින්, ක්‍රියාශීලීව චලනය කරනවා.


• ලකුණු 1: අත් පා යන්තම් නමනවා, පොඩි චලනයක් තියෙනවා.


• ලකුණු 0: ඇඟ පණ නැහැ වගේ, කිසිම චලනයක් නෑ.

Respiration (හුස්ම ගැනීම) බබා කොච්චර හොඳට හුස්ම ගන්නවද කියලා බලනවා.


• ලකුණු 2: හොඳින්, ශක්තිමත්ව අඬනවා, හුස්ම ගැනීම ක්‍රමවත්.


• ලකුණු 1: හුස්ම ගැනීම හෙමින් හෝ අක්‍රමවත්, යන්තම් කෙඳිරි ගානවා.


• ලකුණු 0: හුස්ම ගන්නේ නෑ.

ලකුණු එකතු කරලා තේරුම් ගන්නේ කොහොමද?

මේ කරුණු පහේම ලකුණු එකතු කළාම, එන මුළු ලකුණ 0ත් 10ත් අතර වෙන්න පුළුවන්. වෛද්‍යවරු මේ ලකුණ අවම වශයෙන් දෙපාරක්වත් පරීක්ෂා කරනවා.

1. ඉපදිලා විනාඩි 1කින්.

2. ඉපදිලා විනාඩි 5කින්.

සාමාන්‍යයෙන් මේ ලකුණු වර්ග කරන්නේ මෙහෙමයි:

  • ලකුණු 7 සිට 10 දක්වා: බබා හොඳ සෞඛ්‍ය තත්ත්වයක ඉන්නවා. (Reassuring)
  • ලකුණු 4 සිට 6 දක්වා: බබාට යම් සහායක් අවශ්‍ය වෙන්න පුළුවන්. (Moderately abnormal)
  • ලකුණු 0 සිට 3 දක්වා: බබාට ක්ෂණික වෛද්‍ය උපකාර අවශ්‍යයි. (Low)

බබාගේ විනාඩි 5දි ගත්ත ලකුණ 7ට අඩු නම්, වෛද්‍යවරු විනාඩි 20ක් යනකල් හැම විනාඩි 5කට සැරයක්ම මේ ලකුණ පරීක්ෂා කරනවා.

බබාගේ සම තද පාට නම්?

ඇප්ගාර් ලකුණු දීමේ ක්‍රමයේ තියෙන එක සීමාවක් තමයි සමේ පාට බලන එක. රෝස පාටට වැඩි ලකුණු දෙන නිසා, සමේ වර්ණය තද බබාලට මේක සමහර වෙලාවට සාධාරණ නොවෙන්න පුළුවන්. ඒ නිසා, පළපුරුදු වෛද්‍යවරු බබාලගේ සමේ පාටට වඩා තොල්, දිව සහ විදුරුමස් වල පාට බලනවා. ඒ තැන්වල පාටින් ඇඟේ ඔක්සිජන් මට්ටම ගැන වඩා හොඳ අදහසක් ගන්න පුළුවන්.

සාමාන්‍ය ඇප්ගාර් ලකුණක් කියන්නේ කීයක්ද?

ඇප්ගාර් ලකුණ 7ක් හෝ ඊට වැඩි නම් ඒක ඉතාම හොඳයි. හැබැයි ඔයාගේ බබාට ලකුණු 10න් 10ම ලැබුණේ නැහැ කියලා කලබල වෙන්න එපා. බොහොමයක් නිරෝගී බබාලටවත් ලකුණු 10ක් ලැබෙන්නේ හරිම කලාතුරකින්. මොකද, ඉපදුනාට පස්සේ බබාගේ රුධිර සංසරණය සම්පූර්ණයෙන්ම ක්‍රමවත් වෙන්න විනාඩි කිහිපයක් යනවා. ඒ නිසා අත් පා වල පොඩි නිල් පාටක් තියෙන එක (ලකුණු 1ක් අඩු වෙන තැන) හරිම සාමාන්‍ය දෙයක්.

