Skip to main content
🎂 — | ♂/♀ M/F | ⚖️ — kg | 📏 — cm | BMI — | 👟 —
⚡ 88%
🩺 सबै लेखहरू

तपाईंको बच्चा जन्मेपछि हुने परीक्षण, अपगर स्कोरको बारेमा कुरा गरौं!

MBBS
Medically Reviewed by MBBS ✓ Medically Reviewed
📅 Updated: Jul 15, 2026 • ⏱ 8 min read • सम्पादकीय नीति
तपाईंको बच्चा जन्मेपछि हुने परीक्षण, अपगर स्कोरको बारेमा कुरा गरौं!
Table of Contents ▾

तपाईंको सानो बच्चा यस संसारमा आउने कुरामा तपाईं कत्तिको उत्साहित हुनुहुन्छ? तपाईंको बच्चा जन्मेपछि, डाक्टर र नर्सहरूले तुरुन्तै धेरै परीक्षणहरू गर्छन्। यी मध्ये सबैभन्दा महत्त्वपूर्णलाई अपगर स्कोर भनिन्छ। तपाईंले यो शब्द पहिले सुन्नुभएको हुन सक्छ। त्यसैले, आज यसको बारेमा सरल, बुझ्न सजिलो तरिकामा कुरा गरौं। चिन्ता लिनुपर्ने कुनै कुरा छैन, यो बच्चालाई डराउने कुरा होइन, यो बच्चाको स्वास्थ्यको प्रारम्भिक विचार प्राप्त गर्नको लागि एउटा सानो परीक्षण मात्र हो।

⚡ Interactive Clinical Tool
⚖️

BMI Calculator

Know your body mass index (BMI) and weight classification

Open Interactive Calculator →

अपगर स्कोर के हो?

सरल भाषामा भन्नुपर्दा, अपगर स्कोर भनेको तपाईंको नवजात शिशुलाई जन्मेपछि दिइने स्कोर हो। यो तपाईंको बच्चाको पहिलो "रिपोर्ट कार्ड" जस्तै हो। तर यसले तपाईंको बच्चाको बुद्धिमत्ता वा भविष्यको विकासको भविष्यवाणी गर्दैन। यो मुख्यतया तपाईंको बच्चाको आधारभूत शारीरिक कार्यहरू जन्म पछि ठीकसँग काम गरिरहेको छ कि छैन र तिनीहरूलाई तत्काल चिकित्सा ध्यान चाहिन्छ कि छैन भनेर निर्धारण गर्न प्रयोग गरिन्छ।

यो परीक्षण डाक्टर र विशेषज्ञहरूद्वारा गरिन्छ। तिनीहरूले बच्चा जन्मेको एक मिनेट पछि यी स्कोरहरू दिन्छन्, र फेरि पाँच मिनेट पछि। कहिलेकाहीं, यदि उनीहरूलाई लाग्छ कि उनीहरूलाई बच्चाको अवस्थाको बारेमा अलि बढी सावधान रहनु आवश्यक छ भने, उनीहरूले यो परीक्षण १०, १५, वा २० मिनेट पछि दोहोर्याउन सक्छन्।

तपाईं यो कहिले गर्नुहुन्छ? किन?

हामीले पहिले उल्लेख गरेझैं, यो अपगर परीक्षण मुख्यतया दुई पटक गरिन्छ:

१. जन्मेको पहिलो मिनेट भित्र: यो तब हुन्छ जब हामी बच्चा गर्भबाट बाहिर निस्कने बित्तिकै यो नयाँ वातावरणमा कसरी घुलमिल भइरहेको छ र उसको शरीर प्रणालीले काम गर्न थालेको छ कि छैन भनेर हेर्छौं। यसले हामीलाई बच्चालाई तुरुन्तै कस्तो प्रकारको मद्दत चाहिन्छ भनेर बुझ्न मद्दत गर्नेछ।

२. जन्मेको ५ मिनेट पछि: यस समयमा, बच्चाको अवस्था फेरि जाँच गरिन्छ। धेरैजसो बच्चाहरू पहिलो मिनेट भन्दा अहिले राम्रो हुन्छन्। यो दोस्रो जाँचले बच्चाले वातावरणमा कति राम्रोसँग घुलमिल भएको छ र कुनै विशेष हेरचाह आवश्यक छ कि छैन भनेर मूल्याङ्कन गर्छ।

सोच्नुहोस् त, जब हामी अचानक नयाँ ठाउँमा सर्छौं, हामीलाई त्यहाँ अभ्यस्त हुन केही समय लाग्छ। बच्चाहरू पनि त्यस्तै हुन्छन्। जब तिनीहरू आफ्नो आमाको गर्भको न्यानोपन र सुरक्षाबाट बाहिर निस्कन्छन्, तिनीहरूलाई यो संसारमा अभ्यस्त हुन केही समय लाग्छ। त्यसैले हामी १ र ५ मिनेटमा जाँच गर्छौं।

एपगर परीक्षणले वास्तवमा के मापन गर्छ?

यो सम्झन धेरै सजिलो छ। यी पाँच बुँदाहरू सम्झने एक मात्र तरिका APGAR पाँच अक्षरहरू हुन्। यी प्रत्येक अक्षरले अंग्रेजी शब्दलाई जनाउँछ। सिंहलीमा प्रत्येकलाई बुझौं:

१. A – रूप – बच्चाको छालाको रंग:

  • यो बच्चाको छालाको रङ जाँच गर्नको लागि हो। के सम्पूर्ण शरीर राम्रो गुलाबी रंगको छ, वा शरीर गुलाबी छ जसमा खुट्टाहरू मात्र नीलो छन्, वा सम्पूर्ण शरीर नीलो वा फिक्का छ?
  • यो किन महत्त्वपूर्ण छ? छालाको रंगले हामीलाई बच्चाको रगत राम्रोसँग परिसंचरण भइरहेको छ कि छैन र रगतले पर्याप्त अक्सिजन पाउँदैछ कि छैन भनेर बताउन सक्छ। पर्याप्त अक्सिजन पाउँदै गरेको बच्चा सामान्यतया गुलाबी रंगको हुन्छ।

२. P – नाडी – बच्चाको मुटुको धड्कन :

  • यसले बच्चाको मुटुको धड्कन मापन गर्छ। डाक्टर वा नर्सले बच्चाको छातीमा हात राखेर वा स्टेथोस्कोप प्रयोग गरेर यो जाँच गर्नेछन् ।
  • यो किन महत्त्वपूर्ण छ? मुटुको धड्कन जीवनको आधारभूत संकेत हो। यसले तपाईंको बच्चाको मुटु कति बलियो र स्वस्थ छ भनेर बताउँछ। यदि यो प्रति मिनेट १०० भन्दा बढी धड्कन छ भने, त्यो राम्रो हो। (बच्चाको मुटुको धड्कन हाम्रो भन्दा छिटो हुन्छ।)

३. G – ग्रिमेस प्रतिक्रिया – बाह्य उत्तेजनाहरूको प्रतिक्रिया (रिफ्लेक्स):

  • यसमा बच्चाले थोरै मात्रामा उत्तेजनामा ​​कसरी प्रतिक्रिया दिन्छ भनेर अवलोकन गर्नु समावेश छ। उदाहरणका लागि, कहिलेकाहीँ तपाईंले बच्चाको हात वा तलामा बिस्तारै थप्पड लगाउन सक्नुहुन्छ, वा उनीहरूको नाक नजिकै केही सानो गर्न सक्नुहुन्छ (जस्तै, यसलाई पुछ्नुहोस्)।
  • यो किन महत्त्वपूर्ण छ? यदि तपाईंको बच्चा राम्ररी रोइरहेको छ, हाच्छिउँ गरिरहेको छ, खोकिरहेको छ, वा आफ्ना हातखुट्टाहरूबाट भाग्न खोजिरहेको छ भने, यसको अर्थ उसको रिफ्लेक्सहरू राम्रोसँग काम गरिरहेका छन् भन्ने हो। यसले तपाईंलाई तपाईंको बच्चाको स्नायु प्रणाली कति राम्रोसँग काम गरिरहेको छ भन्ने कुराको अनुमान लगाउन सक्छ।

४. A – गतिविधि – मांसपेशीको टोन:

  • यसले बच्चाको हातखुट्टा कसरी चल्छ, मांसपेशी टोन छ कि छैन, वा शरीर झट्किएको छ कि छैन भनेर जाँच गर्छ।
  • यो किन महत्त्वपूर्ण छ? हात र खुट्टा राम्ररी चलाउने, हात र खुट्टा थोरै झुकेको बच्चाले उसको मांसपेशी राम्रोसँग काम गरिरहेको देखाउँछ। यदि तिनीहरू लङ्गडा देखिन्छन्, वा तपाईंले तिनीहरूलाई उठाउँदा लड्छन् जस्तो लाग्छ भने, तपाईंले त्यसमा ध्यान दिनुपर्छ।