බබාගේ ඇප්ගාර් ලකුණ අඩු වුණොත් මොකද වෙන්නේ? බය වෙන්න ඕනෙද?

නැහැ, කලබල වෙන්න එපා. ඇප්ගාර් ලකුණ 7ට අඩුයි කියන්නේ බබාට මේ අලුත් ලෝකෙට හැඩගැහෙන්න පොඩි උදව්වක් අවශ්‍යයි කියන එක විතරයි. ඒ කියන්නේ වෛද්‍ය කණ්ඩායම බබාට අවශ්‍ය සහාය වහාම ලබා දෙනවා. ඒ වගේ වෙලාවක බබාට ලබා දෙන ප්‍රතිකාර කිහිපයක් තමයි මේ:

  • අමතර ඔක්සිජන් ලබා දීම (Supplemental oxygen): බබාට හුස්ම ගන්න පහසු වෙන්න ඔක්සිජන් ලබා දෙනවා.
  • හුස්ම ගැනීමේ අපහසුතා වලට නලයක් දැමීම (Intubation): සමහර වෙලාවට බබාගේ ශ්වසන මාර්ගය විවෘතව තියාගන්න පොඩි නලයක් දාන්න සිද්ධ වෙන්න පුළුවන්.
  • පපුව සම්බාහනය කිරීම (Chest compressions): හෘද ස්පන්දනය දුර්වල නම්, එය උත්තේජනය කරන්න පපුව මෘදුව සම්බාහනය කරනවා.
  • ඇඩ්‍රිනලින් වැනි ඖෂධ ලබා දීම (Medications like epinephrine): අවශ්‍ය නම්, හදවතේ ක්‍රියාකාරිත්වය වැඩි දියුණු කරන්න ඖෂධ ලබා දෙනවා.
  • හුස්ම ගැනීමට යන්ත්‍රයකට සම්බන්ධ කිරීම (Mechanical ventilation): බබාට තනියම හුස්ම ගන්න අපහසු නම්, යන්ත්‍රයක ආධාරයෙන් හුස්ම ලබා දෙනවා. උදාහරණයක් විදියට (positive-pressure ventilation - PPV) හෝ (neonatal continuous positive airway pressure - NCPAP) වගේ ක්‍රම පාවිච්චි කරන්න පුළුවන්.

ඇප්ගාර් ලකුණ අඩු වෙන්න හේතු මොනවද?

බොහෝ වෙලාවට ඇප්ගාර් ලකුණ අඩු වෙන්නේ බබාට ගර්භාෂයෙන් පිටත ජීවිතයට හැඩගැහෙන්න පොඩි අමාරුකමක් ඇති වුණොත්. මේකට හේතු කිහිපයක් බලපාන්න පුළුවන්:

  • සීසර් සැත්කමකින් (Cesarean section / C-section) බබා ඉපදීම.
  • දරු ප්‍රසූතිය අපහසු වීම හෝ වැඩි වෙලාවක් ගත වීම.
  • බබාගේ ශ්වසන මාර්ගයේ තරලයක් (සැරව වගේ දෙයක්) හිරවීම.
  • ගර්භණී කාලයේ යම් සංකූලතා සහිත වීම (High-risk pregnancy).
  • නියමිත කාලයට කලින් බබා ඉපදීම (Premature birth).

මේ වගේ දෙයක් වුණාම ඒක ඔයාගේ වරදක් කියලා කවදාවත් හිතන්න එපා. ගර්භණී කාලය සහ දරු ප්‍රසූතිය සිද්ධ වෙන විදිය ගොඩක් වෙලාවට අපි කාටවත් පාලනය කරන්න පුළුවන් දේවල් නෙවෙයි.

කවුද මේ ඇප්ගාර් ක්‍රමය හොයාගත්තේ?

මේ ලකුණු දීමේ ක්‍රමය මුලින්ම හඳුන්වා දුන්නේ 1952 දී වර්ජිනියා ඇප්ගාර් (Dr. Virginia Apgar) කියන නිර්වින්දන වෛද්‍යවරියක්. පුදුම දේ තමයි, එතුමිය මේ ක්‍රමය හඳුන්වා දෙද්දී එයාගේ නමේ අකුරු මේකට පාවිච්චි කළේ නෑ. පස්සේ කාලෙක, 1962 දී වෙනත් ළමා වෛද්‍යවරු දෙන්නෙක් තමයි මේ කරුණු 5 මතක තියාගන්න පහසු වෙන්න A-P-G-A-R කියන නම හැදුවේ.

අවසාන වශයෙන් කියන්න තියෙන්නේ, ඔයාගේ බබාගේ ඇප්ගාර් ලකුණ ගැන ඔයාට කනස්සල්ලක් ඇතිවෙන එක සාමාන්‍ය දෙයක්. නමුත් මතක තියාගන්න, ඒක වෛද්‍යවරුන්ට ඒ මොහොතේ බබාගේ තත්ත්වය තේරුම් ගන්න උදව්වෙන මෙවලමක් විතරයි. ඒකෙන් බබාගේ අනාගතය තීරණය වෙන්නේ නෑ. ලකුණ කොහොම වුණත්, ඔයාගේ වෛද්‍ය කණ්ඩායම බබාට අවශ්‍ය උපරිම රැකවරණය ලබා දෙනවා.

💡 මතක තියාගන්න කරුණු (Take-Home Message)

  • ඇප්ගාර් ලකුණ (Apgar Score) කියන්නේ බබා ඉපදුන මොහොතේ එයාගේ සෞඛ්‍ය තත්ත්වය ඉක්මනින් මනින ක්‍රමයක් මිසක්, අනාගතය ගැන කියන අනාවැකියක් නෙවෙයි.
  • ලකුණු අඩු වීමක් කියන්නේ බබාට ඒ මොහොතේ ටිකක් වැඩිපුර උදව් සහ අවධානය අවශ්‍යයි කියන එක විතරයි.
  • නිරෝගී බබෙකුට වුණත් ලකුණු 10න් 10ක්ම නොලැබී යන එක හරිම සාමාන්‍ය දෙයක්. ඒ ගැන කලබල වෙන්න එපා.
  • බබාගේ ඇප්ගාර් ලකුණ අඩු වුණොත්, ඒක කවදාවත් අම්මාගේ වරදක් නෙවෙයි. ඒකට බලපාන බොහෝ හේතු අපිට පාලනය කරන්න බැහැ.
  • මේ සම්බන්ධයෙන් ඔයාට මොනවා හරි ප්‍රශ්නයක් හෝ බයක් තියෙනවා නම්, කිසිම පැකිලීමකින් තොරව ඔයාගේ දොස්තර මහත්තයා එක්ක ඒ ගැන කතා කරන්න.
❓ FAQ

නිතර අසන වෛද්‍ය ප්‍රශ්න (FAQ)

මේ රෝග තත්ත්වය ගැන බොහෝ දෙනෙක් අහන ප්‍රශ්න සහ වෛද්‍ය පිළිතුරු

ලකුණු එකතු කරලා තේරුම් ගන්නේ කොහොමද?

මේ කරුණු පහේම ලකුණු එකතු කළාම, එන මුළු ලකුණ 0ත් 10ත් අතර වෙන්න පුළුවන්. වෛද්‍යවරු මේ ලකුණ අවම වශයෙන් දෙපාරක්වත් පරීක්ෂා කරනවා.

1. ඉපදිලා විනාඩි 1කින්.

2. ඉපදිලා විනාඩි 5කින්.