५. R – श्वासप्रश्वास – श्वासप्रश्वास दर र प्रयास:

  • यो बच्चाले कसरी सास फेरिरहेको छ भनेर जाँच गर्नको लागि हो। राम्रोसँग र जोशका साथ रोइरहेको बच्चाले सामान्यतया राम्रोसँग सास फेरिरहेको हुन्छ। सास फेर्ने गति, सास फेर्ने लय र सास फेर्ने प्रयास पनि जाँच गरिन्छ। बच्चाले बिस्तारै, अनियमित रूपमा सास फेरिरहेको छ कि छैन भन्ने कुरा पनि यहाँ महत्त्वपूर्ण छ।
  • यो किन महत्त्वपूर्ण छ? जीवनको लागि अक्सिजन आवश्यक छ। बच्चाले आफैंले राम्रोसँग सास फेर्न धेरै महत्त्वपूर्ण छ।

ग्रेड कसरी दिइन्छ?

अब हामीलाई थाहा छ ती पाँच कारकहरू के हुन्। यी प्रत्येक कारकलाई ०, १, वा २ को अंक दिन सकिन्छ।

  • ० अंक: यसको मतलब कुनै पनि सान्दर्भिक कार्य छैन।
  • अंक १: यसको मतलब यो केही हदसम्म छ, तर पूर्ण रूपमा राम्रो छैन।
  • अंक २: यसको अर्थ सम्बन्धित कार्य धेरै राम्रो र स्वस्थ छ।

त्यसैले, पाँचैवटा वस्तुहरूको लागि प्राप्ताङ्कहरू जोडेर कुल अपगर स्कोर प्राप्त गरिन्छ। अधिकतम स्कोर १० हो (प्रत्येक वस्तुको लागि २ अंक, ५ वस्तुको लागि १० अंक)।

तर यो कुरा याद राख्नुहोस्: धेरै कम बच्चाहरूले १० मध्ये १० पूर्ण अंक पाउँछन्! धेरैजसो बच्चाहरूले ७, ८, वा ९ अंक पाउँछन्। यसको मुख्य कारण यो हो कि धेरै स्वस्थ बच्चाहरूको पनि जन्म पछि औंला र औंलाहरूमा हल्का नीलो रंग हुन सक्छ। यसलाई (एक्रोसायनोसिस) भनिन्छ। यो किनभने रक्तसञ्चारलाई अंगहरूको छेउमा पुग्न केही समय लाग्छ जबसम्म बच्चाको शरीर अलि न्यानो हुँदैन। यो धेरै सामान्य हो र चिन्ता लिनु पर्दैन। यो केही समय पछि हट्नेछ।

सामान्यतया:

  • ७ देखि १० सम्मको स्कोर: यसको अर्थ बच्चाको स्वास्थ्य राम्रो छ र उसलाई कुनै विशेष उपचारको आवश्यकता छैन।
  • स्कोर ४ देखि ६: बच्चालाई केही सानो सहयोगको आवश्यकता पर्न सक्छ। उदाहरणका लागि, तपाईंले बच्चाको नाक र मुख चुस्नुपर्ने हुन सक्छ, छालालाई उत्तेजित पार्नुपर्ने हुन सक्छ, वा केही समयको लागि अक्सिजन दिनुपर्ने हुन सक्छ।
  • यदि स्कोर ४ भन्दा कम छ भने: बच्चालाई तत्काल चिकित्सा ध्यान चाहिन्छ। यसको अर्थ बच्चालाई सास फेर्न मद्दत गर्ने र उसको मुटुको धड्कन सामान्यमा फर्काउने जस्ता कुराहरू हुन्।

के हामी अपगर स्कोर घट्यो भने चिन्तित हुनुपर्छ?

यो धेरै आमाबाबुको सबैभन्दा ठूलो प्रश्न हो। जब एपगर स्कोर घट्छ, केही मानिसहरू सोच्छन्, "के मेरो बच्चामा केही गम्भीर समस्या छ?"