සාමාන්‍යයෙන් මේ ලකුණු වර්ග කරන්නේ මෙහෙමයි:

  • ලකුණු 7 සිට 10 දක්වා: බබා හොඳ සෞඛ්‍ය තත්ත්වයක ඉන්නවා. (Reassuring)
  • ලකුණු 4 සිට 6 දක්වා: බබාට යම් සහායක් අවශ්‍ය වෙන්න පුළුවන්. (Moderately abnormal)
  • ලකුණු 0 සිට 3 දක්වා: බබාට ක්ෂණික වෛද්‍ය උපකාර අවශ්‍යයි. (Low)

බබාගේ විනාඩි 5දි ගත්ත ලකුණ 7ට අඩු නම්, වෛද්‍යවරු විනාඩි 20ක් යනකල් හැම විනාඩි 5කට සැරයක්ම මේ ලකුණ පරීක්ෂා කරනවා.

බබාගේ සම තද පාට නම්?

ඇප්ගාර් ලකුණු දීමේ ක්‍රමයේ තියෙන එක සීමාවක් තමයි සමේ පාට බලන එක. රෝස පාටට වැඩි ලකුණු දෙන නිසා, සමේ වර්ණය තද බබාලට මේක සමහර වෙලාවට සාධාරණ නොවෙන්න පුළුවන්. ඒ නිසා, පළපුරුදු වෛද්‍යවරු බබාලගේ සමේ පාටට වඩා තොල්, දිව සහ විදුරුමස් වල පාට බලනවා. ඒ තැන්වල පාටින් ඇඟේ ඔක්සිජන් මට්ටම ගැන වඩා හොඳ අදහසක් ගන්න පුළුවන්.

සාමාන්‍ය ඇප්ගාර් ලකුණක් කියන්නේ කීයක්ද?

ඇප්ගාර් ලකුණ 7ක් හෝ ඊට වැඩි නම් ඒක ඉතාම හොඳයි. හැබැයි ඔයාගේ බබාට ලකුණු 10න් 10ම ලැබුණේ නැහැ කියලා කලබල වෙන්න එපා. බොහොමයක් නිරෝගී බබාලටවත් ලකුණු 10ක් ලැබෙන්නේ හරිම කලාතුරකින්. මොකද, ඉපදුනාට පස්සේ බබාගේ රුධිර සංසරණය සම්පූර්ණයෙන්ම ක්‍රමවත් වෙන්න විනාඩි කිහිපයක් යනවා. ඒ නිසා අත් පා වල පොඩි නිල් පාටක් තියෙන එක (ලකුණු 1ක් අඩු වෙන තැන) හරිම සාමාන්‍ය දෙයක්.

ඇප්ගාර් ලකුණ අඩු වෙන්න හේතු මොනවද?

බොහෝ වෙලාවට ඇප්ගාර් ලකුණ අඩු වෙන්නේ බබාට ගර්භාෂයෙන් පිටත ජීවිතයට හැඩගැහෙන්න පොඩි අමාරුකමක් ඇති වුණොත්. මේකට හේතු කිහිපයක් බලපාන්න පුළුවන්:

  • සීසර් සැත්කමකින් (Cesarean section / C-section) බබා ඉපදීම.
  • දරු ප්‍රසූතිය අපහසු වීම හෝ වැඩි වෙලාවක් ගත වීම.
  • බබාගේ ශ්වසන මාර්ගයේ තරලයක් (සැරව වගේ දෙයක්) හිරවීම.
  • ගර්භණී කාලයේ යම් සංකූලතා සහිත වීම (High-risk pregnancy).
  • නියමිත කාලයට කලින් බබා ඉපදීම (Premature birth).
කවුද මේ ඇප්ගාර් ක්‍රමය හොයාගත්තේ?

මේ ලකුණු දීමේ ක්‍රමය මුලින්ම හඳුන්වා දුන්නේ 1952 දී වර්ජිනියා ඇප්ගාර් (Dr. Virginia Apgar) කියන නිර්වින්දන වෛද්‍යවරියක්. පුදුම දේ තමයි, එතුමිය මේ ක්‍රමය හඳුන්වා දෙද්දී එයාගේ නමේ අකුරු මේකට පාවිච්චි කළේ නෑ. පස්සේ කාලෙක, 1962 දී වෙනත් ළමා වෛද්‍යවරු දෙන්නෙක් තමයි මේ කරුණු 5 මතක තියාගන්න පහසු වෙන්න A-P-G-A-R කියන නම හැදුවේ.

අවසාන වශයෙන් කියන්න තියෙන්නේ, ඔයාගේ බබාගේ ඇප්ගාර් ලකුණ ගැන ඔයාට කනස්සල්ලක් ඇතිවෙන එක සාමාන්‍ය දෙයක්. නමුත් මතක තියාගන්න, ඒක වෛද්‍යවරුන්ට ඒ මොහොතේ බබාගේ තත්ත්වය තේරුම් ගන්න උදව්වෙන මෙවලමක් විතරයි. ඒකෙන් බබාගේ අනාගතය තීරණය වෙන්නේ නෑ. ලකුණ කොහොම වුණත්, ඔයාගේ වෛද්‍ය කණ්ඩායම බබාට අවශ්‍ය උපරිම රැකවරණය ලබා දෙනවා.

🔍 සෙවුම් පද (Search Keywords): apgar score sinhala • apgar score sri lanka • apgar score roga lakshana • apgar score prathikara sinhala • apgar score hethu • බබා ඉපදුන ගමන් බලන ඇප්ගාර් ලකුණ (Apgar Score) කියන්නේ මොකක්ද? අපි මේ ගැන සරලවම දැනගමු. • ගර්භණී සහ මාතෘ

🩺 ඔයාට ගැළපෙන ලිපි

ගර්භණී කාලෙදි බඩේ කැක්කුමක් එනවද? මේ දේවල් දැනගෙන ඉන්න එක ගොඩක් වැදගත් (Abdominal Pain in Pregnancy)

වයස 40න් පස්සේ ගැබ් ගැනීමක්? (Pregnancy after 40) - අපි දැනගමු මේකෙ තියෙන අවදානම් ගැන

ගර්භණී කාලයේදී කරන AFP ලේ පරීක්ෂණය (AFP Blood Test) ගැන බය වෙන්න එපා! අපි මේ ගැන කතා කරමු

කිරි දෙන අම්මා කෙනෙක්ට මත්පැන් ටිකක් බොන්න පුළුවන්ද? (Alcohol and Breastfeeding) අපි මේ ගැන හරියටම දැනගමු

ගර්භණී කාලෙදී ඇලජි එකට බෙහෙත් ගන්න එක හොඳද? (Allergy Medication in Pregnancy)

ගර්භණී සමයේ විකල්ප ප්‍රතිකාර (Alternative Therapies) - මේවා ඔබට ඇත්තටම සුදුසුද?

💬 පාඨක අදහස් සහ ප්‍රශ්න (0)

ඔයාටත් මේ රෝගී තත්ත්වය ගැන ප්‍රශ්නයක් හෝ අත්දැකීමක් තියෙනවාද? පහතින් අදහසක් එක් කරන්න නැතිනම් අනෙක් අයගේ අදහස්වලට පිළිතුරු (Reply) ලබා දෙන්න.

🛡️ අකුරු පමණයි • Links අවහිර කර ඇත
👤

තවම කිසිම අදහසක් පළ කරලා නැහැ. ඔයාගේ අදහස හෝ ප්‍රශ්නය මෙතනින් එක් කරන්න.

⚠️ වැදගත්: Nirogi Lanka වෙබ් අඩවියේ තියෙන වෛද්‍ය ලිපි සහ තොරතුරු සාමාන්‍ය දැනුවත් කිරීම සඳහා පමණක් වන අතර, ඒවා වෘත්තීය වෛද්‍ය උපදෙස්, රෝග විනශ්චය හෝ ප්‍රතිකාර සඳහා ආදේශකයක් නෙවෙයි. ඔයාට තියෙන ඕනෑම සෞඛ්‍ය ගැටලුවක් සඳහා සුදුසුකම් ලත් ඩොක්ටර් කෙනෙක් හමුවෙලා උපදෙස් ලබාගන්න.