होइन, यसको बारेमा चिन्ता नगर।

  • पहिलो मिनेटमा अंक थोरै कम हुन सक्छ, तर ५ मिनेटको परीक्षणमा धेरैजसो बच्चाहरूको अंक बढ्छ। यसको अर्थ बच्चा बिस्तारै संसारमा घुलमिल हुँदैछ।
  • एपगर स्कोर भनेको त्यस क्षणमा बच्चाको अवस्थाको संकेत मात्र हो। यसले बच्चाको भविष्यको स्वास्थ्य, बुद्धिमत्ता, व्यवहार, वा ऊ कति स्मार्ट हुनेछ भन्ने बारेमा केही पनि भन्दैन। यो कुरा मनमा राख्नुहोस्।
  • यो स्कोरिङ प्रणाली डाक्टर र नर्सहरूलाई छिटो निर्णय लिन मद्दत गर्न डिजाइन गरिएको हो। यो बुझ्न प्रयोग गरिन्छ, "यो बच्चालाई अहिले कस्तो प्रकारको मद्दत चाहिन्छ?"
  • कहिलेकाहीँ, यदि बच्चा कठिन प्रसवको साथ जन्मिएको छ वा समयपूर्व जन्मिएको छ भने, एपगर स्कोर अलि कम हुन सक्छ। यद्यपि, चिकित्सा टोलीलाई यस्तो अवस्थामा बच्चालाई कसरी मद्दत गर्ने भनेर थाहा छ।

सोच्नुहोस् त, केही बच्चाहरू जन्मिँदा यो संसारमा घुलमिल हुन अलि ढिलो हुन्छन्। यदि तपाईंले तिनीहरूलाई थोरै मद्दत गर्नुभयो भने, जस्तै केही समयको लागि अक्सिजन दिनुभयो भने, तिनीहरू चाँडै निको हुनेछन्।

तपाईंले जान्नुपर्ने कुराहरू (घर पठाउनुहोस् सन्देश)

ठीक छ, त्यसोभए, हामीले कुरा गरेका कुराहरूबाट, यी दिमागमा राख्नु पर्ने सबैभन्दा महत्त्वपूर्ण कुराहरू हुन्:

  • एपगर स्कोर भनेको बच्चाको हालको स्वास्थ्य स्थितिको बारेमा संक्षिप्त जानकारी प्राप्त गर्न जन्मेपछि तुरुन्तै गरिने द्रुत परीक्षण हो।
  • यसले मुख्यतया पाँच कुराहरूलाई हेर्छ: बच्चाको छालाको रंग, मुटुको गति, उत्तेजनाको प्रतिक्रिया, मांसपेशी गतिविधि, र श्वासप्रश्वास।
  • १० मध्ये १० को पूर्ण अंक प्राप्त गर्नु धेरै दुर्लभ छ। ७, ८, वा ९ अंक प्राप्त गर्नु सामान्य कुरा हो।
  • कम अपगर स्कोरले बच्चाको भविष्यको बारेमा केही भन्दैन। यो केवल बच्चालाई त्यतिबेला मद्दत चाहिन्छ कि पर्दैन भनेर हेर्नको लागि हो।
  • डाक्टर र नर्सहरू तपाईं र तपाईंको बच्चालाई मद्दत गर्न सधैं तयार छन्। त्यसैले, यदि तपाईंसँग कुनै प्रश्न वा शंका छ भने, तिनीहरूलाई सोध्न कहिल्यै नडराउनुहोस्।

हामी सबै आशा गर्छौं कि तपाईंको बच्चा यस संसारमा स्वस्थ र खुशीसाथ आओस्! मलाई आशा छ कि तपाईंले अब एपगर स्कोरको बारेमा राम्रोसँग बुझ्नुभएको छ।


🔍 Search Keywords: parents apgar0 • parents apgar0 symptoms • parents apgar0 causes and treatment • parents apgar0 sri lanka • तपाईंको बच्चा जन्मेपछि हुने परीक्षण, अपगर स्कोरको बारेमा कुरा गरौं!

🩺 Articles For You

मलेरियाबाट बचाउने ट्याब्लेट - सरल शब्दहरूमा टाफेनोक्विनको बारेमा सबै कुरा

के तपाईंको रगतमा बोसो (ट्राइग्लिसराइड) बढी छ? त्यसलाई कसरी घटाउने भन्ने यहाँ छ!

के चिया पिउँदा साँच्चै सूजन कम हुन्छ? (सूजन) - यसबारे कुरा गरौं!

रजोनिवृत्ति पछि: यस बारे सचेत रहौं!

के तपाईंलाई रुघा लागेको छ? वा ज्वरो आएको छ? (फ्लू वा चिसो) आउनुहोस् फरक पत्ता लगाऔं!

हेयर फोलिकल भनेको के हो? यसको बारेमा सरल भाषामा जानौं!

💬 Patient Questions & Comments (0)

Have a question or experience to share? Post a comment or reply to other readers below.

🛡️ Plain Text Only • No Links
👤

No comments yet. Be the first to share your question or experience below.

⚠️ Important: Medical articles and information on Nirogi Lanka are strictly for educational and awareness purposes and do not substitute professional medical advice, diagnosis, or treatment. Always consult a qualified physician for any medical concerns.